Știri
Ceartă pe pășunea satului, în comuna Săbăoani
De ani de zile, pășunea de pe strada Imașului din localitatea Traian, comuna Săbăoani este motiv de gâlceavă între mai multe persoane, fie din acea zonă, fie altele care administrează terenuri arabile acolo, dar și între unele dintre aceste persoane și administrația locală a comunei. Vasile Moreanu susține că o bucată din acest teren devălmășie ar figura pe numele său, în timp ce primarul Florin Vîrgă spune că pășunile unde pasc atât oile, cât și vacile, se află în partea opusă a acelui teren. Cel nemulțumit de diminuarea pășunilor este Vasile Moreanu care spune că de pe vremea administrației Valeriei Dascălu s-a decis ca între locuințele situate în zonă și pășune să fie înființat un drum comunal, în lățime de 5 metri, ulterior prin hotărâre a Consiliului Local Săbăoani stabilindu-se ca lățimea drumului să aibă 8 metri, iar mai apoi 10 metri. Gâlceava este cu atât mai mare cu cât bărbatul se ceartă cu o soră de a sa și cu o nepoată, tot de la pământ. Nepoata omului ar fi solicitat Consiliului Local ca pe marginea pășunii să planteze pomi și arbuști. Ulterior, oile lui Vasile Moreanu ar fi păscut plantele nepoatei(ai foto), motiv pentru care primăria a decis să delimiteze cu un gard pășunea unde pasc oile de marginea acesteia. În plus, Vasile Moreanu spune că cetățeni care administrează pământuri în acea zonă caută să diminueze din pășune de fiecare dată când ară terenurile respective.
Primarul comunei, Florin Vîrgă, spune că acest conflict nu se va estompa niciodată, dar și că a încercat să îi explice domnului Moreanu ce are de făcut pentru a intra în legalitate: soluția ar fi ca omul să ceară autorizație provizorie pentru stâna pe care o are amplasată pe acel teren și să plătească o concesiune pe terenul pe care pasc oile sale. Vasile Moreanu spune că nu se lasă bătut și că va acționa în instanță pentru a stopa diminuarea pășunii de care trebuie să beneficieze animalele. În același timp, primăria a acționat în instanță pentru a primi o soluție privind stâna acestuia amplasată pe pășune. Vasile Moreanu spune că instanța a mai decis o dată ca acele construcții să rămână acolo. Nu știm dacă irevocabil, deci povestea este una încurcată și puțin probabil pe cale să ia sfârșit.
Știri
Amendat de Garda de Mediu, CJ Neamț trebuie să adopte planul de menținere a calității aerului
În cadrul unei inspecții efectuate în perioada 12-14 februarie 2024, Garda de Mediu Neamț a amendat Consiliul Județean Neamț pentru că nu a finalizat și aprobat „Planul de menținere a calității aerului în județul Neamț” pentru perioada 2023-2027. Cuantumul amenzii a fost de 50.000 de lei, din care a achitat jumătate, conform prevedrilor actului normativ. Despre aceste planuri care trebuie adoptate ne-a vorbit într-o documentare din luna noiembrie Teodora Sârbu, șef al Serviciului de Monitorizare și Laboratoare în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.
Consiliul Județean Neamț are în desfășurare semnarea unui contract cu o firmă atestată privind „Planul de menținere a calității aerului în județul Neamț”. Achiziția acestor servicii a fost finalizată, în SEAP, pe 18 noiembrie 2024, cu SC. MEDIU RESEARCH CORPORATION SRL, în valoare de 229.800 de lei fără TVA. Măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului în județul Neamț vor fi stabilite prin acest plan. De menționat și că stațiile APM Neamț au trecut recent printr-un proces de reparații, așa că au fost de curând repornite. Indicele generale de calitatea aerului sunt marcate cu valori de la 1 la 6, plecând de la „bun” și continuând cu „acceptabil”, „moderat”, „rău”, „foarte rău” și până la „extrem de rău”. În unele zile din luna noiembrie, buletinele entității menționate au indicat indice 4 – adică rău, privind calitatea aerului în municipiul Roman. Și autoritățile locale trebuie să instituie măsuri de îmbunătățirii calității aerului prin creearea de spații verzi, devierea traficului ori utilizarea de autovehicule electrice.
Știri
Cum au votat nemțenii și cum au votat romașcanii, la alegerile parlamentare 2024
Prezența la urne duminică, 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024 a fost, la nivel național, de 52.50%, din 18.008.555 de alegători înscriși, votând 7.981.120 pe liste permanente, 1.360.404 pe liste suplimentare, 109.205 cu urna mobilă, totalizând un număr de 9.455.072 de alegători care au votat. În mediul urban au votat 5.578.870 de persoane, iar în rural 3.876.202.
În Neamț, prezența la urne a fost de 42.97 %, sub media națională, iar în municipiul Roman de 42.53%. La Senat, lider în județ a fost PSD, votat de 24.83% dintre alegătorii prezenți la urne, urmat de AUR cu 23.38 %, PNL cu 12.48%, SOS România cu 11.68%, USR cu 9.92 %. Sub pragul de 5% au primit voturi partidele SENS, PSDU, DREPT, REPER, PSDI, PPR, PER, UDMR și ANC. Tot în județul Neamț, statistica arată că la Camera Deputaților, PSD a obținut 23.99 % dintre voturi, urmat de AUR cu 21.45 %, PNL cu 12.60%, USR cu 9.89 %, SOS România cu 9.44 % și POT cu 6.46%. Sub pragul de 5% au primit voturi partidele SENS, PSDU, Forța Dreptei, REPER, DREPT, UDMR, PSDI, PPR, PRA.
În Municipiul Roman, în cele 43 de secții de votare, pentru Camera Deputaților, 23.12 % dintre alegători au votat cu PSD, 16.85% cu AUR, 14.44 % cu PNL, 11.92% cu USR, 8.79% cu SOS România. La Senat, 24.56% dintre alegători au votat cu PSD, 19.34 % cu AUR, 14.31% cu PNL, 12.27% cu USR, 10.77% cu SOS România. Județului Neamț îi revin trei mandate de senatori și opt mandate de deputați. Potrivit Monitorului de Neamt si Roman, repartiția ar fi următoarea:
- la Camera Deputaților, de la PSD doi deputați, respectiv Ciprian Șerban și Paul Claudiu Cotârleț; de la AUR doi deputați, respectiv Dumitrina Mitrea și Andreea Firuța Neacșu; de la PNL un deputat, respectiv Adrian Ciobanu, de la USR un deputat, respectiv Iulian Bulai, de la SOS un deputat, respectiv Ciprian Ciubuc. Al 8-lea mandat va fi atribuit prin redistribuirea națională, permițând partidelor să trimită orice candidat din țară;
- la Senat, de la PSD un senator – Adrian Răducu Păduraru; de la AUR un senator – Sorin Lavric (reconfirmat); de la PNL senatorul Eugen Țapu Nazare așteaptă rezultatele redistribuirii; iar SOS a depășit USR la votul pentru Senat în județ.
Știri
🗳️ Alegeri parlamentare 2024 – rezultate live
Știri
Se vrea finanțare pentru heliport și extinderi, la Spitalul Roman. Investiția, 300 milioane de euro
În vederea asigurării către populație a unor servicii medicale de calitate, în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030, Municipiul Roman intenționează accesarea unei finanțări nerambursabile în cadrul Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești pentru construirea și dezvoltarea unei noi infrastructuri de sănătate prin extinderea corpului c1 cu bloc materno infantil cu heliport, la Spitalul Municipal de Urgență Roman, se arată în referatul de aprobare a unui proiect HCL privind aprobarea depunerii și implementării proiectului „EXTINDERE CORP C1 CU BLOC MATERNO INFANTIL CU HELIPORT – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENŢĂ ROMAN”, a cheltuielilor legate de proiect, precum și a Acordului de parteneriat între UAT Municipiul Roman, în calitate de lider al parteneriatului – Solicitant și Spitalul Municipal de Urgență Roman, în calitate de Partener de proiect. Valoarea totală a investiției este de aproape 300 de milioane de lei, inclusiv TVA, din care 1.6 milioane de lei reprezintă partea de cofinanțare a municipalității. În cadrul unei ședințe de îndată desfășurate pe 27 noiembrie 2024, consilierii locali au votat în unanimitate pentru depunerea și implementarea acestui proiect.
Pe 26 noiembrie 2024, municipalitatea a achiziționat, de la SC. OPTILINE SRL, servicii de consultanță în vederea obținerii finanțării acestui proiect, valoarea acjiziției fiind de 250.000 de lei fără TVA. Finanțarea ar urma să fie alocată prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitaliceșt, Apel tip A.
Știri
APIA Neamț: plăți de 30 de milioane de euro către fermieri, anul acesta
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț anunță finalizarea campaniei de plăți în avans aferente cererilor de plată depuse de fermierii din județ, urmând ca până la finalul acestei luni să fie achitate toate aceste plăți către beneficiarii eligibili. Cuantumul acestor plăți, aferente anului 2024, se ridică la suma estimată la 30 de milioane de euro.
Știri
7 decembrie 2024: Festivalul caritabil „Ella Suciu” ajuns la a VIII-a ediție
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, la Hotel Central Plaza din Piatra Neamț va avea loc, la ora 17.30, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului caritabil „Ella Suciu”, organizat de Carmen Suciu de la Asociația „Născută înger”. În fiecare an, festivalul a avut drept scop desfășurarea unor proiecte caritabile, menite să ajute comunitățile pe care asociația le sprijină de ani de zile, mame singure, nenumărate familii, copii care nu au nici o șansă la educație, la sănătate în cazul unor situații medicale disperate, la un trai decent sau chiar la un mediu sigur și sănătos. Împreună cu parteneri de nădejde, cu oameni de bine, membrii asociației își propun să schimbe destine, așa cum au făcut-o și până acum.
La festival vor participa artiști locali și nu numai, care vor contura o seară magică, contribuind astfel cu toții la ajutorarea unor persoane aflate în dificultate.
Știri
A început renumărarea voturilor în Neamț! Procesele verbale vor ajunge în capitală pe 3 decembrie
Curtea Constituțională a României a hotărât joi, 28 noiembrie 2024, ca în toate secțiile de votare din țară și străinătate să fie renumărate voturile exprimate duminică, 24 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Această hotărâre fără precedent a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, de la Partidul Național Conservator Român, care acuză fraude privind voturile Elenei Lasconi. Acesta susține că cele peste 20.000 de voturi exprimate pentru Ludovic Orban de la Forța Dreptei ar fi fost numărate în contul Elenei Lasconi. Ludovic Orban s-a retras din cursa alegerilor prezidențiale, arătându-și susținerea față de candidatura Elenei Lasconi. Cum buletinele de vot erau deja printate la momentul retragerii, unii votanți au ales să pună totuși ștampila pe candidatul Forței Drepte. Acuzațiile sunt legate de faptul că aceste voturi exprimate pentru Ludovic Orban ar fi fost contabilizate laolaltă cu voturile pentru Elena Lasconi. În acest context, vineri, 29 noiembrie, procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale a început în județul Neamț. Membrii Biroului Electoral Județean Neamț, alături de personalul tehnic și cu sprijinul angajaților Instituției Prefectului, au fost convocați încă de la primele ore ale dimineții pentru a organiza și efectua verificarea și renumărarea buletinelor de vot. Renumărarea voturilor din Neamț a început la ora 8.30.
Conform deciziilor Biroului Electoral Central, procesele-verbale cu noile numărători trebuie scanate și transmise către BEC până cel târziu pe 1 decembrie, ora 22:00, iar documentele originale vor ajunge la București până pe 3 decembrie, ora 16:00. Prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a dat asigurări că toate măsurile sunt respectate pentru a garanta un rezultat transparent și real, în urma procesului de renumărare a voturilor.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția