Știri
MAI și IGPR, contracte de milioane de euro, pentru uniforme de serviciu

O postare a Sindicatului Europol privind un pantalon de poliție rupt în timpul serviciului, fiind invocată proasta calitate a articolului vestimentar, a stârnit reacții din partea internauților, dar și din partea Poliției Române, care a emis o replică la cele sesizate. În comunicatul instituției centrale se precizează că „la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române au fost desfășurate activitățile necesare în vederea achiziționării articolelor de echipament, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice, după intrarea în vigoare a Ordinului MAI nr. 183 din decembrie 2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor”. Un an mai târziu, în 2022, atât MAI cât și IGPR au efectuat achiziții de astfel de echipamente, prin încheierea în urma unor licitații publice de acorduri-cadru, cu diverse firme de profil, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Acelor contracte cadru li se adaugă alte contracte subsecvente, potrivit descrierii din SICAP.
Astfel, pe platforma menționată există un contract încheiat prin licitație publică deschisă, în decembrie 2022, dar care are modificări până la data de 14 august 2024, încheiat între Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și firma Lenox Prod SRL, pentru „Furnizare articole de echipament pentru polițiștii din cadrul Aparatului Central, Inspectoratului General pentru Imigrări și structurile aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, valoarea acestuia fiind de 2.151.257,40 euro.
Aceeași platformă (SICAP) indică achiziții de echipamente din componența uniformei de poliție efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) de la diferite firme de profil, prin licitație publică deschisă. În acest sens, un contract a fost încheiat la data de 6 iunie 2022, cu firma Lenox Prod SRL, pentru „încălțăminte uniformă de serviciu (bărbați/femei)/încălțăminte uniformă de reprezentare și ceremonialuri (bărbați/femei)”, valoarea acestuia fiind de 32.560.555,80 euro, cu ultima modificare la data de 24 iunie 2024. Un alt contract, încheiat prin licitație deschisă accelerată la data de 15 septembrie 2022 cu firma S&G Comercial SRL prevede achiziția de „cravate, costum termic, mănuși din piele, mănuși, pulover (bărbați/femei)”, având o valoare de 562.978 de euro. Ultima modificare figurează la data de 24 iunie 2024, conform SICAP. Cu aceeași firmă, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) are încheiat un alt contract, la data de 6 iulie 2022 – pentru achiziția de „căciuli (nutriet/caracul), cravate, fulare, costum termic, curele și mănuși din piele, ciorapi, șnur pentru ceremonie, suport și epoleți cu grad profesional” – valoarea acestuia fiind de 1.894.673,20 euro, cu ultima modificare la data de 24 iunie 2024. Un alt contract încheiat pe 26 iunie 2022 cu firma Mentor SRL – pentru achiziția de „costum din stofă (bărbați/femei), costum de intervenție bărbați/femei (bluză intervenție + 2 pantaloni de intervenție), scurtă pentru reprezentare și ceremonialuri (bărbați/femei), scurtă de serviciu (bărbați/femei), pulover (bărbați/femei), cămașă-bluză (bărbați/femei), șapcă cu două coafe impermeabile, șepcuță” – are valoarea de 118.610.096,20 euro, ultima modificare din SEAP fiind la data de 24 iunie 2024.
Nu doar Sindicatul Europol a adus în atenția publică subiectul echipamentelor de serviciu, ci și Vitalie Josanu, președintele Sindicatului Polițiștilor din România (SPR) „Diamantul” care a precizat, în atacul.ro, că „este de notorietate situația articolelor – parcă făcute din materiale de împrumut – cu cămăși și tricouri mult prea scurte, materiale plastice care se încing la soare de te simți prăjit ca în cuptorul cu microunde, în condițiile în care unii inspectori șefi (cum ar fi și cel de la Ialomița), nu s-a deranjat să asigure oamenilor aruncați în ample acțiuni rutiere, taman în crucea zilei, măcar o sticlă cu apă, așa cum zice legea! Ne este deja peste putință să facem un inventar. Deschizând subiectul, un coleg îmi mărturisește că i s-a rupt tricoul la alegeri, de la cusătură, direct sub mânecă și a trebuit să stea toată ziua cu mâna strânsă la șold ca să-și ascundă goliciunea. Hainele se uzează într-un ritm extraordinar, de parcă materialele ar fi fost făcute pe vapor, în drum dinspre China. Nu vorbim doar despre rupere – deși trebuiau și aici să corespundă unor parametri ridicați de rezistență -ci de faptul se răresc firele, la propriu, încă înainte de prima spălare, din câteva purtări!”, a precizat Vitalie Josanu, președintele Sindicatului Polițiștilor din România (SPR) „Diamantul”, care a mărturisit că a observat, la rându-i, starea pantalonului echipamentului său tactic, vizibil „rărit in fire”.
La postarea Europol privind faptul că unui polițist i s-au rupt pantalonii de serviciu, pe motiv că aceștia sunt de proastă calitate, mai mulți internauți au lăsat comentarii, reproșând calitatea îndoielnică a acestor articole, mulți dintre comentatori precizând că ei înșiși fac parte din sistem.
Privind subiectul stârnit, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a precizat, printr-un comunicat, mai multe aspecte legate de calitatea echipamentelor furnizate de firmele contractate: „În cadrul procedurii de achiziției, cât și la momentul recepționării produselor, furnizorii au prezentat buletine de analiză/rapoarte de încercare, iar parametrii determinați prin acestea s-au încadrat în specificațiile tehnice de produs. În situația în care au fost sesizate anumite neconformități, au fost efectuate verificări suplimentare la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, pentru determinarea caracteristicilor materialelor din care sunt confecționate articolele de echipament, rezultând că produsele au parametrii conform celor din specificațiile tehnice de produs. Pentru garanția produselor a fost stabilit, încă din anul 2023, un mecanism la nivelul structurilor teritoriale, astfel încât, în cazul identificării unor neconformități la articolele de echipament, acestea să fie înlocuite, fără costuri suplimentare pentru polițiști. De asemenea, pentru orice situație privind deteriorarea elementelor de uniformă, polițiștii au în permanență posibilitatea să se adreseze structurii de profil a unității din care fac parte, în vederea înlocuirii acestora”, conform Centrului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Știri
75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Pe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un autoturism, pe o stradă din localitatea Nistria, comuna Boghicea din județul Neamț. Băiatul, spun părinții acestuia, a ieșit cu tortineta de pe o stradă secundară în strada principală, pe un loc fără marcaj de trecere. Reușise să treacă strada când, pe contrasens, l-a lovit un autoturism condus de o femeie din aceeași comună. Oamenii susțin că băiatul, deși a trecut prin loc nepermis, ar fi fost lovit pe fondul unei viteze excesive. Viteza nu ne-a putut fi comunicată de către IPJ Neamț, aceste date fiind la dosar și nu în posesia poliției, potrivit informațiilor primite. Totuși, o expertiză care se află la dosar arată că șoferița conducea cu viteza legală în momentul impactului, potrivit apărătorului legal al acesteia. O a doua nemulțumire a familiei este legată de faptul că s-a solicitat clasarea cauzei, deoarece tânărul nu a respectat indicatorul „Oprire”. Din cauza leziunilor suferite, fiindu-i montate tije în mai multe zone din corp, băiatul a fost nevoit să înghețe anul școlar și toate cheltuielile au fost suportate de familie, inclusiv cele de transport, adolescentul fiind spitalizat la unitatea sanitară „Sfânta Maria” din Iași, unde a necesitat – conform documentelor – un număr de 75 de zile de îngrijiri medicale, dar și intervenții chirurgicale.
De cealaltă parte, avocatul șoferiței, Alexandru Iștoc spune că femeia nu se uita pe telefon în momentul impactului și că aceasta s-a trezit cu minorul în fața mașinii. Privind viteza, potrivit expertizei atașate la dosar, femeia s-ar fi încadrat în limitele legale, iar impactul a avut loc pe contrasens deoarece aceasta ar fi tras la volan pentru a-l evita pe băiat.
Poliția Neamț nu a identificat cele din urmă acuzații în evidențe, conform declarațiilor primite. Ne-au fost transmise și împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.
Familia poate formula plângere împotriva soluției de clasare a cauzei.
Știri
Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Despre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul 2023, atunci când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț ne transmitea faptul că la stațiile de epurare ale Companiei Județene Apa SERV SA, respectiv la cele din Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman – cea din urmă la acea vreme gestionată tot de compania nemțeană – fuseseră realizate opt controale privind respectarea legislației de mediu, în urma unor sesizări. La Roman, acestea vizau evacuarea de ape uzate neepurate sau parțial epurate în râul Siret, direct din stația de epurare. S-a constatat atunci că obiectivul funcționa fără a deține autorizație de mediu. S-a dispus interzicerea desfășurării activității de colectare și epurare a apelor uzate, fără a deține autorizație de mediu și s-a aplicat amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Și atacul.ro, colaboratorul redacției noastre, arăta în materialele de presă că apa râului Siret părea a fi contaminată, conform unor imagini captate de pe Google Maps, în luna mai a anului 2023. (poze) Aflăm în luna aprilie 2025, din declarațiile primarului Municipiului Roman, că ceea ce scriau cele două redacții în anul 2023 se confirmă.
Privind investițiile de la stația de epurare din Roman a vorbit și inginer Mihail Doruș, directorul general al Companiei Apa Vital – noul operator de pe raza municipiului nostru – în cadrul unei ședințe a Consiliului Local desfășurate în luna martie a anului în curs.
La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Vital au tranmsi și valorile totale estimate în Programul de investitii din Bugetul APAVITAL aprobat in februarie 2025, Astfel, lucrările de pe str. Mihai Eminescu sunt estimate la o valoare de 1.790.000 lei, iar cele de pe str. Tineretului la suma de 1.900.000 lei, bani investiți din bugetul companiei. Costurile lucrărilor efectuate pe Bulevardul Republicii nu au putut fi emise, având în vedere că au fost efectuate în regie proprie, deci nu cu firme externe, prin scoatere la licitație, așa cum este cazul primelor două proiecte menționate.
Știri
Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Șahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și rezultate deosebite la competiții importante. La două dintre ele, recent organizate, aceștia au participat alături de sportivi foarte bine pregatiți, unii cu notorietate, căpătând astfel experiență pentru competițiile viitoare.
Vacanța de vară reprezintă un timp pe care șahiștii îl fructifică, exersând și mai mult pentru a atinge performanța. Totul, fără presiune, doar din pasiune pentru acest sport.
Știri
Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Pe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL, un contract de achiziție în valoare de 117.639,35 lei fără TVA, privind efectuarea unor lucrări de reparații la soclul statuii lui Ștefan cel Mare, amplasat în sensul giratoriu de la Favorit.
Potrivit informațiilor furnizate, statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Constantin Crengăniș, în anul 2004. Inițial a fost amplasată la Favorit, în squar, iar din 2009 relocată în sensul giratoriu.
Știri
Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă a decedat în piață, după ce anterior, acesta fusese la medicul de familie din Roman. Pentru că inițial medicul nu a vrut să emită certificat medico-legal de constatare a decesului, oamenii legii au întocmit dosar penal. Ulterior, cadrul medical s-ar fi răzgândit, eliberând documentul.
Știri
Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Pe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, eveniment inclus în seria manfestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Vor fi prezente trupe de teatru din Medgidia, Lugoj, Brasov si Cahul, care vor suține câte două spectacole pe seară. Intrarea este libera, deci romașcanii și nu numai sunt invitați să se bucure de specatcolele de teatru.
Știri
Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Lucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea lunii noiembrie a anului 2024, iar astăzi, la șase luni de la debut, vorbim despre faptul că acest obiectiv ar putea fi finalizat în circa o săptămână, potrivit anunțului emis de către primarul comunei Sagna, Vasilică Roca. O investiție la care s-a lucrat în timp record, având în vedere complexitatea obiectivului. După finalizarea procedurii de achiziție a contractului de lucrări, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei, fără TVA. Podul este administrat de Consiliul Județean Neamț, iar proiectul a fost câștigat de asocierea având lider constructorul Danlin XXL.
Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a precizat că încă de la preluarea mandatului a militat pentru construirea acestui obiectiv, alături de consilierii județeni, dar și că facturile înaintate de către constructor au fost decontate, până în acest moment. Urmează ca obiectivulsă treacă, după finalizarea în integralitate, prin procedura de avizare, dar și de teste. Abia după ce aceste aspecte vor fi încheiate cu succes, obiectivul va putea fi dat în folosință.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a mai precizat că sunt în derulare mai multe litigii prin care se dorește recuperarea prejudiciilor privind fondurile alocate firmelor constructoare pentru reabilitarea vechiului pod. Conform acordului contractual, lucrările la noul pod au termen de două luni pentru faza de proiectare și de 11 luni pentru execuția propriu-zisă. Conform Consiliului Județean Neamț, noul pod are o lungime de 216 metri liniari, trei deschideri centrale de 40 de metri, o deschidere marginală spre Sagna de 31 de metri și o deschidere spre satul Luțca de 25 de metri.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția