Știri
373.000 lei pentru racordarea fostului Cinema "Unirea" la energie electrică
Concomitent cu lucrările de reabilitare desfășurate în cadrul proiectului de modernizare a fostului cinematograf Unirea, la același obiectiv se va lucra, în perioada următoare, la partea de racordare a clădirii la energie electrică. În acest sens, între municipalitate și firma Build Instal Electric SRL a fost încheiat, la data de 15 aprilie 2024, un contract în valoare de 313.500 de lei fără TVA, banii fiind alocați din bugetul local, nu incluși în finanțarea alocată proiectului integrat de modernizare a obiectivului. Pentru partea de reabilitare a clădirii, valoarea contractului este de 11,5 milioane de lei, iar pentru partea de sistematizarea zonei, valoarea contractului este de 1,6 milioane de lei inclusiv TVA.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
Știri
Unde puteți duce uleiul alimentar uzat, în Roman
Un litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare, poluează 1 milion litri de apă. Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor din lipsă de oxigen. De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește. Ajunge să polueze solul și să oprească regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil.
Se recomandă strângerea uleiului alimentar uzat în recipente de plastic, de maxim doi litri. Acesta trebuie să fie filtrat printr-o strecurătoare pentru a nu fi amestecat cu resturi de mâncare. Este foarte important ca uleiul rezidual colectat să nu conțină apă. După umplerea recipientului cu ulei uzat acesta trebuie predat la un centru de de colectare, care îl va preda unei firme de reciclare. Se recomandă a se preda uleiul uzat în PET-uri de material plastic, nefiind admis uleiul colectat în recipente de sticlă sau de metal.
Nu se reciclează uleiul uzat, amestecat cu apă sau uleiuri minerale, uleiuri de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri. Nu se primesc mai multe tipuri de uleiuri amestecate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, amestecat cu cel de cocos sau palmier. În Roman, uleiul alimentar uzat se poate depune la MOL, în str. Roman Mușat nr. 21, la Carrefour Roman, în str. Mihai Viteazul, la benzinăria OMV, amplasată tot în strada Mihai Viteazul, unde la predarea fiecărui recipient, conducătorii auto primesc și 50 puncte pe aplicația OMW MyStation.
Știri
Românii au returnat 2.3 miliarde de ambalaje, în 10 luni, prin SGR
Luna aceasta se împlinește un an de când Sistemul de Garanție-Returnare a fost implementat în țara noastră. Lansat pe 30 noiembrie 2023, SGR s-a dovedit un instrument important pentru un viitor mai bun și schimbarea obiceiurilor de consum, încurajând responsabilitatea față de mediu pentru fiecare dintre noi. Sistemul de Garanție-Returnare este o premieră pentru România, iar pentru provocările întâmpinate în faza inițială, inerente unui program de o asemenea complexitate și anvergură, s-au căutat permanent soluții prin colaborare între toți actorii implicați.
Pornit de la zero, în doar 10 luni de la lansare, SGR a înregistrat o performanță impresionantă – românii au returnat peste 2.3 miliarde de ambalaje, cu volume în creștere de la o lună la alta. Zilnic, zeci de milioane de ambalaje sunt recuperate prin SGR și trimise spre cele șapte centre regionale RetuRO de numărare și sortare din țară, cu scopul de a fi pregătite pentru reciclare. Astăzi, SGR este un element central al politicii de mediu din România, cu impact semnificativ în reducerea deșeurilor de ambalaje și îmbunătățirea calității mediului. În lipsa sistemului, ambalajele ar fi ajuns pe malurile apelor, în ape și în general, în natură. Mecanismul care stă la baza SGR este simplu. La cumpărarea unei băuturi care are inscripția aferentă reciclării, clientul plătește o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj achiziționat. Suma este restituită atunci când consumatorul returnează ambalajele la punctele de recoltare special amenajate.
Știri
Se intervine pentru reparațiile cabinetelor distruse de ploi, în Policlinică
În aceste zile se intervine, cu lucrătorii firmei constructoare, în cabinetele situate la etajul superior al Policlinicii Roman, pentru reparații și igienizare. Intervenția este necesară, având în vedere că ploile din luna septembrie au distrus multe dintre spațiile situate la etajul al doilea, după ce firma constructoare a decopertat clădirea, în vederea refacerii acoperișului. Imediat, au apărut infiltrații și, ulterior, miros de mucegai. Acesta persistă, încă, în cabinetul de Psihiatrie, unde mirosul este înțepător. Aici, spun angajații cabinetului, nu au fost încă anunțate lucrări de reparații.
Și la Punctul de Donare a Sângelui, situat la același etaj, muncitorii au început să intervină de luni, 18 noiembrie, pentru efectuarea reparațiilor și pentru igienizarea spațiilor aferente acestuia. Reamintim faptul că în prezent, activitatea de prelevare a sângelui are loc într-o cameră situată la intrarea spre punctul de donare, la etajul al doilea al Policlinicii, amenajată provizoriu pentru donare, deoarece nevoia de sânge este constantă, iar stocurile au fost greu de gestionat cât timp activitatea a fost suspendată, iar donatorii direcționați către Centrul de Transfuzii Sanguine Piatra Neamț.
Știri
Razii în Roman: sute de persoane legitimate și vehicule verificate
Pe 16 noiembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat o acțiune, cu efective mărite în sistem integrat, de tip „Razie”, în municipiul Roman, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. La activitățile desfășurate au fost angrenați polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică , Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Poliției municipiului Roman și Secțiilor de Poliție arondate, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Neamț.
Pe timpul desfășurării acțiunii au fost legitimate peste 350 de persoane și verificate 204 autoturisme. Totodată, au fost verificați 15 agenți economici, fiind propusă suspendarea activității unui agent economic. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 41.500 de lei.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția