Urmărește-ne și pe:

Știri

Istoricul Casei „Nevruzzi” – Muzeul de Istorie din Roman, monument care se vrea restaurat

Adăugat

pe

Casa „Nevruzzi”, parte a Muzeului de Istorie din Roman (corp A) este clădire monument istoric  de grupă valorică B, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Imobilul aparține domeniului public al unității administrativ-teritoriale (U.A.T.) Județul Neamț, deci este administrat de către Consiliul Județean Neamț. Ca orice monument istoric care doar a trecut prin lucrări de întreținere de-a lungul timpului și acesta necesită o restaurare capitală. Pentru asta, proiectul denumit „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie Roman  – Casa Nevruzzi” a fost depus spre finanțare, în anul 2016, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul a fost, atunci, evaluat și admis la finanțare, dar pe lista de rezervă, întrucât fondurile alocate pentru Regiunea N-E au fost insuficiente față de numărul de proiecte depus. Ulterior s-a încercat depunerea proiectului în cadrul Programului Regional N-E 2021-2027, însă „în cadrul acestui program de finanțare beneficiarii eligibili – deci, solicitanții – sunt unitățile administrativ teritoriale orașe, nu consiliile județene, mai ales că proiectul trebuia să vizeze și o zonă de regenerare urbană. În acest context, pentru accesarea unei finanțări nerambursabile, ar fi fost necesar ca Municipiul Roman, pe raza căruia se află obiectivul de patrimoniu cultural, să fi prioritizat proiectul menționat în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare a Municipiului Roman pentru perioada 2022-2030, transmite Consiliul Județean Neamț, într-un răspuns la o adresă înaintată de redacția Roman TV. Proiectul, așadar, nu a obținut punctaj favorabil pentru a primi finanțare.

Actualmente, Muzeul de Istorie din Roman – Casa „Nevruzzi” prezintă degradări cauzate atât de factori naturali, cât și antropici, printre care se numără infiltrații din sol și prin acoperiș, uzura fizică, lipsa de întreținere sau diverse intervenții improprii realizate de-a lungul timpului. Este imperios necesară consolidarea de ansamblu a imobilului, restaurarea finisajelor și elementelor constructive și arhitecturale, refacerea instalațiilor, protejarea elementelor arhitecturale specifice stilului baroc și refacerea picturilor murale, pentru valorificarea Casei „Nevruzzi” ca obiectiv cultural, educațional și turistic, cu o importanță deosebită pentru Județul Neamț și nu numai. Ultima expertiză tehnică a imobilului a fost realizată în 2023, conform raportului clădirea fiind încadrată în clasa de risc seismic II, deși în 2016 expertiza o încadrase în clasa de  de risc seismic III. Imobilul, deci, este într-un proces continuu de degradare.

Consiliul Județean Neamț transmite că pe 23 decembrie 2024 a trimis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cererea de finanțare în scopul includerii obiectivului de investiții „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie Roman  – Casa Nevruzzi” pe lista proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Cererea de finanțare este, în acest moment, în evaluare. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 39.011.877,47 de lei inclusiv TVA, din care valoarea suportată din bugetul Consiliului Județean Neamț este de 8.286.708,35 de lei cu TVA, cuantum care cuprinde și o rezervă de 25% din bugetul investiției. Valorile sunt estimative, urmând ca după elaborarea proiectului tehnic să se stabilească valoarea totală și precisă, aferentă proiectului.

În septembrie 2024, Consilul Județean Neamț a încheiat, cu SC. Spa Inovations SRL, un contract care prevede întocmirea documentațiilor tehnico-economice, valoarea contractului fiind de 265.000 de lei, fără TVA. După aprobarea prin hotărâre a Consiliului Județean (HCJ) a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, urmează achiziția proiectului tehnic și execuția lucrărilor de construcție. Consiliul Județean Neamț estimează că acestea ar putea demara cel mai devreme la finalul anului 2025. Durata estimată a lucrărilor de consolidare, restaurare și conservare este estimată la 60 de luni.

Palatul „Nevruzzi” i-a găzduit pe regele Ferdinand și pe regina Maria

Conform temei de proiectare a HCJ nr. 279 din 09.12.2024, inspirată din cartea „Muzeul de Istorie Roman 50 de ani” a prof. dr. Vasile Ursachi, Casa „Nevruzzi” reprezintă un exemplu remarcabil de arhitectură eclectică al secolului al XIX-lea, cu influențe baroce și elemente decorative specifice stilului neoclasicist.

În studiul istoric realizat în anul 2016 pentru depunerea proiectului spre finanțare se menționează că muzeul a fost construit de un boier local pe nume Nevruzzi, care deținea mai multe moșii în zona Romanului, dar care nu apare menționat în materialele documentare ale vremii. Funcțiunea originară a fost aceea de palat – locuință unifamilială de mare ținută, pentru boierul Nevruzzi – demitar de povincie din târgul romașcan. Data precisă a realizării palatului nu este menționată documentar, dar din informații colaterale, se presupune că acesta datează de la începutul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, având în vedere arhitectura și tehnologiile adoptate, în comparație cu alte monumente existente. Arhitectul ar fi fost vienez, iar executantul construcției rămâne necunoscut. Totuși, pictorul tavanelor este identificat în anul 1991, prin semnătura găsită în scafa salonului E08 – „pictor decorator Ludvik Branner 1884”.

 

În timpul primului război mondial, Palatul „Nevruzzi” a găzduit personalități importante, printre care regele Ferdinand și regina Maria. După primul război mondial, în 1923 după unele surse sau în 1934 după alte surse de documentare, motivat de starea financiară a familiei Nevruzzi, palatul este donat statului de către ultima descendentă și astfel imobilul devine sediul Prefecturii fostului județ Roman.

În 1939, după o perioadă în care nu a fost utilizată, clădirea s-a deteriorat, degradându-se și dispărând parte din stucaturile, lambriurile, parchetele cu intarsii, inițial și tâmplăria interioară, componentele artistico-arhitecturale de mare valoare, din care doar unele ar mai putea fi restaurate sau reconstituite, după unele descrieri din materiale documentare.

În timpul celui de-al doilea război mondial, când spitalele din Roman nu mai făceau față răniților și bolnavilor de tifos, în Palatul „Nevruzzi” au fost amenajate spații de internare a acestora, utilizându-se personalul medical din celelalte spitale și fără a se mai repara imobilul. În 1947, palatul devine sediu al Biroului Raional de partid PCR, după unele amenajări. Ulterior, în clădire a funcționat o Școală de Meserii pentru fete, apoi un orfelinat care a fost mutat în 1978 în altă locație.

În 1983, Trustul de Construcții Roman începe lucrări de reabilitare a clădirii, înlocuind bolțile de peste parter cu un planșeu din beton armat și refăcând învelitoarea, restaurând trei dintre tavanele pictate, cu finanțare proprie – se pare – sau din partea Primăriei Roman.

Din anul 1988, Palatul „Nevruzzi” este atribuit Muzeului de Istorie Roman, ca proprietate definitivă, efectuându-se lucrări de amenajare (cu desfacerea scării de serviciu), instalații de încălzire, centrală, pardoseli, tencuieli exterioare – lucrări finalizate în 1990.

 

 

 

 

Știri

Pericolul din spatele unui sistem surmenat: cadre medicale care mor

Adăugat

pe

Roman TV

Suprasolicitarea și stresul din spitale pot conduce, așa cum vedem zilele acestea, la adevărate tragedii în rândul cadrelor medicale, menite să salveze pacienți de la moarte, nu să moară subit, lăsând un colectiv, dar mai ales familia, fără prea multe explicații. Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt. Aveau 28, respectiv 31 de ani. Medicii legiști vobesc, cel puțin în cazul unuia dintre ei, despre leziuni pulmonare. Apare, însă, și ideea suprasolicitării, a surmenajului sau burnout, termenul împrumutat de peste hotare. Oricum i-am spune, fenomenul este unul care persistă în multe domenii de activitate. În cazul medicilor, acesta poate surveni pe fondul unor gărzi efectuate haotic, pe percursul unor zeci de ore care pot afecta ireversibil angajatul. Specialiștii spun că aceste aspecte pot fi combătute prin măsuri la nivel de managament, unele care să prevină astfel de situații periculoase pentru angajați.

Și la Spitalul Municipal de Urgență din Roman poate apărea suprasolicitarea în rândul cadrelor medicale, mai ales în zilele în care prezentările la Urgențe sunt numeroase. În plus, există nevoie de angajați pe unele secții, de diferite specialități, posturile putând fi deblocate prin memorandum.

În cazul celor doi medici rezidenți care au decedat la scurt timp unul după altul, Ministerul Sănătății a solicitat o anchetă pentru a se stabili mediul de lucru din spital ar fi putut să influențeze în mod negativ starea de sănătate a celor doi tineri.

Vezi articolul

Știri

Gândaci în locuințele romașcanilor, o problemă care persistă, în ciuda operațiunilor DDD

Adăugat

pe

Roman TV

O postare de acum câteva zile, pe un grup al romașcanilor, arată că gândacii au revenit în forță – și în acest an – în locuințe. Oamenii spun că sunt plini de gândaci șși cer soluții pentru stârpirea lor. Pe de o parte, problema gândacilor trebuie să fie rezolvată în fiecare asociație în parte cu resurse proprii, pe de alta de către primărie, în căminele exterioare. Reprezentanții administrației locale transmit faptul că există în plan desfășurarea unor operațiuni de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în punctele sensibile de pe domeniul public – îndeosebi în căminele exterioare – urmând a fi pus în aplicare în perioada următoare. Unele comentarii insinuează chiar că substanțele folosite ar putea fi mult prea diluate și astfel nu reușesc să elimine dăunătorii. Totodată, aceste operațiuni trebuie efectuate în maxime condiții de siguranță pentru cetățeni și pentru animalele de companie.

Pe 2 aprilie 2025, municipalitatea a încheiat cu firma Rentokill SRL, contracte în valoare totală de 126.000 de lei, inclusiv TVA, pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție pe domeniul public.

Vezi articolul

Știri

DSP Neamț emite o serie de măsuri, în contextul sărbătorilor pascale

Adăugat

pe

Roman TV

Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță un set de măsuri esențiale care vizează asigurarea continuității asistenței medicale, desfășurarea controalelor igienico-sanitare, monitorizarea situației epidemiologice și informarea populației cu privire la reguli de igienă și siguranță alimentară. Pe durata Sărbătorilor Pascale, toate unitățile sanitare publice cu paturi din județul Neamț asigură continuitatea asistenței medicale și a asistenței de urgență, atât prin liniile de gardă, cât și prin compartimentele de primiri urgențe. Asistența medicală primară este asigurată prin centrele de permanență din județ, care funcționează în regim de gardă.

Se recomandă achiziționarea produselor alimentare exclusiv din unități autorizate, igiena mâinilor și a căilor respiratorii la întoarcerea de la adunări publice, consumul moderat de băuturi alcoolice, respectarea regulilor de circulație și prudență sporită în trafic, evitarea exceselor alimentare, pentru prevenirea problemelor digestive, evitarea deplasărilor în caz de simptome de boală.

Vezi articolul

Știri

Polițistul Cănărău a primit promisiuni în ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat

Adăugat

pe

Roman TV

Patru ore a durat ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României, la care a participat și agentul șef principal Ioan Cănărău, proaspăt destituit din poliție. Acesta susține că în cadrul acestei întruniri au fost emise și promisiuni de rezolvare a unor sesizări venite din partea polițiștilor, unele care vizează proceduri și chiar vicii ale sistemului. Din partea Poliției Române și a MAI au participat directorul Centrului de Psihosociologie, Zane Doru, secretarul de stat Nicu Silviu Macovei, directorul Direcției Control Intern Ionică Vicențiu Iulian și un psiholog de la DGPB, Horia Băjenaru.

Vezi articolul

Știri

Fum la locomotiva unui tren cu 300 de călători, în Gara Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 16 aprilie, în jurul orei 11:30, prin apel la 112 a fost anunțat faptul că iese fum de la locomotiva electrică a unui tren care se afla în Gara CFR Roman. Locomotiva era urmată de patru vagoane în care se aflau aproximativ 300 de persoane. Trenul circula pe ruta București – Suceava. Nu a fost necesară evacuarea călătorilor. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman. Ajunși la locul indicat pompierii au constatat că a fost un început de incendiu la tabloul electric al locomotivei care a fost stins cu ajutorul unui stingător de către personalul CFR. Locomotiva a fost înlocuită, trenul continuându-și deplasarea spre Suceava.

Vezi articolul

Știri

Ordin de protecție în cazul angajatului internatului C.T. „Petru Poni”. Acesta este, acum, portar

Adăugat

pe

Roman TV

Judecătoria Roman a emis un ordin de protecție pe o perioadă de trei luni în cazul supraveghetorului de noapte de la internatul Colegiului Tehnic „Petru Poni”, cel asupra căruia planează suspiciunea de hărțuire sexuală asupra unei minore, acestuia nefiindu-i permisă apropierea la o distanță mai mică de 20 de metri față de adolescenta în cauză, elevă a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, dar care este cazată în căminul primei unități menționate. Angajatul a revenit din concediu, iar acum lucrează pe post de portar la corpul B al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, clădire amplasată la distanță de corpul A, pe poarta căruia eleva intră zilnic pentru a avea acces în cămin. Conform conducerii liceului, supraveghetorul care este acum portar nu frecventează deloc corpul A al unității școlare.

La redacție ne-a sunat, revoltată, ruda uneia dintre fetele care au reclamat la poliție potențialele abuzuri venite din partea angajatului. Potențiale, deoarece persoanele implicate în astfel de cazuri beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la finalizarea cercetărilor. Ruda fetei susține că nereguli de acest gen ar fi mai fi fost reclamate la instituția care gestionează căminul și în trecut, dar că fetele nu ar fi fost ascultate cu adevărat până acum, când au povestit la liceul unde învață despre unele situații nefirești prin care ar fi trecut, fiind și punctul de la care a fost declanșată toată această anchetă.

Până la această dată, conform datelor noastre, în acest caz sunt înregistrate două reclamații, iar alte două persoane nu au dorit să formuleze plângeri.

Vezi articolul

Știri

Familie de gospodari: Cristina și Daniel Socea din Neamț, la Chefi la cuțite

Adăugat

pe

Roman TV

În ediția de luni, 14 aprilie 2025, a show-ului culinar Chefi la cuțite, difuzat de Antena 1, printre concurenți s-a aflat cuplul format din soții Cristina și Daniel Socea din Piatra Neamț. Aceștia au pregătit mâncare tradițională, o ciorbă de fasole montată într-un bol făcut din pâine.

Cristina si Daniel Socea au primit, simbolic, cuțite de argint pentru participarea lor la emisiune, dar și pentru preparatul gustos cu care s-au prezentat în fața celor patru chefi.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri2 zile în urmă

Pericolul din spatele unui sistem surmenat: cadre medicale care mor

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSSuprasolicitarea și stresul din spitale pot conduce, așa cum vedem zilele acestea, la adevărate...

Știri2 zile în urmă

Gândaci în locuințele romașcanilor, o problemă care persistă, în ciuda operațiunilor DDD

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSO postare de acum câteva zile, pe un grup al romașcanilor, arată că gândacii...

Știri3 zile în urmă

DSP Neamț emite o serie de măsuri, în contextul sărbătorilor pascale

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSDirecția de Sănătate Publică Neamț anunță un set de măsuri esențiale care vizează asigurarea...

Știri3 zile în urmă

Polițistul Cănărău a primit promisiuni în ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPatru ore a durat ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a...

Știri3 zile în urmă

Fum la locomotiva unui tren cu 300 de călători, în Gara Roman

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSMiercuri, 16 aprilie, în jurul orei 11:30, prin apel la 112 a fost anunțat...

Știri4 zile în urmă

Ordin de protecție în cazul angajatului internatului C.T. „Petru Poni”. Acesta este, acum, portar

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSJudecătoria Roman a emis un ordin de protecție pe o perioadă de trei luni...

Știri4 zile în urmă

Familie de gospodari: Cristina și Daniel Socea din Neamț, la Chefi la cuțite

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn ediția de luni, 14 aprilie 2025, a show-ului culinar Chefi la cuțite, difuzat...

RECLAMĂ

Emisiuni

Secrete de familieo zi în urmă

Secrete de familie – Lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale – Învierea lui Hristos -18 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de vineri, 18 aprilie a emisiunii Secrete de familie invitat: pr. arhimandrit Andrei...

Radar TV2 zile în urmă

📺 Radar TV / Săptămâna Patimilor – despre iertare, credință și rugăciune / 17 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 17 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat pr. Francisc Fărcășel –...

Panorama4 zile în urmă

📺 Panorama / Ce surprize pregătește Guvernul după alegeri / 15 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 15 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Anchete și procese pierdute în timp / 8 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 8 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Începe campania electorală. 11 candidați în cursa pentru Cotroceni / 3 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 3 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat Radu Samson, jurist moderator...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Tinerii romașcani, din nou nemulțumiți / 1 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Prețurile produselor alimentare au luat-o razna / 27 martie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 27 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Sorin Cazan moderator: Daniel...

RECLAMĂ

Populare