Urmărește-ne și pe:

Știri

S-a deschis sezonul estival 2024, în ștrandul municipal

Adăugat

pe

Sâmbătă, 1 iunie, a fost deschis oficial sezonul estival 2024 în ștrandul municipal din cadrul Complexului de Agrement „Moldova”. Intrarea a fost gratuită pe parcursul întregii zile. Tot în ștrand, în aceeași zi a fost marcată Ziua Copilului, desfășurându-se o serie de activități dedicate celor mici.

Vezi articolul

Știri

Modificări la Codul Rutier, legate de alcooltest sau camerele de bord

Adăugat

pe

Roman TV

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Printre altele, aceasta prevede utilizarea imaginilor capturate de camerele video de monitorizare a traficului ca probă pentru aplicarea amenzilor de circulație. Noile reglementări prevăd ca aceste imagini să fie utilizate pentru a identifica și sancționa diverse contravenții la legislația rutieră.
Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de administratorii drumurilor pentru a constata și sancționa abateri precum: depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, nerespectarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, ignorarea semnificației culorii roșii a semaforului, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată. Se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. O altă prevedere permite introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea. A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.
Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, la nivel național au fost înregistrate 1.545 de accidente, ce au avut ca urmări decesul a 531 de persoane și rănirea gravă a 1.182 de oameni. Viteza rămâne principalul factor generator de accidente rutiere, unele deosebit de grave sau chiar mortale.

Vezi articolul

Știri

S-au reluat săpăturile la situl medieval descoperit în curtea Spitalului "Precista"

Adăugat

pe

Roman TV

Au fost reluate, începând cu luna iunie, cercetările arheologice în continuarea vestigiilor deja descoperite, încă de anul trecut, în curtea Spitalului „Precista” din Roman, acolo unde se lucrează și la partea de clădire-monument istoric, în cadrul unui amplu proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții, cu o valoare de circa 36 de milioane de euro. Situl medieval a fost descoperit tocmai în acest context, la demararea lucrărilor, pe timpul descărcării de sarcină arheologică. Au fost descoperite morminte, oseminte, obiecte valoroase și încăperi care pot fi păstrate și valorificate, redate publicului larg.

Vestea bună este că beneficiarul viitorului Așezământ Spitalicesc „Precista”, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, și-ar fi manifestat intenția conservării in situ a acestor vestigii, deci în proporție considerabilă în condițiile în care au fost descoperite, putând exista posibilitatea ca acestea să fie redate publicului vizitator, în viitor. Proiectul este unul ambițios, de durată și – cu siguranță – destul de costisitor.

Specialiștii din domeniu spun că situl medieval descoperit în curtea Spitalului Precista este unul deosebit de important, pe perioada sezonului rece fiind sigilat cu folie, pentru a nu se degrada până la reluarea săpăturilor. Restaurarea obiectelor descoperite poate dura ani de zile, însă merită tot efortul, fiind piese deosebite, de la veșminte și până la podoabe, bijuterii sau monede.

Vezi articolul

Știri

📺 Panorama / Speciile protejate care ne fac viața un iad / 2 iulie 2024

Adăugat

pe

Roman TV

Ediția de marți, 2 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama
Daniel Muraru & Alexandru Nistor

Subiectele emisiunii:
Continuă dezmățul. Bugetarii, la cursuri in plin sezon estival
Statul decontează tot
Cursurile, paravan pentru concedii plătite de stat
Speciile protejate care ne fac viața un iad

Vezi articolul

Știri

Femeie deblocată de pompieri din locuință, pe strada Ion Creangă din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 29 iunie 2024, în jurul orei 20:45, pompierii au fost solicitați să intervină în municipiul Roman pentru deblocarea unei căi de acces a unui apartament situat într-un bloc de locuințe de pe strada Ion Creangă.

Pompierii nemțeni au avut un weekend de foc, cu multe misiuni, cum ar fi cele de stingere a unor incendii, misiuni de salvare a animalelor căzute în fântâni, deblocare din locuință în Piatra Neamț, asigurare măsuri PSI la aterizarea/decolarea elicopterului SMURD sau evenimente rutiere.

Vezi articolul

Știri

BAC 2024: o tânără cu varicelă, absolventă a CNRV, a susținut proba în sală separată

Adăugat

pe

Roman TV

Luni, 1 iulie 2024, au debutat probele scrise ale Examenului de Bacalaureat 2024, cu cea la Limba și Literatura Română. În Neamț, s-au înscris să susțină proba 3029 candidați, absentând 46. Din cele 18 cereri transmise pentru susținerea bacalaureatului în condiții speciale, una a venit din partea unei tinere absolvente a Colegiului Național „Roman-Vodă” care, deși are varicelă, aceasta nu a vrut să rateze examenul. Așa că tânăra a susținut proba într-o cameră separată din centrul de examen, în contextul egalității de șanse.

Vezi articolul

Știri

Polițistul Cănărău a protestat în fața sediului IPJ Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Sancțiunea primită de agentul de poliție Ioan Cănărău privind reducerea cu 20% a drepturilor salariale în următoarele trei luni pentru acțiuni sindicale desfășurate de acesta, dar și nemulțumirile sale legate de nedispunerea cercetării disciplinare a ofițerului care l-ar fi agresat în sediul Poliției Municipiului Roman l-au scos în stradă pe polițist luni, 1 iulie 2024, în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, acolo unde și-a expus public, adresându-se șefilor iererhici, toate nemulțumirile.

Ulterior, acesta a participat la o discuție cu împuternicit inspector șef al IPJ Neamț, Gabriel Coman.

Ioan Cănărău spune că a transmis atât la Primăria Piatra Neamț, cât la Jandarmerie declarație de protest, manifestându-și astfel intenția de a protesta în fața IPJ Neamț.

Vezi articolul

Știri

Campania "Romașcanii salvează vieți", anul acesta pe parcursul a două luni

Adăugat

pe

Roman TV

Primăria Municipiului Roman în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț continuă și în acest sezon estival, campania „Romașcanii salvează vieți”. Prin această inițiativă, Primăria Municipiului Roman dorește să încurajeze locuitorii orașului să doneze sânge și, totodată, să-i conștientizeze cu nevoia permanentă de produse sanguine din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul tuturor cetăţenilor. Dacă în edițiile anterioare s-a desfășurat doar pe parcursul lunii august anul acesta campania se va desfășura în perioada 1 iulie – 30 august 2024, la sediul Punctului fix de recoltare Roman al Centrului de Transfuzie Sanguină Neamț din cadrul Polclinicii, situată pe strada Tineretului la nr. 28, etaj 2, telefon 0333-401.152. Programul pentru donare este în timpul zilelor lucrătoare, între orele 7.30 – 11.00.
Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital. Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Primăria Municipiului Roman va oferi tuturor donatorilor, în cadrul derulării campaniei, carduri de acces valabile pentru 3 intrări la ștrandul din interiorul Complexului Sportiv și de Agrement ”Moldova”. Anul trecut, în cadrul campaniei similare din luna august s-au înregistrat 270 de donatori. Trebuie știut că donarea se realizează în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare. Donatorii primesc echipamente de protecție de unică folosință, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare.

CONDIȚII PENTRU DONARE SÂNGE:

  • vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani;
  • greutate peste 50 kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
  • să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste 6 dioptrii, cancer;

RECOMANDĂRI/ Înainte de a dona:

  • Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
  • Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc);
  • Nu fuma înainte şi după donare cu o oră.

La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente:

  • Buletin sau carte de identitate, în original;
  • Document provizoriu de identitate, în original;
  • Carnet de conducere eliberat în România, în original; • Carnet de serviciu, în cazul militarilor; • Paşaport, în original;
  • Paşaport, pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an.

 Etapele donării:

  • Informare asupra importanţei sângelui, procesul de donare, beneficiile şi riscurile donării;
  • Selectarea donatorilor – se va avea în vedere siguranţa donatorului şi a pacientului care va primi produsele sanguine;
  • Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.);
  • Examen medical (anamneză şi examen clinic);
  • Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.);
  • Recoltarea de sânge (eprubete-pilot din care se realizează analizele biologice şi alte teste şi sânge destinat obţinerii de produse sanguine pentru transfuzii);
  • Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge.

 Cât se donează? La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Siguranţa donării:

  • Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă;
  • Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri;
  • Senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar;
  • Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

După donare: Este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare.

DREPTURILE DONATORULUI: • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.  La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii;  1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat;  alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă; să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare.

 

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri18 ore în urmă

Modificări la Codul Rutier, legate de alcooltest sau camerele de bord

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSGuvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea...

Știri18 ore în urmă

S-au reluat săpăturile la situl medieval descoperit în curtea Spitalului "Precista"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAu fost reluate, începând cu luna iunie, cercetările arheologice în continuarea...

Știrio zi în urmă

📺 Panorama / Speciile protejate care ne fac viața un iad / 2 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Știri2 zile în urmă

Femeie deblocată de pompieri din locuință, pe strada Ion Creangă din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 29 iunie 2024, în jurul orei 20:45, pompierii au fost...

Știri2 zile în urmă

BAC 2024: o tânără cu varicelă, absolventă a CNRV, a susținut proba în sală separată

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLuni, 1 iulie 2024, au debutat probele scrise ale Examenului de...

Știri2 zile în urmă

Polițistul Cănărău a protestat în fața sediului IPJ Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSSancțiunea primită de agentul de poliție Ioan Cănărău privind reducerea cu...

Știri5 zile în urmă

Campania "Romașcanii salvează vieți", anul acesta pe parcursul a două luni

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrimăria Municipiului Roman în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț...

Emisiuni

Cazuri și necazuri18 ore în urmă

Cazuri și necazuri / Asociația "Născută Înger" și-a premiat copiii cu rezultate bune la învățătură

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 2 iulie, a emisiunii Cazuri și necazuri Carmen...

Radar TV6 zile în urmă

📺 Radar TV / Economia județului gâfâie: locuri de munca puține și plătite prost / 27 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Alegerile din 2024 secătuiesc bugetul / 25 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice (II) / 21 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 21 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / De ce a fost exclus Radu Samson din USR? / 20 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 iunie, a emisiunii Radar TV invitat Radu...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cum arată harta județului Neamț după alegerile locale /18 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 iunie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Secrete de familie3 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Între Înviere și Înălțare – considerații istorice și teologice / 14 iunie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 14 iunie a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Populare