Știri
Răspunsurile IPJ la întrebări legate de siguranța cetățenilor din Roman
În contextul conflictului sângeros petrecut în centrul Municipiului Roman, în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 18-19 februarie 2023, redacția Roman TV a transmis Inspectoratului de Poliție Județan Neamț o adresă prin care a solicitat organizarea unei conferințe de presă în cadrul căreia polițiști cu funcții de conducere să ofere răspunsuri la mai multe întrebări legate de siguranța romașcanilor. Răspunsurile la întrebările înaintate au fost transmise în scris. Mai jos, materialul integral.
R: Cum este privit/estimat gradul de siguranță al cetățenilor din oraș din perspectiva Poliției Municipiului Roman, în contextul întâmplării menționate?
Referitor la punctul 1 din solicitare, vă comunicăm că starea conflictuală înregistrată în noaptea de 18 spre 19 februarie a.c. a fost una spontană, persoanele bănuite de comiterea faptei fiind prinse în flagrant de polițiști, iar în baza materialului probator administrat o persoană a fost reținută la data de 19 februarie a.c., pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura arestului preventiv.
Permanent, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman și ai secțiilor și posturilor de poliție rurală arondate își desfășoară activitatea în funcție de tendințele actuale ale infracționalității, respectiv criminalitatea stradală și cea de drept comun. Acțiunile acestora sunt adaptate la situația operativă concretă și sunt orientate în zonele și intervalele orare considerate cu risc crescut.
În anul 2022, ca urmare a activităților preventive și de combatere desfășurate de polițiști, la nivelul Politiei municipiului Roman au fost sesizate 1.623 fapte de natură penală, menținând trendul descendent din ultimii 3 ani, respectiv cu 208 fapte de natură penală mai puțin decât în anul 2021. În cursul anului 2022 au fost înregistrate 116 infracțiuni stradale, cu 9 mai puțin decât cele înregistrate în anul 2021.
R: Care sunt efectivele de patrulare, în prezent, disponibile pe raza Municipiului Roman? Totodată, care sunt măsurile care se iau pentru siguranța polițiștilor care patrulează noaptea și care pot interveni la astfel de situații?
Referitor la punctul 2 din solicitare, vă comunicăm că numărul efectivelor de patrulare, disponibile la momentul curent, pe raza municipiului Roman, nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind o informație care poate fi utilizată de persoane predispuse la comiterea de infracțiuni, în scopuri care nu servesc siguranței cetățeanului.
În cursul anului 2022, polițiștii de siguranță publică au desfășurat activități specifice de prevenire și constatare a faptelor antisociale, efectuând peste 1.070 patrulări independente și peste 870 de servicii de patrulare în comun cu alte instituții cu atribuții de asigurare a ordinii și liniștii publice, ocazie cu care au fost constatate un număr de 82 de infracțiuni flagrante.
Întărirea autorității polițiștilor și creșterea capacității de intervenție în domeniul ordinii și siguranței publice, se regăsește între obiectivele prioritare stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, acest lucru vizând două paliere, respectiv:
– creșterea nivelului de pregătire profesională/perfecționare;
– îmbunătățirea dotării polițiștilor cu mijloace de intervenție și de protecție.
R: Care sunt măsurile care se vor lua de acum înainte pentru evitarea unor astfel de conflicte, care pun în pericol siguranța cetățenilor Municipiului Roman?
În referire la punctul 3 din solicitare, vă comunicăm că obiectivul prioritar al poliției este siguranța cetățeanului și activitatea de prevenire a faptelor antisociale. În afara serviciilor de patrulare, funcție de evoluția fenomenului infracțional se organizează acțiuni punctuale, adaptate situației concrete înregistrate și tendințelor infracționalității.
Atât anterior datei conflictului la care faceți referire, cât și la data de 20 februarie a.c., au fost organizate pe raza municipiului Roman, acțiuni pentru prevenirea faptelor cu violență. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, pentru descurajarea comportamentelor violente și identificarea persoanelor ce sunt predispuse la săvârșirea de fapte cu violență.
În cursul anului 2022, au fost organizate 46 de acțiuni, ce au vizat prevenirea infracțiunilor stradale, prevenirii absenteismului școlar și a delicvenței juvenile, infracționalitatea silvică și infracțiuni pe linia sistemelor de securitate.
R: Ce măsuri se iau împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor? Ce măsuri se iau împotriva fenomenului larg răspândit în rândul tinerilor, respectiv cel al jocurilor de noroc?
Cu privire la punctele 4 și 5 din solicitare, vă comunicăm că problematica consumului de droguri și al jocurilor de noroc se află în atenția polițiștilor, atât la nivel local, cât și la nivel județean. Pe lângă activitățile de prevenire desfășurate de polițiștii din Roman, polițiștii de prevenire și siguranță școlară în școli, polițiștii organizează acțiuni ce vizează această problematică sau comportamente care pot duce la situații de risc pentru minori, precum absenteismul sau lipsa de supraveghere a acestora.
În cursul anului 2022, au fost organizate, la nivelul Poliției municipiului Roman, 11 acțiuni specifice, pe linia prevenirii și combaterii absenteismului școlar și delicvenței juvenile, fiind identificați 72 de minori lipsiți de supraveghere.
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția