Știri
Primăria Roman a decis: renunțăm la serviciile ApaServ
În ședința de pe 15 decembrie, consilierii locali vor supune aprobării un proiect de hotărâre referitor la inițierea procedurii de reziliere a contractului cu ApaServ din culpa operatorului , retragerea municipiului Roman din Asociația AQUA Neamț și achiziționarea de servicii juridice necesare derulării acestor proceduri. Printre motivele enunțate se numără „incapacitatea operatorului de a asigura inclusiv în prezent continuitatea serviciului de alimentare cu apă și canalizare, presiunea mediatică și a populației, lipsa de reacție a operatorului, lipsa unei strategii pe termen lung”.
Conform proiectului de hotărâre, în încercarea de renegociere a clauzelor contractuale și de restabilire a echilibrului contractual, au existat numeroase discuții cu ApaServ pentru soluționarea problemei furnizării apei în Roman, însă toate demersurile au rămas fără rezultat. „Operatorul a manifestat un dezinteres total atât față de utilizatorii din municipiul Roman, cât și față de autoritatea publică locală prin refuzul constant al acestuia de a își îndeplini obligațiile, se precizează în proiect.
„ 1. Prin notificarea nr. 66946/26.09.2022, s-a procedat la invitarea, în data de 06.10.2022 la sediul Primăriei mun. Roman, a reprezentanților ADI AQUA Neamț în vederea renegocierii contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice nr. 28/2009 și restabilirii echilibrului contractual, la ședință fiind prezent și dl. Bogdan Mușat, Director CJ APASERV. Așa cum rezultă din minuta nr. 69980/06.10.2022 încheiată cu prilejul întâlnirii, ADI AQUA NEAMȚ a dat asigurări cu privire la transmiterea, în cel mai scurt timp, către autoritatea publică locală a unui nou draft de contract de delegare, care să corespundă cerințelor municipiului Roman și care să fie de natură să conducă la restabilirea echilibrului contractual între autoritatea delegantă și Operator. Precizăm faptul că ADI AQUA a comunicat în mod formal municipiului Roman un draft de contract doar actualizat cu noile prevederi legislative în materie, care însă nu răspunde în niciun fel cerințelor autorității publice locale și care nu este de natură să reglementeze în mod concret obligațiile și răspunderea contractuală a părților și nici să conducă la restabilirea echilibrului contractual. De asemenea, fiind prezent la ședință, domnul Bogdan Mușat, Directorul CJ APASERV a dat asigurări cu privire la înaintarea către autoritatea delegantă, până pe data de 15 noiembrie, a unui plan de investiții pe termen mediu și lung al Operatorului în municipiul Roman, însă nici de aceasta data acesta nu a respectat termenul de raspuns. La data de 18.11.2022, Operatorul a inteles sa prezinte public un raport, un istoric al sistemului de alimentare cu apa al orasului care cuprinde si o lista de necesitați privind investițiile, pe care l-au numit in mod formal plan de investiții, deși nu este un plan real asumat, care sa indice termene de realizare și indicarea sursei de finanțare.
2. Mai mult decât atât, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 07.10.2022, s-a stabilit ca reprezentanții APASERV să transmită, până pe data de 15 noiembrie, o analiză a problemelor existente la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului Roman, planul de investiții existent și necesarul de lucrări .
3. Prin adresa nr. 77546/16.10.2022 s-a procedat la notificarea Operatorului cu privire la neîndeplinirea obligațiilor contractuale asumate prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Deși prin această notificare i s-a solicitat CJ APASERV să ia, printre altele, toate măsurile care se impun în vederea asigurării continuității furnizării serviciului de apă și canalizare, acesta nu s-a conformat, în prezent furnizarea apei pe timp de noapte fiind efectuată fie cu presiune redusă, fie fiind sistată in zonele mai înalte ale orașului și la etajele superioare ale blocurilor.
4. De asemenea, prin adresa nr. 77547/26.10.2022 i s-a solicitat operatorului să ne comunice o serie de informații legate de modul în care și-a executat obligațiile din contractul de delegare a serviciului de apă și canalizare, precum și care sunt proiectele avute în vedere de Operator pentru municipiul Roman în afară de POIM. Deși prin adresa anterior menționată i s-a solicitat în mod expres CJ APASERV să ne comunice răspunsul la informațiile solicitate în termen de 5 zile, operatorul a manifestat un dezinteres total față de autoritatea publică locală, necomunicând nici până în acest moment un răspuns la această adresă.
5. Faptul că Operatorul este de rea credință și dă dovadă de un dezinteres și o pasivitate totală față de utilizatorii din municipiul Roman rezultă și din modul în care acesta a înțeles să pună în executare Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 47/07.10.2022 prin care s-au stabilit măsurile ce trebuie adoptate de CJ APASERV pentru alimentarea cu apă în mod continuu în municipiul Roman, dispunându-se ca Operatorul să solicite SC APAVITAL creșterea debitului de apă furnizat până la debitul de tranzitare maxim permis de conducta actuală de joncțiune între cele două companii. Deși Hotărârea CJSU a fost adoptată încă de la data de 07.10.2022, Operatorul a înțeles să o pună în executare abia la data de 24.10.2022, în urma solicitării făcute de autoritatea publică locală prin adresa nr. 76449/24.10.2022, în toată această perioadă ignorând cu bună știință actul administrativ și continuând să furnizeze apă cu presiune redusă în municipiul Roman, ajungându-se chiar la sistarea acesteia pe timp de noapte. În concluzie, față de cele ce preced, am constatat că orice demers al autorității publice locale privind renegocierea clauzelor contractului de delegare este sortit eșecului, în condițiile în care Operatorul manifestă în continuare un dezinteres total față de orice demers efectuat de municipiul Roman pentru restabilirea unui echilibru contractual și soluționarea problemei furnizării serviciului de alimentare cu apă și canalizare.
Astfel, de la data inițierii procedurilor de reziliere și până la data întocmirii prezentului Raport, s-a constatat că, în continuare, Operatorul își încalcă în mod constant obligațiile asumate prin contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă și canalizare, concretizată atât prin incapacitatea acestuia de a asigura continuitatea furnizării serviciului în municipiul Roman, cât și prin asumarea unui plan anual de învestiții și reparații în municipiul Roman, cu termene de realizare și indicarea sursei de finanțare, pe care să îl propună spre aprobare autorității delegante”.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.
015-reziliere-Știri
Expoziția colectivă „Anuala de pictură, grafică, sculptură și fotografie”, la Muzeul de Artă Roman
Joi, 21 noiembrie 2024, ora 17, la Muzeul de Artă din Roman a avut loc vernisajul expoziției colective „Anuala de pictură, grafică, sculptură și fotografie”, care a ajuns, anul acesta, la cea de-a XX-a ediție. O ediție aniversară cu participări din țară dar și din afara granițelor, care a adunat 45 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Iași, Bacău, Vaslui, Brașov, Ploiești, Chișinău, Marea Britanie și Bulgaria. Un număr de 160 de lucrări și-au dat întâlnire pe simezele muzeului pentru a oferi un adevărat regal de culoare, forme și simboluri, în explorări de profunde trăiri specifice fiecărui artist în parte. Cele mai recente creații sau cele mai de suflet, dar și lucrări din colecții private ale unor îndrăgiți artiști nemțeni, repuse circuitului expozițional, în semn de omagiu.
Expoziția este deschisă în perioada 21 noiembrie 2024 – 17 ianuarie 2025.
Știri
Avarie majoră la Registrul Auto Român. Activitate suspendată
Instituția Prefectului – Județul Neamț a transmis că, începând de joi, 21 noiembrie 2024, de la ora 14:00, este suspendată temporar activitatea de Înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Cauza este o defecțiune tehnică apărută la serverele gestionate de Registrul Auto Român (RAR). Această situație, care afectează activitatea la nivel național, împiedică realizarea verificărilor tehnice necesare în procesul de înmatriculare a vehiculelor. Problema va fi remediată cel mai devreme luni, 25 noiembrie 2024. „Un incident neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale RAR, a perturbat activitatea instituției și a afectat derularea serviciilor programate cu clienții la nivel național. Conducerea Registrului Auto Român a mobilizat toată logistica necesară pentru a diminua efectele generate de această situație. RAR a apelat și la specialiști externi, experți în IT, pentru suport tehnic. Până la remedierea situației apărute, clienții se pot prezenta la sediile RAR conform programărilor pe care le-au efectuat, iar documentele solicitate (ex: CIV) le vor fi eliberate ulterior, după ce vor putea fi procesate și în sistemul informatic. Angajații RAR îi vor anunța pe cei care au de ridicat documente când pot fi acestea eliberate, în ordinea cronologică a programărilor pe care le-au avut pentru efectuarea prestațiilor sau, după caz, în alte situații speciale. Totodată, RAR a luat decizia ca plata pentru serviciile efectuate să fie făcută doar în momentul în care se vor fi eliberate documentele în format fizic.”, a scris Registrul Auto Român pe contul oficial de Facebook.
Avaria a afectat și aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a ITP de către stațiile de inspecție tehnică autorizate, precum și schimbul de date cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. În acest moment, activitatea stațiilor ITP este complet sistată.
„Incidentul a fost semnalat în data de 21.11.2024, în jurul orei 14:00, atunci când sistemele de prevenire și stingere a incendiilor s-au declanșat și au provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR. Precizăm că situația NU a fost generată de un atac cibernetic, că NU a existat un incendiu în camera serverelor și că nicio persoană nu a avut de suferit în urma activării sistemelor de stingere care utilizează pulberi speciale pentru inhibarea arderii. Ne prezentăm scuzele pentru această situație fără precedent și vă asigurăm că facem tot ce este tehnic posibil pentru a o putea remedia cât mai rapid, motiv pentru care toți angajații care au atribuții în gestionarea unei astfel de situații au lucrat în mod continuu de la apariția incidentului și vor fi mobilizați, prin rotație, 24 de ore din 24 până când vor fi restabilite toate sistemele informatice.”, a conchis Registrul Auto Român pe contul oficial de Facebook.
Știri
Pr. dr. Florin Țuscanu, invitatul unor manifestări religioase de înaltă ținută, în afara României
În perioada 7-10 noiembrie 2024, părintele doctor Florin Țuscanu, slujitor la Biserica „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Roman, a fost invitat să participe la „Zilele Catedralei Mitropolitane din Paris”, manifestare prilejuită de marcarea a 75 de ani de la înființarea primei Eparhii în afara granițelor României, cu reședința la Paris, de către mitropolitul Visarion Puiu. Conform programului joi, 7 noiembrie 2024, la ora 18.00 au fost primite de la București Sfintele Moaște ale Sfântului Nicolae, care de 400 de ani se află în biserica voievodală „Sfântul Gheorghe Nou” din capitala României. Slujbele au continuat și vineri, 8 noiembrie 2024, credincioșii prezenți închinându-se la moaștele Sfântului Nicolae. În cea de-a treia zi, sâmbătă, 9 noiembrie 2024, de Ziua Sfântului Nectarie a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de conferința intitulată „75 de ani de la crearea Eparhiei Ortodoxe Române în Europa Occidentală”, în cadrul căreia părintele dr. Florin Țuscanu a conferențiat și a prezentat cartea „Ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu. 60 de ani de la moartea și funeraliile sale” din lucrarea „Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovani Calabria”, apărută la Editura Lexon, Chișinău, 2020. „Cu binecuvantarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am răspuns afirmativ invitației IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, de a participa la Zilele Catedralei Mitropolitane din Paris, prilej cu care am susținut o conferință dedicată ctitorului primei Eparhii românești din afara granițelor, înființată la Paris, acum 75 de ani – Mitropolitul Visarion Puiu. În acea de-a treia zi, 9 noiembrie, după oficierea Sf Liturghii într-un impresionant sobor în care au slujit toți ierarhii Sinodului Mitropolitan (Șapte ierarhi) sub protia IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, am primit din partea IPS Sale Distincția Mitropolitană Crucea Mitropolit Visarion Puiu, cu Gramata Mitropolitană. Cu prilejul acestei vizite, am oficiat și o slujbă de pomenire la mormântul mitropolitului Visarion din cimitirul Montparnasse Paris, precum și la marii intelectuali români ce își dorm somnul de veci în capitala Franței: Constantin Brâncuși, Eugene Ionescu, Emil Cioran ș.a. Mulțumesc cu recunoștință Înaltului ierarh, pentru invitația de a conferenția cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înființarea primei Eparhii din afara granițelor, cu reședința la Paris, de către mitropolitul Visarion Puiu, dar și pentru ospitalitate și generozitate, iar marilor români de la Paris, trecuți în veșnicie, care au lăsat o dâră de lumină în istorie, Veșnică pomenire!”, a consemnat pr. dr. Florin Țuscanu, pe pagina sa oficială de comunicare.
Pentru părintele doctor, slujitor la Roman – o personalitate marcantă a vremurilor noastre – a urmat apoi vizita în Italia, unde a participat la Conferința Semestrială de toamnă, desfășurată la Roma, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Partea întâi a întâlnirii a fost dedicată celor două conferințe din program. Prima conferință, cu titlul „Un nedreptățit al istoriei. Mitropolitul Visarion Puiu, ctitorul primei eparhii ortodoxe române din afara granițelor”, a fost susținută de părintele lector universitar doctor Florin Țuscanu, preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și lector universitar al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. S-a evocat ultimul an din viața mitropolitului Visarion Puiu, în contextul împlinirii a 60 de ani de la mutarea acestuia la cele veșnice, pe baza documentelor din Arhive. De asemenea, a fost prezentată și cartea intitulată „Corespondența Mitropolitului Visarion Puiu cu Don Giovanni Calabria”, apărută la Editura Lexon Prim din Chișinău, în anul 2020, și revista „Valori perene” nr.10/2024. A doua conferință a zilei, cu titlul „Mărturisirea iubirii vindecătoare a lui Dumnezeu, mijlocită prin Sfinții Tămăduitori și Făcători de Minuni”, a fost susținută de Preacucernicul Părinte Doctor Ioan Trandafir Bobîrnea, de la Parohia „Sfânta Muceniță Lucia” din Firenze (II) și Protoiereu al Protopopiatului Toscana I. După fiecare conferință, preoții au avut posibilitatea de a adresa întrebări. În partea a doua a întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a convorbit cu preoții prezenți și a făcut recomandări pastorale și misionare. „Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului am răspuns pe 12 noiembrie 2024, invitației PS Episcop Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, participând la conferința Semestrială de toamnă ce a avut loc la Centrul Eparhial de la Roma, la care au participat 145 de preoții și diaconii din cele 11 protopopiatele din zona centrală a Italiei, dar și din insula Sardinia, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.”, a precizat pr. dr. Florin Țuscanu.
Aceste vizite marcante ale părintelui doctor au fost încununate de cea de-a treia importantă participare peste granițe, pe 19 noiembrie 2024, la cea de-a doua Conferință Semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la Padova, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona de nord a Italiei, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. „Mulțumesc pentru ospitalitate și generozitate, pentru invitație și părinteasca dragoste, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, precum și gazdelor noastre, pentru reușita acestui eveniment pastoral – misionar și cultural științific de înaltă ținută!”, a adăugat pr. dr. Florin Țuscanu.
În plus, părintele a participat, pe 14 noiembrie 2024, la Ziua României prăznuită de Consulatul General al României la Bălți. Printre invitații Consulatului s-a aflat PS Antonie Episcopul de Bălți, avându-l ca invitat din România pe distinsul preot prof. dr. Florin Țuscanu, care este și vicepreședinte al Filialei Județene Neamț Cultul Eroilor. Prin Biroul de presă al Episcopiei de Bălți s-a adus la cunoștința publicului importanța evenimentului, rolul și locul României în procesul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, importanța susținerii Republicii Moldova de către România pe acest parcurs.
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția