Urmărește-ne și pe:

Știri

Modificări la Codul Rutier, legate de alcooltest sau camerele de bord

Adăugat

pe

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Printre altele, aceasta prevede utilizarea imaginilor capturate de camerele video de monitorizare a traficului ca probă pentru aplicarea amenzilor de circulație. Noile reglementări prevăd ca aceste imagini să fie utilizate pentru a identifica și sancționa diverse contravenții la legislația rutieră.
Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de administratorii drumurilor pentru a constata și sancționa abateri precum: depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, nerespectarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată. Se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. O altă prevedere permite introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea. A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.
Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, la nivel național au fost înregistrate 1.545 de accidente, ce au avut ca urmări decesul a 531 de persoane și rănirea gravă a 1.182 de oameni. Viteza rămâne principalul factor generator de accidente rutiere, unele deosebit de grave sau chiar mortale.

Vezi articolul

Știri

20 de posturi scoase la concurs la IPJ Neamț, din cele peste 1.000 la nivel național

Adăugat

pe

Roman TV

Poliția Română scoate la concurs 1.053 de posturi de ofițeri de poliție, dintre care 600 de trecere din corpul agenților în corpul ofițerilor, precum și 453 de posturi, prin încadrare directă, din sursă externă. 20 dintre acestea sunt la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. Dintre ele, 5 posturi de ofițer de poliție sunt la Serviciul Investigații Criminale; 3 posturi ofițer de poliție la Serviciul Ordine Publică; 3 posturi ofițer de poliție la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; 2 posturi ofițer de poliție la Serviciul Comunicații și Informatică. Două posturi sunt la Biroul Pregătire Profesională; 1 post ofițer de poliție la Serviciul Rutier; 1 post ofițer sociolog la Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalităţii; 1 post ofițer de poliție la Biroul Siguranță Școlară; 1 post ofițer de poliție la Serviciul Resurse Umane și unul la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative.
Înscrierile se fac on-line, până la data de 7 iulie 2024, la ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior, nemaiputând fi depuse documente. Pe 20 iulie va fi proba eliminatorie a capacității fizice, respectiv proba practică, pentru cei înscriși la specializările: acţiuni speciale, informare şi relaţii publice, operațiuni speciale, pregătire profesională și relații internaționale, urmând ca pe 27 iulie, pentru specializările expuse, să fie organizată proba scrisă, tip test grilă. Pentru toate celelalte specializări, pe 20 iulie, va fi proba scrisă.

Vezi articolul

Știri

Copiii, încântați de școala de vară "Sfinții, prietenii copiilor"

Adăugat

pe

Roman TV

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 se bucură, zilele acestea, de activitățile școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, inițiată de profesor Mădălina Bozieanu, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman. Acestea au debutat luni, 1 iulie și se vor finaliza vineri, 5 iulie 2024, când va avea loc și festivitatea de premiere. Anul acesta, proiectul a ajuns la cea de-a treia ediție.

Vezi articolul

Știri

Evaluare Națională, în Neamț: rata prezenței mulțumitoare, a promovabilității… scăzută

Adăugat

pe

Roman TV

La examenul de Evaluare Națională 2024, în județul Neamț s-au obținut, înainte de contestații, 392 de medii între 9 și 9,99. Cea mai mare medie din Neamț este a unui candidat de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, care a obținut 9,95. La Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț un candidat a luat media 9,92. Aceași medie a fost obținută de alți trei candidați, dintre care unul de la Școala 2 din Piatra Neamț, un altul de la la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț, iar cel de-al treilea de la Colegiul Național „Roman-Vodă”. Un alt absolvent romanvodist a obținut media 9,87, urmat de un candidat de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamț cu media 9,85. Următorul absolvent de gimnaziu care a obținut media 9,85 provine de la Liceul „Vasile Conta” din Tg Neamț.
Aceeași medie, 9,85, a fost luată de către un absolvent al Școlii Gimnaziale Nr.2 din Piatra Neamț, urmat de un absolvent al Colegiului Național „Petru Rareș” cu media 9,82. Aceeeași medie a fost obținută de un candidat de la Școala 2 din Piatra Neamț, dar și de un elev al Școlii Profesionale Adjudeni. Media 9.80 au obținut candidați de la Școala Gimnazială Nr.5 Piatra Neamț, de la Colegiul Național ”Petru Rareș, de la Școala Nr.2 Piatra Neamț și de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț.
Doi candidați au obținut media 9.77, unul de la Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri” din Roman și un altul de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț. În județul Neamț, au susținut examenul 3.928 elevi, din cei 3.972 înscriși. „Dintre ei, 2.900 de candidați au reușit să obțină cel puțin media 5. S-au obținut 5 note de 10 la Română și 8 de 10 la Matematică. Rata prezenței, pentru ambele probe este mulțumitoare, de 98.79 %, însă cea a promovabilității este de 68.4%, mai mică decât cea de anul trecut. Rezultatele finale, de după contestații, vor fi afișate marți, 9 iulie.

Vezi articolul

Știri

Certificatul de cazier judiciar se poate obține online, rapid și facil

Adăugat

pe

Roman TV

HUB-ul de servicii online al MAI a fost creat pentru a ușura interacțiunea cetățeanului cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca, pe această platformă, să fie integrate mai multe servicii publice oferite de instituție. Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare de la ghișeele poliției sau online prin platformele HUB.MAI.GOV.RO și ghișeul.ro.

La nivel național, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, au fost eliberate 914.348 de certificate de cazier judiciar, la ghișeu, iar 177.385 de certificate de cazier judiciar au fost eliberate în format electronic, prin HUB-ul de servicii al MAI.

Vezi articolul

Știri

Eroina Viorica Agarici, comemorată în Gara Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 3 iulie 1941, prin gara din Roman a trecut unul dintre „trenurile morţii”, pline cu copii, femei şi bărbaţi – toţi evrei – închişi de zile întregi în vagoane, fără apă şi fără mâncare. Președinta Filialei Roman a Crucii Roșii la acea vreme, Viorica Agarici, a dat dovadă de curaj și sacrificiu atunci când s-a așezat, conform mărturiilor, în fața trenului, solicitând să ofere apă și asistență persoanelor înghesuite în tren. Multe dintre acestea erau, deja, decedate atunci când vagoanele au fost deschise. Gestul său eroic și dovada de altruism și sacrificiu au fost și sunt și astăzi cinstite și comemorate. Un astfel de eveniment a avut loc miercuri, 3 iulie 2024, în Gara municipiului Roman.

La patru ani după moartea sa, Statul Israel i-a acordat diploma și titlul „Drepți între popoare”, fiind plantat un copac în memoria ei pe „Aleea Celor Drepți”. Prin H.C.L. nr. 57 din 28 aprilie 2011, Viorica Agarici a fost desemnată cetățean de onoare al Municipiului Roman.

Vezi articolul

Știri

Anul acesta, 13.010 locuri la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Adăugat

pe

Roman TV

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași scoate la concurs 13.010 locuri pentru admiterea din iulie 2024, cu 170 mai multe decât anul trecut, dintre care 8.162 de locuri la studii universitare de licență, cu 195 mai multe decât anul trecut, 4.565 de locuri la studii universitare de master și 283 de locuri la studii universitare de doctorat. Absolvenții de liceu au la dispoziție 4.150 de locuri la buget și 4.012 locuri cu taxă. Dintre locurile la buget, 101 locuri sunt alocate pentru absolvenți de licee din mediul rural, 30 pentru etnici romi, 25 pentru candidați proveniți din sistemul de protecție socială și 16 pentru candidați cu cerințe educaționale speciale/dizabilități.
Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs 2359 de locuri fără taxă și 2206 locuri cu taxă. Candidații la admiterea pentru studii doctorale au la dispoziție 150 de locuri fără taxă și 133 de locuri cu taxă, la cele 14 școli doctorale ale UAIC. Înscrierile la studii de licență și master vor avea loc în perioada 15-20 iulie 2024 și se vor face atât la sediul Universității, cât și online, pe platforma eadmitere.uaic.ro. Pe aceeași platformă se pot face și preînscrieri, până la data de 14 iulie 2024. Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. Pentru studii doctorale, înscrierile vor avea loc în două sesiuni: 18-19 iulie și 9-13 septembrie 2024.
La admiterea 2024, candidații au la dispoziție 212 programe de studii, dintre care 89 la studii de licență și 123 la studii de master. Oferta de anul acesta cuprinde 2 specializări noi, la studii de master: Alimentație și Sport (Facultatea de Chimie) și Fizică aplicată în tehnologii smart și comunicații (Facultatea de Fizică). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă 30 de specializări în limbi străine, 7 la studii de licență și 23 la studii de master. În perioada 11 iulie – 2 august, UAIC va pune la dispoziția candidaților la admitere un call-center care va oferi informații privind oferta educațională, suport privind înscrierea și confirmarea locului. Call-center-ul va funcționa de luni până sâmbătă în intervalul orar 9.00 – 19.00 iar duminica în intervalul orar 9.00 – 14.00.
Mai multe informații despre admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt publicate pe site-ul admitere.uaic.ro.

Vezi articolul

Știri

Evaluare Națională în Neamț, înainte de contestații: 5 note de 10 la Română și 8 la Matematică

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 25 și pe 27 iunie 2024 au avut loc probele Examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2023-2024. La prima probă, cea de Limba și Literatura Română, din cei 3.972 de candidați înscriși în județul Neamț au participat 3.928, 44 fiind absenți, deci cu o rată de prezență de 98,89 %. Dintre elevii care au susținut proba, 2.900 au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar cinci candidați au obținut nota 10. La Matematică, din totalul candidaților înscriși, au susținut proba 3.927 de elei, 45 absentând, rata de prezență fiind de 98,87%. Dintre aceștia, 2.539 au primit note mai mari sau egale cu 5, opt reușind să ia nota 10.

Rata de prezență pentru ambele probe scrise din cadrul Evaluării Naționale, la nivelul județului Neamț, este de 98,79 %, raportată la cei 3.924 de candidați prezenți la ambele probe. Nici un elev nu a fost eliminat din sala de examen, nefiind identificate situații deosebite.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri9 ore în urmă

20 de posturi scoase la concurs la IPJ Neamț, din cele peste 1.000 la nivel național

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPoliția Română scoate la concurs 1.053 de posturi de ofițeri de...

Știri9 ore în urmă

Copiii, încântați de școala de vară "Sfinții, prietenii copiilor"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCopii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 se bucură, zilele...

Știri9 ore în urmă

Evaluare Națională, în Neamț: rata prezenței mulțumitoare, a promovabilității… scăzută

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa examenul de Evaluare Națională 2024, în județul Neamț s-au obținut,...

Știri9 ore în urmă

Certificatul de cazier judiciar se poate obține online, rapid și facil

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSHUB-ul de servicii online al MAI a fost creat pentru a...

Știrio zi în urmă

Eroina Viorica Agarici, comemorată în Gara Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 3 iulie 1941, prin gara din Roman a trecut unul...

Știrio zi în urmă

Anul acesta, 13.010 locuri la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași scoate la concurs 13.010 locuri...

Știrio zi în urmă

Evaluare Națională în Neamț, înainte de contestații: 5 note de 10 la Română și 8 la Matematică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 25 și pe 27 iunie 2024 au avut loc probele...

Emisiuni

Radar TV10 ore în urmă

📺 Radar TV / Planul pentru Roman 2024-2028 / 4 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Cazuri și necazuri2 zile în urmă

Cazuri și necazuri / Asociația "Născută Înger" și-a premiat copiii cu rezultate bune la învățătură

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii Cazuri și necazuri Carmen...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Economia județului gâfâie: locuri de munca puține și plătite prost / 27 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Alegerile din 2024 secătuiesc bugetul / 25 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice (II) / 21 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 21 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / De ce a fost exclus Radu Samson din USR? / 20 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 iunie, a emisiunii Radar TV invitat Radu...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cum arată harta județului Neamț după alegerile locale /18 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Populare