Urmărește-ne și pe:

Știri

Ministerul Educației confirmă că la Școala „Mihai Eminescu” s-a făcut segregare a elevilor romi

Adăugat

pe

În noiembrie 2023, Roman TV scria despre faptul că la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman există semnale potrivit cărora în una dintre clasele pregătitoare constituite la nivelul instituției de învățământ au fost repartizați mai mulți elevi de etnie romă decât permite Legea Educației, în timp ce celelalte clase pregătitoare au fost formate exclusiv cu elevi români. Aceste aspecte au fost confirmate atât de datele oficiale transmise redacției Roman TV, cât și de părinți ai unor elevi care învață la această școală. În urma materialului realizat, Ministerul Educației a efectuat o vizită de sprijin la unitatea școlară, concluziile și măsurile luate în urma acesteia fiind redate mai jos.  

„1. Vizita de sprijin la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Municipiul Roman s-a realizat în data de 28.11.2023 cu participarea subsecretarului de stat în Ministerul Educației (și președinte al Comisiei Naționale pentru Desegregare Școlară), Marian Daragiu. La invitația acestuia au mai fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț (Inspector Școlar General Adjunct, prof. Păiuș Dana Lăcrămioara, inspector prof. Moroșanu Cezarina și inspector prof. Roman Romeo), conducerea școlii, membri ai Consiliului de Administrație, inclusiv un reprezentant al părinților, un mediator școlar și un reprezentant al părinților de etnie romă). În urma acestei vizite s-a constatat faptul că sesizarea privind posibila situație de segregare școlară se justifică, având în vederea ponderea mai mare de elevi romi aflați într-o singură clasă.

  1. Ministerul Educației manifestă un nivel de toleranță zero pentru situațiile de segregare școlară, alocând distinct, de altfel, în noua Lege a Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023,  o întreagă secțiune acestui fenomen: SECȚIUNEA a 7-a – Art. 79. – (1) În învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile.
    Suplimentar, vă comunicăm legislația și procedurile care interzic segregarea școlară și care stau la baza identificării, monitorizării și intervenției în situații de segregare școlară:

– prevederile art. 11 din HG 137/2000, cu completările şi modificările ulterioare,

– prevederile art. 1, art. 2, art. 67 (alin. 3) şi art. 79 din Legea 198/2023, coroborate cu prevederile Ordinul nr. 6134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi ale Ordinului nr. 5633/2019 pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare a segregării școlari în învățământul preuniversitar

– Ordinul 6158/2016 privind Aprobarea Planului de acțiune pentru desegregare școlară și creșeterea calității educaționale în unitățile de învățământ preuniversitar din România.

Măsuri dispuse în urma acestei vizite:

  • Pentru Inspectoratul Școlar Județean Neamț:

 

  1. Înființarea unei Comisii de analiză pentru prevenirea şi eliminarea oricărei forme de segregare şcolară, care să monitorizeze modul în care sunt constituite efectivele de elevi, evaluarea și evitarea riscului de formare de clase omogene cu elevi romi;
  2. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în vederea elaborării și adoptării a Planului de Desegregare, a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a), să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.;
  3. Oferirea de asistenţă tehnică şi sprijin metodologic Școlii „Mihai Eminescu” în conformitate cu metodologia de monitorizare a segregării şcolare pentru toate criteriile de segregare şcolară enunţate în Ordinul nr. 6.134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar şi conform Metodologiei de monitorizare a segregării şcolare în învăţământul preuniversitar, parte integrantă a Ordinului nr. 5.633/2019;
  4. Includerea în oferta de formare a CCD Neamț a unui curs de formare pentru cadrele didactice cu privire la discriminare, segregare, etnie și ethos cultural, incluziune și alte teme conexe și facilitarea accesului la acest curs a cadrelor didactice ale Școlii „Mihai Eminescu”.

 

  • Pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”:

Realizarea și aprobarea în Consiliul de Administrație a Planului de Desegregare școlară cu o proiecție distinctă pentru următoarele nouă luni (ianuarie 2024 – septembrie 2024), a implementării şi monitorizării impactului acestuia, astfel încât, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii – grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a, să se asigure mixarea elevilor, iar diversitatea socială, etnică, culturală etc. a circumscripţiei şcolare să fie reflectată în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc.

Planul de desegregare școlară va cuprinde cel puțin:

– Problemele identificate, obiectivele de atins, activitățile/acțiunile/măsurile/ intervențiile, responsabili, termene, indicatori de verificare a îndeplinirii obiecvtivelor;

– Organizarea de campanii de informare a părinţilor despre beneficiile educaţiei incluzive;

– Studierea ofertei de cursuri a CCD, înscrierea și participarea cadrelor didactice la cursuri care vizează dezvoltarea de cunoștințe, competențe, abilități, atitudini, în domenii precum interculturalitaea, stima de sine, relațiile de cooperare cu părinții și mediul extern, educația pozitivă centrată pe valorizarea calităților și sporirea încrederii în sine a copilului/elevului etc.

Transmiterea către Ministerul Educației a unor rapoarte lunare de progres privind implementarea măsurilor planului de desegregare, aferente lunilor ianuarie – septembrie 2024.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, la constituirea grupelor/claselor de început de nivel de studii (grupa de antepreşcolari sau preşcolari, clasa pregătitoare, clasa a V-a) se va asigura procesul de distribuire/mixare a elevilor astfel încât diversitatea socială, economică, etnică, culturală etc. a copiilor/elevilor și mediului de proveniență al acestora să fie reflectate în fiecare grupă/clasă/clădire/ultimele două bănci/altele etc., conform Ordinului nr. 6134/2016 și a legislației conexe, în vigoare;

NOTĂ: Reprezentanții Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” au elaborat, aprobat și transmis în data de 16.01.2024 Planul de Desegregare Școlară.

  1. Poziția Ministerului Educației față de fenomenul de segregare școlară este una ferm împotrivă, susținând fără echivoc crearea, dezvoltarea, menținerea și consolidarea unui mediu educațional de calitate, incluziv, prietenos, astfel încât fiecare beneficar al sistemului de învățământ să-și atingă potențialul propriu de dezvoltare, indiferent de criteriul etnic, al dizabilității sau CES, al statutului socio-economic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare.”

Nota redacției: au fost aplicate ZERO sancțiuni pentru abaterile constatate, iar semnalele arată că elevii de etnie romă – în număr mare în o singură clasă – au rămas… tot în aceeași clasă.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul

Știri

Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

Adăugat

pe

Roman TV

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.

Vezi articolul

Știri

Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Adăugat

pe

Roman TV

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.

Vezi articolul

Știri

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Adăugat

pe

Roman TV

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.

George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.

Vezi articolul

Știri

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie este ziua glumelor, unii profită de această ocazie pentru a înșela. Pentru a evita situațiile care pot deveni periculoase, trebuie să țineți cont de mai multe recomandări.

Fiți precauți și aveți grijă la „păcălelile” care nu sunt deloc amuzante.

Vezi articolul

Știri

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Adăugat

pe

Roman TV

Clădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția ani părăsite și fără o nouă destinație, se vor a fi transformate într-o școală de meserii, la nivelul municipiului Roman și nu numai fiind necesară această forță de muncă. Puțini sunt cei care mai învață meserii, mai ales după desființarea multora dintre școlile profesionale. Alții, care sunt formați și excelează la acest capitol, sunt plecați peste hotare, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi. Sunt și dintre cei care ar vrea să învețe o meserie, dar nu au unde. Potrivit monumenteneamt.ro, aici au fost pregătiți muncitori calificaţi precum turnători, frezori-rabotori-mortezori, strungari, lăcătuşi mecanici, electricieni, sudori pentru I.M.R., Uzina de Ţevi Roman, Uzina Metalurgică Bacău, Fabrica de Şuruburi Bacău, U.R.A. Bacău, Combinatul Siderurgic de la Galaţi sau Fabrica de autoturisme de la Piteşti.

În prezent, în una dintre clădirile situate în curtea fostului liceu sunt găzduiți bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”, până când lucrările la clădirea spitalului vor fi finalizate.

Prin Ordinul nr. 4156/15 iunie 2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ încetând iar în prezent imobilul fiind neocupat. În 2016 au fost înscrise în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al statului, respectiv Ministerul Educației și Cercetării. Prin HCL nr. 28 din februarie 2020, a fost aprobată trecerea imobilelor din domeniul public al statului și administarea Ministerul Educației și Cercetării în domeniul public al municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman. Întreg terenul are o suprafață de 44.716 mp – măsurată, respectiv 45.717 mp în acte și 11 corpuri de clădire. Imobilul în suprafaţă de 2436,95 mp (C1), deci clădirea în care a funcționat școala, este monument istoric.

Vezi articolul

Știri

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Adăugat

pe

Roman TV

Începând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă se va desfășura exclusiv electronic, anunță conducerea Primăriei Municipiului Roman. În acest context, oficierea cununiilor civile se va desfășura doar la Starea Civilă și nu în alte locații, precum parcuri, grădini, curți de restaurante și alte asemenea locații. Totodată, pentru că sistemul poate funcționa greoi în unele zile, li se recomandă viitoarelor perechi să nu fixeze cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, cea de-a doua fiind posibilă doar în cazul înfăptuirii primei menționate.

Certificatele de naștere, cele de deces sau de căsătorie vor fi completate electronic și apoi tipărite. Pentru ridicarea acestor acte rămâne, însă, necesară deplasarea la Starea Civilă. Anul trecut au fost oficiate 29 de cununii în afara cladirii Stării Civile din Roman.

Vezi articolul

Știri

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Adăugat

pe

Roman TV

Zici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului zace de atâta amar de vreme ca o ruină, deteriorată, aproape de colaps, încât rămâne totuși, din toată această poveste, o admirație față de lucrările care se efectuau odinioară: trainice și cu cu simț de răspundere. Despre istoricul acestei clădiri, Roman TV a scris nu doar o dată. Despre cum a ajuns să fie reabilitată și, mai apoi, oprite lucrările există, de asemenea, materiale care explică ceea ce s-a întâmplat. Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, imobilul – care nu este unul ușor de gestionat – este predat acum Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind demarate de firma constructoare care a câștigat proiectul, Robu Construct, iar mai apoi puse pe pauză pentru efectuarea unei noi expertize solicitate în 2023 de ISC, motivat de faptul că au fost descoperite fisuri în zidăria existentă. Document care, o dată finalizat, a determinat și noua valoare a investiției, crescând cu 60%, până la suma de circa 12 milioane de lei. Pentru suplimentarea cu până la 15% a proiectelor de acest gen nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra, în continuare, în baza unui act adițional. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Vineri 28 martie a avut loc, la Ministerul Dezvoltării, ședința pre-Comisiei Tehnico-Economice pentru acest obiectiv.

Conform Consiliului Județean Neamț – entitatea care administrează monumentul – ședința de la Ministerul Dezvoltării avut drept scop identificarea eventualelor probleme care pot influența avizarea ulterioară în Consiliul Tehnico Economic al ministerului. Au fost solicitate două clarificări, una privind valabilitatea avizului de securitate la incendiu și o alta privind valabilitatea autorizației de construcție. Lucrările sunt stabilite a demara în data de 7 aprilie, cu o durată de 12 luni, conform aceleași surse. Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea a fost înzestrată cu elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri4 ore în urmă

Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSO anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din...

Știri4 ore în urmă

Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie...

Știrio zi în urmă

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDe mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în...

Știrio zi în urmă

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie...

Știrio zi în urmă

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSClădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția...

Știri2 zile în urmă

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎncepând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă...

Știri2 zile în urmă

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSZici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panoramao zi în urmă

📺 Panorama / Tinerii romașcani, din nou nemulțumiți / 1 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV7 zile în urmă

📺 Radar TV / Prețurile produselor alimentare au luat-o razna / 27 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 27 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Sorin...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Doi directori de școli, care au luat șpagă, refuză să demisioneze / 25 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Șansele candidatului USR la alegerile prezidențiale / 20 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Alin...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cersanit si-a închis porțile. Care sunt cauzele / 18 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Sindicalistul Cănărău, exclus din Poliție / 13 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 13 martie, a emisiunii Radar TV invitat Ioan...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Romașcanii, invitați la discuții pe tema bugetului / 12 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de miercuri, 12 martie, a emisiunii 📺 Radar TV...

RECLAMĂ

Populare