Reportaje
CJ Neamț anunță reluarea lucrărilor la Casa „Celibidache”. Marele dirijor ar fi vrut-o Academie
Casa cu bolți semicilindrice și pivnițe suprapuse, situată în centrul municipiului Roman, a aparținut familiei vornicului Grigore Done, originară din Muntenia, care s-a stabilit la Roman în anul 1825. În anul 1912 în această casă a venit pe lume marele dirijor Sergiu Celibidache. Pentru o renovare capitală a acestui imobil nu au fost, niciodată, alocate fonduri, de-a lungul ultimilor decenii, după Revoluție. Clădirea este cunoscută în oraș drept fosta școală de muzică, funcționând în acest spațiu până în anii 2000. După ce clădirea a fost retrocedată familiei dirijorului, imobilul a început, de la an la an să se degradeze. A fost achiziționat, apoi, de municipalitate, însă nici cu acest nou stăpân, casa nu a reușit să recapete strălucirea de altă dată. Așa că, ulterior, a ajuns în administrarea CJ Neamț, pentru a fi posibilă atragerea de finduri necesare restaurării. După acest demers, când în final proiectul reabilitării părea să se concretizeze, lucrările demarate de firma câștigătoare Robu Construct au fost întrerupte, după un control al ISC, care a solicitat o nouă expertiză. Hârtii și iar hârtii, demersuri care au contribuit de-a lungul anilor la degradarea clădirii. S-a reușit, după reexpertizare, reevaluarea întregului proiect, al cărui valoare s-a suplimentat cu 60% din suma inițială, ajungând la valoarea de 12 milioane de lei. Pe 7 aprilie 2025 s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor, iar la monument au ajuns președintele CJ Neamț, Daniel Harpa, însoțit de administratorul public al județului, Lucian Micu și de alți reprezentanți ai instituției, dar și reprezentați ai municipiului Roman, respectiv primarul Laurențiu Leoreanu și viceprimarul Leonard Achiriloaei, cât și reprezentantul firmei constructoare. Scopul a fost unul comun: acela de a anunța reluarea lucrărilor de restaurare a clădirii.
Pentru suplimentarea cu până la 15% a valorii inițiale a proiectului nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra în baza unuor acte adiționale. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Până atunci, însă, se intervine de îndată pentru sprijinire suplimentară a clădirii și pentru lucrări la partea de fundație.
Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea deține elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare. Pentru asta, spun factorii decizionali, este încă timp, urmând a fi găsiți cei mai buni experți pe componente artistice, rari în țară. Elementele au fost mutate în depozitul constructorului, conservate cu grijă și atent monitorizate, conform declarațiilor acestuia.
Se dorește ca, după trecerea celor 28 de luni de execuție a lucrărilor, în aceeași formulă, cât și alături de oameni de cultură din Roman și invitați de seamă, la bijuteria arhitectonică situată în buricul târgului să fie tăiată panglica. Indiferent de utilitatea clădirii în viitor, aceasta va fi un simbol important în orașul nostru, o dovadă că pe aici au trecut și au lăsat urme importante, oameni valoroși, remarcați în România și – pentru că nimeni nu-i profet în țara sa – îndeosebi peste hotare.
Reportaje
Pelerini ai speranței în platoul Roman TV: traseul Iași-Timișoara, pe Camino de România

Pentru a marca anul special 2025, declarat de către Papa Francisc An Jubiliar, sub deviza „Pelerinii speranței”, pe 4 iulie 2025 a pornit – de la Iași – un grup de pelerini dornici să parcurgă cât mai mult din traseul Camino de România, propus a se încheia la Timișoara, în data de 8 august 2025. Miercuri, 9 iulie, patru dintre ei au ajuns la Roman, chiar în platoul Roman TV. Trei doamne, Veronica Panait, Elisabeta Turi și Daniela Militaru, însoțite de Petrică Buzdugan – invitat și cu alte ocazii în redacția noastră – intenționează să finalizeze această călătorie spirituală, culturală, dar și practică – dorind să observe și cum sunt trasate marcajele Camino sau dacă pot fi îmbunătățite anumite aspecte organizatorice. La bază inginere sau lucrătoare în domeniul financiar-bancar, doamnele s-au alăturat călătoriei spărgând barierele profesiei sau legate de stilul de viață, unindu-se într-un singur țel: acela de a se redescoperi, de a atinge punctul culminant al experienței, cel al găsirii răspunsurilor la tot ceea ce le frământă.
Pe acest traseu, pelerinii poartă și mesajul proiectului „Camino for Children – Paving the Way of Hope”, dezvoltat împreună cu Asociația Gaudiopolis Varadiensis – un demers simbolic și concret de a aduce în atenție nevoile copiilor și speranțele unei lumi mai bune.
Reportaje
Zilele Ștefaniene, a patra ediție, cu debut la sediul Protopopiatului Roman

În sala de conferințe a sediului Protopopiatului Roman au debutat marți, 1 iulie 2025 „Zilele Ștefaniene”, un eveniment ajuns la a IV-a ediție. La ora 10 a început simpozionul intitulat „Ștefan cel Mare și Târgul Romanului”, cuvântul de deschidere fiind adresat de protoiereu Dan Alexandru Antoce, urmat de salutul organizatorului pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, cu binecuvântarea Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. A urmat, apoi, sesiunea de comunicări științifice. Miercuri, 2 iulie 2025 va fi oficiată Slujba Uteniei – Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, la biserica cu același hram din Roman. Joi, 3 iulie 2025, Zilele Ștefaniene vor continua la Vaslui.
Reportaje
„Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”, la Muzeul de Istorie Roman

Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie din Roman a găzduit vineri, 27 iunie 2025, la ora 13, vernisajul expoziției temporare intitulate „Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”. Expoziţia valorifică fotografii de la sfârşitul sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman, din colecţiile de istorie modernă şi contemporană şi de iatroistorie romaşcană, la care s-au adăugat fotografii de epocă din colecţia particulară Reţeanu Toma Tudor.
Reportaje
Vernisajul expoziției „Cromoplastie estivală”, la Galeriile Roman ART

Joi, 26 iunie 2025 la Galeriile Roman Art a fost vernisată expoziția intitulată „Cromoplastie estivală” . Pe simezele galeriei expun zece cunoscuți și apreciați artiști plastici: Cătălin Băluț, Monica Carp, Ovidiu Cărpușor, Ofelia Huțul, Ovidiu Kloșcă, Dumitru Macovei, Cornel Paiu, Cristinel Ionel Prisacaru, Dorina Statopol, Mădălin Țibichi. Expoziția va fi deschisă în perioada 20-30 iunie 2025, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Roman – 25 iunie 2025

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman
Reportaje
Întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale U.Z.P.R: noutăți, deziderate și provocări

În cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute, timp de trei zile, într-o locație încărcată de istorie din județul Neamț, lângă municipiul Roman, s-a desfășurat întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În cadrul întâlnirii din a doua zi – vineri, 20 iunie 2025 – coordonatorii filialelor au luat cuvântul, au expus realizările bifate, dar și schimbările care se doresc a fi implementate în rândul breslei jurnalistice: de la lipsuri, la provocările din mediul online și până la legislație care să protejeze profesioniștii care practică această meserie. Activitatea a fost coordonată de președintele U.Z.P.R. – filiala „Filip Brunea-Fox” din Roman, părintele Cornel Paiu. Discuțiile au fost moderate de președintele U.Z.P.R., Sorin Stanciu. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai filialelor U.Z.P.R. precum Grigore Radoslavescu – președintele filialei Iași, Ioan Damaschin – președintele filialei Dobrogea, Cornel Cepariu – președintele filialei Bacău, Ioan Pamparău – președintele filialei Brașov-Covasna, Geanina Buftea – președintele filialei Neamț, Maria Stanciu – președintele filialei Galați, Florian Egner – președintele filialei Botoșani, Stan Brebenel – președintele filialei Buzău, Mihai Chira – președintele filialei Suceava, Petru Butuc – președintele filialei Focșani, Emanoil Dobrescu – președintele filialei Brăila și Victoria Funari – președinte al filialei Chișinău.
În aceeași zi, după-amiază a avut loc o sesiune de reflecție spirituală dedicată Anului Centenar al Patriarhiei Române. Au prezentat prof. dr. Lucian Strochi lucrarea intitulată „Patrie, Patriarhie, Patriotism”; pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu lucrările intitulate „Episcopul Melchisedec Ștefănescu – teolog, diplomat, „Părintele” Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și „Un secol de presă bisericească la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: 1924 – 2024”. În cadrul întâlnirilor, în prima parte a zilei, din zona noastră a fost premiată jurnalista Flora Ordean, iar în cea de-a doua parte pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, ambilor fiindu-le conferit premiul „Jurnalistul anului 2024”. Tot în prima parte a sesiunii, cu același premiu a fost distins și comandor profesor doctor, jurnalist și istoric militar, Ioan Damaschin, președinte al UZPR, filiala „Vasile Canarache” Dobrogea.
Reportaje
Partea a doua a hramului Bisericii din Gherăești, cu muzică și voie bună

Joi, 19 iunie 2025, curtea Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești a fost plină de enoriași care au participat, alături de primarul comunei – Ermina Dănculesei, de preoți și de oficialități locale și naționale, la Sfânta Liturghie și la procesiunea preasfântului sacrament. După acest eveniment solemn, hramul Bisericii a fost cinstit prin dans, muzică și voie bună, alături de preparate gustoase și de băuturi răcoritoare. Oamenii comunității, dar și oaspeți veniți din alte zone, au dansat hora satului și s-au bucurat împreună de o seară plină de veselie.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția