Urmărește-ne și pe:

Știri

Soț și soție, deputați de Neamț și de Bacău, excluși din partid

Adăugat

pe

În județul Neamț, repartiția mandatelor de deputați și senatori este următoarea: PSD – un senator (Răducu Adrian Păduraru), doi deputați (Ciprian Șerban, Paul Claudiu Cotârleț); AUR – un senator (Sorin Lavric), doi deputați (Dumitrina Mitrea, Andreea Firuța Neacșu); SOS – un senator (Daniel-Paul-Romeo Gheorghe) – care, între timp, s-a dezis de partidul care l-a propulsat în această funcție, fiind în prezent, deputat neafiliat; un deputat SOS (Ciprian Ciubuc); PNL – un deputat (Adrian-Virgil Ciobanu); USR – un deputat (Iulian Bulai); POT – un deputat (Monica Ionescu). Unii dintre ei sunt nemțeni și sunt cunoscuți în Neamț. Pe alții, nu doar că puțină lume îi cunoaște, dar nici nu i-a văzut în campanie prin Roman, de exemplu. În această legislatură nu vom avea nici un parlamentar romașcan.
Monica Ionescu, „avocat cu peste 23 de ani experiență în drept internațional”, așa cum a fost prezentată în campania alegerilor parlamentare de către președintele POT, Anamaria Gavrilă, a fost exclusă din partid și din grupul parlamentar al formațiunii politice, din cauza încurajării unor comportamente instigatoare la violență, potrivit liderului partidului. Același lucru se aplică și în cazul soțului acesteia, Radu Ionescu, ales deputat POT de Bacău. Chiar dacă au fost dați afară din partid, cei doi își păstrează mandatele de deputat, unul la Neamț și celălalt la Bacău. Rămâne de văzut dacă schimbă barca sau dacă vor exercita mandatele din postura de parlamentari independenti.
Potrivit declarației de avere din anul 2024, Monica Ionescu deține două terenuri agricole, dobândite prin vânzare-cumpărare, un teren forestier și un teren intravilan, cel din urmă în Ilfov, la toate având cotă parte de 1/2. Deține o casă de locuit în Ilfov, dobândită prin construire și un autoturism dobândit prin cumpărare. Nu declară bijuterii sau obiecte de artă care să depășească suma de 5.000 de euro, nici împrumuturi acordate, contractate sau depozite bancare. La capitolul venituri din activități independente, profesie liberală – avocatură – veniturile anuale încasate de Monica Ionescu și soțul nu sunt declarate, ci trecute la capitolul „conform fișei fiscale”.

Vezi articolul

Știri

30 de ani de monitorizare, contra cost, a impactului gropii de gunoi „Oraca” asupra mediului

Adăugat

pe

Roman TV

Timp de 30 de ani de la data închiderii gropii de gunoi neconforme din Roman, de două ori pe an se vor preleva probe din zona menționată, pentru a monitoriza impactul pe care mormanul de deșeuri depozitate îl are asupra mediului înconjurător. Pe 17 februarie 2025, municipalitatea a achiziționat de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, servicii de analize fizico-chimice, constând în servicii de prelevare, transport, analize și emiterea buletinelor de analize pentru probe de apă subterană și de suprafață, biogaz, aer și sol. Valoarea contractului este 21.400 de lei, inclusiv TVA.

Reamintim faptul că depozitarea pe groapa de gunoi neconformă de la Roman a fost oprită în anul 2017, la doi ani după ce a fost finalizat depozitul conform de deșeuri de la Girov. La acea vreme, pe „Oraca” erau depozitate peste 100.000 de tone de gunoaie. Ulterior, municipalitatea și Societatea Rossal s-au răfuit în instanță pentru a afla cui îi revine obligativitatea transportării, pe propria cheltuială, a tonelor de deșeuri la depozitul conform de la Girov. În final, administrația locală a câștigat litigiul, firma de salubritate fiind nevoită, prin lege, să ducă tot gunoiul de la Roman la Girov. În anul 2023, conducerea administrației locale anunța că trebuie găsită cea mai optimă soluție de închidere a gropii, la fel ca cea veche, situată în vecinătate.

Vezi articolul

Știri

Neamț: zeci de cadre didactice în prag de pensionare au solicitat să predea și anul școlar viitor

Adăugat

pe

Roman TV

89 de cadre didactice din județul Neamț, care până la 1 septembrie 2025 nu împlinesc vârsta de 70 de ani, au solicitat să rămână în activitate, ca titulari, în funcția didactică, în anul școlar 2025-2026. Profesorii, deci, nu se vor pensiona, ci vor lua în continuare salariu în anul școlar viitor. Dacă un profesor împlinește vârsta de 70 de ani și dorește să predea în continuare, acesta va avea statut de pensionar plătit cu ora. Există o serie de materii în cazul cărora generațiile tinere de cadre didactice nu se înghesuie să le predea, deci este un deficit în acest sens și în județul Neamț.

Vezi articolul

Știri

Șapte bărbați fără locuință, găzduiți în adăpostul de noapte din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Adăpostul „Casa Speranței” administrat de DAS din cadrul Primăriei Municipiului Roman, cu o capacitate de opt locuri, găzduiește momentan șapte beneficiari, toți bărbați. Pentru depistarea persoanelor fără acoperiș deasupra capului, îndeosebi pe perioada sezonului rece, reprezentanții municipalității transmit faptul că se organizează activități de patrulare, iar persoanele fărălocuință, care au domiciliul pe raza municipiului Roman, sunt direcționate către „Casa Speranței”.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo Cod Galben pentru mai multe județe din țară, inclusiv județul Neamț, până pe 19 februarie urmând ca vremea să fie rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților geroasă. Local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului, precum și în zonele montane, temperaturile minime se vor încadra în general între -16 și -10 grade.

Vezi articolul

Știri

Mărturia unui nemțean, „țepuit” prin noua metodă de înșelăciune pe WhatsApp

Adăugat

pe

Roman TV

Circulă o nouă metodă de înșelăciune, prin utilizarea serviciului de mesagerie electronică WhatsApp. Persoane necunoscute contactează victimele, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau reprezentanți ai unor instituții și solicită un cod de verificare primit prin SMS. Dacă furnizați acest cod, ei pot prelua controlul asupra contului vostru de WhatsApp și îl pot folosi pentru a înșela alte persoane. Aceștia pot – spre exemplu – solicita sume de bani in numele vostru, de la persoane aflate în lista de contacte. Este și cazul unui nemțean, în vârstă de 43 de ani, care duminică, 16 februarie, a fost țepuit prin această metodă. Bărbatul a rămas fără 3.275 de lei în cont.

Bărbatul a dorit să atragă atenția asupra faptului că ceea ce a pățit el i se poate întâmpla și altcuiva.

A fost întocmit dosar penal pentru înșelăciune. Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dumneavoastră, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului; Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului; activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp; nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false; educaţi-vă familia şi prietenii, informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente.

Vezi articolul

Știri

Crește cuantumul ajutorului de deces de la Casa de Pensii

Adăugat

pe

Roman TV

Indicatorii Sistemului Public de Pensii pentru anul 2025 arată că a crescut cuantumul ajutorului de deces, atât pentru asigurat sau pensionar, cât și pentru membrul de familie al asiguratului sau pensionarului, începând cu data de 13 februarie 2025.

Conform prevederilor HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 4.050 lei.

Indemnizația lunară reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată. În consecință, indemnizația acordată în temeiul Legii nr. 8/2006, republicată, cu modificările ulterioare, nu poate depăși suma de 8.100 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Vezi articolul

Știri

Activități ale polițiștilor privind fenomenul „Paracetamol Challenge”

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 10-14 februarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară Neamț și Serviciului Rutier Neamț au desfășurat activități preventive la școlile gimnaziale din localitățile Sagna și Doljești și la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din orașul Târgu-Neamț. Activitățile preventive au avut drept temă principală fenomenul periculos care ia amploare în rândul adolescenților din întreaga țară, care presupune înghițirea de paracetamol în cantități mari, în cadrul unei așa-zise provocări promovate pe rețelele sociale.

Totodată, alături de polițiștii de siguranță școlară, au participat și polițiști din cadrul Serviciului Rutier Neamț, care au adus în atenția celor aproximativ 400 de elevi, aspecte legislative precum și norme de conduită preventive, astfel încât elevii să nu fie implicați în evenimente rutiere.

Vezi articolul

Știri

Istoricul Casei „Nevruzzi” – Muzeul de Istorie din Roman, monument care se vrea restaurat

Adăugat

pe

Casa „Nevruzzi”, parte a Muzeului de Istorie din Roman (corp A) este clădire monument istoric  de grupă valorică B, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Imobilul aparține domeniului public al unității administrativ-teritoriale (U.A.T.) Județul Neamț, deci este administrat de către Consiliul Județean Neamț. Ca orice monument istoric care doar a trecut prin lucrări de întreținere de-a lungul timpului și acesta necesită o restaurare capitală. Pentru asta, proiectul denumit „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie Roman  – Casa Nevruzzi” a fost depus spre finanțare, în anul 2016, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul a fost, atunci, evaluat și admis la finanțare, dar pe lista de rezervă, întrucât fondurile alocate pentru Regiunea N-E au fost insuficiente față de numărul de proiecte depus. Ulterior s-a încercat depunerea proiectului în cadrul Programului Regional N-E 2021-2027, însă „în cadrul acestui program de finanțare beneficiarii eligibili – deci, solicitanții – sunt unitățile administrativ teritoriale orașe, nu consiliile județene, mai ales că proiectul trebuia să vizeze și o zonă de regenerare urbană. În acest context, pentru accesarea unei finanțări nerambursabile, ar fi fost necesar ca Municipiul Roman, pe raza căruia se află obiectivul de patrimoniu cultural, să fi prioritizat proiectul menționat în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare a Municipiului Roman pentru perioada 2022-2030, transmite Consiliul Județean Neamț, într-un răspuns la o adresă înaintată de redacția Roman TV. Proiectul, așadar, nu a obținut punctaj favorabil pentru a primi finanțare.

Actualmente, Muzeul de Istorie din Roman – Casa „Nevruzzi” prezintă degradări cauzate atât de factori naturali, cât și antropici, printre care se numără infiltrații din sol și prin acoperiș, uzura fizică, lipsa de întreținere sau diverse intervenții improprii realizate de-a lungul timpului. Este imperios necesară consolidarea de ansamblu a imobilului, restaurarea finisajelor și elementelor constructive și arhitecturale, refacerea instalațiilor, protejarea elementelor arhitecturale specifice stilului baroc și refacerea picturilor murale, pentru valorificarea Casei „Nevruzzi” ca obiectiv cultural, educațional și turistic, cu o importanță deosebită pentru Județul Neamț și nu numai. Ultima expertiză tehnică a imobilului a fost realizată în 2023, conform raportului clădirea fiind încadrată în clasa de risc seismic II, deși în 2016 expertiza o încadrase în clasa de  de risc seismic III. Imobilul, deci, este într-un proces continuu de degradare.

Consiliul Județean Neamț transmite că pe 23 decembrie 2024 a trimis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cererea de finanțare în scopul includerii obiectivului de investiții „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie Roman  – Casa Nevruzzi” pe lista proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Cererea de finanțare este, în acest moment, în evaluare. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 39.011.877,47 de lei inclusiv TVA, din care valoarea suportată din bugetul Consiliului Județean Neamț este de 8.286.708,35 de lei cu TVA, cuantum care cuprinde și o rezervă de 25% din bugetul investiției. Valorile sunt estimative, urmând ca după elaborarea proiectului tehnic să se stabilească valoarea totală și precisă, aferentă proiectului.

În septembrie 2024, Consilul Județean Neamț a încheiat, cu SC. Spa Inovations SRL, un contract care prevede întocmirea documentațiilor tehnico-economice, valoarea contractului fiind de 265.000 de lei, fără TVA. După aprobarea prin hotărâre a Consiliului Județean (HCJ) a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, urmează achiziția proiectului tehnic și execuția lucrărilor de construcție. Consiliul Județean Neamț estimează că acestea ar putea demara cel mai devreme la finalul anului 2025. Durata estimată a lucrărilor de consolidare, restaurare și conservare este estimată la 60 de luni.

Palatul „Nevruzzi” i-a găzduit pe regele Ferdinand și pe regina Maria

Conform temei de proiectare a HCJ nr. 279 din 09.12.2024, inspirată din cartea „Muzeul de Istorie Roman 50 de ani” a prof. dr. Vasile Ursachi, Casa „Nevruzzi” reprezintă un exemplu remarcabil de arhitectură eclectică al secolului al XIX-lea, cu influențe baroce și elemente decorative specifice stilului neoclasicist.

În studiul istoric realizat în anul 2016 pentru depunerea proiectului spre finanțare se menționează că muzeul a fost construit de un boier local pe nume Nevruzzi, care deținea mai multe moșii în zona Romanului, dar care nu apare menționat în materialele documentare ale vremii. Funcțiunea originară a fost aceea de palat – locuință unifamilială de mare ținută, pentru boierul Nevruzzi – demitar de povincie din târgul romașcan. Data precisă a realizării palatului nu este menționată documentar, dar din informații colaterale, se presupune că acesta datează de la începutul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, având în vedere arhitectura și tehnologiile adoptate, în comparație cu alte monumente existente. Arhitectul ar fi fost vienez, iar executantul construcției rămâne necunoscut. Totuși, pictorul tavanelor este identificat în anul 1991, prin semnătura găsită în scafa salonului E08 – „pictor decorator Ludvik Branner 1884”.

 

În timpul primului război mondial, Palatul „Nevruzzi” a găzduit personalități importante, printre care regele Ferdinand și regina Maria. După primul război mondial, în 1923 după unele surse sau în 1934 după alte surse de documentare, motivat de starea financiară a familiei Nevruzzi, palatul este donat statului de către ultima descendentă și astfel imobilul devine sediul Prefecturii fostului județ Roman.

În 1939, după o perioadă în care nu a fost utilizată, clădirea s-a deteriorat, degradându-se și dispărând parte din stucaturile, lambriurile, parchetele cu intarsii, inițial și tâmplăria interioară, componentele artistico-arhitecturale de mare valoare, din care doar unele ar mai putea fi restaurate sau reconstituite, după unele descrieri din materiale documentare.

În timpul celui de-al doilea război mondial, când spitalele din Roman nu mai făceau față răniților și bolnavilor de tifos, în Palatul „Nevruzzi” au fost amenajate spații de internare a acestora, utilizându-se personalul medical din celelalte spitale și fără a se mai repara imobilul. În 1947, palatul devine sediu al Biroului Raional de partid PCR, după unele amenajări. Ulterior, în clădire a funcționat o Școală de Meserii pentru fete, apoi un orfelinat care a fost mutat în 1978 în altă locație.

În 1983, Trustul de Construcții Roman începe lucrări de reabilitare a clădirii, înlocuind bolțile de peste parter cu un planșeu din beton armat și refăcând învelitoarea, restaurând trei dintre tavanele pictate, cu finanțare proprie – se pare – sau din partea Primăriei Roman.

Din anul 1988, Palatul „Nevruzzi” este atribuit Muzeului de Istorie Roman, ca proprietate definitivă, efectuându-se lucrări de amenajare (cu desfacerea scării de serviciu), instalații de încălzire, centrală, pardoseli, tencuieli exterioare – lucrări finalizate în 1990.

 

 

 

 

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri2 zile în urmă

30 de ani de monitorizare, contra cost, a impactului gropii de gunoi „Oraca” asupra mediului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSTimp de 30 de ani de la data închiderii gropii de...

Știri3 zile în urmă

Neamț: zeci de cadre didactice în prag de pensionare au solicitat să predea și anul școlar viitor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS89 de cadre didactice din județul Neamț, care până la 1...

Știri3 zile în urmă

Șapte bărbați fără locuință, găzduiți în adăpostul de noapte din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAdăpostul „Casa Speranței” administrat de DAS din cadrul Primăriei Municipiului Roman,...

Știri3 zile în urmă

Mărturia unui nemțean, „țepuit” prin noua metodă de înșelăciune pe WhatsApp

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCirculă o nouă metodă de înșelăciune, prin utilizarea serviciului de mesagerie...

Știri4 zile în urmă

Crește cuantumul ajutorului de deces de la Casa de Pensii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSIndicatorii Sistemului Public de Pensii pentru anul 2025 arată că a...

Știri4 zile în urmă

Soț și soție, deputați de Neamț și de Bacău, excluși din partid

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn județul Neamț, repartiția mandatelor de deputați și senatori este următoarea:...

Știri4 zile în urmă

Activități ale polițiștilor privind fenomenul „Paracetamol Challenge”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 10-14 februarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TVo zi în urmă

📺 Radar TV / Rămânem fără gaze în plină iarnă? / 20 februarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS🆕 Ediția de joi, 20 februarie, a emisiunii Radar TV Invitat:...

Cazuri și necazuri3 zile în urmă

Acoperiș si ajutor pentru o familie din Ion Creangă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCarmen Suciu – realizator Telefon contact Asociația “Născută Înger” – 0770...

Panorama3 zile în urmă

📺 Panorama / Agitație pe scena politică locală / 18 februarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 februarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Cazuri și necazuri5 zile în urmă

Cazuri și necazuri / Oameni la capătul puterilor!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCei care pot oferi ajutor o pot contacta pentru detalii suplimentare...

Radar TV5 zile în urmă

📺 Radar TV / Care mai este atmosfera în „Marea familie romașcană” / 13 februarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 13 februarie, a emisiunii 📺 Radar TV Invitat:...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Cazuri și necazuri / Voluntarii îngerilor își continuă misiunile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 11 februarie, a emisiunii Cazuri și necazuri

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Cum a ajuns să arate podul de peste râul Moldova, de la Tupilați / 11 februarie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 11 februarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare