Știri
Răspunsurile IPJ la întrebări legate de siguranța cetățenilor din Roman

În contextul conflictului sângeros petrecut în centrul Municipiului Roman, în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 18-19 februarie 2023, redacția Roman TV a transmis Inspectoratului de Poliție Județan Neamț o adresă prin care a solicitat organizarea unei conferințe de presă în cadrul căreia polițiști cu funcții de conducere să ofere răspunsuri la mai multe întrebări legate de siguranța romașcanilor. Răspunsurile la întrebările înaintate au fost transmise în scris. Mai jos, materialul integral.
R: Cum este privit/estimat gradul de siguranță al cetățenilor din oraș din perspectiva Poliției Municipiului Roman, în contextul întâmplării menționate?
Referitor la punctul 1 din solicitare, vă comunicăm că starea conflictuală înregistrată în noaptea de 18 spre 19 februarie a.c. a fost una spontană, persoanele bănuite de comiterea faptei fiind prinse în flagrant de polițiști, iar în baza materialului probator administrat o persoană a fost reținută la data de 19 februarie a.c., pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura arestului preventiv.
Permanent, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman și ai secțiilor și posturilor de poliție rurală arondate își desfășoară activitatea în funcție de tendințele actuale ale infracționalității, respectiv criminalitatea stradală și cea de drept comun. Acțiunile acestora sunt adaptate la situația operativă concretă și sunt orientate în zonele și intervalele orare considerate cu risc crescut.
În anul 2022, ca urmare a activităților preventive și de combatere desfășurate de polițiști, la nivelul Politiei municipiului Roman au fost sesizate 1.623 fapte de natură penală, menținând trendul descendent din ultimii 3 ani, respectiv cu 208 fapte de natură penală mai puțin decât în anul 2021. În cursul anului 2022 au fost înregistrate 116 infracțiuni stradale, cu 9 mai puțin decât cele înregistrate în anul 2021.
R: Care sunt efectivele de patrulare, în prezent, disponibile pe raza Municipiului Roman? Totodată, care sunt măsurile care se iau pentru siguranța polițiștilor care patrulează noaptea și care pot interveni la astfel de situații?
Referitor la punctul 2 din solicitare, vă comunicăm că numărul efectivelor de patrulare, disponibile la momentul curent, pe raza municipiului Roman, nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind o informație care poate fi utilizată de persoane predispuse la comiterea de infracțiuni, în scopuri care nu servesc siguranței cetățeanului.
În cursul anului 2022, polițiștii de siguranță publică au desfășurat activități specifice de prevenire și constatare a faptelor antisociale, efectuând peste 1.070 patrulări independente și peste 870 de servicii de patrulare în comun cu alte instituții cu atribuții de asigurare a ordinii și liniștii publice, ocazie cu care au fost constatate un număr de 82 de infracțiuni flagrante.
Întărirea autorității polițiștilor și creșterea capacității de intervenție în domeniul ordinii și siguranței publice, se regăsește între obiectivele prioritare stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, acest lucru vizând două paliere, respectiv:
– creșterea nivelului de pregătire profesională/perfecționare;
– îmbunătățirea dotării polițiștilor cu mijloace de intervenție și de protecție.
R: Care sunt măsurile care se vor lua de acum înainte pentru evitarea unor astfel de conflicte, care pun în pericol siguranța cetățenilor Municipiului Roman?
În referire la punctul 3 din solicitare, vă comunicăm că obiectivul prioritar al poliției este siguranța cetățeanului și activitatea de prevenire a faptelor antisociale. În afara serviciilor de patrulare, funcție de evoluția fenomenului infracțional se organizează acțiuni punctuale, adaptate situației concrete înregistrate și tendințelor infracționalității.
Atât anterior datei conflictului la care faceți referire, cât și la data de 20 februarie a.c., au fost organizate pe raza municipiului Roman, acțiuni pentru prevenirea faptelor cu violență. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, pentru descurajarea comportamentelor violente și identificarea persoanelor ce sunt predispuse la săvârșirea de fapte cu violență.
În cursul anului 2022, au fost organizate 46 de acțiuni, ce au vizat prevenirea infracțiunilor stradale, prevenirii absenteismului școlar și a delicvenței juvenile, infracționalitatea silvică și infracțiuni pe linia sistemelor de securitate.
R: Ce măsuri se iau împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor? Ce măsuri se iau împotriva fenomenului larg răspândit în rândul tinerilor, respectiv cel al jocurilor de noroc?
Cu privire la punctele 4 și 5 din solicitare, vă comunicăm că problematica consumului de droguri și al jocurilor de noroc se află în atenția polițiștilor, atât la nivel local, cât și la nivel județean. Pe lângă activitățile de prevenire desfășurate de polițiștii din Roman, polițiștii de prevenire și siguranță școlară în școli, polițiștii organizează acțiuni ce vizează această problematică sau comportamente care pot duce la situații de risc pentru minori, precum absenteismul sau lipsa de supraveghere a acestora.
În cursul anului 2022, au fost organizate, la nivelul Poliției municipiului Roman, 11 acțiuni specifice, pe linia prevenirii și combaterii absenteismului școlar și delicvenței juvenile, fiind identificați 72 de minori lipsiți de supraveghere.
Știri
Activi în comunitate, „Mușatinii” au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului

Voluntarii Asociației „Mușatinii” Roman au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului, prin organizarea unor activități menite să își pună amprenta în mod pozitiv, în comunitate. Tinerii sunt încântați de posibilitatea pe care voluntariatul le-o oferă, aceea de a fi în mijlocul oamenilor care au nevoie de spriin, de a socializa și a crea conexiuni, pentru îndeplinirea misiunii de voluntar. Fiind un centru de voluntariat, Asociația „Mușatinii” Roman derulează atât proiecte curente – activitate educațională de tip after-school la Centrul „Francesco”, Centrul Comunitar de Resurse pentru Voluntariat la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” – cât și acțiuni punctuale în domenii precum cele sociale, culturale, artistice, sportive s.a. Un program aparte de dezvoltare personală pentru tineri este „The Duke of Edinburgh’s International Award”, program susținut de Casa Regală a României.
De-a lungul timpului, nu doar tinerii care au făcut parte și încă fac din echipa „Mușatinilor” au înmagazinat amintiri și experiențe unice, ci și coordonatorul lor. Activitățile sunt numeroase, fiecare având un rol definit, care dezvoltă tinerii în formare și conceptul de voluntariat.
Asociația Mușatinii Roman a luat ființa in anul 2012 si are în prezent 90 de voluntari, majoritatea elevi de liceu, cărora li se alătură un grup de adulți (profesori, economişti, juriști) cu experienţă şi cunoştinţe în domeniul pedagogic, scrierea şi implementarea de proiecte în domeniul educaţional, social şi cultural. Cei peste 1000 de voluntari care au activat în Asociația „Mușatinii” sunt răspândiți acum în întreaga lume și sunt cetățeni responsabili ai planetei, transmit coordonatorii acesteia.
Știri
Bursa generală a locurilor de muncă, cu peste 500 de joburi vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț va organiza vineri 23 mai 2025, Bursa generală a locurilor de muncă. Activitatea se va desfășura, începând cu ora 9, în Piatra Neamț la sala de sport a Colegiului Național „Petru Rares”, str. Stefan cel Mare, nr 4, în Roman la Grupul Scolar „Vasile Sav”, bdul. Republicii, nr. 46, iar în Tg. Neamț la Casa de Cultură „Ion Creangă”, str. Stefan cel Mare, nr.55.
În cadrul bursei vor avea loc întâlniri directe între angajatorii ofertanți ai locurilor de muncă și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să schimbe locul de muncă pe care-l au la momentul respectiv, cadru în care se vor face cunoscute condițiile necesare pentru angajare și în functie de îdeplinirea acestora se va stabili angajarea sau programarea pentru proba de lucru.
Până la această dată au confirmat participarea un număr de 64 de agenți economici care vor oferi 526 locuri de muncă vacante în domenii specifice pentru industria textilă, industria prelucrării lemnului, servicii, hoteluri și restaurante, comerț și construcții.
Participanții vor avea posibilitatea de a se informa despre proiectele cu finanțare europeană implementate de AJOFM Neamț, respectiv COMPASS ce are ca obiectiv crearea și consolidarea unei rețele de pentru tineret, START – Investește în calificare pentru viitor și FORMACTIV – Formare și muncă activă, în cadrul cărora se vor desfășura programe de ucenicie la locul de muncă pentru șomeri, în domenii căutate pe piața muncii locale.
Știri
Horia Mihail, cu „Pianul călător”, din nou la Roman

Luni, 2 iunie 2025, la ora 19.00, Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Roman găzduiește un nou concert susținut de renumitul pianist Horia Mihail, în cadrul turneului național „Pianul Călător”, care împlinește 15 ani de peripluri muzicale prin România. Pianistul Horia Mihail revine în turneu cu un program special de miniaturi, celebrând 15 ani de pasiune pentru muzică și comunitate, marcând o ediție aniversară specială. Organizat pe parcursul lunii iunie 2025, turneul va cuprinde mai multe orașe din România, cu un concert final la București, pe scena prestigiosului Ateneu Român.
Pentru această ediție jubiliară, pianistul Horia Mihail a pregătit un program ce reunește cele mai frumoase piese oferite ca bisuri în turneele desfășurate din 2011 până în prezent. Publicul va avea ocazia să asculte capodopere care au încântat audiențele de-a lungul anilor, într-o selecție care reflectă întreaga pasiune și dedicare ale pianistului Horia Mihail pentru acest proiect .
Inițiat în 2011, ca un omagiu adus bicentenarului nașterii lui Franz Liszt, „Pianul Călător” a devenit un veritabil fenomen cultural național, ducând muzica de calitate în orașe unde adesea lipsesc pianele de concert. În spiritul lui Liszt, care în 1846-1847 a întreprins un turneu european alături de instrumentul său, Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio – a transformat această idee într-un proiect de succes care continuă să aducă bucurie comunităților din întreaga țară.
Horia Mihail, cu o carieră impresionantă ce include peste 1000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România și apariții internaționale apreciate, continuă să fie o forță în promovarea muzicii clasice în România, atât prin acest proiect, cât și prin colaborările sale cu multe alte instituții culturale.
Știri
„Divizia 7 Infanterie Roman. Onoare, Glorie și Jertfă. Tradiție și continuitate”, ediția a III-a

Marți, 20 mai 2025, la ora 10:00, sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Municipiului Roman a găzduit Conferința Națională cu tema „Divizia 7 Infanterie Roman. Onoare, Glorie și Jertfă. Tradiție și continuitate”, ediția a III-a, organizată de Primăria Municipiului Roman în colaborare cu Baza 3 Logistică „Zargidava” Roman și Muzeul Militar „Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și cu Filialele Neamț și Subfilialele Roman ale Asociației Naționale a Cultului Eroilor „Regina Maria” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”.
Părintele doctor Florin Țuscanu și-a expus prezentarea cu tema „Preoți romașcani în slujba Bisericii și a Armatei Române”.
Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman, ediția a XV-a.
Știri
Concursul „My Community: Reality Check”, dedicat comunității locale

În Aula „Garabet Ibrăileanu” a Colegiului Național „Roman-Vodă” s-a desfășurat vineri, 16 mai, de la ora 14, concursul intitulat „My Community: Reality Check”, dedicat comunității locale. Echipajele înscrise în cursă, formate din elevi romanvodiști, au realizat câte un clip de maxim trei minute despre cum este o comunitate ideală, în viziunea lor, care sunt plusurile, dar și minusurile comunității din care fac parte, care este rolul unor instituții cheie în comunitate, dar ce lucruri esențiale unesc oamenii care formează o comunitate.
Știri
Maratonul Muntelui Ceahlău, prima ediție. Un săbăonean, pe primul loc la proba MARATON

Maratonul Muntelui Ceahlău, concurs finanțat de Consiliul Județean Neamț, poate intra în seria concursurilor importante la nivel național. Aflat la prima ediție, evenimentul sportiv desfășurat pe 17 mai 2025 a fost organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Asociația Rotary Club Piatra Neamț 2005. Desfășurat pe Drumul „Axial” care face legătura între Durău și Izvorul Muntelui, maratonul s-a desfășurat fără momente nedorite, fără accidentări și toți participanții au ajuns la final fără probleme.
„Participanții, în număr de 77, au putut alege dintre cele trei categorii de probe: maraton (42,2 km), semimaraton (22,6 km) și cross (10,0 km), ruta derulându-se pe drumul axial DJ 155F cu plecare din Stațiunea Durău. Parcul Național Ceahlău s-a afirmat din nou ca destinație ideală pentru sporturile outdoor, organizatorii și participanții beneficiind de intreg sprijinul Serviciului de Administrație al PNC care își propune promovarea mișcării (alergarea în natură) și a unui stil de viață sănătos pentru un segment larg al populației, cu implicarea comunităților locale.”, au notat reprezentanții Parcului Național Ceahlău, pe pagina oficială de Facebook.
Locul 1 în fiecare probă a fost ocupat de următorii:
- Cros Axial: Andreea Mihai din Bicaz, Andrei Dolhascanu din Pașcani;
- Semimaraton: Cătălina Șerpe din Piatra Neamț, Emil George Herlea din Piatra Neamț;
- Maraton: Alina Lungu din Bacău, Alexandru Bacosca din Săbăoani, judetul Neamț.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamț aduce mulțumiri tuturor celor implicați în organizare: Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț (Jandarmeria Montană Durău și Bicaz), Administrația Parcului Național Ceahlău, Serviciul Public Județean Salvamont Neamț, Serviciul de Ambulanță Neamț, Primăria Orașului Bicaz, Poliția Locală Bicaz, Primăria Comunei Ceahlău, Poliția Locală Ceahlău, Asociația „Tânăr și Liber” Piatra Neamț, Asociația Sportivă „Victoria” Tarcău, Rotary Piatra Neamț 2005.
Pe parcursul deesfășurării maratonului, circulația rutieră a fost închisă pe DJ 155F (Axial), între Stațiunea Durău și localitatea Izvorul Muntelui, pe tronsonul cuprins între km 12+000 – 32+000.
Știri
Nicușor Dan, misiunea (im)posibilă de a uni cele două Românii. Ce spun romașcanii?

Președintele ales cu majoritate de voturi în municipiul Roman, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în 18 mai este Nicușor Dan, candidat independent care a obținut 55.70 % dintre voturile romașcanilor versus 44.30% de voturi obținute de candidatul AUR, George Simion. Un scor delimitat, dar consistent și în tabăra adversă, deci de netrecut cu vederea. În tot acest tablou, întrebarea care trenează în ziua de după alegeri este următoarea: va reuși Nicușor Dan să unească cele două Românii? Ce cred romașcanii despre această misiune, dar și care sunt reacțiile, la cald, privind rezultatele alegerilor, aflăm din materialul următor.
Pe județ, învingător la numărul de voturi a ieșit George Simion, obținând scoruri majoritare în 70 de unități administrativ-teritoriale din cele 83 existente în Neamț. În afară de municipiul Roman, Nicușor Dan a mai obținut majoritate de voturi în municipiul Piatra Neamț în proporție de 60,92%, în orașul Tîrgu Neamț cu 52,90% voturi acordate, dar și în mediul rural în comunele Tămășeni, Săbăoani, Gherăești, Botești, Cordun, Ruginoasa, Podoleni, Bodești, Alexandru cel Bun și Ghindăoani.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția