Reportaje
Politizată, ca de obicei, problema apei nu pare să aibă soluții concrete
În ședința de miercuri, 7 septembrie, vocile reprezentanților partidelor politice care întregesc componența Consiliului Local Roman au emis păreri despre problema apei, pe lângă faptul că s-a încercat găsirea unui vinovat. Pe de o parte, vinovați de situația conductelor de apă depășite ar fi primarii care au condus orașul în ultimii 20 de ani, pe de alta cei care au condus Apa SERV și nu au investit în rețele și mai nou, viceprimarul Radu Samson, cel delegat de primarul Leonard Achiriloaei să se ocupe de relația cu reprezentanții societății, dar și de problemele punctuale care apar prin oraș, cum ar fi avariile care se produc, deja, zilnic. Proiectul care a inflamat discuția a fost cel cu numărul cinci, introdus suplimentar pe ordinea de zi.
Reportaje
CJ Neamț anunță reluarea lucrărilor la Casa „Celibidache”. Marele dirijor ar fi vrut-o Academie

Casa cu bolți semicilindrice și pivnițe suprapuse, situată în centrul municipiului Roman, a aparținut familiei vornicului Grigore Done, originară din Muntenia, care s-a stabilit la Roman în anul 1825. În anul 1912 în această casă a venit pe lume marele dirijor Sergiu Celibidache. Pentru o renovare capitală a acestui imobil nu au fost, niciodată, alocate fonduri, de-a lungul ultimilor decenii, după Revoluție. Clădirea este cunoscută în oraș drept fosta școală de muzică, funcționând în acest spațiu până în anii 2000. După ce clădirea a fost retrocedată familiei dirijorului, imobilul a început, de la an la an să se degradeze. A fost achiziționat, apoi, de municipalitate, însă nici cu acest nou stăpân, casa nu a reușit să recapete strălucirea de altă dată. Așa că, ulterior, a ajuns în administrarea CJ Neamț, pentru a fi posibilă atragerea de finduri necesare restaurării. După acest demers, când în final proiectul reabilitării părea să se concretizeze, lucrările demarate de firma câștigătoare Robu Construct au fost întrerupte, după un control al ISC, care a solicitat o nouă expertiză. Hârtii și iar hârtii, demersuri care au contribuit de-a lungul anilor la degradarea clădirii. S-a reușit, după reexpertizare, reevaluarea întregului proiect, al cărui valoare s-a suplimentat cu 60% din suma inițială, ajungând la valoarea de 12 milioane de lei. Pe 7 aprilie 2025 s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor, iar la monument au ajuns președintele CJ Neamț, Daniel Harpa, însoțit de administratorul public al județului, Lucian Micu și de alți reprezentanți ai instituției, dar și reprezentați ai municipiului Roman, respectiv primarul Laurențiu Leoreanu și viceprimarul Leonard Achiriloaei, cât și reprezentantul firmei constructoare. Scopul a fost unul comun: acela de a anunța reluarea lucrărilor de restaurare a clădirii.
Pentru suplimentarea cu până la 15% a valorii inițiale a proiectului nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra în baza unuor acte adiționale. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Până atunci, însă, se intervine de îndată pentru sprijinire suplimentară a clădirii și pentru lucrări la partea de fundație.
Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea deține elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare. Pentru asta, spun factorii decizionali, este încă timp, urmând a fi găsiți cei mai buni experți pe componente artistice, rari în țară. Elementele au fost mutate în depozitul constructorului, conservate cu grijă și atent monitorizate, conform declarațiilor acestuia.
Se dorește ca, după trecerea celor 28 de luni de execuție a lucrărilor, în aceeași formulă, cât și alături de oameni de cultură din Roman și invitați de seamă, la bijuteria arhitectonică situată în buricul târgului să fie tăiată panglica. Indiferent de utilitatea clădirii în viitor, aceasta va fi un simbol important în orașul nostru, o dovadă că pe aici au trecut și au lăsat urme importante, oameni valoroși, remarcați în România și – pentru că nimeni nu-i profet în țara sa – îndeosebi peste hotare.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Roman – 31 martie 2025

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman
Reportaje
Un eveniment rafinat: târgul de nunți de la Complexul Phoenix vă așteaptă!

Într-un cadru elegant, impunătoarea sală de evenimente a Complexului Phoenix din Roman, situat pe varianta Roman Vest, vă așteaptă să îi treceți pragul. În cadrul acestuia, viitorii miri și mirese, nuntași, dar și invitați la evenimente precum botezuri și petreceri aniversare, vor găsi cele mai rafinate rochii de mireasă, costume de miri, rochii de seară, accesorii, servicii foto-video, catering, artiști, DJ, invitații și alte detalii pentru a contura o petrecere de vis. Evenimentul a debutat sâmbătă, 29 martie, la ora 10 și ține până la ora 18, dar și duminică, 30 martie, până la ora 15.
Târgul de nunți de la Phoenix vă așteaptă cu porțile deschise și duminică, 30 martie, de la ora 10 la ora 15.
Reportaje
Simpozionul „Unirea care trăiește în sufletele noastre – între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”

Pe 27 martie 2025, la ora 11.30, în Roman a fost marcată Ziua Unirii Basarabiei cu România. Printr-un parteneriat dintre Primăria Municipiului Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Subfiliala General „Vasile Nădejde” Roman, în sala de festivități a admistrației locale a fost organizat simpozionul intitulat „Unirea care trăiește în sufletele noastre – între ideal și împlinire. Romanul celebrează Basarabia”, un eveniment dedicat memoriei, credinței și iubirii de neam. Anterior, la ora 10, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman a fost oficiată o slujbă religioasă și Te-deum solemn dedicat memoriei celor care au contribuit la Unirea Basarabiei cu România și tuturor eroilor care au apărat unitatea națională.
Reportaje
In memoriam prof. Gh. A. M. Ciobanu, la Casa „Hogaș”: 100 de ani de la naștere

Marți, 25 martie 2025, Casa „Calistrat Hogaș” din curtea Colegiului Național „Roman Vodă” a găzduit evenimentul în memoriam profesorului Gh. A. M. Ciobanu – personalitate marcantă în urbea mușatină și nu numai – fiind marcată trecerea a 100 de ani de la nașterea sa. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă.
În 1997, profesorul Gh. A.M. Ciobanu a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Roman. Opera lăsată moștenire este variată, de la proză, la poezie, dar și teatru, compoziții muzicale, scrieri filosofice, fiind prezent la numeroase manifestări culturale.
Reportaje
„Ora Pământului” – 22 Martie 2025
Reportaje
Daniela Bulai Martișcă, o poetă cu versuri curate

În apropierea datei de 21 martie, care marchează Ziua Internațională a Poeziei, am cunoscut-o pe Daniela Bulai Martișcă, din localitatea Pildești. Pe lângă faptul că este profesor pentru învățământ primar, aceasta scrie poezii. Unele pe care le citești simplu, curat, fără influențe SF sau non-conformiste, după cum însăși autoarea ne mărturisește. Poezia sa este destinată sufletelor care iubesc clasicul, lăsându-și imaginația să le transpună fie într-o lume a dragostei eterne, fie a copilăriei, în inocența sa caracteristică. Poeta a avut un parcurs profesional interesant: a locuit o vreme în străinătate, dar a simțit nevoia de a se întoarce acasă. Le predă elevilor de clasa I, la Școala Gimnazială din Pildești. Este membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și în Liga Scriitorilor, filiala N-E.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția