Urmărește-ne și pe:

Reportaje

Când prădătorii sexuali au ecuson, victimele nu au voce. Cum combatem fenomenul?

Adăugat

pe

Când abuzatorii poartă ecuson, victimele rămân adesea fără voce. Iar când vorbesc, de multe ori nu găsesc o rezolvare, amplificându-le și mai mult frustrările legate de alegerea de a-și exterioriza experiențele. Când victimele sunt minore, situația se complică și mai mult. O hartă a abuzurilor și hărțuirilor sexuale a site-ului de investigații Rise Project adună toate cazurile în care cadre didactice care predau în unități de învățământ din România sunt acuzate de forme de abuz. Unele au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023. Multe dintre cazurile consemnate în hartă au ajuns doar în presă, nu și într-o sală de judecată. Multe dintre formele de hărțuire sexuală bifate cu descrieri amănunțite în această hartă au status „fără condamnare”. În fața unor astfel de situații, ce rămâne de făcut? Cum poate fi eliminat acest fenomen din rândul elevilor care sunt trimiși la școală pentru studii, nu pentru a cădea victime ale unor forme de abuz, indiferent de statutul lor social sau economic sau de aspecte ce țin de fizicul ori îmbrăcămintea acestora? Harta Rise Project deține 268 de cazuri indexate, în perioada menționată. Sunt voci care, deși au vorbit la vremea întâmplărilor, au rămas fără ecou.

– „Eu când am făcut plângere la poliție, am încercat să mai găsesc fete de la mine din școală care … adică am trimis la toate fetele din clasă de la mine și la mai multe și am auzit la mai multe licee, îmi povesteau fetele că adică as-ai o chestie care se întâmplă peste tot doar că lumea nu vorbește… „
– A spus așa: „Pe la 1-2 noaptea, cam așa, m-am trezit din somn și era cineva aplecat peste mine.”
– El mă chema într-o altă clasă. Eu eram înaltă și mă chema ba să pun ceva în cui, ba să șterg tabla mai sus, cu pretexte din astea mă chema din clasă. Și apoi îmi punea mâna pe sâni și mă săruta pe ureche, pe gât și tot felul așa, mă atingea pe corp.
– Mă întreba dacă-mi place. Eu îi spuneam că NU. Eu eram dezgustată! Adică, nu știu, n-am cuvinte! Probabil puteți să vă imaginați, eram un copil!
– Pipăieli mizerabile!
– Într-adevăr, au fost fete în clasă la noi cărora le adresa „vai, ce frumoasă ești, dar ce frumos te-ai îmbrăcat, îmi place cum te-ai îmbrăcat”
– Se dădea la noi sau dacă noi spuneam că avem nevoie la baie dânsul spunea „hai să merg cu tine, să nu îți fie frică sau să pățești altceva, vin eu cu tine să te protejez”. Sau pe alte colege nu le lăsa să plece la microbuz, care făceau naveta, le ținea cu el în clasă pentru că… așa voia dânsul, le atingea.
– Sunt niște lucruri extrem de grave, mi-au afectat și parcursul meu școlar, mi-au afectat foarte tare viața

În fața unor astfel de mărturii, păstrate anonim așa cum ne-au cerut avertizorii noștri, specialiștii spun că experiențele de acest gen pot afecta tot parcursul adultului de după. Răni care, deși uitate sau înghețate într-un colț al amintirilor, ele nu se vindecă niciodată. Pot fi tratate cu terapie, cu înțelegere, dar și cu dreptate acolo unde se impune.

Precum angajații din multe domenii, și cei din școli trec prin testări prsihologice, obținând la final avizul apt din punct de vedere psihologic. Aceste documente, spune specialistul consultat de redacția noastră, nu arată că adultul care interacționează cu minorii nu poate avea numite deviații sau porniri. Mai mult decât atât, aceste testări sunt făcute, în unele cazuri, pe repede-înainte, iar în cazul specialiștilor care nu doresc să sară anumiți pași, beneficiarii îi ocolesc.

În Neamț, Inspectoratul Școlar Județean, prin vocea reprezentanților săi, dezaprobă vehement comportamentele neadecvate la clasă, din partea profesorilor. Totuși, pentru ca acestea să ajungă la inspectorat, mai întâi trebuie să treacă de școli. Doi directori ale unor licee din Roman au acceptat să ne vorbească pe această temă.

Și alți directori de unități școlare din Roman au fost invitați să comenteze asupra acestui subiect sensibil și să emită un punct de vedere privind aceste potențiale forme de abuz, însă au refuzat interviurile propuse. Subiectul nu este unul ușor de digerat, însă fenomenul există, iar factorii decizionali trebuie să combată – cu toate pârghiile – apariția sa în propria bătătură. Pe termen lung, victimele simt ca o palmă zdravănă faptul că nu au fost ascultate sau că nu li s-a făcut dreptate, mai mult decât abuzul în sine.

Angajații din învățământ au și certificate de integritate comportamentală obținute de la poliție. Acesta este ca un istoric care atestă dacă un angajat din învățământ este sau nu curat din punct de vedere al infracțiunilor cu tentă sexuală. Acesta, deci, nu arată o posibilă problemă pe care un cadru didactic ar putea să o aibă, ci mai degrabă arată istoricul unor fapte de această natură, pe care acesta le-ar fi putut comite în trecutul sau. Inspectoratul de Poliție Județean Neamț transmite că la nivelul instituției au fost efectuate seminarii prin care polițiștii au învățat protocoale privind modalitatea e gestionare a unor astfel de cazuri.

– Dânsul ne atingea. Și noi când spuneam la dirigintă spunea că nu, că ni se pare nouă, că suntem nebune cum ar veni.
– Dar toată școala, adică toți elevii – și băieții, și fetele – știam că el se dădea la toate fetele din toată școala, adică nu era ceva care nu se știa.
– Dacă-mi permiteți vă rog și nu sunt prea intruzivă, vă atingea cum, unde vă atingea?
– Pe unde, aproape de sâni, pe spate, prin zona gâtului, adică unde nu cred că un profesor ar trebui să ne atingă, nu?

Reportaje

„Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”, la Muzeul de Istorie Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie din Roman a găzduit vineri, 27 iunie 2025, la ora 13, vernisajul expoziției temporare intitulate „Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”. Expoziţia valorifică fotografii de la sfârşitul sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman, din colecţiile de istorie modernă şi contemporană şi de iatroistorie romaşcană, la care s-au adăugat fotografii de epocă din colecţia particulară Reţeanu Toma Tudor.

Vezi articolul

Reportaje

Vernisajul expoziției „Cromoplastie estivală”, la Galeriile Roman ART

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 26 iunie 2025 la Galeriile Roman Art a fost vernisată expoziția intitulată „Cromoplastie estivală” . Pe simezele galeriei expun zece cunoscuți și apreciați artiști plastici: Cătălin Băluț, Monica Carp, Ovidiu Cărpușor, Ofelia Huțul, Ovidiu Kloșcă, Dumitru Macovei, Cornel Paiu, Cristinel Ionel Prisacaru, Dorina Statopol, Mădălin Țibichi. Expoziția va fi deschisă în perioada 20-30 iunie 2025, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vezi articolul

Reportaje

Conferință de presă – Primăria Roman – 25 iunie 2025

Adăugat

pe

Roman TV

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman

Vezi articolul

Reportaje

Întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale U.Z.P.R: noutăți, deziderate și provocări

Adăugat

pe

Roman TV

În cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute, timp de trei zile, într-o locație încărcată de istorie din județul Neamț, lângă municipiul Roman, s-a desfășurat întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În cadrul întâlnirii din a doua zi – vineri, 20 iunie 2025 – coordonatorii filialelor au luat cuvântul, au expus realizările bifate, dar și schimbările care se doresc a fi implementate în rândul breslei jurnalistice: de la lipsuri, la provocările din mediul online și până la legislație care să protejeze profesioniștii care practică această meserie. Activitatea a fost coordonată de președintele U.Z.P.R. – filiala „Filip Brunea-Fox” din Roman, părintele Cornel Paiu. Discuțiile au fost moderate de președintele U.Z.P.R., Sorin Stanciu. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai filialelor U.Z.P.R. precum Grigore Radoslavescu – președintele filialei Iași, Ioan Damaschin – președintele filialei Dobrogea, Cornel Cepariu – președintele filialei Bacău, Ioan Pamparău – președintele filialei Brașov-Covasna, Geanina Buftea – președintele filialei Neamț, Maria Stanciu – președintele filialei Galați, Florian Egner – președintele filialei Botoșani, Stan Brebenel – președintele filialei Buzău, Mihai Chira – președintele filialei Suceava, Petru Butuc – președintele filialei Focșani, Emanoil Dobrescu – președintele filialei Brăila și Victoria Funari – președinte al filialei Chișinău.

În aceeași zi, după-amiază a avut loc o sesiune de reflecție spirituală dedicată Anului Centenar al Patriarhiei Române. Au prezentat prof. dr. Lucian Strochi lucrarea intitulată „Patrie, Patriarhie, Patriotism”; pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu lucrările intitulate „Episcopul Melchisedec Ștefănescu – teolog, diplomat, „Părintele” Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și „Un secol de presă bisericească la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: 1924 – 2024”. În cadrul întâlnirilor, în prima parte a zilei, din zona noastră a fost premiată jurnalista Flora Ordean, iar în cea de-a doua parte pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, ambilor fiindu-le conferit premiul „Jurnalistul anului 2024”. Tot în prima parte a sesiunii, cu același premiu a fost distins și comandor profesor doctor, jurnalist și istoric militar, Ioan Damaschin, președinte al UZPR, filiala „Vasile Canarache” Dobrogea.

Vezi articolul

Reportaje

Partea a doua a hramului Bisericii din Gherăești, cu muzică și voie bună

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 19 iunie 2025, curtea Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești a fost plină de enoriași care au participat, alături de primarul comunei – Ermina Dănculesei, de preoți și de oficialități locale și naționale, la Sfânta Liturghie și la procesiunea preasfântului sacrament. După acest eveniment solemn, hramul Bisericii a fost cinstit prin dans, muzică și voie bună, alături de preparate gustoase și de băuturi răcoritoare. Oamenii comunității, dar și oaspeți veniți din alte zone, au dansat hora satului și s-au bucurat împreună de o seară plină de veselie.

Vezi articolul

Reportaje

Hramul Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești, moment de comuniune între semeni

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 19 iunie 2025, a fost marcat hramul Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești, în curtea acesteia adunându-se enoriași, preoți, oficialități, fiind organizată o slujbă deosebită, cât și o procesiune cu preasfântul sacrament, pe străzile satului. A fost un moment de comuniune între semeni, o sărbătoare care unește și care inspiră generațiile viitoare la a păstra vie credința și tradițiile. Primarul comunei Gherăești, Ermina Dănculesei, a fost o gazdă primitoare, participând alături de întreaga comunitate la Sfânta Liturghie.

Vezi articolul

Reportaje

Daria Tamba, pregătită de Mihaela Tertelici, a câștigat trofeul ediției a șaptea a emisiunii „Vedeta familiei”

Adăugat

pe

Roman TV

Daria Tamba are 10 ani și face canto cu Mihaela Tertelici, de doi ani. Fata are aspirații înalte în domeniul muzical și are și de ce: pe lângă pregătire, Daria este înzestrată cu talent nativ, dorindu-și să ajungă să cânte pe cele mai prestigioase scene. Are, potrivit vârstei ei, și alte pasiuni și preocupări, însă muzica este cea care o împlinește. Duminică, 15 iunie 2025, în ediția a șaptea a sezonului șase al emisiunii „Vedeta familiei”, difuzată pe TVR1, Daria Tamba a câștigat trofeul ediției, iar în toamnă va participa la etapa în care concurează câștigătorii din toate edițiile. Este mândră că poate duce numele Romanului la o competiție de o asemenea anvergură.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri15 ore în urmă

100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPrimăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru...

Știri15 ore în urmă

S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele...

Știri15 ore în urmă

„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSMinisterul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele...

Știri4 zile în urmă

Este necesară renovarea Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, la care învață sute de elevi

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSClădirile corpului B al Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, situat pe strada Mihai...

Știri5 zile în urmă

Învățământ în două schimburi, la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, o decizie luată fără a fi consultați părinții

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSGrădinița cu program prelungit numărul 5, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu, instituție subodonată Școlii...

Știri5 zile în urmă

Deși a solicitat, femeia care stă de 23 de ani „la grajduri” nu va fi mutată de acolo

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local desfășurată pe 24 iunie 2025, printre...

Știri5 zile în urmă

Ștefania Antăluță, în pericol de a fi evacuată, caută să închirieze un imobil gol

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPovestea Ștefaniei Antăluță a fost relatată într-un reportaj, la Roman TV. Aceasta duce o...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV5 zile în urmă

📺 Radar TV / USR revine la guvernare după aproape 5 ani / 26 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 26 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Cosmin Ancuța, consilier...

Radar TV7 zile în urmă

📺 Radar TV / Va scoate Guvernul Bolojan România din criză? / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția specială de marți, 24 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Laurențiu Leoreanu,...

Cazuri și necazuri7 zile în urmă

Copiii cu rezultate bune la învățătură, recompensați de Asociația „Născută Înger”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS

Panorama7 zile în urmă

📺 Panorama / Planuri mari pentru noul guvern / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 24 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea O...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Dezmățul pe bani publici continuă / 17 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 17 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Dezmățul...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Soluțiile oamenilor de afaceri pentru ieșirea din criză a României / 12 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 12 iunie, a emisiunii Radar TV invitat: George Biciușcă, consilier local...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, stat capturat. Negocieri grele la Cotroceni / 10 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 10 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea România,...

RECLAMĂ

Populare