Reportaje
Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” – Ediția a VIII-a
În perioada 23–25 mai 2025, s-au desfășurat la Roman manifestările culturale ale celei de a VIII-a ediții a Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, organizat de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Roman, condusă de medicul Emanuel Nazaretian. Evenimentul cultural, sprijinit de Societatea Culturală „Clepsydra” din Roman, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Sucursala Roman și găzduit de Complexul „Mariko Inn”, a reunit membri ai comunității armene din România, scriitori, critici literari, jurnaliști, iubitori de cultură din municipiu și din împrejurimi. Programul din acest an al festivalului a inclus evocări ale personalităților romașcane cu ascendențe armenești, lansare de carte, concurs de aforisme, alocuțiuni și un impresionant spectacol artistic.
Directorul festivalului, dr. Emanuel Nazaretian, într-un gest de recunoștință, a deschis evenimentul cu menționarea intelectualilor armeni care au contribuit decisiv la evoluția culturii române (Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora, Dumitru D Botez, Paul Ciuntu, Viorica Agarici, George Radu Melidon, Ana Aslan, Arșavir, Haig și Jeni Acterian, Iacob Zadik, Kricor Zambaccian ș a). Programul a continuat cu evocarea lui Nicolae Dabija, scriitor și om politic din Republica Moldova, militant pentru revenirea la grafia latină a limbii române și decretarea acesteia ca limbă oficială în Republica Moldova. Prezentă la festival, Doina Dabija, fiica fostului redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, s-a angajat să militeze pentru unire, dorind să împlinească visul tatălui său.
Elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin”, prezenți pentru prima dată la un festival de literatură, au avut parte de două lecții deschise, una de fizică, despre tainele vieții, susținută de academicianul Maricel Agop, prof. univ. dr. la Universitatea Tehnică „Gheoghe Asachi”, Iași, și o lecție de suflet, despre vârstele omului, susținută de prof. univ. dr. Mihai Zamfir de la Universitatea București, care le-a vorbit tinerilor despre frumusețea adolescenței și a vieții de licean pe care o consideră „vârsta de aur” a existenței.
Ziua a doua a festivalului a fost deschisă de președintele Uniunii Scriitorilor din România Varujan Vosganian, prezent la fiecare ediție a evenimentului, care a enumerat premiile pe care le acordă anual UAR şi a subliniat că trei dintre cele mai importante distincții literare sunt acordate anual în Moldova (Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Premiul Național de Proză „Ion Creangă” și Premiul de Critică Literară „Garabet Ibrăileanu”) Tot în cadrul festivalului, președintele Uniunii Armenilor din România a lansat volumul „Elogiu alor mei”, apărut anul trecul la Editura Ararat, un album de familie, dar și efigia unui neam supraviețuitor al genocidului.
Programul a fost completat de desfășurarea Concursului de aforisme, moderat de scriitorul ieșean Emilian Marcu, prezent, de asemenea, la fiecare ediție a festivalului. La concursul de aforisme originale au participat 28 de concurenți din țară și din străinătate. Juriul format din scriitorii Lucian Strochi, Emilian Marcu și preotul Cornel Paiu a acordat următoarele distincţii: Premiul Special al juriului Tudorel Radu,Piatra-Neamț; Premiul I Lorica Mihăilă, Păstrăveni și Vasile Rîpeanu, Ontario, Canada; Premiul al II-lea Emma Felicia Dimitriu, Verona, Italia și Ioan Marta, Arad; Premiul al III-lea Aura Bălan, Roman și Alexandra Moga, Iași; Mențiune Mihai Horga, Roman și Cristinel Cristea Alexievici, Vatra Dornei. Aforismele trimise la concurs vor fi incluse într-un volum ce va fi lansat la următoarea ediție a festivalului.
La finalul manifestărilor, Premiul „Garabet Ibrăileanu” – Opera Omnia, ediția 2025, a fost oferit criticului și istoricului literar prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, pentru activitate îndelungată și carieră prestigioasă în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest din Timișoara, iar Premiul pentru Debut i-a revenit brașoveanului Ioan Șerbu, pentru inițiativa ingenioasă de a crea cărți personalizate pentru copii. În cuvântul de mulțumire, universitarul timișorean a evocat personalitatea complexă a scriitorului, a subliniat importanța redescoperirii vieții și operei lui Garabet Ibrăileanu și necesitatea evenimentelor culturale. Domnia sa a fost atât de impresionat de atmosfera de la festival, încât a afirmat că are impresia că „se află la un eveniment cultural în străinătate, unde toată lumea vorbește românește”. Laudaţio pentru laureaţii festivalului au fost rostite de prof. univ. dr. Mihai Zamfir, prezent la trei dintre edițiile evenimentului.
Festivalul s-a încheiat cu un recital extraordinar de muzică armenească și românească interpretată de artista cu origini armenești Elena Demirdjean, solista Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” (Chișinău), de solistul vrâncean Ion Apostu și cu un spectacol de dansuri tradiționale armenești care a oferit publicului o experiență culturală autentică și profundă.
Prof. dr. Paraschiva Buciumanu – araratonline.com
Reportaje
Pelerini ai speranței în platoul Roman TV: traseul Iași-Timișoara, pe Camino de România

Pentru a marca anul special 2025, declarat de către Papa Francisc An Jubiliar, sub deviza „Pelerinii speranței”, pe 4 iulie 2025 a pornit – de la Iași – un grup de pelerini dornici să parcurgă cât mai mult din traseul Camino de România, propus a se încheia la Timișoara, în data de 8 august 2025. Miercuri, 9 iulie, patru dintre ei au ajuns la Roman, chiar în platoul Roman TV. Trei doamne, Veronica Panait, Elisabeta Turi și Daniela Militaru, însoțite de Petrică Buzdugan – invitat și cu alte ocazii în redacția noastră – intenționează să finalizeze această călătorie spirituală, culturală, dar și practică – dorind să observe și cum sunt trasate marcajele Camino sau dacă pot fi îmbunătățite anumite aspecte organizatorice. La bază inginere sau lucrătoare în domeniul financiar-bancar, doamnele s-au alăturat călătoriei spărgând barierele profesiei sau legate de stilul de viață, unindu-se într-un singur țel: acela de a se redescoperi, de a atinge punctul culminant al experienței, cel al găsirii răspunsurilor la tot ceea ce le frământă.
Pe acest traseu, pelerinii poartă și mesajul proiectului „Camino for Children – Paving the Way of Hope”, dezvoltat împreună cu Asociația Gaudiopolis Varadiensis – un demers simbolic și concret de a aduce în atenție nevoile copiilor și speranțele unei lumi mai bune.
Reportaje
Zilele Ștefaniene, a patra ediție, cu debut la sediul Protopopiatului Roman

În sala de conferințe a sediului Protopopiatului Roman au debutat marți, 1 iulie 2025 „Zilele Ștefaniene”, un eveniment ajuns la a IV-a ediție. La ora 10 a început simpozionul intitulat „Ștefan cel Mare și Târgul Romanului”, cuvântul de deschidere fiind adresat de protoiereu Dan Alexandru Antoce, urmat de salutul organizatorului pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, cu binecuvântarea Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. A urmat, apoi, sesiunea de comunicări științifice. Miercuri, 2 iulie 2025 va fi oficiată Slujba Uteniei – Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, la biserica cu același hram din Roman. Joi, 3 iulie 2025, Zilele Ștefaniene vor continua la Vaslui.
Reportaje
„Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”, la Muzeul de Istorie Roman

Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie din Roman a găzduit vineri, 27 iunie 2025, la ora 13, vernisajul expoziției temporare intitulate „Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”. Expoziţia valorifică fotografii de la sfârşitul sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman, din colecţiile de istorie modernă şi contemporană şi de iatroistorie romaşcană, la care s-au adăugat fotografii de epocă din colecţia particulară Reţeanu Toma Tudor.
Reportaje
Vernisajul expoziției „Cromoplastie estivală”, la Galeriile Roman ART

Joi, 26 iunie 2025 la Galeriile Roman Art a fost vernisată expoziția intitulată „Cromoplastie estivală” . Pe simezele galeriei expun zece cunoscuți și apreciați artiști plastici: Cătălin Băluț, Monica Carp, Ovidiu Cărpușor, Ofelia Huțul, Ovidiu Kloșcă, Dumitru Macovei, Cornel Paiu, Cristinel Ionel Prisacaru, Dorina Statopol, Mădălin Țibichi. Expoziția va fi deschisă în perioada 20-30 iunie 2025, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Roman – 25 iunie 2025

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman
Reportaje
Întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale U.Z.P.R: noutăți, deziderate și provocări

În cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute, timp de trei zile, într-o locație încărcată de istorie din județul Neamț, lângă municipiul Roman, s-a desfășurat întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În cadrul întâlnirii din a doua zi – vineri, 20 iunie 2025 – coordonatorii filialelor au luat cuvântul, au expus realizările bifate, dar și schimbările care se doresc a fi implementate în rândul breslei jurnalistice: de la lipsuri, la provocările din mediul online și până la legislație care să protejeze profesioniștii care practică această meserie. Activitatea a fost coordonată de președintele U.Z.P.R. – filiala „Filip Brunea-Fox” din Roman, părintele Cornel Paiu. Discuțiile au fost moderate de președintele U.Z.P.R., Sorin Stanciu. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai filialelor U.Z.P.R. precum Grigore Radoslavescu – președintele filialei Iași, Ioan Damaschin – președintele filialei Dobrogea, Cornel Cepariu – președintele filialei Bacău, Ioan Pamparău – președintele filialei Brașov-Covasna, Geanina Buftea – președintele filialei Neamț, Maria Stanciu – președintele filialei Galați, Florian Egner – președintele filialei Botoșani, Stan Brebenel – președintele filialei Buzău, Mihai Chira – președintele filialei Suceava, Petru Butuc – președintele filialei Focșani, Emanoil Dobrescu – președintele filialei Brăila și Victoria Funari – președinte al filialei Chișinău.
În aceeași zi, după-amiază a avut loc o sesiune de reflecție spirituală dedicată Anului Centenar al Patriarhiei Române. Au prezentat prof. dr. Lucian Strochi lucrarea intitulată „Patrie, Patriarhie, Patriotism”; pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu lucrările intitulate „Episcopul Melchisedec Ștefănescu – teolog, diplomat, „Părintele” Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și „Un secol de presă bisericească la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: 1924 – 2024”. În cadrul întâlnirilor, în prima parte a zilei, din zona noastră a fost premiată jurnalista Flora Ordean, iar în cea de-a doua parte pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, ambilor fiindu-le conferit premiul „Jurnalistul anului 2024”. Tot în prima parte a sesiunii, cu același premiu a fost distins și comandor profesor doctor, jurnalist și istoric militar, Ioan Damaschin, președinte al UZPR, filiala „Vasile Canarache” Dobrogea.
Reportaje
Partea a doua a hramului Bisericii din Gherăești, cu muzică și voie bună

Joi, 19 iunie 2025, curtea Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești a fost plină de enoriași care au participat, alături de primarul comunei – Ermina Dănculesei, de preoți și de oficialități locale și naționale, la Sfânta Liturghie și la procesiunea preasfântului sacrament. După acest eveniment solemn, hramul Bisericii a fost cinstit prin dans, muzică și voie bună, alături de preparate gustoase și de băuturi răcoritoare. Oamenii comunității, dar și oaspeți veniți din alte zone, au dansat hora satului și s-au bucurat împreună de o seară plină de veselie.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția