Știri
Primăria Roman a decis: renunțăm la serviciile ApaServ

În ședința de pe 15 decembrie, consilierii locali vor supune aprobării un proiect de hotărâre referitor la inițierea procedurii de reziliere a contractului cu ApaServ din culpa operatorului , retragerea municipiului Roman din Asociația AQUA Neamț și achiziționarea de servicii juridice necesare derulării acestor proceduri. Printre motivele enunțate se numără „incapacitatea operatorului de a asigura inclusiv în prezent continuitatea serviciului de alimentare cu apă și canalizare, presiunea mediatică și a populației, lipsa de reacție a operatorului, lipsa unei strategii pe termen lung”.
Conform proiectului de hotărâre, în încercarea de renegociere a clauzelor contractuale și de restabilire a echilibrului contractual, au existat numeroase discuții cu ApaServ pentru soluționarea problemei furnizării apei în Roman, însă toate demersurile au rămas fără rezultat. „Operatorul a manifestat un dezinteres total atât față de utilizatorii din municipiul Roman, cât și față de autoritatea publică locală prin refuzul constant al acestuia de a își îndeplini obligațiile, se precizează în proiect.
„ 1. Prin notificarea nr. 66946/26.09.2022, s-a procedat la invitarea, în data de 06.10.2022 la sediul Primăriei mun. Roman, a reprezentanților ADI AQUA Neamț în vederea renegocierii contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice nr. 28/2009 și restabilirii echilibrului contractual, la ședință fiind prezent și dl. Bogdan Mușat, Director CJ APASERV. Așa cum rezultă din minuta nr. 69980/06.10.2022 încheiată cu prilejul întâlnirii, ADI AQUA NEAMȚ a dat asigurări cu privire la transmiterea, în cel mai scurt timp, către autoritatea publică locală a unui nou draft de contract de delegare, care să corespundă cerințelor municipiului Roman și care să fie de natură să conducă la restabilirea echilibrului contractual între autoritatea delegantă și Operator. Precizăm faptul că ADI AQUA a comunicat în mod formal municipiului Roman un draft de contract doar actualizat cu noile prevederi legislative în materie, care însă nu răspunde în niciun fel cerințelor autorității publice locale și care nu este de natură să reglementeze în mod concret obligațiile și răspunderea contractuală a părților și nici să conducă la restabilirea echilibrului contractual. De asemenea, fiind prezent la ședință, domnul Bogdan Mușat, Directorul CJ APASERV a dat asigurări cu privire la înaintarea către autoritatea delegantă, până pe data de 15 noiembrie, a unui plan de investiții pe termen mediu și lung al Operatorului în municipiul Roman, însă nici de aceasta data acesta nu a respectat termenul de raspuns. La data de 18.11.2022, Operatorul a inteles sa prezinte public un raport, un istoric al sistemului de alimentare cu apa al orasului care cuprinde si o lista de necesitați privind investițiile, pe care l-au numit in mod formal plan de investiții, deși nu este un plan real asumat, care sa indice termene de realizare și indicarea sursei de finanțare.
2. Mai mult decât atât, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 07.10.2022, s-a stabilit ca reprezentanții APASERV să transmită, până pe data de 15 noiembrie, o analiză a problemelor existente la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului Roman, planul de investiții existent și necesarul de lucrări .
3. Prin adresa nr. 77546/16.10.2022 s-a procedat la notificarea Operatorului cu privire la neîndeplinirea obligațiilor contractuale asumate prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Deși prin această notificare i s-a solicitat CJ APASERV să ia, printre altele, toate măsurile care se impun în vederea asigurării continuității furnizării serviciului de apă și canalizare, acesta nu s-a conformat, în prezent furnizarea apei pe timp de noapte fiind efectuată fie cu presiune redusă, fie fiind sistată in zonele mai înalte ale orașului și la etajele superioare ale blocurilor.
4. De asemenea, prin adresa nr. 77547/26.10.2022 i s-a solicitat operatorului să ne comunice o serie de informații legate de modul în care și-a executat obligațiile din contractul de delegare a serviciului de apă și canalizare, precum și care sunt proiectele avute în vedere de Operator pentru municipiul Roman în afară de POIM. Deși prin adresa anterior menționată i s-a solicitat în mod expres CJ APASERV să ne comunice răspunsul la informațiile solicitate în termen de 5 zile, operatorul a manifestat un dezinteres total față de autoritatea publică locală, necomunicând nici până în acest moment un răspuns la această adresă.
5. Faptul că Operatorul este de rea credință și dă dovadă de un dezinteres și o pasivitate totală față de utilizatorii din municipiul Roman rezultă și din modul în care acesta a înțeles să pună în executare Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 47/07.10.2022 prin care s-au stabilit măsurile ce trebuie adoptate de CJ APASERV pentru alimentarea cu apă în mod continuu în municipiul Roman, dispunându-se ca Operatorul să solicite SC APAVITAL creșterea debitului de apă furnizat până la debitul de tranzitare maxim permis de conducta actuală de joncțiune între cele două companii. Deși Hotărârea CJSU a fost adoptată încă de la data de 07.10.2022, Operatorul a înțeles să o pună în executare abia la data de 24.10.2022, în urma solicitării făcute de autoritatea publică locală prin adresa nr. 76449/24.10.2022, în toată această perioadă ignorând cu bună știință actul administrativ și continuând să furnizeze apă cu presiune redusă în municipiul Roman, ajungându-se chiar la sistarea acesteia pe timp de noapte. În concluzie, față de cele ce preced, am constatat că orice demers al autorității publice locale privind renegocierea clauzelor contractului de delegare este sortit eșecului, în condițiile în care Operatorul manifestă în continuare un dezinteres total față de orice demers efectuat de municipiul Roman pentru restabilirea unui echilibru contractual și soluționarea problemei furnizării serviciului de alimentare cu apă și canalizare.
Astfel, de la data inițierii procedurilor de reziliere și până la data întocmirii prezentului Raport, s-a constatat că, în continuare, Operatorul își încalcă în mod constant obligațiile asumate prin contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu apă și canalizare, concretizată atât prin incapacitatea acestuia de a asigura continuitatea furnizării serviciului în municipiul Roman, cât și prin asumarea unui plan anual de învestiții și reparații în municipiul Roman, cu termene de realizare și indicarea sursei de finanțare, pe care să îl propună spre aprobare autorității delegante”.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.
015-reziliere-Știri
Nicușor Dan, misiunea (im)posibilă de a uni cele două Românii. Ce spun romașcanii?

Președintele ales cu majoritate de voturi în municipiul Roman, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în 18 mai este Nicușor Dan, candidat independent care a obținut 55.70 % dintre voturile romașcanilor versus 44.30% de voturi obținute de candidatul AUR, George Simion. Un scor delimitat, dar consistent și în tabăra adversă, deci de netrecut cu vederea. În tot acest tablou, întrebarea care trenează în ziua de după alegeri este următoarea: va reuși Nicușor Dan să unească cele două Românii? Ce cred romașcanii despre această misiune, dar și care sunt reacțiile, la cald, privind rezultatele alegerilor, aflăm din materialul următor.
Pe județ, învingător la numărul de voturi a ieșit George Simion, obținând scoruri majoritare în 70 de unități administrativ-teritoriale din cele 83 existente în Neamț. În afară de municipiul Roman, Nicușor Dan a mai obținut majoritate de voturi în municipiul Piatra Neamț în proporție de 60,92%, în orașul Tîrgu Neamț cu 52,90% voturi acordate, dar și în mediul rural în comunele Tămășeni, Săbăoani, Gherăești, Botești, Cordun, Ruginoasa, Podoleni, Bodești, Alexandru cel Bun și Ghindăoani.
Știri
Personalul din secțiile de votare de pe raza Romanului va încasa un cuantum de 910.568 lei, în cele două tururi

Personalul din secțiile de votare de pe raza municipiului Roman urmează să primească indemnizațiile pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai 2025.
La nivelul municipiului Roman sunt 43 de secții de votare și tot atâția președinți, locțiitori și operatori de tabletă. Aceștia primesc câte o indemnizație în valoare de 1.273 de lei, pentru fiecare rând de alegeri. Membri în secțiile de votare din Roman sunt 301, fiecare primind 967 de lei, pentru fiecare tur de alegeri. Cuantumul indemnizațiilor pe care președinții, locțiitorii și operatorii de tabletă îl vor încasa este de 164.217 lei, iar cel pe care membrii îl vor încasa este de 291.067 de lei. Pentru cele două tururi de alegeri prezidențiale din anul 2025, suma totală încasată de personalul din secțiile de votare de pe raza municipiului Roman este de 910.568 de lei.
Știri
În secțiile de votare, în Neamț: pixuri care șterg semnături sau persoane luate cu salvarea

Pe 18 mai 2025, în ziua alegerilor prezidențiale, în județul Neamț procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore. Totuși, au existat unele cazuri care au necesitat pe de-o parte intervenția echipajelor de ambulanță, pe de alta sesizarea organelor competente. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că membrii unei secții de votare, din Borlești, ar folosi un pix, care permitea ștergerea semnăturilor. Alte sesizări au fost legate de continuarea propagandei după încheierea campaniei electorale sau vânzarea de băuturi alcoolice lângă secțiile de votare.
Sunt și persoane care din secția de votare au ajuns la spital. În unul dintre cazuri este vorba despre o femeie în vârstă de 69 de ani care a a mers să voteze, însă nu s-a mai întors acasă, fiind internată la spital. Și unui membru al unei secții de votare din Horia i s-a făcut rău, necesitând transportul la spital.
Pe timpul zilei au fost eliberate 550 de cărti de identitate. Au fost 1.068 de solicitări de urnă mobilă, 24 dintre acestea în Centrul de Reținere și Arest Preventiv.
Știri
75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Pe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un autoturism, pe o stradă din localitatea Nistria, comuna Boghicea din județul Neamț. Băiatul, spun părinții acestuia, a ieșit cu tortineta de pe o stradă secundară în strada principală, pe un loc fără marcaj de trecere. Reușise să treacă strada când, pe contrasens, l-a lovit un autoturism condus de o femeie din aceeași comună. Oamenii susțin că băiatul, deși a trecut prin loc nepermis, ar fi fost lovit pe fondul unei viteze excesive. Viteza nu ne-a putut fi comunicată de către IPJ Neamț, aceste date fiind la dosar și nu în posesia poliției, potrivit informațiilor primite. Totuși, o expertiză care se află la dosar arată că șoferița conducea cu viteza legală în momentul impactului, potrivit apărătorului legal al acesteia. O a doua nemulțumire a familiei este legată de faptul că s-a solicitat clasarea cauzei, deoarece tânărul nu a respectat indicatorul „Oprire”. Din cauza leziunilor suferite, fiindu-i montate tije în mai multe zone din corp, băiatul a fost nevoit să înghețe anul școlar și toate cheltuielile au fost suportate de familie, inclusiv cele de transport, adolescentul fiind spitalizat la unitatea sanitară „Sfânta Maria” din Iași, unde a necesitat – conform documentelor – un număr de 75 de zile de îngrijiri medicale, dar și intervenții chirurgicale.
De cealaltă parte, avocatul șoferiței, Alexandru Iștoc spune că femeia nu se uita pe telefon în momentul impactului și că aceasta s-a trezit cu minorul în fața mașinii. Privind viteza, potrivit expertizei atașate la dosar, femeia s-ar fi încadrat în limitele legale, iar impactul a avut loc pe contrasens deoarece aceasta ar fi tras la volan pentru a-l evita pe băiat.
Poliția Neamț nu a identificat cele din urmă acuzații în evidențe, conform declarațiilor primite. Ne-au fost transmise și împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.
Familia poate formula plângere împotriva soluției de clasare a cauzei.
Știri
Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Despre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul 2023, atunci când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț ne transmitea faptul că la stațiile de epurare ale Companiei Județene Apa SERV SA, respectiv la cele din Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman – cea din urmă la acea vreme gestionată tot de compania nemțeană – fuseseră realizate opt controale privind respectarea legislației de mediu, în urma unor sesizări. La Roman, acestea vizau evacuarea de ape uzate neepurate sau parțial epurate în râul Siret, direct din stația de epurare. S-a constatat atunci că obiectivul funcționa fără a deține autorizație de mediu. S-a dispus interzicerea desfășurării activității de colectare și epurare a apelor uzate, fără a deține autorizație de mediu și s-a aplicat amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Și atacul.ro, colaboratorul redacției noastre, arăta în materialele de presă că apa râului Siret părea a fi contaminată, conform unor imagini captate de pe Google Maps, în luna mai a anului 2023. (poze) Aflăm în luna aprilie 2025, din declarațiile primarului Municipiului Roman, că ceea ce scriau cele două redacții în anul 2023 se confirmă.
Privind investițiile de la stația de epurare din Roman a vorbit și inginer Mihail Doruș, directorul general al Companiei Apa Vital – noul operator de pe raza municipiului nostru – în cadrul unei ședințe a Consiliului Local desfășurate în luna martie a anului în curs.
La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Vital au tranmsi și valorile totale estimate în Programul de investitii din Bugetul APAVITAL aprobat in februarie 2025, Astfel, lucrările de pe str. Mihai Eminescu sunt estimate la o valoare de 1.790.000 lei, iar cele de pe str. Tineretului la suma de 1.900.000 lei, bani investiți din bugetul companiei. Costurile lucrărilor efectuate pe Bulevardul Republicii nu au putut fi emise, având în vedere că au fost efectuate în regie proprie, deci nu cu firme externe, prin scoatere la licitație, așa cum este cazul primelor două proiecte menționate.
Știri
Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Șahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și rezultate deosebite la competiții importante. La două dintre ele, recent organizate, aceștia au participat alături de sportivi foarte bine pregatiți, unii cu notorietate, căpătând astfel experiență pentru competițiile viitoare.
Vacanța de vară reprezintă un timp pe care șahiștii îl fructifică, exersând și mai mult pentru a atinge performanța. Totul, fără presiune, doar din pasiune pentru acest sport.
Știri
Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Pe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL, un contract de achiziție în valoare de 117.639,35 lei fără TVA, privind efectuarea unor lucrări de reparații la soclul statuii lui Ștefan cel Mare, amplasat în sensul giratoriu de la Favorit.
Potrivit informațiilor furnizate, statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Constantin Crengăniș, în anul 2004. Inițial a fost amplasată la Favorit, în squar, iar din 2009 relocată în sensul giratoriu.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția