Știri
Afecţiunile hepatice, cauze şi remedii
Reportaj la clinica IMC, afecţiuni hepatice 11.01.2016
Reportaj la clinica IMC, afecţiuni hepatice 11.01.2016
Știri
Etapa națională a Olimpiadei „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ”, în județul Neamț

Inspectoratul Școlar Județean Neamț este, în perioada 10-12 aprilie 2025, reperul liceenilor pasionați de lectură, calificați la etapa națională a Olimpiadei „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ”. Este unul dintre contextele care îi pregătesc pe elevi a pentru o pluralitate de stiluri de viață.
Vineri, 11 aprilie, de la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎, actorii Teatrului Tineretului din Piatra Neamț au jucat pentru participanții OLIMPIADEI NAȚIONALE „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” – OLAV 2025, spectacolul „𝐅𝐫𝐚𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆”, în regia lui Bogdan Zamfir.
Această activitate a făcut parte din programul Olimpiadei și și-a propus să completeze parcursul educațional al elevilor cu o experiență artistică valoroasă, în spiritul promovării lecturii, reflecției și dialogului cultural.
Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” este o celebrare a libertății de interpretare, dar și a lecturii lucide, a explorării profunde a textelor și a imaginilor, privite nu doar ca reprezentări statice, ci și ca spații vii, creatoare, se arată pe pagina organizatorilor.
Știri
A crescut numărul nemțenilor care vor să adopte copii

În primul trimestru al acestui an au fost emise de trei ori mai multe atestate pentru părinți/familii adoptatoare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor centralizate de Compartimentul Adopție și Post-adopție din cadrul DGASPC Neamț, în perioada ianuarie–martie 2025 au fost emise 9 atestate pentru persoane sau familii adoptatoare, comparativ cu doar 3 atestate emise în același interval din 2024. În primele trei luni ale acestui an au fost adoptați 8 copii, iar alți 10 au fost declarați adoptabili, în creștere față de perioada similară din 2024, când doar 6 copii au fost declarați adoptabili.
Atestatele se obțin în urma unor evaluări sociale și psihologice, care implică identificarea abilităților parentale, verificarea îndeplinirii garanțiilor morale și a condițiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte. Concomitent cu evaluarea principalului solicitant, sunt analizate și caracteristicile psihologice, sociale și medicale ale celorlalți membri ai familiei sau ale persoanelor care locuiesc împreună cu acesta, precum și opinia lor cu privire la adopție. În anul 2024 au fost adoptați 25 de copii și au fost atestate, în vederea adopției, 21 de persoane sau familii.
Știri
O primă reușită pentru Vitalie Josanu și Sindicatul „Diamantul”: a fost actualizat ROF al IPJ Neamț

Biroul de Siguranță Școlară, Biroul pentru Protecția Animalelor sau Serviciul de Pregătire Profesională din cadrul IPJ Neamț au funcționat, până pe 24 martie 2025, ca „structuri fantomă”, potrivit comisarului șef de poliție și președinte național al Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”, Vitalie Josanu. Asta, deoarece Regulamentul de Organizare și Funcționare al IPJ Neamț nu fusese, anterior acestei date, actualizat din 2017. A fost primul din țară care a fost declasificat ca urmare a demersului, în instanță, al sindicatului menționat. Vorbim despre structuri care au exercitat atribuții de cercetare penală sau au aplicat amenzi, deși ele nu se regăseau în acest regulament. O situație cel puțin ciudată descrisă de șeful de sindicat, care mai spune și că, printre multe altele, divulgarea acestui tip de anomalii a stat la baza destituirii sale din poliție.
Președintele Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” mai spune că până la rezolvarea tuturor problemelor sesizate este cale lungă, dar și că va continua, alături de colegii săi sindicaliști, să aducă în atenția publică neregulile care trenează de ani de zile și care necesită ajustare.
Reprezentanții IPJ Neamț transmit că Regulamentul de Organizare și Funcționare al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț este aprobat prin Dispoziția Inspectorului General al Poliției Române nr. 35 din data de 24 martie 2025, document care cuprinde atribuțiile tuturor structurilor prevăzute în statul de organizare al unității.
Decizia de destituire din poliție a comisarului șef Vitalie Josanu se suspendă până când se finalizează perioada de analizare a contestației pe care a depus-o. Acesta își dorește să fie repus în funcția anterioară, adică de ofițer specializat în domeniul protejarii patrimoniului cultural național în cadrul IPJ Neamț – Serviciul de Investigații Criminale, cea deținută înainte de a lucra în cadrul Biroului de Siguranță Școlară, structură care nu figura în Regulamentul de Organizare și Funcționare al IPJ Neamț, înainte de data de 24 martie 2025, deci în perioada în care Vitalie Josanu a lucrat în cadrul acesteia.
Știri
Primăria Roman a depus proiectul de reabilitare a Liceului Teologic, estimat la 19 milioane de euro

În luna iulie 2024, Primăria Municipiului Roman, în calitate de proprietar al clădirilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a contractat servicii de expertizare a acestora, valoarea fiind de 146.000 de lei fără TVA. Când expertiza a fost gata, aceasta a scos la iveală că imobilele trec de la II, la clasă de risc seismic I. Ulterior, municipalitatea a contractat audituri energetice în valoare de 30.000 de lei fără TVA, acestea fiind necesare în vederea depunerii unui proiect de restaurare a clădirii liceului, fiind monument istoric. Pe 9 aprilie 2025, primarul Laurențiu Leoreanu a anunțat că a fost depus proiectul de consolidare și eficientizare energetică a monumentului, pentru finanțare prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Valoarea obiectivului de investiții se ridică la suma de 94.606.201,89 lei, deci la aproximativ 19 milioane de euro.
Reprezentanții administrației locale au transmis că luna aceasta elevii vor fi relocați în altă unitate școlară, fiind vorba despre clădiri ale Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman.
Știri
Bărbat din Cotu Vameș, de negăsit. Apelul disperat al familiei

O familie din satul Cotu Vameș, comuna Horia își caută ruda: un bărbat în vârstă de 60 de ani, pe nume Petru Barcan, dispărut de la domiciliu din data de 8 martie 2025. Deși cazul a fost sesizat la poliție, persoana este de negăsit. Rudele spun că se tem de ce este mai rău. Este și motivul pentru care au apelat la redacția noastră, cu speranța că mediatizând cazul, vor reuși să îl găsească teafăr și nevătămat.
Poliția Neamț a transmis că vecinul invocat în știre a fost audiat și că nu sunt aspecte de natură penală, până în acest moment, în acest caz.
Vecinul invocat în știre a fost căutat de redactorul Roman TV, acesta dorind doar să menționeze că pentru a limita vizitele nocturne ale bărbatului dispărut s-ar fi interesat ce este de făcut din punct de vedere legal, la primărie, la un post de poliție – altul decât cel din Horia – și la un medic care să îl sfătuiască cum ar putea evita aceste situații. Nu a dorit să ofere interviu, deși i s-a solicitat punctul de vedere. Cine poate ajuta la găsirea persoanei este rugat să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție.
Știri
Cosmin Lupu, polițist la Săbăoani, dublu campion național la Skandenberg

Cosmin Gabriel Lupu este polițist la Săbăoani. Tânărul agent de poliție a participat la Campionatul Național de Skandenberg 2025, de unde s-a întors cu medalii, chiar dacă a fost prima sa participare la o astfel de competiție.
Știri
Urmează Festivalul de teatru GONG, ediția a VIII-a, cu tematica „Fii eroul poveștii tale!”

Timp de două zile, pe 11 și pe 12 aprilie 2025, sala de fectivități „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Municipiului Roman va găzdui cea de-a opta ediție a Festivalului de Teatru GONG, un eveniment așteptat în comunitate. În spatele acestui proiect este o muncă susținută de opt ani, sprijinită de sponsori generoși, care înțeleg importanța culturii în rândul tinerilor, dar și de tineri voluntari, dispuși să ajute și să crească, de la an la an, acest festival. Nimic nu ar fi fost posibil, desigur, fără inițiatorii acestui eveniment, cât și a membrilor echipei care stă în spatele acestui succes.
Cadrele didactice spun că teatrul este apreciat și așteptat de copii, fiind o sursă de inspirație pentru elevi, numai bună pentru a scăpa de emoții și a-și dezvolta abilitățile oratorice.
Festivalul își propune încurajarea exprimării artistice libere și a manifestării spiritului creativ. Acesta va debuta în prima zi, pe 11 aprilie 2025, de la ora 10, iar participarea la eveniment este gratuită. Partenerii proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Asociația Cultural-Artistică Gong Roman, Colegiul Național „Roman-Vodă” Roman, Neamț, Asociația Mușatinii Roman, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman, dar și alte școli, palate și cluburi ale copiilor, alte O.N.G.-uri cu profil cultural-artistic.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția