Urmărește-ne și pe:

Știri

Ministerul Educației confirmă că la Școala „Mihai Eminescu” s-a făcut segregare a elevilor romi

Adăugat

pe

În noiembrie 2023, Roman TV scria despre faptul că la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman există semnale potrivit cărora în una dintre clasele pregătitoare constituite la nivelul instituției de învățământ au fost repartizați mai mulți elevi de etnie romă decât permite Legea Educației, în timp ce celelalte clase pregătitoare au fost formate exclusiv cu elevi români. Aceste aspecte au fost confirmate atât de datele oficiale transmise redacției Roman TV, cât și de părinți ai unor elevi care învață la această școală. În urma materialului realizat, Ministerul Educației a efectuat o vizită de sprijin la unitatea școlară, concluziile și măsurile luate în urma acesteia fiind redate mai jos.  

„1. Vizita de sprijin la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Municipiul Roman s-a realizat în data de 28.11.2023 cu participarea subsecretarului de stat în Ministerul Educației (și președinte al Comisiei Naționale pentru Desegregare Școlară), Marian Daragiu. La invitația acestuia au mai fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț (Inspector Școlar General Adjunct, prof. Păiuș Dana Lăcrămioara, inspector prof. Moroșanu Cezarina și inspector prof. Roman Romeo), conducerea școlii, membri ai Consiliului de Administrație, inclusiv un reprezentant al părinților, un mediator școlar și un reprezentant al părinților de etnie romă). În urma acestei vizite s-a constatat faptul că sesizarea privind posibila situație de segregare școlară se justifică, având în vederea ponderea mai mare de elevi romi aflați într-o singură clasă.

  1. Ministerul Educației manifestă un nivel de toleranță zero pentru situațiile de segregare școlară, alocând distinct, de altfel, în noua Lege a Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023,  o întreagă secțiune acestui fenomen: SECȚIUNEA a 7-a – Art. 79. – (1) În învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile.
    Suplimentar, vă comunicăm legislația și procedurile care interzic segregarea școlară și care stau la baza identificării, monitorizării și intervenției în situații de segregare școlară:

– prevederile art. 11 din HG 137/2000, cu completările şi modificările ulterioare,

– prevederile art. 1, art. 2, art. 67 (alin. 3) şi art. 79 din Legea 198/2023, coroborate cu prevederile Ordinul nr. 6134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi ale Ordinului nr. 5633/2019 pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare a segregării școlari în învățământul preuniversitar

– Ordinul 6158/2016 privind Aprobarea Planului de acțiune pentru desegregare școlară și creșeterea calității educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar din România.

Măsuri dispuse în urma acestei vizite:

  • Pentru Inspectoratul Școlar Județean Neamț:

 

  1. Înființarea unei Comisii de analiză pentru prevenirea şi eliminarea oricărei forme de segregare şcolară, care să monitorizeze modul în care sunt constituite efectivele de elevi, evaluarea și evitarea riscului de formare de clase omogene cu elevi romi;
  2. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în vederea elaborării și adoptării a Planului de Desegregare, a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a), să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.;
  3. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în conformitate cu metodologia de monitorizare a segregării şcolare pentru toate criteriile de segregare şcolară enunţate în Ordinul nr. 6.134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi conform Metodologiei de monitorizare a segregării şcolare în învăţământul preuniversitar, parte integrantă a Ordinului nr. 5.633/2019;
  4. Includerea în oferta de formare a CCD Neamț a unui curs de formare pentru cadrele didactice cu privire la discriminare, segregare, etnie și ethos cultural, incluziune și alte teme conexe și facilitarea accesului la acest curs a cadrelor didactice ale Școlii „Mihai Eminescu”.

 

  • Pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”:

Realizarea și aprobarea în Consiliul de Administrație a Planului de Desegregare școlară cu o proiecție distinctă pentru următoarele nouă luni (ianuarie 2024 – septembrie 2024), a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii – grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a, să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.

Planul de desegregare școlară va cuprinde cel puțin:

– Problemele identificate, obiectivele de atins, activitățile/acțiunile/măsurile/ intervențiile, responsabili, termene, indicatori de verificare a îndeplinirii obiecvtivelor;

– Organizarea de campanii de informare a părinţilor despre beneficiile educaţiei incluzive;

– Studierea ofertei de cursuri a CCD, înscrierea și participarea cadrelor didactice la cursuri care vizează dezvoltarea de cunoștințe, competențe, abilități, atitudini, în domenii precum interculturalitaea, stima de sine, relațiile de cooperare cu părinții și mediul extern, educația pozitivă centrată pe valorizarea calităților și sporirea încrederii în sine a copilului/elevului etc.

Transmiterea către Ministerul Educației a unor rapoarte lunare de progres privind implementarea măsurilor planului de desegregare, aferente lunilor ianuarie – septembrie 2024.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a) se va asigura procesul de distribuire/mixare a elevilor astfel încât diversitatea socială, economică, etnică, culturală etc. a copiilor/elevilor și mediului de proveniență al acestora să fie reflectate în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc., conform Ordinului nr. 6134/2016 și a legislației conexe, în vigoare;

NOTĂ: Reprezentanții Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” au elaborat, aprobat și transmis în data de 16.01.2024 Planul de Desegregare Școlară.

  1. Poziția Ministerului Educației față de fenomenul de segregare școlară este una ferm împotrivă, susținând fără echivoc crearea, dezvoltarea, menținerea și consolidarea unui mediu educațional de calitate, incluziv, prietenos, astfel încât fiecare beneficar al sistemului de învățământ să-și atingă potențialul propriu de dezvoltare, indiferent de criteriul etnic, al dizabilității sau CES, al statutului socio-economic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare.”

Nota redacției: au fost aplicate ZERO sancțiuni pentru abaterile constatate, iar semnalele arată că elevii de etnie romă – în număr mare în o singură clasă – au rămas… tot în aceeași clasă.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Lucian Micu, promotorul filmului documentar "Hai, România! – Povestea Generației de Aur", la Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Vineri, 26 aprilie 2024, sala de evenimente a restaurantului Phoenix din Roman a găzduit premiera filmului documentar „Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, un eveniment al cărui promotor a fost candidatul PSD la Primăria Roman, Lucian Micu. Acesta, cu sprijinul echipei sale, a reușit să aducă la Roman patru fotbaliști ai generației de aur: Florin Prunea, Tibor Selymes, Gheorghe Mihali și Jean Vlădoiu. Peste 700 de participanți s-au bucurat de filmul documentar, au depănat amintiri din istoria fotbalului românesc și au primit autografe de la invitații de onoare ai evenimentului. Cei patru fotbaliști ai generației de aur au transmis mesaje de mulțumire organizatorilor, pentru că au ales să evidențieze contribuția lor în fotbalul românesc, dar și publicului numeros prezent la eveniment. Publicul a vizionat filmul documentar „Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, simțind nostalgia acelor ani, bucurându-se de o seară în care toți cei prezenți la eveniment au împărtășit o pasiune comună: pentru fotbal, pentru sport și pentru performanță. În plus, cei patru fotbaliști ai generației de aur prezenți la eveniment au desemnat, prin tragere la sorți, câștigătorii celor 15 bilete oefrite de organizatori la meciul de adio al Generației de Aur – ”Pentru ultima dată împreună”, care este programat pe 25 mai, pe Arena Națională.

Vezi articolul

Știri

35 de medalii pentru sportivii BAO Roman, la Campionatul European de Quan Ki Do din Franța

Adăugat

pe

Roman TV

Timp de trei zile, la Saint Memmie – în Franța – s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Campionatului European de Quan Ki Do pentru Copii și Juniori. 36 de copii au reprezentat Clubul BAO Roman, obținând 35 de medalii, dintre care zece de aur, nouă medalii de argint și 16 de bronz. Copiii s-au pregătit, alături de antrenor, luni de zile pentru a obține aceste performanțe.

Vezi articolul

Știri

Situația infecțiilor nosocomiale, în spitalele din Neamț. Cum stăm la Roman?

Adăugat

pe

Roman TV

În trimestrul I al acestui an, către Direcția de Sănătate Publică Neamț au fost raportate 177 infecții asociate actului medical, date primite din cele șase spitale din județ. Dintre acestea, 117 au fost raportate de Spitalul Județean din Piatra Neamț, 35 de Spitalul din Roman, șapte de cel din Târgu Neamț, cinci de către Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman și 13 de către Spitalul de Pneumoftiziologie „Bisericani”. Chestionarele de satisfacție pot fi completate la externare sau pot fi transmise în scris pe site-ul unității sanitare, ori prin mesaj, după externare, fiind o modalitate a pacienților de a lăsa un feedback privind experiența lor în Spitalul din Roman, dar și dacă au simptome de infecții intraspitalicești. Totodată, importante în limitarea răspândirii acestor infecții sunt și măsurile privind asigurarea de dotări moderne și de condiții hoteliere îmbunătățite. Managementul spitalului din Roman transmite că sunt o serie de proiecte în plan, pentru a eficientiza actul medical și pentru a limita contractarea infecțiilor intraspitalicești. Din totalul de 177 de infecții asociate actului medical, raportate de spitalele din județ Direcției de Sănătate Publică Neamț în primul trimestru al anului 2024, cele mai multe, în număr de 72 sunt cele digestive, urmate de cele respiratorii, urinare, cutanate, de plagă chirurgicală, după injecții sau puncții și un caz de septicemie.

Vezi articolul

Știri

Adolescentă bătută "cu sete" de către alte două minore, în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

În după-amiaza zilei de 25 aprilie, o fată de 13 ani din Roman a fost bătută, de către alte două tinere – de 13, respectiv 15 ani – într-un foișor al unui spațiu privat din aceeași localitate, sub privirile teribiliste ale altor tineri, probabil de aceleași vârste, care filmau și aclamau pornirile violente ale agresoarelor. Mama fetei spune că aceasta ieșise la o plimbare, moment în care s-a întâlnit cu un tânăr și au decis să meargă în acel foișor. La scurt timp, în același loc au apărut și cele două agresoare, însoțite de un grup de tineri, moment în care s-au năpustit asupra ei, adresându-i cuvinte jignitoare și lovind-o cu pumnii și cu picioarele. Atenție, urmează imagini și informații cu impact emoțional. Mama fetei agresate mărturisește că a rămas șocată de cele întâmpate și că îi este teamă pentru fiica sa, considerând că nu mai este în siguranță la școala la care învață în acest moment, acolo unde sunt înscrise și agresoarele dar și parte din tinerii care au asistat la scenele de o agresivitate verbală și fizică extremă. Fetele învață la Școala Gimnazială „Carol I” din Roman, victima fiind în clasa a VI-a. În cauză, polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Vezi articolul

Știri

O șoferiță a intrat cu mașina într-un buldoexcavator, azi-noapte, izbucnind un incendiu

Adăugat

pe

Roman TV

Azi-noapte, la ora 03:27, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui eveniment rutier urmat de incendiu în municipiul Roman. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman. Accidentul s-a petrecut pe strada Smirodava, acolo unde un autoturism a intrat într-un buldoexcavator parcat pe marginea drumului, în urma impactului izbucnind un incendiu. Când au ajuns la fața locului, pompierii nu au găsit pe nimeni în mașina care s-a izbit de utilaj. Ulterior, persoana a fost identificată, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 32 de ani, din Roman.

Vezi articolul

Știri

Polițistul Cănărău susține că a fost agresat fizic de către un superior, în sediul Poliției Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 25 aprilie 2024, dorind să copieze un document din care reieșea faptul că alt coleg de-al său a completat un proces verbal în mod eronat, polițistul Ioan Cănărău, aflat în sediul Poliției Municipiului Roman, susține că a fost împiedicat în mod agresiv să intre în posesia acelei copii, de către un superior de-al său. Cănărău, care este și liderul Sindicatului Europol Neamț, nu este la prima întâmplare de acest gen. În urma celor întâmplate, agentul de poliție a apelat numărul unic de urgență 112. IPJ Neamț transmite faptul că joi, 25 aprilie 2024, la ora 14 si 15 minute, Poliția Municipiului Roman a fost sesizată, prin apel la 112, de către un agent de poliție, cu privire la faptul că ar fi fost agresat de un coleg. În cauză se efectuează cercetări în vederea stabilirii situației de fapt, fiind întocmit un dosar penal, sub supravegherea unității de parchet competente. Anterior acestei zile, Ioan Cănărău a fost informat cu privire la faptul că a fost sancționat cu reducere salarială de 20% timp de 3 luni, exclusiv pentru activități sindicale, pentru proteste sau pentru interviuri acordate în presă.

Vezi articolul

Știri

Se dorește vânzarea unor bucăți din Roman, "pentru asigurarea unui cash-flow la primărie"

Adăugat

pe

Roman TV

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Roman desfășurate în data de 25 aprilie 2024, s-au regăsit 21 de proiecte de hotărâre privind aprobarea vânzării unor terenuri, de diferite suprafețe, proprietate privată a Municipiului Roman. Ulterior, aceste proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi, spun reprezentanții primăriei, în urma unor discuții privind perioada în care au fost supuse aprobării aceste vânzări, mai exact a precampaniei electorale. Pentru a nu exista suspiciuni că banii obținuți din vânzarea acestor terenuri ar putea fi folosiți în alte scopuri decât cele explicate la solicitarea reporterului Roman TV, aceste proiecte se vor regăsi pe ordinea de zi a unei ședințe a Consiliului Local de după această perioadă, a alegerilor. Cel puțin, asta se înțelege la nivel declarativ. Aceste terenuri ar fi urmat să intre, prin vânzare directă cu respectarea dreptului de preemțiune a proprietarilor construcțiilor, atât în posesia unor persoane fizice, cât și a unor firme. Calculele redacției noastre arată că, în total, suma pe care ar fi obținut-o municipalitatea în urma vânzării acestor suprafețe de teren proprietate privată a Romanului, ar fi fost de 4.4 milioane de lei, inclusiv TVA, deci de circa 907.000 euro cu TVA inclusă, potrivit evaluatorului autorizat contractat de primărie pentru prestarea acestor servicii.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri18 ore în urmă

Lucian Micu, promotorul filmului documentar "Hai, România! – Povestea Generației de Aur", la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSVineri, 26 aprilie 2024, sala de evenimente a restaurantului Phoenix din...

Știri18 ore în urmă

35 de medalii pentru sportivii BAO Roman, la Campionatul European de Quan Ki Do din Franța

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSTimp de trei zile, la Saint Memmie – în Franța –...

Știri18 ore în urmă

Situația infecțiilor nosocomiale, în spitalele din Neamț. Cum stăm la Roman?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn trimestrul I al acestui an, către Direcția de Sănătate Publică...

Știri18 ore în urmă

Adolescentă bătută "cu sete" de către alte două minore, în Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn după-amiaza zilei de 25 aprilie, o fată de 13 ani...

Știri4 zile în urmă

O șoferiță a intrat cu mașina într-un buldoexcavator, azi-noapte, izbucnind un incendiu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAzi-noapte, la ora 03:27, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui...

Știri4 zile în urmă

Polițistul Cănărău susține că a fost agresat fizic de către un superior, în sediul Poliției Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 25 aprilie 2024, dorind să copieze un document din care...

Știri4 zile în urmă

Se dorește vânzarea unor bucăți din Roman, "pentru asigurarea unui cash-flow la primărie"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Roman...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV4 zile în urmă

Radar TV / Deputatul Leoreanu, despre Roman și romașcani / 26 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 26 aprilie a emisiunii Radar TV invitat Laurențiu...

Radar TV5 zile în urmă

Radar TV / Soluția USR ROMAN pentru criza apei / 25 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 25 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Panorama7 zile în urmă

📺 Panorama / Precampania se apropie de final. Candidații se pregătesc de start / 23 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 23 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / USR Roman: "Orașul are nevoie de o schimbare în bine" / 18 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / Mihail Neamțu, despre încercările anului 2024 / 17 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de miercuri, 17 aprilie invitat:...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Campania electorală, la un pas distanță / 16 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familie3 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Iisus, Marele Învățător / 12 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 12 aprilie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

RECLAMĂ

Populare