Urmărește-ne și pe:

Știri

Polițistul Cănărău a protestat în fața sediului IPJ Neamț

Adăugat

pe

Sancțiunea primită de agentul de poliție Ioan Cănărău privind reducerea cu 20% a drepturilor salariale în următoarele trei luni pentru acțiuni sindicale desfășurate de acesta, dar și nemulțumirile sale legate de nedispunerea cercetării disciplinare a ofițerului care l-ar fi agresat în sediul Poliției Municipiului Roman l-au scos în stradă pe polițist luni, 1 iulie 2024, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, acolo unde și-a expus public, adresându-se șefilor iererhici, toate nemulțumirile.

Ulterior, acesta a participat la o discuție cu împuternicit inspector șef al IPJ Neamț, Gabriel Coman.

Ioan Cănărău spune că a transmis atât la Primăria Piatra Neamț, cât la Jandarmerie declarație de protest, manifestându-și astfel intenția de a protesta în fața IPJ Neamț.

Vezi articolul

Știri

Eroina Viorica Agarici, comemorată în Gara Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 3 iulie 1941, prin gara din Roman a trecut unul dintre „trenurile morţii”, pline cu copii, femei şi bărbaţi – toţi evrei – închişi de zile întregi în vagoane, fără apă şi fără mâncare. Președinta Filialei Roman a Crucii Roșii la acea vreme, Viorica Agarici, a dat dovadă de curaj și sacrificiu atunci când s-a așezat, conform mărturiilor, în fața trenului, solicitând să ofere apă și asistență persoanelor înghesuite în tren. Multe dintre acestea erau, deja, decedate atunci când vagoanele au fost deschise. Gestul său eroic și dovada de altruism și sacrificiu au fost și sunt și astăzi cinstite și comemorate. Un astfel de eveniment a avut loc miercuri, 3 iulie 2024, în Gara municipiului Roman.

La patru ani după moartea sa, Statul Israel i-a acordat diploma și titlul „Drepți între popoare”, fiind plantat un copac în memoria ei pe „Aleea Celor Drepți”. Prin H.C.L. nr. 57 din 28 aprilie 2011, Viorica Agarici a fost desemnată cetățean de onoare al Municipiului Roman.

Vezi articolul

Știri

Anul acesta, 13.010 locuri la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Adăugat

pe

Roman TV

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași scoate la concurs 13.010 locuri pentru admiterea din iulie 2024, cu 170 mai multe decât anul trecut, dintre care 8.162 de locuri la studii universitare de licență, cu 195 mai multe decât anul trecut, 4.565 de locuri la studii universitare de master și 283 de locuri la studii universitare de doctorat. Absolvenții de liceu au la dispoziție 4.150 de locuri la buget și 4.012 locuri cu taxă. Dintre locurile la buget, 101 locuri sunt alocate pentru absolvenți de licee din mediul rural, 30 pentru etnici romi, 25 pentru candidați proveniți din sistemul de protecție socială și 16 pentru candidați cu cerințe educaționale speciale/dizabilități.
Pentru admiterea la studii universitare de master sunt scoase la concurs 2359 de locuri fără taxă și 2206 locuri cu taxă. Candidații la admiterea pentru studii doctorale au la dispoziție 150 de locuri fără taxă și 133 de locuri cu taxă, la cele 14 școli doctorale ale UAIC. Înscrierile la studii de licență și master vor avea loc în perioada 15-20 iulie 2024 și se vor face atât la sediul Universității, cât și online, pe platforma eadmitere.uaic.ro. Pe aceeași platformă se pot face și preînscrieri, până la data de 14 iulie 2024. Preînscrierea oferă candidaților oportunitatea de a se familiariza din timp cu procesul de admitere și elimină necesitatea deplasării până la sediul UAIC pentru depunerea documentelor. Pentru studii doctorale, înscrierile vor avea loc în două sesiuni: 18-19 iulie și 9-13 septembrie 2024.
La admiterea 2024, candidații au la dispoziție 212 programe de studii, dintre care 89 la studii de licență și 123 la studii de master. Oferta de anul acesta cuprinde 2 specializări noi, la studii de master: Alimentație și Sport (Facultatea de Chimie) și Fizică aplicată în tehnologii smart și comunicații (Facultatea de Fizică). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă 30 de specializări în limbi străine, 7 la studii de licență și 23 la studii de master. În perioada 11 iulie – 2 august, UAIC va pune la dispoziția candidaților la admitere un call-center care va oferi informații privind oferta educațională, suport privind înscrierea și confirmarea locului. Call-center-ul va funcționa de luni până sâmbătă în intervalul orar 9.00 – 19.00 iar duminica în intervalul orar 9.00 – 14.00.
Mai multe informații despre admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt publicate pe site-ul admitere.uaic.ro.

Vezi articolul

Știri

Evaluare Națională în Neamț, înainte de contestații: 5 note de 10 la Română și 8 la Matematică

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 25 și pe 27 iunie 2024 au avut loc probele Examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2023-2024. La prima probă, cea de Limba și Literatura Română, din cei 3.972 de candidați înscriși în județul Neamț au participat 3.928, 44 fiind absenți, deci cu o rată de prezență de 98,89 %. Dintre elevii care au susținut proba, 2.900 au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar cinci candidați au obținut nota 10. La Matematică, din totalul candidaților înscriși, au susținut proba 3.927 de elei, 45 absentând, rata de prezență fiind de 98,87%. Dintre aceștia, 2.539 au primit note mai mari sau egale cu 5, opt reușind să ia nota 10.

Rata de prezență pentru ambele probe scrise din cadrul Evaluării Naționale, la nivelul județului Neamț, este de 98,79 %, raportată la cei 3.924 de candidați prezenți la ambele probe. Nici un elev nu a fost eliminat din sala de examen, nefiind identificate situații deosebite.

Vezi articolul

Știri

Modificări la Codul Rutier, legate de alcooltest sau camerele de bord

Adăugat

pe

Roman TV

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Printre altele, aceasta prevede utilizarea imaginilor capturate de camerele video de monitorizare a traficului ca probă pentru aplicarea amenzilor de circulație. Noile reglementări prevăd ca aceste imagini să fie utilizate pentru a identifica și sancționa diverse contravenții la legislația rutieră.
Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de administratorii drumurilor pentru a constata și sancționa abateri precum: depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, nerespectarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată. Se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. O altă prevedere permite introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea. A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.
Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, la nivel național au fost înregistrate 1.545 de accidente, ce au avut ca urmări decesul a 531 de persoane și rănirea gravă a 1.182 de oameni. Viteza rămâne principalul factor generator de accidente rutiere, unele deosebit de grave sau chiar mortale.

Vezi articolul

Știri

S-au reluat săpăturile la situl medieval descoperit în curtea Spitalului "Precista"

Adăugat

pe

Roman TV

Au fost reluate, începând cu luna iunie, cercetările arheologice în continuarea vestigiilor deja descoperite, încă de anul trecut, în curtea Spitalului „Precista” din Roman, acolo unde se lucrează și la partea de clădire-monument istoric, în cadrul unui amplu proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, cu o valoare de circa 36 de milioane de euro. Situl medieval a fost descoperit tocmai în acest context, la demararea lucrărilor, pe timpul descărcării de sarcină arheologică. Au fost descoperite morminte, oseminte, obiecte valoroase și încăperi care pot fi păstrate și valorificate, redate publicului larg.

Vestea bună este că beneficiarul viitorului Așezământ Spitalicesc „Precista”, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, și-ar fi manifestat intenția conservării in situ a acestor vestigii, deci în proporție considerabilă în condițiile în care au fost descoperite, putând exista posibilitatea ca acestea să fie redate publicului vizitator, în viitor. Proiectul este unul ambițios, de durată și – cu siguranță – destul de costisitor.

Specialiștii din domeniu spun că situl medieval descoperit în curtea Spitalului Precista este unul deosebit de important, pe perioada sezonului rece fiind sigilat cu folie, pentru a nu se degrada până la reluarea săpăturilor. Restaurarea obiectelor descoperite poate dura ani de zile, însă merită tot efortul, fiind piese deosebite, de la veșminte și până la podoabe, bijuterii sau monede.

Vezi articolul

Știri

📺 Panorama / Speciile protejate care ne fac viața un iad / 2 iulie 2024

Adăugat

pe

Roman TV

Ediția de marți, 2 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama
Daniel Muraru & Alexandru Nistor

Subiectele emisiunii:
Continuă dezmățul. Bugetarii, la cursuri in plin sezon estival
Statul decontează tot
Cursurile, paravan pentru concedii plătite de stat
Speciile protejate care ne fac viața un iad

Vezi articolul

Știri

Femeie deblocată de pompieri din locuință, pe strada Ion Creangă din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 29 iunie 2024, în jurul orei 20:45, pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Roman pentru deblocarea unei căi de acces a unui apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Ion Creangă.

Pompierii nemțeni au avut un weekend de foc, cu multe misiuni, cum ar fi cele de stingere a unor incendii, misiuni de salvare a animalelor căzute în fântâni, deblocare din locuință în Piatra Neamț, asigurare măsuri PSI la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD sau evenimente rutiere.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri23 de minute în urmă

Eroina Viorica Agarici, comemorată în Gara Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 3 iulie 1941, prin gara din Roman a trecut unul...

Știri23 de minute în urmă

Anul acesta, 13.010 locuri la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași scoate la concurs 13.010 locuri...

Știri23 de minute în urmă

Evaluare Națională în Neamț, înainte de contestații: 5 note de 10 la Română și 8 la Matematică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 25 și pe 27 iunie 2024 au avut loc probele...

Știrio zi în urmă

Modificări la Codul Rutier, legate de alcooltest sau camerele de bord

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSGuvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea...

Știrio zi în urmă

S-au reluat săpăturile la situl medieval descoperit în curtea Spitalului "Precista"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAu fost reluate, începând cu luna iunie, cercetările arheologice în continuarea...

Știrio zi în urmă

📺 Panorama / Speciile protejate care ne fac viața un iad / 2 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Știri2 zile în urmă

Femeie deblocată de pompieri din locuință, pe strada Ion Creangă din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 29 iunie 2024, în jurul orei 20:45, pompierii au fost...

Emisiuni

Cazuri și necazurio zi în urmă

Cazuri și necazuri / Asociația "Născută Înger" și-a premiat copiii cu rezultate bune la învățătură

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii Cazuri și necazuri Carmen...

Radar TV6 zile în urmă

📺 Radar TV / Economia județului gâfâie: locuri de munca puține și plătite prost / 27 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Alegerile din 2024 secătuiesc bugetul / 25 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice (II) / 21 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 21 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / De ce a fost exclus Radu Samson din USR? / 20 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 iunie, a emisiunii Radar TV invitat Radu...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cum arată harta județului Neamț după alegerile locale /18 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie3 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice / 14 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 14 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Populare