Știri
În premieră, Gala MIFNE pentru copii cu autism, la Piatra Neamț

Principele Nicolae al României şi soția sa, Alina-Maria a României, vor fi prezenți la evenimentul caritabil Gala Mifne, în sprijinul copiilor cu autism
În prezența Principelui Nicolae al României, Președinte de onoare Mifne și a soţiei sale, Alina-Maria a României, Ambasador Mifne, vă invităm să participați la o seară încununată de noblețe şi eleganță. Într-un gest profund de sprijin și empatie, prima ediție Gala Mifne va avea loc pe 8 decembrie 2023, la ora 19, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț, fiind un eveniment deosebit, dedicat strângerii de fonduri pentru sprijinul familiilor cu bebeluși identificați la risc de a dezvolta autism, prin facilitarea accesului la servicii specializate. De asemenea, Gala Mifne își propune să contribuie la conștientizarea faptului că diagnosticul precoce este esențial în autism, intervenția terapeutică fiind crucială în primii doi ani de viață ai copilului.
În cadrul Galei Mifne sunt pregătite momente alese și invitați speciali. Oaspeții vor fi mai aproape de universul fascinant al operei, prin prezența Veronicăi Anușca, soprană Opera Națională din București, care va vorbi despre motivația sa de a se alătura cauzei Mifne. Gala va fi presărată de povești de viață deosebite, discursuri ale unor oameni din comunitate, care ne vor inspira cu motivația lor interioară de a genera impact în lume. Nelipsit va fi şi momentul de destindere oferit de invitatul Gabriel Gherge. Cu un talent unic de a conecta oamenii și de a încuraja interacțiunea, evenimentul va fi moderat de Diana Cristea. Oaspeții se vor bucura de o cină cu preparate atent selecționate. Programul serii cuprinde și o tombolă, urmată de o licitație. Printre obiectele aflate la licitație vor fi și câteva tablouri expuse în cadrul Galeriei de Artă Rotemberg-Uzunov, București. La tombolă vor fi oferite şi albume foto „Bunicul meu, Regele Mihai”, cu semnătura nepotului, Nicolae al României.
Membrii onorifici ai asociaţiei, Nicolae al României alături de soția sa, Alina-Maria a României, își aduc contribuția pentru a spori impactul evenimentului și a oferi un exemplu de implicare socială. Toate donaţiile obținute din eveniment se vor tranforma în sprijin pentru familiile cu copii sub doi ani, identificaţi la risc de a dezvolta autism, prin facilitarea accesului la diagnostic precoce în autism şi programul de tratament Mifne, care tratează toți membrii familiei afectate.
Cuvânt din partea membrilor onorifici
“Vreau să fiu implicat, să fiu o voce, să transmit mesajul mai departe, să fie auzit de toată lumea. Doresc să facem cunoscute semnele timpurii ale autismului şi părinţii să aibă acces la servicii specializate, la diagnostic şi tratament precoce în autism. Trebuie să începem de aici. România este la început de drum din acest punct de vedere. Dorim să ne implicăm pe termen lung şi ştiu că misiunea asociaţei este una de impact, tranformând vieţile familiilor afectate. Gala Mifne este o ocazie de a impărtăşi motivaţia de a sprijini copiii şi părinţii aflaţi în nevoie. Invităm comunitatea nemţeană să participe la un eveniment în care primează puterea comunităţii.”, a spus Nicolae al României, Preşedinte de onoare Mifne România.
“Cred că este nevoie de mult curaj din partea părinţilor. Aici intervine şi misiunea noastră de a ajuta părinţii aflaţi la răscruce de drumuri, când autismul este la debut. Este greu să fii în situaţia lor. Semnele timpurii ale autismului sunt o noutate pentru România şi pentru întreaga lume. Vrem să facem cunoscută metoda Mifne, care aduce atâta speranţă familiilor afectate.” , a spus Alina-Maria a României, Ambasador Mifne România.
Cuvânt din partea organizatorilor
„Gala Mifne, aflată la prima ediţie, este un eveniment caritabil despre oameni şi puterile lor, pe care, de multe ori, în ceața vremurilor, nu le mai vedem. Într-un cadru al nobleţei şi eleganţei, în prezenţa Principelui Nicolae al României şi a soţiei sale Alina-Maria a României, membri onorifici ai asociaţiei noastre, invităm comunitatea nemţeană, şi nu numai, să se alăture pentru a sprijini familiile afectate de flagelul autismului. În România, una din 51 de familii suferă, pentru că autismul nu este o călătorie solitară, este o odisee comună, care atinge viețile părinților, fraților și prietenilor. Este o tapiserie de provocări țesută cu fire rezistente, răbdare și dragoste neclintită. Lumea lor este și lumea noastră și, prin organizarea acestei Gale, suntem chemați să fim mai mult decât simpli martori. Familiile afectate de autism au nevoie de noi, iar prin acțiunile noastre colective, înțelegere și compasiune, putem veni cu soluții concrete, care să uşureze suferința acestor familii.
Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu aduce speranță, prin acţiunile pe care le întreprinde. Diagnosticul de autism se pune încă mult prea târziu în România. Decenii la rând, părinţii copiilor cu autism din întreaga lume au primit diagnosticul în jurul vârstei de 3-4 ani, când autismul se poate doar ameliora. Timpul este esenţial în autism. Misiunea asociației, prin aducerea metodei Mifne din Israel, este de a promova, pe teritoriul ţării noastre, semnele timpurii în autism, cu debut în primul an de viaţă al bebeluşului. Odată identificate semnele, părinții câștigă timp prețios pentru a interveni într-un moment crucial, sub vârsta de doi ani, când creierul bebelușului este foarte maleabil. Tratamentul intensiv, în această perioadă de dezvoltare a copilului, reduce anii de chin pe care familiile cu copii cu autism îi parcurg. Pentru că autismul afectează întreaga familie, rezultate extraordinare se obțin când toți membrii familiei primesc sprijin de specialitate. Părinţii sunt cei mai motivați să îşi ajute copiii şi au nevoie de susţinere.
Centrul Mifne România, înfiinţat la Piatra Neamţ, este singurul centru din România specializat în tratamentul intensiv timpuriu al autismului şi al doilea din Europa. Echipa de specialiști Mifne din ţara noastră s-a specializat în Israel. Suntem mândri pentru această reuşită la care a constibuit din plin şi comunitatea nemţeană. În prezent, fondurile adunate se vor transforma în sprijin financiar pentru accesul la diagnostic şi tratament intesiv pentru familiile afectate. Efortul de a produce această schimbare pentru România este un omagiu adus familiilor care nu au avut șansa să primească la timp diagnosticul de autism şi o consecinţă a întrebării dureroase a multor părinţi De ce nu am ştiut mai din timp? Ne dorim ca niciun părinte din România să nu mai sufere drama autismului.”, a spus Sînziana Burcea, preşedinte Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu.
„În acest parteneriat, suntem hotărâți să aducem o schimbare pozitivă și să dăruim speranță celor aflaţi în nevoie. Credem cu tărie că în momente dificile, puterea comunității și a colaborării este uluitoare. Expertiza, creativitatea, dedicarea și resursele noastre vor sprijini, necontenit, cauza Mifne.”, a spus Andrei Nica, Preşedinte Asociaţia Marea Mişcare.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, în parteneriat cu Marea Mișcare, două organizații non-profit.
Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit, cu misiunea de a răspunde unei probleme sociale stringentea societății românești, şi anume lipsa serviciilor specializate în autism timpuriu. Acest lucru este posibil prin implementarea programului de tratament intensiv Mifne, metodă adusă din Israel, adresată întregii familii, care combate evoluția autismului. Conceptul Mifne educă părinţii şi viitorii părinţi, că timpul este esenţial în detectarea semnelor subtile timpurii ale autismului. Intervenţia terapeutică este crucială în primii doi ani de viaţă. Mifne acţionează pentru a spori conştientizarea faptului că autismul afectează întregul nucleu familial, cu impact major în societate. Timpul este esențial!
Asociaţia Marea Mișcare promovează un stil de viață sănătos, prin practicarea activităților fizice și prin participarea copiilor și tinerilor la diverse activități, combaterea sedentarismului și a implicațiilor și complicațiilor generate de acesta, la toate categoriile de vârstă. De asemenea, asociația sprijină și implementează programe de dezvoltare socială, culturală, artistică, sportivă, economică și turistică, benefice pentru comunitatea din județul Neamț și nu numai.
Biletele la Gala Mifne pot fi rezervate online, donând 350 RON, prin accesarea butonului de donaţie, de pe www.galamifne.ro.
COMUNICAT DE PRESĂ GALA MIFNE
Știri
Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

În penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, joi – 3 iulie 2025 – pompierii de la Detașamentul Roman au fost invitați de inițiatorul proiectului, profesor Mădălina Bozieanu, să le vorbească participanților despre această meserie, să le prezinte echipamentul din dotare și să îi învețe pe copii reguli de comportament în cazul unor situații de urgență, cât și despre acordarea primului ajutor. Încântați, copiii au ascultat sfaturile salvatorilor, au probat echipamentele, au pus întrebări și au plecat acasă acumulând noi cunoștințe.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și vineri, 4 iulie, fiind și ultima zi a ediției din acest an.
Știri
25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Cu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova” arată că a fost vizitat de foarte multe persoane în sezonul estival 2024. Mai exact, circa 65.000 de vizitatori au intrat la bazinele ștrandului din Roman, vara trecută, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației locale. În acest context, dar și al zilelor caniculare care se anunță, la debutul acestui sezon estival, redactorul Roman TV a întrebat dacă numărul salvamarilor este unul adecvat acestui aflux de persoane sau dacă nu ar trebui suplimentat. Din păcate, în Roman nu ar fi persoane care să se îmbulzească la acest loc de muncă.
Pe 18 iunie, municipalitatea a încheiat, cu Bulai Cătălin Persoană Fizică Autorizată, un contrcat în valoare de 20.000 de lei fără TVA, pentru servicii de salvare acvatică în ștrandul municipal, iar pe 25 iunie a fost încheiat un alt contract, cu Sandu Eduard-Ștefan Persoană Fizică Autorizată, contra sumei de 5.000 de lei fără TVA, pentru aceleași servicii. Prima entitate ar urma să presteze 400 de ore, iar cea de-a doua 100 de ore de servicii în ștrand, de sumele menționate. În ștrand, în acest sezon estival sunt circa 1.000 șezlonguri. Au fost efectuate reparații curente și achiziționate produse precum clor și alte cosumabile în sumă aproximativă de 300.000 lei și au fost efectuate lucrări la corabie, în valoare de 300.000 de lei.
Știri
Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la activitatea pastorală și misionară, printre care a aprobat caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, în prezent acesta fiind monah penitent în Penitenciarul Bacău.
Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru au fost condamnați definitiv la 8 ani închisoare cu executare, respectiv la 14 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru agresiuni sexuale și violuri în formă continuată asupra minorilor. Dosarul celor doi a fost deschis în anul 2019, după o investigație a publicației „Să fie lumină”, care posedă documentul judiciar în care sunt descrise atrocitățile care se petreceau dincolo de ușile închise. Aceeași publicație notează faptul că au fost comise peste 100 de fapte de viol asupra victimelor, fiind vorba despre elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși. La data de 30 aprilie 2025, atât Cornel Onilă, cât și Sebastian Jitaru au fost identificați de polițiștii nemțeni la Mănăstirea Văratec, respectiv la domiciliul său din Pângărați și escortați la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.
Pe lângă condamnările penale, instanța a decis ca Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” sunt părți responsabile civilmente și, prin urmare, au obligația – pe lângă cei doi condamnați – să le achite celor trei victime daune morale de 170.000 de euro.
Știri
12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00, când valul de căldură se va extinde în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În acest context, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Roman a pregătit mai multe puncte de prim ajutor și puncte de distribuție a apei potabile.
Punctele de prim ajutor sunt la Farmacia Aruncus din Pietonal Ștefan cel Mare, Bl. 1, la Drogheria Sira Plant din Str. Anton Pann, Bl. 12/3, la Farmacia Stejara situată pe Str. Smirodava, nr. 43, la Dispensarul din Str. Bogdan Dragoș, nr. 1. Puncte de distribuție a apei potabile sunt la Primăria Municipiului Roman – Piața Roman Vodă, nr. 1, la Serviciul de Evidență a Populației – Str. Ștefan cel Mare, nr. 268, la Direcția de Asistență Socială – Str. Alexandru cel Bun, nr. 3, la Biblioteca „George Radu Melidon” – Bld. Roman Mușat, nr. 19, la Casa Căsătoriilor – Str. C. Dobrogeanu Gherea, nr. 39 și la Piața Centrală – Hală.
Pe 16 iunie 2025, municipalitatea a achiziționat, de la SC. Ultra Total Invest SRL, apă plată și pahare de unică folosință în valoare de circa 12.000 de lei inclusiv TVA. Au fost achiziționate 3.000 de sticle de apă plată îmbuteliată în pet de 2 litri.
Știri
Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.
Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.
Știri
Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Folosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut unei femei în vârstă de 45 de ani din Bacău bijuteriile și telefonul mobil pe care le avea asupra sa, în zona Gării din Roman. Ulterior, acesta a agresat-o sexual pe femeie. S-a întâmplat acum două seri, în jurul orei 21. Femeia de serviciu din gară a alertat autoritățile cu privire la cele întâmplate.
Pe 2 iulie, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Știri
Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Ziua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o bornă istorică. În cadrul târgului HAM RADIO 2025, în Friedrichshafen -Germania, în prezenţa oficialilor IARU şi a unui public internaţional numeros, juniorul român Ianis Scutaru, în vârstă de 13 ani din Piatra Neamţ, a stabilit un nou record mondial la proba RufZXP. La ora 10:38, Ianis s-a aşezat la tastatură. În doar 110 secunde, a parcurs auditiv 50 de indicative transmise în telegrafie, atingând urmatoarele valori: punctaj total – 395.191 puncte, viteza maximă – 1160 caractere/minut.
Dublu campion mondial, Ianis Scutaru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția