Urmărește-ne și pe:

Știri

Ministerul Educației confirmă că la Școala „Mihai Eminescu” s-a făcut segregare a elevilor romi

Adăugat

pe

În noiembrie 2023, Roman TV scria despre faptul că la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman există semnale potrivit cărora în una dintre clasele pregătitoare constituite la nivelul instituției de învățământ au fost repartizați mai mulți elevi de etnie romă decât permite Legea Educației, în timp ce celelalte clase pregătitoare au fost formate exclusiv cu elevi români. Aceste aspecte au fost confirmate atât de datele oficiale transmise redacției Roman TV, cât și de părinți ai unor elevi care învață la această școală. În urma materialului realizat, Ministerul Educației a efectuat o vizită de sprijin la unitatea școlară, concluziile și măsurile luate în urma acesteia fiind redate mai jos.  

„1. Vizita de sprijin la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Municipiul Roman s-a realizat în data de 28.11.2023 cu participarea subsecretarului de stat în Ministerul Educației (și președinte al Comisiei Naționale pentru Desegregare Școlară), Marian Daragiu. La invitația acestuia au mai fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț (Inspector Școlar General Adjunct, prof. Păiuș Dana Lăcrămioara, inspector prof. Moroșanu Cezarina și inspector prof. Roman Romeo), conducerea școlii, membri ai Consiliului de Administrație, inclusiv un reprezentant al părinților, un mediator școlar și un reprezentant al părinților de etnie romă). În urma acestei vizite s-a constatat faptul că sesizarea privind posibila situație de segregare școlară se justifică, având în vederea ponderea mai mare de elevi romi aflați într-o singură clasă.

  1. Ministerul Educației manifestă un nivel de toleranță zero pentru situațiile de segregare școlară, alocând distinct, de altfel, în noua Lege a Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023,  o întreagă secțiune acestui fenomen: SECȚIUNEA a 7-a – Art. 79. – (1) În învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile.
    Suplimentar, vă comunicăm legislația și procedurile care interzic segregarea școlară și care stau la baza identificării, monitorizării și intervenției în situații de segregare școlară:

– prevederile art. 11 din HG 137/2000, cu completările şi modificările ulterioare,

– prevederile art. 1, art. 2, art. 67 (alin. 3) şi art. 79 din Legea 198/2023, coroborate cu prevederile Ordinul nr. 6134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi ale Ordinului nr. 5633/2019 pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare a segregării școlari în învățământul preuniversitar

– Ordinul 6158/2016 privind Aprobarea Planului de acțiune pentru desegregare școlară și creșeterea calității educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar din România.

Măsuri dispuse în urma acestei vizite:

  • Pentru Inspectoratul Școlar Județean Neamț:

 

  1. Înființarea unei Comisii de analiză pentru prevenirea şi eliminarea oricărei forme de segregare şcolară, care să monitorizeze modul în care sunt constituite efectivele de elevi, evaluarea și evitarea riscului de formare de clase omogene cu elevi romi;
  2. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în vederea elaborării și adoptării a Planului de Desegregare, a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a), să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.;
  3. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în conformitate cu metodologia de monitorizare a segregării şcolare pentru toate criteriile de segregare şcolară enunţate în Ordinul nr. 6.134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi conform Metodologiei de monitorizare a segregării şcolare în învăţământul preuniversitar, parte integrantă a Ordinului nr. 5.633/2019;
  4. Includerea în oferta de formare a CCD Neamț a unui curs de formare pentru cadrele didactice cu privire la discriminare, segregare, etnie și ethos cultural, incluziune și alte teme conexe și facilitarea accesului la acest curs a cadrelor didactice ale Școlii „Mihai Eminescu”.

 

  • Pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”:

Realizarea și aprobarea în Consiliul de Administrație a Planului de Desegregare școlară cu o proiecție distinctă pentru următoarele nouă luni (ianuarie 2024 – septembrie 2024), a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii – grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a, să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.

Planul de desegregare școlară va cuprinde cel puțin:

– Problemele identificate, obiectivele de atins, activitățile/acțiunile/măsurile/ intervențiile, responsabili, termene, indicatori de verificare a îndeplinirii obiecvtivelor;

– Organizarea de campanii de informare a părinţilor despre beneficiile educaţiei incluzive;

– Studierea ofertei de cursuri a CCD, înscrierea și participarea cadrelor didactice la cursuri care vizează dezvoltarea de cunoștințe, competențe, abilități, atitudini, în domenii precum interculturalitaea, stima de sine, relațiile de cooperare cu părinții și mediul extern, educația pozitivă centrată pe valorizarea calităților și sporirea încrederii în sine a copilului/elevului etc.

Transmiterea către Ministerul Educației a unor rapoarte lunare de progres privind implementarea măsurilor planului de desegregare, aferente lunilor ianuarie – septembrie 2024.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a) se va asigura procesul de distribuire/mixare a elevilor astfel încât diversitatea socială, economică, etnică, culturală etc. a copiilor/elevilor și mediului de proveniență al acestora să fie reflectate în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc., conform Ordinului nr. 6134/2016 și a legislației conexe, în vigoare;

NOTĂ: Reprezentanții Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” au elaborat, aprobat și transmis în data de 16.01.2024 Planul de Desegregare Școlară.

  1. Poziția Ministerului Educației față de fenomenul de segregare școlară este una ferm împotrivă, susținând fără echivoc crearea, dezvoltarea, menținerea și consolidarea unui mediu educațional de calitate, incluziv, prietenos, astfel încât fiecare beneficar al sistemului de învățământ să-și atingă potențialul propriu de dezvoltare, indiferent de criteriul etnic, al dizabilității sau CES, al statutului socio-economic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare.”

Nota redacției: au fost aplicate ZERO sancțiuni pentru abaterile constatate, iar semnalele arată că elevii de etnie romă – în număr mare în o singură clasă – au rămas… tot în aceeași clasă.

Redactor: Alexandra Manea

Știri

75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un autoturism, pe o stradă din localitatea Nistria, comuna Boghicea din județul Neamț. Băiatul, spun părinții acestuia, a ieșit cu tortineta de pe o stradă secundară în strada principală, pe un loc fără marcaj de trecere. Reușise să treacă strada când, pe contrasens, l-a lovit un autoturism condus de o femeie din aceeași comună. Oamenii susțin că băiatul, deși a trecut prin loc nepermis, ar fi fost lovit pe fondul unei viteze excesive. Viteza nu ne-a putut fi comunicată de către IPJ Neamț, aceste date fiind la dosar și nu în posesia poliției, potrivit informațiilor primite. Totuși, o expertiză care se află la dosar arată că șoferița conducea cu viteza legală în momentul impactului, potrivit apărătorului legal al acesteia. O a doua nemulțumire a familiei este legată de faptul că s-a solicitat clasarea cauzei, deoarece tânărul nu a respectat indicatorul „Oprire”. Din cauza leziunilor suferite, fiindu-i montate tije în mai multe zone din corp, băiatul a fost nevoit să înghețe anul școlar și toate cheltuielile au fost suportate de familie, inclusiv cele de transport, adolescentul fiind spitalizat la unitatea sanitară „Sfânta Maria” din Iași, unde a necesitat – conform documentelor – un număr de 75 de zile de îngrijiri medicale, dar și intervenții chirurgicale.

De cealaltă parte, avocatul șoferiței, Alexandru Iștoc spune că femeia nu se uita pe telefon în momentul impactului și că aceasta s-a trezit cu minorul în fața mașinii. Privind viteza, potrivit expertizei atașate la dosar, femeia s-ar fi încadrat în limitele legale, iar impactul a avut loc pe contrasens deoarece aceasta ar fi tras la volan pentru a-l evita pe băiat.

Poliția Neamț nu a identificat cele din urmă acuzații în evidențe, conform declarațiilor primite. Ne-au fost transmise și împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.

Familia poate formula plângere împotriva soluției de clasare a cauzei.

Vezi articolul

Știri

Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Adăugat

pe

Roman TV

Despre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul 2023, atunci când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț ne transmitea faptul că la stațiile de epurare ale Companiei Județene Apa SERV SA, respectiv la cele din Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman – cea din urmă la acea vreme gestionată tot de compania nemțeană – fuseseră realizate opt controale privind respectarea legislației de mediu, în urma unor sesizări. La Roman, acestea vizau evacuarea de ape uzate neepurate sau parțial epurate în râul Siret, direct din stația de epurare. S-a constatat atunci că obiectivul funcționa fără a deține autorizație de mediu. S-a dispus interzicerea desfășurării activității de colectare și epurare a apelor uzate, fără a deține autorizație de mediu și s-a aplicat amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Și atacul.ro, colaboratorul redacției noastre, arăta în materialele de presă că apa râului Siret părea a fi contaminată, conform unor imagini captate de pe Google Maps, în luna mai a anului 2023. (poze) Aflăm în luna aprilie 2025, din declarațiile primarului Municipiului Roman, că ceea ce scriau cele două redacții în anul 2023 se confirmă.

Privind investițiile de la stația de epurare din Roman a vorbit și inginer Mihail Doruș, directorul general al Companiei Apa Vital – noul operator de pe raza municipiului nostru – în cadrul unei ședințe a Consiliului Local desfășurate în luna martie a anului în curs.

La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Vital au tranmsi și valorile totale estimate în Programul de investitii din Bugetul APAVITAL aprobat in februarie 2025, Astfel, lucrările de pe str. Mihai Eminescu sunt estimate la o valoare de 1.790.000 lei, iar cele de pe str. Tineretului la suma de 1.900.000 lei, bani investiți din bugetul companiei. Costurile lucrărilor efectuate pe Bulevardul Republicii nu au putut fi emise, având în vedere că au fost efectuate în regie proprie, deci nu cu firme externe, prin scoatere la licitație, așa cum este cazul primelor două proiecte menționate.

Vezi articolul

Știri

Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Adăugat

pe

Roman TV

Șahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și rezultate deosebite la competiții importante. La două dintre ele, recent organizate, aceștia au participat alături de sportivi foarte bine pregatiți, unii cu notorietate, căpătând astfel experiență pentru competițiile viitoare.

Vacanța de vară reprezintă un timp pe care șahiștii îl fructifică, exersând și mai mult pentru a atinge performanța. Totul, fără presiune, doar din pasiune pentru acest sport.

Vezi articolul

Știri

Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL, un contract de achiziție în valoare de 117.639,35 lei fără TVA, privind efectuarea unor lucrări de reparații la soclul statuii lui Ștefan cel Mare, amplasat în sensul giratoriu de la Favorit.

Potrivit informațiilor furnizate, statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Constantin Crengăniș, în anul 2004. Inițial a fost amplasată la Favorit, în squar, iar din 2009 relocată în sensul giratoriu.

Vezi articolul

Știri

Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Adăugat

pe

Roman TV

Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă a decedat în piață, după ce anterior, acesta fusese la medicul de familie din Roman. Pentru că inițial medicul nu a vrut să emită certificat medico-legal de constatare a decesului, oamenii legii au întocmit dosar penal. Ulterior, cadrul medical s-ar fi răzgândit, eliberând documentul.

Vezi articolul

Știri

Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, eveniment inclus în seria manfestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Vor fi prezente trupe de teatru din Medgidia, Lugoj, Brasov si Cahul, care vor suține câte două spectacole pe seară. Intrarea este libera, deci romașcanii și nu numai sunt invitați să se bucure de specatcolele de teatru.

Vezi articolul

Știri

Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Adăugat

pe

Roman TV

Lucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea lunii noiembrie a anului 2024, iar astăzi, la șase luni de la debut, vorbim despre faptul că acest obiectiv ar putea fi finalizat în circa o săptămână, potrivit anunțului emis de către primarul comunei Sagna, Vasilică Roca. O investiție la care s-a lucrat în timp record, având în vedere complexitatea obiectivului. După finalizarea procedurii de achiziție a contractului de lucrări, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei, fără TVA. Podul este administrat de Consiliul Județean Neamț, iar proiectul a fost câștigat de asocierea având lider constructorul Danlin XXL.

Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a precizat că încă de la preluarea mandatului a militat pentru construirea acestui obiectiv, alături de consilierii județeni, dar și că facturile înaintate de către constructor au fost decontate, până în acest moment. Urmează ca obiectivulsă treacă, după finalizarea în integralitate, prin procedura de avizare, dar și de teste. Abia după ce aceste aspecte vor fi încheiate cu succes, obiectivul va putea fi dat în folosință.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a mai precizat că sunt în derulare mai multe litigii prin care se dorește recuperarea prejudiciilor privind fondurile alocate firmelor constructoare pentru reabilitarea vechiului pod. Conform acordului contractual, lucrările la noul pod au termen de două luni pentru faza de proiectare și de 11 luni pentru execuția propriu-zisă. Conform Consiliului Județean Neamț, noul pod are o lungime de 216 metri liniari, trei deschideri centrale de 40 de metri, o deschidere marginală spre Sagna de 31 de metri și o deschidere spre satul Luțca de 25 de metri.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri3 zile în urmă

75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un...

Știri3 zile în urmă

Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSDespre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul...

Știri4 zile în urmă

Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSȘahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și...

Știri4 zile în urmă

Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL,...

Știrio săptămână în urmă

Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSZilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă...

Știrio săptămână în urmă

Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea...

Știrio săptămână în urmă

Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSLucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV3 zile în urmă

📺 Radar TV / De ce apa livrată de Apavital este una dintre cele mai scumpe din țară / 15 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 15 mai, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Gheorghe Vlasie, consultant...

Panorama5 zile în urmă

📺 Panorama / Alegerile prezidențiale au împărțit țara. Români contra români / 13 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 13 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Cât de eficientă este exploatată pădurea statului român / 8 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 8 mai, a emisiunii 📺 Radar TV Invitat: 🤵 Daniel Popa,...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, est sau vest? / 6 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 6 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / RNP-Romsilva intră în reorganizare / 1 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 1 mai, a emisiunii 📺 Radar TV Invitat: 🤵 Daniel Popa,...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, raiul bugetarilor. Lefuri babane și vacanțe / 29 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 29 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / România după alegeri. Ce surprize ne așteaptă / 24 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS🆕 Ediția de joi, 24 aprilie, a emisiunii Radar TV Invitat: Cristian Ungurianu Moderator:...

RECLAMĂ

Populare