Știri
2,3 milioane de EURO: laptele, cornurile și merele oferite elevilor nemțeni
Dacă în anul școlar 2020-2021, Roman TV nota faptul că pentru laptele, merele sau cornurile care ajung pe băncile elevilor nemțeni, Consiliul Județean Neamț încheiase contracte cu firme de profil în valoare totală de circa 1 milion de euro, pentru acest an școlar, valoarea acestor contracte s-a dublat. Aproximativ 2,3 milioane de euro este suma pe care instituția o plătește unor firme care au câștigat atribuirea contractelor prin licitație, pentru ca acestea să livreze produsele menționate elevilor din județul Neamț, conform „Programului pentru școli al României”. De menționat faptul că aceleași firme au câștigat contractele și în anul școlar 2020-2021.
Știri
Revin profesorii la catedră? S-au emis concluziile ultimelor negocieri

Miercuri, 31 mai, în cea de-a opta zi de grevă generală, sindicaliștii din învățământ care au fost primiți de reprezentanții Guvernului la masa negocierilor au anunțat că au respins propunerile de creșteri salariale înaintate de Guvern. Acestea prevedeau 1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic de predare și auxiliar, 400 lei brut sumă fixă pentru personalul nedidactic, dar și ale măsuri revendicate de angajații din Educație. Joi, 1 iunie, discuțiile au fost reluate, propunerile de majorări salariale rămânând aceleași. A fost emisă și ordonanță de urgență care a păstrat termenii avansați de către Guvern, la negocieri. Rămâne de văzut dacă profesorii revin marți, 6 iunie, la catedră, lucru la care speră și Executivul.
Știri
Vlad Angheluță, din nou în fruntea Apa SERV, după demiterea lui Mușat

Publicația Atacul.ro notează faptul că Vlad Angheluță a fost numit director interimar al Companiei Județene Apa SERV, după demiterea lui Bogdan Mușat, care a avut loc pe 18 mai, anunțată pentru preluarea interimară a acestei funcții fiind Antonela Ardeleanu, directorul economic al companiei. Nu este pentru prima dată când Vlad Angheluță preia șefia Apa SERV, acesta având această funcție anterior, între anii 2017 și 2020.
Conform datelor oficiale publicate de Ministerul Finanțelor Publice, Apa Serv SA a încheiat anul financiar 2022 cu o pierdere de 11.114.106 lei, adică peste 2 milioane de euro. De asemenea, la finele anului trecut, datoriile erau de 613.331.264 lei, scrie sursa citată. De menționat este și ratarea finanțării prin POIM, de peste 300 de milioane de euro, bani europeni care urmau să fie folosiți pentru extinderea rețelei de apă și canal în mai multe localități din județ. În acest context, este lesne de dedus că Vlad Anheluță a preluat șefia unei companii aflate în colaps, situația financiară fiind una extrem de precară, iar rețelele de apă fiind și mai șubrede ca în primul mandat al acestuia, în fruntea Apa SERV. Pierderile din rețea, înregistrate în 2022, au fost de 70,22%.
Știri
De 1 iunie, pompierii au fost alături de micuții romașcani

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț a marcat Ziua Copilului la Roman, de la ora 12 cadre ale Detașamentului de Pompieri fiind prezente în parcarea Colegiului Național „Roman-Vodă”, acolo unde copiilor le-au fost descrise puse la dispoziție tehnicile din dotare. De asemenea, micuții au aflat noțiuni despre acordarea primului ajutor.
Știri
Amenzi usturătoare pentru cei care dețin terenuri și nu stârpesc ambrozia

La solicitarea Roman TV, primăria Municipiului Roman a publicat un anunț prin intermediul căruia transmite faptul că proprietarii sau utilizatorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. Pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia, după caz, există o serie de metode recomandate de adminsitrația locală: cosirea repetată manuală sau mecanic, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea. Toate aceste măsuri se vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an.
Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul. Nerespectarea obligațiilor prevăzute de lege, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 1000 la 5000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 10000 la 20000 lei, în cazul persoanelor juridice. Bineînțeles, și lucrătorii primăriei trebuie să intervină în spațiile publice, acolo unde poate crește această plantă dăunătoare pentru sănătatea populației.
Ambrozia se găsește frecvent atât pe spațiile verzi dintre blocuri cât și pe lângă șosele sau căi ferate și în locurile virane. Este o specie invazivă, caracterul nociv fiind cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi, între lunile iulie și septembrie, polenul acesteia fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic. Din păcate, aceste informații privind cât de mult poate afecta ambrozia sănătatea sunt, adesea, subestimate de către populație.
Știri
15.000 lei amendă unui magazin care vindea sendvișuri cu mucegai

Zilele trecute, în spațiul public au apărut fotografii cu sendvișuri care prezentau urme vizibile de mucegai, expuse la vânzare într-un supermarket din Piatra Neamț. În urma mediatizării acestei situații, lucrătorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț s-au autosesizat și a fost dispusă o acțiune operativă de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniu de către operatorul economic care comercializa aceste produse. Comisarii au procedat la verificarea imediată a produselor aflate la comercializare la data controlului și, în prezența reprezentantului operatorului economic, au constatat că produsele erau expuse în vitrinele de prezentare fără a respecta temperatura de păstrare a produselor recomandată de producător. De exemplu, în cazul unui produs, temperatura înregistrată era de 19,5 gr C, temperatura recomandată fiind de 0 – 4 gr C / 0 – 7 gr C.
Echipa de comisari a extins controlul și a constatat faptul că și pentru produsele expuse în vitrina de masă caldă nu se respecta temperatura de păstrare prevăzută de legislație. De asemenea, vitrina de masă caldă prezenta depuneri generate de o igienizare necorespunzătoare. Echipa de control a decis sancționarea operatorului economic cu aplicarea a trei amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei. A fost dispusă și măsura complementară de retragere a tuturor unităților de produs aflate la comercializare expuse în vitrinele de prezentare, în valoare de 1109 lei și măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor la vitrinele de prezentare înregistrate cu deficiențe, potrivit comisarului-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Vlad Ciurea.
Cumpărătorii ar trebuie să știe, printre altele, că produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate; trebuie să refuze produsele care prezintă data durabilității minimale/data limită de consum modificată sau depășită; să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă; să solicite și să păstreze bonul fiscal.
Știri
Se pregătește ștrandul pentru deschidere. Șezlonguri noi, 32.700 de lei

În această perioadă, lucrătorii primăriei efectuează ingienizări și reparații în ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova”, urmând ca obiectivul să fie deschis publicului la jumătatea lunii iunie. În acest context, pe 31 mai, municipalitatea a achiziționat de la SC. DWYN ELECTRONICS SRL 100 de șezlonguri a câte 275.10 lei fiecare, valoarea contractului fiind de 27.510 lei fără TVA, deci 32.700 de lei, inclusiv TVA. Pentru terasa de la interior, primăria avea planuri de reabilitare, însă consilierii locali au declinat această intenție.
Știri
Recomandări de la copiii cadrelor MAI către alți copii, de 1 iunie

Miercuri, 31 mai, Instituția Prefectului Județului Neamț a găzduit o declarație de presă, susținută de cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi, alături de copiii lor sau de alți copii din familie. Acestui demers li s-au alăturat și copii ai jurnaliștilor prezenți la eveniment sau ai reprezentanților Prefecturii. Declarațiile au vizat deschiderea seriei manifestărilor dedicate zilei de 1 iunie, mesajul privind importanța siguranței copiilor venind chiar de la cei mici pentru cei mici.
-
Știriacum 5 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 7 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 2 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 4 luni
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 8 luni
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 2 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 2 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția