Reportaje
Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” – Ediția a VIII-a
În perioada 23–25 mai 2025, s-au desfășurat la Roman manifestările culturale ale celei de a VIII-a ediții a Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, organizat de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Roman, condusă de medicul Emanuel Nazaretian. Evenimentul cultural, sprijinit de Societatea Culturală „Clepsydra” din Roman, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Sucursala Roman și găzduit de Complexul „Mariko Inn”, a reunit membri ai comunității armene din România, scriitori, critici literari, jurnaliști, iubitori de cultură din municipiu și din împrejurimi. Programul din acest an al festivalului a inclus evocări ale personalităților romașcane cu ascendențe armenești, lansare de carte, concurs de aforisme, alocuțiuni și un impresionant spectacol artistic.
Directorul festivalului, dr. Emanuel Nazaretian, într-un gest de recunoștință, a deschis evenimentul cu menționarea intelectualilor armeni care au contribuit decisiv la evoluția culturii române (Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora, Dumitru D Botez, Paul Ciuntu, Viorica Agarici, George Radu Melidon, Ana Aslan, Arșavir, Haig și Jeni Acterian, Iacob Zadik, Kricor Zambaccian ș a). Programul a continuat cu evocarea lui Nicolae Dabija, scriitor și om politic din Republica Moldova, militant pentru revenirea la grafia latină a limbii române și decretarea acesteia ca limbă oficială în Republica Moldova. Prezentă la festival, Doina Dabija, fiica fostului redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, s-a angajat să militeze pentru unire, dorind să împlinească visul tatălui său.
Elevii Colegiului Tehnic „Miron Costin”, prezenți pentru prima dată la un festival de literatură, au avut parte de două lecții deschise, una de fizică, despre tainele vieții, susținută de academicianul Maricel Agop, prof. univ. dr. la Universitatea Tehnică „Gheoghe Asachi”, Iași, și o lecție de suflet, despre vârstele omului, susținută de prof. univ. dr. Mihai Zamfir de la Universitatea București, care le-a vorbit tinerilor despre frumusețea adolescenței și a vieții de licean pe care o consideră „vârsta de aur” a existenței.
Ziua a doua a festivalului a fost deschisă de președintele Uniunii Scriitorilor din România Varujan Vosganian, prezent la fiecare ediție a evenimentului, care a enumerat premiile pe care le acordă anual UAR şi a subliniat că trei dintre cele mai importante distincții literare sunt acordate anual în Moldova (Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Premiul Național de Proză „Ion Creangă” și Premiul de Critică Literară „Garabet Ibrăileanu”) Tot în cadrul festivalului, președintele Uniunii Armenilor din România a lansat volumul „Elogiu alor mei”, apărut anul trecul la Editura Ararat, un album de familie, dar și efigia unui neam supraviețuitor al genocidului.
Programul a fost completat de desfășurarea Concursului de aforisme, moderat de scriitorul ieșean Emilian Marcu, prezent, de asemenea, la fiecare ediție a festivalului. La concursul de aforisme originale au participat 28 de concurenți din țară și din străinătate. Juriul format din scriitorii Lucian Strochi, Emilian Marcu și preotul Cornel Paiu a acordat următoarele distincţii: Premiul Special al juriului Tudorel Radu,Piatra-Neamț; Premiul I Lorica Mihăilă, Păstrăveni și Vasile Rîpeanu, Ontario, Canada; Premiul al II-lea Emma Felicia Dimitriu, Verona, Italia și Ioan Marta, Arad; Premiul al III-lea Aura Bălan, Roman și Alexandra Moga, Iași; Mențiune Mihai Horga, Roman și Cristinel Cristea Alexievici, Vatra Dornei. Aforismele trimise la concurs vor fi incluse într-un volum ce va fi lansat la următoarea ediție a festivalului.
La finalul manifestărilor, Premiul „Garabet Ibrăileanu” – Opera Omnia, ediția 2025, a fost oferit criticului și istoricului literar prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, pentru activitate îndelungată și carieră prestigioasă în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest din Timișoara, iar Premiul pentru Debut i-a revenit brașoveanului Ioan Șerbu, pentru inițiativa ingenioasă de a crea cărți personalizate pentru copii. În cuvântul de mulțumire, universitarul timișorean a evocat personalitatea complexă a scriitorului, a subliniat importanța redescoperirii vieții și operei lui Garabet Ibrăileanu și necesitatea evenimentelor culturale. Domnia sa a fost atât de impresionat de atmosfera de la festival, încât a afirmat că are impresia că „se află la un eveniment cultural în străinătate, unde toată lumea vorbește românește”. Laudaţio pentru laureaţii festivalului au fost rostite de prof. univ. dr. Mihai Zamfir, prezent la trei dintre edițiile evenimentului.
Festivalul s-a încheiat cu un recital extraordinar de muzică armenească și românească interpretată de artista cu origini armenești Elena Demirdjean, solista Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” (Chișinău), de solistul vrâncean Ion Apostu și cu un spectacol de dansuri tradiționale armenești care a oferit publicului o experiență culturală autentică și profundă.
Prof. dr. Paraschiva Buciumanu – araratonline.com
Reportaje
Ray’s Dance, din nou la înălțime: triplu eveniment de dans sportiv, la Piatra Neamț

Piatra Open Championship – ediția a VI-a, Campionatul Național de 10 dansuri și Cupa Moldovei au fost trei evenimente remarcabile care s-au desfășurat în weekendul 23-25 mai 2025, la Sala Polivalentă din Piatra Neamț. Totul, la inițiativa familiei Andrei și Laura Șcrab, fondatorii Clubului de Dans Sportiv Ray’s Dance. Nimic nu ar fi fost posibil fără parteneri de nădejde, evenimentele fiind sprijinite de Primăria Municipiului Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț. Alături de familie Ray’s Dance este, ca la fiecare ediție, Federația Română de Dans Sportiv. Luminile, muzica live, parchetul au fost impecabile, iar participanții s-au declarat vrăjiți de atmosfera de vis, de competiția care s-a ridicat la standarde înalte, pe ring fiind prezenți sute de sportivi din România și de peste hotare, de pe trei continente.
Culorile vibrante ale costumațiilor, grația cu care ei dansează, pasiunile care îi definesc, dar și la ce ar renunța pentru dans, toate acestea conturează un tablou al dansatorilor care țintesc spre performanță. Dar, mai presus de orice, nutresc o dragoste imensă pentru ceea ce fac. Din culisele acestor competiții de anvergură aflăm că dansatorii au, la fel ca noi toți, idealuri, zile bune, zile mai puțin bune, preferințe, planuri. Însă, pe ring dau totul, iar asta se reflectă în lejeritatea cu care aceștia par că dansează. În spate sunt ore intense de pregătire, muncă și seriozitate.
Reportaje
Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, la ceas aniversar: 50 de ani de existență

Marți, 27 mai 2025, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman a sărbătorit 50 de ani de existență, într-un cadru festiv, alături de oficialități locale și județene, de foștii și actualii elevi, de cadrele didactice, de personalul unității și de alți invitați de seamă. Evenimentul a fost unul deosebit, în cadrul căruia directorul unității de învățământ, Alexandru Lezeu – alături de echipa Liceului Tehnologic „Vasile Sav” – au conceput mai multe momente marcante, care să rămână întipărite în memoria celor prezenți la festivitate.
La eveniment au venit și foști elevi ai liceului, oameni care acum dețin funcții importante.
Gazdele au dezvelit o placă aniversară care a fost concepută și ca o capsulă a timpului, una în care elevi din generații diferite și-au pus gândurile așternute pe foaie. Acestea vor fi mărturii ale timpurilor în care trăim, pentru generațiile viitoare.
Apoi, evenimentul a continuat în corpul C al liceului, proaspăt modernizat, acolo unde elevii le-au prezentat invitaților dotările din sălile unde aceștia fac practică.
Festivitatea dedicată semi-centenarului s-a desfășurat în sala de sport a liceului, o sală de asemenea modernizată.
Elevii liceului au prezentat, apoi, momentele artistice pregătite cu migală pentru invitați.
Reportaje
Manifestări dedicate Zilelor Municipiului Roman, ediția a XV-a (II)

În seria manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman au fost incluse o serie de evenimente. Astfel, marți, 20 mai 2025, la ora 10:00, în sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Municipiului Roman, a avut loc Conferința Națională cu tema „Divizia 7 Infanterie Roman. Onoare, Glorie și Jertfă. Tradiție și continuitate”, ediția a III-a. A urmat, apoi, inaugurarea punctului de lucru al Direcției de Taxe și Impozite Locale, situat în Pietonalul Ștefan cel Mare, eveniment care a fost marcat la ora 11. În aceeași zi, la ora 12 a avut loc Gala Excelenței Romașcane. Miercuri, 21 mai, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bulevardul Republicii, urmată de Gala Excelenței în Educație. Joi, 22 mai, în Sala Unirii a avut loc întâlnirea oficialităților romașcane cu delegația franceză, din orașul înfrățit Montlucon, iar la ora 17 a avut loc Seara „Sergiu Celibidache”. Vineri, 23 mai, la ora 11 a avut loc inaugurarea Arterei Roman Est, urmând ca circulația să fie deschisă publicului după data de 1 iunie.
Tot vineri, la ora 12.30, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” s-a desfășurat festivitatea de premiere la consursul de cultură generală „Speranță pentru mâine”, ediția a XXI-a.
Vineri, 23 mai, de la ora 17 a avut loc deschiderea Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, ediția a VII-a, la Casa de Cultură din Roman.
Tot vineri, la ora 18 a debutat spectacolul susținut în centrul municipiului Roman. Sâmbătă, 24 mai, la ora 10 a fost inaugurată baza sportivă „Siretul”, situată în zona străzii Islazului.
Seara zilei de sâmbătă a fost marcată de un spectacol susținut pe scena amplasată în centrul orașului. Invitați speciali să cânte au fost Antonia și Shift.
Din păcate, duminică spectacolul care urma să fie susținut de Giulia Dancă, Daniel Iordăchioaie, Laurențiu Cazan și formația Cargo a fost amânat pentru luna august, la o dată care va fi ulterior comunicată de municipalitate. Au fost și alte evenimente dedicate Zilelor Municipiului Roman, cum ar fi festivitatea de premiere Cupa Seniorilor la Șah și Rummy, deschiderea Festivalului Tradițional al Meșteșugarilor și a parcului de distracții, Cupa Copiilor la Orientare Turistică ediția a V-a, Competiție de șah la Sala Sporturilor, în cadrul Cupei „Roman-Mușat” 2025.
Reportaje
Manifestări dedicate Zilelor Municipiului Roman, ediția a XV-a (I)

Seria manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman, ediția a XV-a a debutat marți, 20 mai 2025, la ora 10:00, în sala de festivități „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Municipiului Roman, unde a avut loc Conferința Națională cu tema „Divizia 7 Infanterie Roman. Onoare, Glorie și Jertfă. Tradiție și continuitate”, ediția a III-a, eveniment organizat în colaborare cu Baza 3 Logistică „Zargidava” Roman și Muzeul Militar „Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, precum și cu Filialele Neamț și Subfilialele Roman ale Asociației Naționale a Cultului Eroilor „Regina Maria” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”. A urmat, apoi, inaugurarea punctului de lucru al Direcției de Taxe și Impozite Locale, situat în Pietonalul Ștefan cel Mare, eveniment care a fost marcat la ora 11.
În aceeași zi, la ora 12 a avut loc Gala Excelenței Romașcane, în cadrul căreia au fost premiate personalitățile și firmele care se remarcă prin aportul adus în cadrul comunității. Premiile au fost acordate Clubului Holtis 102 – Colegiul Național „Roman-Vodă”, Corului Laudamus – Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, firmei Somaco Grup Prefabricate – partener în proiecte ale municipalității, Profesorului Marian Ursărescu – profesor de matematică/ CNRV, Ing. Vlad Vasile Vieru – Garda Forestieră Neamț, Preot Gheorghe Valentin Băltoi – Paroh la Biserica Domnească, Preot Sebastian Bilboc – Decan al Decanatului romano-catolic Roman, Dr. Mandiță Cobzaru – Șef Secție Pediatrie, Georgiana Crina Prunaru – voluntar în proiecte sociale, Dragoș Ionuț Nicorici – campion național atletism.
Miercuri, 21 mai, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bulevardul Republicii, urmată de Gala Excelenței în Educație în cadrul căreia a avut loc premierea olimpicilor și a profesorilor coordonatori care au obținut distincții la olimpiadele școlare naționale și internaționale, respectiv la campionatele sportive școlare internaționale, dar și festivitatea de premiere la concursurile organizate de S.V.S.U. Roman în colaborare cu I.S.U. Neamț: „Cu viața mea apăr viața” și „Prietenii pompierilor”.
Reportaje
SCREENING TB – Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, în colaborare cu Institutul National de Sănătate Publică şi Fundația „Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate” au demarat în județul Neamț activitatea de depistare activă a cazurilor de tuberculoză cu sprijinul carvanei mobile. Proiectul „SCREENING TB – Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă” se va derula în perioada mai-iunie 2025, în 19 comune şi oraşe mici din județ respectiv în Tazlău, Roznov, Moldoveni, Ion Creangă, Icusești, Valea Ursului, Oniceni, Pâncești, Gâdinți, Boghicea, Petricani, Dulcești, Bârgăoani, Văleni, Răucești, Vânători Neamț, Pipirig, Poiana Teiului și Fărcașa.
România înregistrează anual cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Cu o incidență de 46 de cazuri la suta de mii de locuitori țara noastră face eforturi reale pentru limitarea acestei probleme de sănătate publică. Proiectul în valoare de 40.355.358,78 lei este finanțat prin Programul European de Sănătate, cofinanțat de Ministerul Sănătății.
Reportaje
Conferință de presă – PIATRA OPEN CHAMPIONSHIP 2025

Piatra Neamț găzduiește în acest weekend unul dintre cele mai elegante și spectaculoase evenimente sportive ale anului: Piatra Open Championship, ajuns la ediția a VI-a.
Evenimentul aduce împreună peste 700 de dansatori din peste 20 de țări, inclusiv Brazilia, China, Italia, Germania, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina și altele.
Reportaje
Când prădătorii sexuali au ecuson, victimele nu au voce. Cum combatem fenomenul?

Când abuzatorii poartă ecuson, victimele rămân adesea fără voce. Iar când vorbesc, de multe ori nu găsesc o rezolvare, amplificându-le și mai mult frustrările legate de alegerea de a-și exterioriza experiențele. Când victimele sunt minore, situația se complică și mai mult. O hartă a abuzurilor și hărțuirilor sexuale a site-ului de investigații Rise Project adună toate cazurile în care cadre didactice care predau în unități de învățământ din România sunt acuzate de forme de abuz. Unele au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023. Multe dintre cazurile consemnate în hartă au ajuns doar în presă, nu și într-o sală de judecată. Multe dintre formele de hărțuire sexuală bifate cu descrieri amănunțite în această hartă au status „fără condamnare”. În fața unor astfel de situații, ce rămâne de făcut? Cum poate fi eliminat acest fenomen din rândul elevilor care sunt trimiși la școală pentru studii, nu pentru a cădea victime ale unor forme de abuz, indiferent de statutul lor social sau economic sau de aspecte ce țin de fizicul ori îmbrăcămintea acestora? Harta Rise Project deține 268 de cazuri indexate, în perioada menționată. Sunt voci care, deși au vorbit la vremea întâmplărilor, au rămas fără ecou.
– „Eu când am făcut plângere la poliție, am încercat să mai găsesc fete de la mine din școală care … adică am trimis la toate fetele din clasă de la mine și la mai multe și am auzit la mai multe licee, îmi povesteau fetele că adică as-ai o chestie care se întâmplă peste tot doar că lumea nu vorbește… „
– A spus așa: „Pe la 1-2 noaptea, cam așa, m-am trezit din somn și era cineva aplecat peste mine.”
– El mă chema într-o altă clasă. Eu eram înaltă și mă chema ba să pun ceva în cui, ba să șterg tabla mai sus, cu pretexte din astea mă chema din clasă. Și apoi îmi punea mâna pe sâni și mă săruta pe ureche, pe gât și tot felul așa, mă atingea pe corp.
– Mă întreba dacă-mi place. Eu îi spuneam că NU. Eu eram dezgustată! Adică, nu știu, n-am cuvinte! Probabil puteți să vă imaginați, eram un copil!
– Pipăieli mizerabile!
– Într-adevăr, au fost fete în clasă la noi cărora le adresa „vai, ce frumoasă ești, dar ce frumos te-ai îmbrăcat, îmi place cum te-ai îmbrăcat”
– Se dădea la noi sau dacă noi spuneam că avem nevoie la baie dânsul spunea „hai să merg cu tine, să nu îți fie frică sau să pățești altceva, vin eu cu tine să te protejez”. Sau pe alte colege nu le lăsa să plece la microbuz, care făceau naveta, le ținea cu el în clasă pentru că… așa voia dânsul, le atingea.
– Sunt niște lucruri extrem de grave, mi-au afectat și parcursul meu școlar, mi-au afectat foarte tare viața
În fața unor astfel de mărturii, păstrate anonim așa cum ne-au cerut avertizorii noștri, specialiștii spun că experiențele de acest gen pot afecta tot parcursul adultului de după. Răni care, deși uitate sau înghețate într-un colț al amintirilor, ele nu se vindecă niciodată. Pot fi tratate cu terapie, cu înțelegere, dar și cu dreptate acolo unde se impune.
Precum angajații din multe domenii, și cei din școli trec prin testări prsihologice, obținând la final avizul apt din punct de vedere psihologic. Aceste documente, spune specialistul consultat de redacția noastră, nu arată că adultul care interacționează cu minorii nu poate avea numite deviații sau porniri. Mai mult decât atât, aceste testări sunt făcute, în unele cazuri, pe repede-înainte, iar în cazul specialiștilor care nu doresc să sară anumiți pași, beneficiarii îi ocolesc.
În Neamț, Inspectoratul Școlar Județean, prin vocea reprezentanților săi, dezaprobă vehement comportamentele neadecvate la clasă, din partea profesorilor. Totuși, pentru ca acestea să ajungă la inspectorat, mai întâi trebuie să treacă de școli. Doi directori ale unor licee din Roman au acceptat să ne vorbească pe această temă.
Și alți directori de unități școlare din Roman au fost invitați să comenteze asupra acestui subiect sensibil și să emită un punct de vedere privind aceste potențiale forme de abuz, însă au refuzat interviurile propuse. Subiectul nu este unul ușor de digerat, însă fenomenul există, iar factorii decizionali trebuie să combată – cu toate pârghiile – apariția sa în propria bătătură. Pe termen lung, victimele simt ca o palmă zdravănă faptul că nu au fost ascultate sau că nu li s-a făcut dreptate, mai mult decât abuzul în sine.
Angajații din învățământ au și certificate de integritate comportamentală obținute de la poliție. Acesta este ca un istoric care atestă dacă un angajat din învățământ este sau nu curat din punct de vedere al infracțiunilor cu tentă sexuală. Acesta, deci, nu arată o posibilă problemă pe care un cadru didactic ar putea să o aibă, ci mai degrabă arată istoricul unor fapte de această natură, pe care acesta le-ar fi putut comite în trecutul sau. Inspectoratul de Poliție Județean Neamț transmite că la nivelul instituției au fost efectuate seminarii prin care polițiștii au învățat protocoale privind modalitatea e gestionare a unor astfel de cazuri.
– Dânsul ne atingea. Și noi când spuneam la dirigintă spunea că nu, că ni se pare nouă, că suntem nebune cum ar veni.
– Dar toată școala, adică toți elevii – și băieții, și fetele – știam că el se dădea la toate fetele din toată școala, adică nu era ceva care nu se știa.
– Dacă-mi permiteți vă rog și nu sunt prea intruzivă, vă atingea cum, unde vă atingea?
– Pe unde, aproape de sâni, pe spate, prin zona gâtului, adică unde nu cred că un profesor ar trebui să ne atingă, nu?
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția