Urmărește-ne și pe:
Alegeri 2024 - PNL Alegeri 2024 - PSD

Știri

Obezitate în creștere, în rândul copiilor

Adăugat

pe

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară pe parcursul lunii noiembrie campania intitulată „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteţ!”, care se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice. Prin acțiunile derulate în cadrul acestei campanii, Direcția de Sănătate Publică Neamț transmite că dorește informarea și educarea copiilor, părinților și cadrelor didactice privind principiile unei alimentații sănătoase la vârsta școlară. De asemenea, campania vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acesteia pentru viitorii adulți.

Deși ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții. Din 1990 până în 2017, decesele și anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY) din cauza greutății corporale în exces (indicelui de masă coporală crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease.

Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea-lea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun și factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grași, băuturi îndulcite, carne roșie și procesată), observându-se o creștere a DALY cu 139 (DALY  – ani pierduți prin dizabilitate)  la 100.000 de persoane între 2009 și 2019.

Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. La noi în țară, Institutul Național de Sănătate Publică cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, a Inspectoratelor Școlare Județene și a școlilor urmărește identificarea comportamentelor și factorilor de risc pentru o stare de nutriție precară, evaluarea indicelui de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutrițional prin studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul inițiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) după o metodologie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Evaluarea stării de nutriţie se face după o metodologie standardizată pentru a aduce o mai bună înțelegere a progresului supraponderalității și obezității la copii la nivel naţional, precum și pentru a putea face corect comparații între țările Regiunii Europene a OMS. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3% (Raport Național România, 2020).

Ultima rundă a studiului derulată la nivel european între 2018 și 2020 a evidențiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieților. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul băieților este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieții și 10% dintre fetele din aceeași grupă de vârstă suferă de obezitate.

Obezitatea este o problematică de luat în seamă atât la nivel individual, cât și la nivel de comunitate. O alimentație bogată în legume și fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriță pe zi, încurajarea copilului să facă mișcare cel puțin 60 de minute în fiecare zi, toate sunt măsuri de intervenție aflate la îndemâna părinților pentru a preveni problemele de supraponderalitate și obezitate.

Din  datele obținute de la Compartimentul de statistică și informatică în sănătatea publică – DSPJ Neamț, situația referitoare la cazurile  noi de obezitate la copii 0-14 ani, înregistrată de medicii de familie a fost:

  2021 2022
Sub 1 an 1-4 ani 5-9 ani 10-14 ani Sub 1 an 1-4 ani 5-9 ani 10-14 ani
Total 1 14 44 75 1 14 49 78
Urban 0 4 15 32 1 3 19 30
Rural 1 10 29 43 0 11 30 48

 

Numărul cazurilor de obezitate la copii este în creștere. Cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 10-14 ani și în mediul rural.

 

La nivel județean se vor organiza activități de informare privind alimentația sănătoasă a copiilor:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua personalului medical din cabinetele medicale școlare, rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
  • tipărirea și distribuirea de pliante în unități de învățămînt și asistenților medicali comunitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Comunicat DSP Neamț

 

Vezi articolul

Știri

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.

Vezi articolul

Știri

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Adăugat

pe

Roman TV

Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.

Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.

Vezi articolul

Știri

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.

Vezi articolul

Știri

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.

Vezi articolul

Știri

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.

Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.

Vezi articolul

Știri

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Adăugat

pe

Roman TV

După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.

Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.

Vezi articolul

Știri

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.

Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri6 ore în urmă

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de...

Știri6 ore în urmă

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între...

Știri6 ore în urmă

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic...

Știri6 ore în urmă

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu...

Știrio zi în urmă

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSComplexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Știrio zi în urmă

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDupă preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza...

Știrio zi în urmă

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAvând în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri...

RECLAMĂ

Emisiuni

🗳️ Alegeri parlamentare 20246 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț (PSD) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20246 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Laurențiu Leoreanu (PNL) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Teodora Baciu (USR) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Albert Lungu (PNL) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț, Florin Vîrgă (PSD) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Adrian Virgil Ciobanu (PNL) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Se lucrează la noul pod de la Luțca / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 19 noiembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare