Știri
Urmează dezinsecția: insecticidul poate fi împrăștiat din avion doar sub formă de granule înghețate
Se poate pulveriza insecticid biocid din avion sau nu? DSP Neamț transmite că produsul biocid VectoBac WG care urmează să fie utilizat la Roman este destinat exclusiv distrugerii larvelor de țânțari în habitate acvatice, precum bălți, mlaștini, rigole sau canale. Acesta nu are efect asupra țânțarilor adulți și acționează doar prin ingerare la nivelul larvelor. Din acest motiv, aplicarea sa trebuie să fie țintită, localizată și fundamentată biologic, în funcție de evidența focarelor larvare. Conform certificatului de autorizare, singura metodă aeriană permisă pentru acest produs este dispersarea granulelor înghețate, după o etapă prealabilă de dispersare în apă și congelare. Metoda nu este o pulverizare clasică, ci o procedură tehnologică specială, care presupune utilizarea unui dispozitiv dedicat, montat pe aeronavă sau elicopter. Întrebați, reprezentanții primăriei au precizat că dispersarea produsului din avion se va face conform fișei, adică sub formă de granule, nu perdea de substanță dizolvată în apă. Aviotratamentele ar urma să aibă loc pe 10 și pe 11 iulie. Pentru aceste servicii, municipalitatea a plătit firmei Flaicor Serv Bacău suma de 100.000 de euro, reprezentând costul dezinsecției aeriene, cât și a insecticidului care urmează a fi folosit.
În concluzie, produsul VectoBac WG este în prezent singurul produs biocid autorizat pentru aplicare aeriană, dar exclusiv prin metoda dispersării granulelor înghețate, și doar cu respectarea strictă a condițiilor din certificatul de autorizare și a tuturor prevederilor legale naționale în materie de sănătate publică și protecția mediului. Potrivit legislației în vigoare, autoritățile locale sunt cele care decid și răspund de modalitatea de realizare a tratamentelor de dezinsecție, cu condiția respectării cumulative a cerințelor din autorizația produsului utilizat și a cadrului legal aplicabil, mai transmite DSP Neamț.
Știri
Bătaia dintre adulți, din ștrand, ar fi pornit de la o ceartă a copiilor

Pe 7 iulie, mai multe persoane au fost implicate într-o altercație, în timp ce se aflau în ștrandul municipal din Complexul de Agrement „Moldova”. Cearta ar fi pornit de la copii. În scurt timp, conflictul s-a lăsat cu bătaie în toată regula între adulți, doi bărbați împărțindu-le lovituri altor două persoane.
Față de cele două persoane din Roman a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar astăzi urmau să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman în vederea luării măsurilor preventive.
Știri
Tabăra de vară intergenerațională „Vacanța împreună”, la Fundația „Ep. Melchisedec”

În perioada 7-25 iulie 2025, Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman găzduiește a doua ediție a taberei intergeneraționale intitulate „Vacanța împreună”, în cadrul căreia participă copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, adolescenți cu vârste între 14-18 ani și seniori cu vârste de peste 65 de ani, îmbinând astfel armonios generații de persoane care fac schimb de experiențe, se ajută pe parcursul activităților și se bucură de timp petrecut împreună. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Neamț.
Participanții vor participa la ateliere de meșteșuguri tradiționale, de creație, artă teatrală, gătit sănătos, activități sportive și excursii tematice.
Știri
Trei mașini au luat foc la un garaj din Roman. Proprietara uneia vrea banii pe bunul ars

În noaptea de 4 spre 5 iunie 2025, în curtea unui imobil din municipiul Roman, trei autoturisme au luat foc. Una dintre aceste mașini, cea din mijloc, este a unei femei nemulțumite de ceea ce s-a întâmplat. Femeia spune că acea curte era folosită pentru vopsitorie auto și că pentru astfel de reparații și-a dus mașina acolo. Este și autovehiculul de unde ar fi pornnit focul – de la un scurtcircuit – conform informațiilor pe care le-a primit de la autorități, dar și de la proprietarul imobilului în curtea căruia s-a petrecut incendiul care a condus la distrugerea celor trei autovehicule. Doar că proprietara autoturismului spune că nu a văzut, până în acest moment, filmări care să probeze această variantă. Aceasta declară că până nu le vede, nu crede. Totodată, aceasta reclamă și faptul că în noaptea incendiului, proprietarul curții ar fi declarat că mașina este a lui.
Pentru cele declarate, respectiv pentru faptul că este proprietara mașinii și astfel asemenea informații, Adela Viziru ne-a înaintat documente. Pompierii au constatat că scurtcircuitul electric ar fi fost cauza probabilă de producere a incendiului. Poliția ne transmite că pentru a putea vizualiza probele depuse la dosar – deci și filmările din seara incendiului – Adela Viziru poate înainta Parchetului o cerere în acest sens.
Facem precizarea că redactorul Roman TV a contactat proprietarul curții în care a izbucnit incendiul, pentru a i se oferi acestuia un drept la replică privind cele întâmplate, însă bărbatul – cât și soția sa – au refuzat să ofere un punct de vedere redacției noastre.
Știri
„Zilele Ștefaniene”: o nouă ediție, un nou succes

În perioada 1-3 iulie 2025 au avut loc „Zilele Ștefaniene”, ajunse la a IV-a ediție. Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat în sala de conferințe a sediului Protopopiatului Roman cu simpozionul intitulat „Ștefan cel Mare și Târgul Romanului”, la care au participat numeroși invitați de seamă, parte dintre aceștia susținând sesiunea de comunicări. Evenimentul a continuat miercuri, 2 iulie 2025, cu Slujba Uteniei – Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, la biserica cu același hram din municipiul Roman.
În cea de-a treia zi a manifestărilor cultural religioase dedicate Marelui Voievod al Moldovei a fost organizat un pelerinaj sub genericul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, la Vaslui. S-au împlinit anul acesta 550 de ani de la strălucita victorie de la Podul Înalt, iar organizatorii au dorit să poposească acolo, cu pietate și recunoștință, pe acele plaiuri încărcate de istorie și pline de legende. „Primul popas, în drumul spre Vaslui, l-am făcut la podul ridicat în 1636, de hatmanul Gavriil Coci (fratele lui Vasile Lupu) în localitatea Cănțălărești, comuna Ștefan cel Mare, Vaslui. Am vizitat, apoi, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, după care ne- am îndreptat spre monumentul lui Ștefan Vodă de la Podul Înalt.”, a precizat pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, inițiatorul și organizatorul acestui eveniment.
Partea științifică a zilei s-a desfășurat la biserica „Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul”, ctitorie a Marelui Voievod, unde gazdă ospitalitalieră a fost pr. paroh Constantin Mogoș. Într-un spațiu minunat din vechea curte domnească, au fost amenajate doua expoziții temporare:
- „Ștefan cel Mare în medalistica românească”, colecția prof. Vilica Munteanu – Bacău;
- „Ctitorii ștefaniene în vechi cărți poștale românești”, colecția Ing. Viorel Nicolau- Piatra Neamț.
Au fost susținute câteva alocuțiuni și comunicări științifice: pr. Andrei Crețu, Prof. Dr. Nicolae Ionescu, iar în final a fost prezentat volumul: „Ștefan cel Mare. De la Borzești la Putna”, autor gen. (r) Dr.Vasile Jenica Apostol, apărut zilele acestea la Editura Magic Print, Onești, 2025.
„Mulțumesc pe această cale tuturor celor care m-au susținut în buna desfășurare a acestor ample manifestări cultural științifice și spirituale, în mod special participanților, care prin contribuțiile lor au scos în lumină viața și neodihnele Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt – ocrotitor și patron spiritual al Moldovei!”, a conchis pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu.
Știri
🏆 Performanță de excepție pentru Clubul de Dans Sportiv Ray’s Dance Piatra Neamț

📣 Cel mai mare număr de sportivi convocați în Lotul Național de Dans Sportiv al României!
Suntem mândri să anunțăm că Rays Dance a atins un moment istoric în cariera sa competițională, devenind clubul cu cel mai mare număr de sportivi selecționați și calificați în Lotul Național de Dans Sportiv al României, dintre toate cluburile din țară.
Această realizare este nu doar o dovadă a talentului excepțional al sportivilor noștri, ci și a efortului susținut, a profesionalismului antrenorilor și a pasiunii care stă la baza fiecărui pas făcut în acest domeniu.
🗓️ Participare la Timișoara – 07-13 iulie 2025
Nu mai puțin de 14 sportivi Rays Dance vor fi prezenți în această perioadă la stagiul Lotului Național, după cum urmează:
-
Leahu Tudor Andrei – ST + LA
-
Diaconu Tudor George – ST + LA
-
Bogus Carlo Beniamin – ST + LA
-
Turcanu Patrik Iustin – ST
-
Toma Darius – ST
-
Danciu Darius Gabriel – ST + LA
-
Sabin Alexandru Marian – ST + LA
-
Scrab Raisa Maria – ST + LA
-
Subțire Sofia Elena – ST + LA
-
Orghidan Sofia Teodora – ST + LA
-
Harja Anastasia – ST
-
Gaman Bianca – ST
-
Dediu Alessandra Maria – ST + LA
-
Karimova Polina – ST + LA
🌍 Reprezentanți ai României la Campionatul Mondial din China
Un motiv de mândrie aparte îl reprezintă perechea formată din:
➡️ Alexandru Marian Sabin & Polina Karimova
Acești sportivi, care s-au format în cadrul clubului nostru, au fost selecționați pentru a reprezenta România la Campionatul Mondial de Dans Sportiv, care va avea loc în data de 17 iulie, în Wuxi – China.
Vor concura alături de 50 de perechi din întreaga lume, fiind o onoare și o responsabilitate pe care o asumă cu pasiune, încredere și determinare.
💪 Muncă, sacrificii și pasiune
În spatele acestor reușite se află:
-
zeci de ore de antrenamente zilnice
-
deplasări constante în țară și străinătate
-
renunțări la timpul liber
-
perseverență și încredere în momentele dificile
Este o dovadă clară că munca, disciplina și pasiunea sunt cheia succesului.
🤝 O victorie a întregii echipe Rays Dance
Această performanță nu aparține doar sportivilor, ci și:
-
antrenorilor dedicați
-
părinților implicați
-
coregrafilor creativi
-
susținătorilor devotați
Împreună am creat un mediu în care excelența este standardul, iar visurile prind contur prin dans.
🎤 Mesajul antrenorului principal, Andrei Scrab
„Felicităm din inimă toți sportivii convocați în Lotul Național, dar și pe toți cei care ne-au reprezentat cu cinste în competiții.
Sunteți dovada vie că dansul sportiv înseamnă mai mult decât mișcare – este o formă de artă, o disciplină, o școală a caracterului și o punte spre visurile mari.
Ray’s Dance merge mai departe cu și mai multă ambiție și dedicare.
Vă mulțumim că sunteți parte din această poveste de succes!”
Știri
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” – festivitatea de premiere

Vineri, 4 iulie, a fost ultima zi a ediției din acest an a Școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri din Roman”, în săptămâna 30 iunie-4 iulie 2025. Cei 220 de copii participanți au fost premiați în sălile de clasă, în curtea școlii urmând – apoi – festivitatea de premiere a tinerilor voluntari, a cadrelor didactice, a sponsorilor și partenerilor care au sprijinit această inițiativă, ajunsă la a IV-a ediție.
Știri
S-a ciocnit cu trenul, după ce a depășit coloana de mașini care aștepta la trecere

Trenul care se deplasa pe ruta Suceava-Mangalia s-a ciocnit cu un autoturism marca BMW, al cărui proprietar nu a avut răbdare să aștepte la trecerea la nivel cu calea ferată situată între localitățile Horia și Trifești. Conducătorul auto, în vârstă de 23 de ani, a depășit coloana de mașini care aștepta să treacă trenul, moment în care s-a produs impactul. Bărbatul s-a ales cu fractură de claviculă, urmând să fie băgat astăzi în operație.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția