Știri
Contracte de 1.4 milioane de euro pentru laptele, merele și cornurile oferite elevilor nemțeni, în acest an școlar
La nivelul județului nostru, „Programul pentru școli al României” se derulează asumat de Consiliul Județean (CJ) Neamț, după ce Consiliile Locale ale UAT-urilor din județ au declinat această responsabilitate. Ultima hotărâre de Consiliu Local privind neasumarea derulării acestui program a fost transmisă către CJ Neamț la data de 18 septembrie 2023. Prin urmare, anunțul de atribuire pentru achiziționarea acestor produse a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) la data de 11 octombrie 2023. Finalizarea procedurii de atribuire a contractelor a fost determinată de numărul de ofertanți, de eventuale clarificări la oferte, precum și de perioada de contestații. Așa se face că, în anul școlar în curs, produsele aferente acestui program – lapte, mere și produse de panificație – au ajuns pe băncile elevilor nemțeni abia în această perioadă a anului calendaristic.
Pentru derularea programului în instituțiile de învățământ din județ în anii școlari 2023-2024, 2024-2025, 2025-2026, Consiliul Județean Neamț a încheiat acorduri-cadru și contracte subsecvente – adică pentru anul școlar în curs – pentru furnizarea acestor produse elevilor.
Produsele lactate care ajung pe băncile elevilor nemțeni
La data de 3 aprilie 2024, a fost încheiat un acord-cadru cu firma SC.CIBIBON SRL Piatra Neamț (lotul III, zona 1), în valoare maximă de 9.981.490,64 de lei fără TVA, iar la aceeași dată a fost încheiat, cu aceeași firmă, pentru aceeași zonă și lot, un contract subsecvent în valoare de 1.721.710,64 de lei fără TVA.
La data de 14 martie 2024, a fost încheiat un acord-cadru cu firma SC. ELLMAR SRL Târgu Neamț (lotul IV, zona 2), în valoare maximă de 11.286.901,50 de lei fără TVA, iar la aceeași dată a fost încheiat, cu aceeași firmă, pentru aceeași zonă și lot, un contract subsecvent în valoare de 1.586.365,50 de lei fără TVA.
Produsele de panificație care ajung pe băncile elevilor nemțeni
La data de 14 martie 2024, a fost încheiat un acord-cadru cu firma SC.CIBIBON SRL Piatra Neamț (lotul I, zona 1), în valoare maximă de 7.189.895,76 de lei fără TVA, iar la aceeași dată a fost încheiat, cu aceeași firmă, pentru aceeași zonă și lot, un contract subsecvent în valoare de 1.005.751,76 de lei fără TVA.
La data de 14 martie 2024, a fost încheiat un contract-cadru cu firma SC. PANAMAROM SRL Târgu Neamț (lot II, zona 2), în valoare maximă de 6.593.338,50 de lei fără TVA, iar la aceeași dată a fost încheiat, cu aceeași firmă, pentru aceeași zonă și lot, un contract subsecvent în valoare de 926.683,50 de lei fără TVA.
Merele care ajung pe băncile elevilor nemțeni
La data de 19 martie 2024, fost încheiat un contract-cadru cu I.I. Amariei G. Petru, din localitatea Horodniceni, județul Suceava (lotul V, zona 1+ zona 2) în valoare maximă de 4.909.924,77 de lei fără TVA, iar la aceeași dată a fost încheiat, cu aceeași entitate, pentru aceeași zonă și lot, un contract subsecvent în valoare de 727.208,23 de lei fără TVA.
Valoarea totală a contractelor de furnizare a produselor aferente „Programului pentru școli al României”, în acest an școlar, în instituțiile de învățământ din județul Neamț este de 5.967.719,63 lei fără TVA, deci de 6.504.804,61 lei inclusiv TVA.
Dese nemulțumiri privind calitatea acestor produse
Nu puține au fost cazurile în care părinții au reproșat de-a lungul timpului, în mediul online, calitatea acestor produse care ajung pe băncile elevilor nemțeni, pentru mulți dintre copii acestea reprezentând o gustare pe care se bazează pe parcursul zilei, foarte mulți elevi având acasă posibilități materiale extrem de reduse. Anul acesta școlar, produsele au ajuns cu mari întârzieri la elevi, din cauze birocratice mai sus explicate.
Știri
Elevii clasei a II-a din cadrul Școlii Primare "Mușatinii", în vizită la Roman TV & Roman FM
Vineri, 11 octombrie 2024, elevii clasei a II-a din cadrul Școlii Primare”Mușatinii” au vizitat, cu ocazia Săptămânii „Școala Altfel”, sediul televiziunii locale Roman TV și radio Roman FM. Însoțiți de învățătoarea lor, Andreea Mărtinaș și de maica Dionisia Șchiopu, director educațional al Fundației „Episcop Melchisedec”, micuții au pășit timid în studio-ul televiziunii. Au pus întrebări, au privit atent toate dotările și s-au jucat „de-a reporterul”. Apoi, au experimentat o discuție liberă la Radio Roman FM.
La finalul vizitei, copiii au interpretat un cântec învățat la școală, au servit bomboane și suc și și-au luat la revedere de la gazde.
Știri
Bulevardul Republicii, închis vineri pentru asfaltare. La fel va fi și luni
Vineri, 11 octombrie 2024, începând cu ora 07.30, sectorul de drum de pe Bulevardul Republicii, cuprins între strada Anton Pann și strada Primăverii, a fost închis circulației rutiere, în vederea defășurării unor lucrări de asfaltare. Aceeași restricție este impusă și pentru ziua de luni, 14 octombrie 2024, de la aceeași oră. Lucrările se execută în cadrul proiectului de amenajare a pistelor pentru biciclete, urmând ca și acestea să fie amenajate, pe tronsonul menționat.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să folosească rutele alternative Anton Pann-Martir Cloșca-Primăverii și Tineretului-Smirodava-Mihai Eminescu și să respecte semnalizarea rutieră temporară.
Știri
Tone de alimente neperisabile, strânse la Roman, pentru oamenii afectați de inundații
Având în vedere că multe comunități au fost grav afectate de inundații, la nivelul municipiului Roman s-a desfășurat o colectă de alimente neperisabile, până în acest moment fiind strânse tone de astfel de alimente, care au ajuns în localitatea Slobozia Conachi din județul Galați, cu ajutorul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Roman.
Inundațiile din septembrie 2024 din România fac parte dintr-o serie de inundații grave care au afectat Europa Centrală începând cu data de 13 septembrie, iscate de Furtuna Boris. În România, cele mai lovite au fost județele Galați și Vaslui.
Știri
Bărbat arestat după ce a furat bani din cutia milei a Catedralei Arhiepiscopale din Roman
Pe 8 octombrie 2024, polițiștii din Roman au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană a sustras din cutia milei a Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Parascheva” din Roman suma de aproximativ 4.000 de lei. Ulterior, a fost identificat autorul faptei, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 31 de ani. Acesta a fost, inițial, reținut pentru 24 de ore, apoi instanța de judecată dispus față de acesta măsura arestului preventiv, pentru o perioada de 30 de zile.
În august 2022, un alt bărbat, în vârstă de 26 de ani din Roman a fost arestat după ce a pătruns în incinta Bisericii Sfânta „Tereza a Pruncului Isus”, de unde a sustras suma de 300 de lei.
Știri
Va suna alarma la cutremur, în toate școlile din Neamț
În fiecare an, ziua de 13 octombrie este dedicată Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale pentru creșterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a modalităţilor de reducere a acestora. Pentru a marca însemnătatea acestei zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamţ va desfășura, în perioada 11-13 octombrie 2024, o serie de activități cu caracter preventiv. Pe 11 octombrie, începând cu ora 9:50, se va desfășura un exercițiu de evacuare în toate unitățile de învățământ din județ cu tema „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”. Această activitate are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment.
Pe 13 octombrie 2024, în intervalul orar 10:00-14:00, vor fi organizate puncte de informare preventivă la mall-urile din Roman și Piatra Neamț. În perioada 11-13 octombrie 2024 vor fi organizate activități tip „Ziua Porţilor Deschise” în subunităţile din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ, Poiana Teiului, unde vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire a acestora precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora.
Știri
Peștii din râul Bicaz, morți cu zecile, din cauza unui insecticid
DSVSA Neamț a informat Instituția Prefectului – Județul Neamț cu privire la evoluția cazului de intoxicație și mortalitate piscicolă raportat pe raza localității Bicaz Chei, în apele râului Bicaz, în data de 26 septembrie 2024.
Pe 8 octombrie 2024, a fost emis buletinul de analiză de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, pe baza probelor prelevate de reprezentanții DSVSA Neamț în data de 26 septembrie 2024. În urma examinărilor toxicologice efectuate pe probele de pește și de apă de suprafață, s-a identificat prezența substanței Diazinon, substanță activă din pesticidul comercial denumit Diazinol. Până în prezent, nu se cunoaște modul exact de contaminare a apei râului Bicaz cu această substanță, cunoscută pentru toxicitatea ridicată asupra populațiilor piscicole.
Rezultatele analizelor locale asupra calității fizico-chimice a apei din râul Bicaz nu au prezentat anomalii. Examenul toxicologic a ilustrat prezența Diazinolului. DSVSA Neamț va verifica agenții economici care comercializează Diazinol în zona afectată și va continua să informeze populația prin intermediul medicilor veterinari. În farmaciile veterinare sunt interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe de tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv cabaline. Totodată, sunt interzise și produsele ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și produsele utilizate pentru eutanasie.
Știri
Ordinul "Meritul pentru Învățământ" în grad de Comandor, acordat Colegiului Național "Roman Vodă"
101 unități de învățămînt din toată țara au primit decorații, prin decret prezidențial care prevede Ordinul „Meritul pentru Învățământ”. Trei dintre unități sunt din județul Neamț, dintre care din Roman Colegiul Național „Roman Vodă”, căruia i-a fost conferit „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor. La ceremonia de decernare a acestei distincții, desfășurate marți, 8 octombrie la Palatul Cotroceni, din partea instituției romașcane a fost o delegație formată din directorul unității școlare, Roxana Iorga, directorul adjunct Cătălin Macovei și Ingrid Radu, reprezentant al elevilor în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Roman Vodă”.
Din județul Neamț, Școala Gimnazială din comuna Tămășeni a primit, de asemenea, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, iar Școala Gimnazială „Vasile Mitru” din comuna Tașca, „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler. Cele patru grade în care se acordă Ordinul sunt, în ordine descrescătoare, Mare Ofițer, Ofițer, Comandor și Cavaler.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția