Știri
Eric Sturdza a vândut statului o pădure de 22 milioane de euro, în județul Neamț
4.063,25 de hectare de pădure situate în județul Neamț, pe raza administrativă a comunelor Grințieș, Ceahlău și Poiana Teiului au trecut în proprietatea statului român, fiind achiziționate prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, de la omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, contra sumei de 111,83 milioane de lei, deci contravaloarea a peste 22 de milioane de euro. Vineri, 11 aprilie 2025, au fost semnate documentele oficiale privind tranzacția, în prezența directorului general al Romsilva, Marius Dan Siiulescu, a reprezentanților omului de afaceri care a vândut terenul forestier și a directorului tehnic al Direcției Silvice Neamț, Ovidiu Gârbea, pădurea urmând să fie administrată de Ocolul Silvic Poiana Teiului.
Conform Codului Silvic, statul român a avut drept de preempțiune, deci întâietate în acest caz, investiția fiind considerată una avantajoasă. Achiziția este cea mai mare realizată până acum de Regia Națională a Pădurilor în numele statului român.
Știri
Ordin de protecție în cazul angajatului internatului C.T. „Petru Poni”. Acesta este, acum, portar

Judecătoria Roman a emis un ordin de protecție pe o perioadă de trei luni în cazul supraveghetorului de noapte de la internatul Colegiului Tehnic „Petru Poni”, cel asupra căruia planează suspiciunea de hărțuire sexuală asupra unei minore, acestuia nefiindu-i permisă apropierea la o distanță mai mică de 20 de metri față de adolescenta în cauză, elevă a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, dar care este cazată în căminul primei unități menționate. Angajatul a revenit din concediu, iar acum lucrează pe post de portar la corpul B al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, clădire amplasată la distanță de corpul A, pe poarta căruia eleva intră zilnic pentru a avea acces în cămin. Conform conducerii liceului, supraveghetorul care este acum portar nu frecventează deloc corpul A al unității școlare.
La redacție ne-a sunat, revoltată, ruda uneia dintre fetele care au reclamat la poliție potențialele abuzuri venite din partea angajatului. Potențiale, deoarece persoanele implicate în astfel de cazuri beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la finalizarea cercetărilor. Ruda fetei susține că nereguli de acest gen ar fi mai fi fost reclamate la instituția care gestionează căminul și în trecut, dar că fetele nu ar fi fost ascultate cu adevărat până acum, când au povestit la liceul unde învață despre unele situații nefirești prin care ar fi trecut, fiind și punctul de la care a fost declanșată toată această anchetă.
Până la această dată, conform datelor noastre, în acest caz sunt înregistrate două reclamații, iar alte două persoane nu au dorit să formuleze plângeri.
Știri
Familie de gospodari: Cristina și Daniel Socea din Neamț, la Chefi la cuțite

În ediția de luni, 14 aprilie 2025, a show-ului culinar Chefi la cuțite, difuzat de Antena 1, printre concurenți s-a aflat cuplul format din soții Cristina și Daniel Socea din Piatra Neamț. Aceștia au pregătit mâncare tradițională, o ciorbă de fasole montată într-un bol făcut din pâine.
Cristina si Daniel Socea au primit, simbolic, cuțite de argint pentru participarea lor la emisiune, dar și pentru preparatul gustos cu care s-au prezentat în fața celor patru chefi.
Știri
Program integrat de sprijin în carieră, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman

Marți, 15 aprilie 2025, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman a fost lansat oficial Programul integrat de sprijin în carieră, un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Educație și Ocupare. Valoarea totală a acestuia este de 2.447.656,32 lei, din care 334.588,45 lei din bugetul național și 88 296,64 lei reprezentând contribuția beneficiarului. Durata de implementare este de doi ani, iar grupul țintă este format din 260 de elevi din învățământ tehnic și profesional. Activitățile constau în programe de instruire practică la agenții economici parteneri, concursuri, competiții și examene de certificare a calificărilor profesionale ale elevilor din grupul țintă.
Agenții economici din zona Romanului care s-au alăturat proiectului consideră că tinerii trebuie încurajați ca, după ce ies de pe băncile școlii, să aibă o experiență practică și să fie impulsionați să rămână pentru a lucra în țară.
Obiectivele Programului integrat de sprijin în carieră constau în creșterea calității și atractivității învățământului tehnic și dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor prin activități de instruire practică la agenții economici.
Știri
Fără curent electric joi dimineață, la Spitalul din Roman, deci se amână cazurile non-urgente

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență din Roman anunță, prin intermediul unui comunicat postat pe pagina oficială a instituției că joi, 17 aprilie 2025, între orele 9 și 13, în zona unității sanitare va fi întreruptă energia electrică, pe fondul unor lucrări efectuate de compania furnizoare. În acest context, pentru desfășurarea în condiții optime a activității medicale, conducerea spitalului a solicitat un generator de mare putere de la ISU Neamț, urmând să fie pus la dispoziția unității sanitare, pentru suplimentarea generatorului pe care spitalul deja îl deține. La data menționată, la Spitalul Municipal de Urgență din Roman se vor interna doar urgențele, se vor opera doar urgențele majore, nu se vor efectua internări ale pacienților cronici, nu se vor efectua intervenții chirurgicale programate. Cu o zi înainte, respectiv pe 16 aprilie, vor fi externați pacienții cu stare generală ameliorată, astfel încât numărul pacienților care rămân internați să fie unul limitat. În ambulatoriu, activitatea se va desfășura conform programărilor.
În situația în care toate cele trei generatoare puse la dispoziție, respectiv cel al spitalului, cel de la ISU și cel al frunizorului de energie ar fi nefuncționale, pacienții în stare gravă din Secția ATI ar trebui să fie transferați la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț sau la spitale din județul Bacău, pacienții care se vor prezenta în CPU Roman cu urgențe de cod galben și roșu vor fi direcționați către spitalele din județ. Serviciul de Ambulanță a fost informat în privința acestor modificări care se impun, iar pacienții vor fi dirijați direct către SJU Neamț.
Știri
Etapa națională a Olimpiadei „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ”, în județul Neamț

Inspectoratul Școlar Județean Neamț este, în perioada 10-12 aprilie 2025, reperul liceenilor pasionați de lectură, calificați la etapa națională a Olimpiadei „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ”. Este unul dintre contextele care îi pregătesc pe elevi a pentru o pluralitate de stiluri de viață.
Vineri, 11 aprilie, de la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎, actorii Teatrului Tineretului din Piatra Neamț au jucat pentru participanții OLIMPIADEI NAȚIONALE „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” – OLAV 2025, spectacolul „𝐅𝐫𝐚𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆”, în regia lui Bogdan Zamfir.
Această activitate a făcut parte din programul Olimpiadei și și-a propus să completeze parcursul educațional al elevilor cu o experiență artistică valoroasă, în spiritul promovării lecturii, reflecției și dialogului cultural.
Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” este o celebrare a libertății de interpretare, dar și a lecturii lucide, a explorării profunde a textelor și a imaginilor, privite nu doar ca reprezentări statice, ci și ca spații vii, creatoare, se arată pe pagina organizatorilor.
Știri
A crescut numărul nemțenilor care vor să adopte copii

În primul trimestru al acestui an au fost emise de trei ori mai multe atestate pentru părinți/familii adoptatoare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor centralizate de Compartimentul Adopție și Post-adopție din cadrul DGASPC Neamț, în perioada ianuarie–martie 2025 au fost emise 9 atestate pentru persoane sau familii adoptatoare, comparativ cu doar 3 atestate emise în același interval din 2024. În primele trei luni ale acestui an au fost adoptați 8 copii, iar alți 10 au fost declarați adoptabili, în creștere față de perioada similară din 2024, când doar 6 copii au fost declarați adoptabili.
Atestatele se obțin în urma unor evaluări sociale și psihologice, care implică identificarea abilităților parentale, verificarea îndeplinirii garanțiilor morale și a condițiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte. Concomitent cu evaluarea principalului solicitant, sunt analizate și caracteristicile psihologice, sociale și medicale ale celorlalți membri ai familiei sau ale persoanelor care locuiesc împreună cu acesta, precum și opinia lor cu privire la adopție. În anul 2024 au fost adoptați 25 de copii și au fost atestate, în vederea adopției, 21 de persoane sau familii.
Știri
O primă reușită pentru Vitalie Josanu și Sindicatul „Diamantul”: a fost actualizat ROF al IPJ Neamț

Biroul de Siguranță Școlară, Biroul pentru Protecția Animalelor sau Serviciul de Pregătire Profesională din cadrul IPJ Neamț au funcționat, până pe 24 martie 2025, ca „structuri fantomă”, potrivit comisarului șef de poliție și președinte național al Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”, Vitalie Josanu. Asta, deoarece Regulamentul de Organizare și Funcționare al IPJ Neamț nu fusese, anterior acestei date, actualizat din 2017. A fost primul din țară care a fost declasificat ca urmare a demersului, în instanță, al sindicatului menționat. Vorbim despre structuri care au exercitat atribuții de cercetare penală sau au aplicat amenzi, deși ele nu se regăseau în acest regulament. O situație cel puțin ciudată descrisă de șeful de sindicat, care mai spune și că, printre multe altele, divulgarea acestui tip de anomalii a stat la baza destituirii sale din poliție.
Președintele Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” mai spune că până la rezolvarea tuturor problemelor sesizate este cale lungă, dar și că va continua, alături de colegii săi sindicaliști, să aducă în atenția publică neregulile care trenează de ani de zile și care necesită ajustare.
Reprezentanții IPJ Neamț transmit că Regulamentul de Organizare și Funcționare al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț este aprobat prin Dispoziția Inspectorului General al Poliției Române nr. 35 din data de 24 martie 2025, document care cuprinde atribuțiile tuturor structurilor prevăzute în statul de organizare al unității.
Decizia de destituire din poliție a comisarului șef Vitalie Josanu se suspendă până când se finalizează perioada de analizare a contestației pe care a depus-o. Acesta își dorește să fie repus în funcția anterioară, adică de ofițer specializat în domeniul protejarii patrimoniului cultural național în cadrul IPJ Neamț – Serviciul de Investigații Criminale, cea deținută înainte de a lucra în cadrul Biroului de Siguranță Școlară, structură care nu figura în Regulamentul de Organizare și Funcționare al IPJ Neamț, înainte de data de 24 martie 2025, deci în perioada în care Vitalie Josanu a lucrat în cadrul acesteia.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția