Urmărește-ne și pe:

Știri

Mitropolitul Visarion Puiu, un ierarh care s-a înveșnicit prin faptele sale

Adăugat

pe

Pomenirea mitropolitului Visarion Puiu, acum în luna februarie, când se împlinesc 146 de ani de la nașterea sa și 61 de ani de trecerea sa în veșnicie, nu este doar un act de recunoștință a posterității, ci și un act de cultivare a demnității noastre de fii și slujitori ai Bisericii Ortodoxe, pe care el a slujit-o într-o perioadă tulbure și tristă din istoria  națională.

Un mitropolit curajos, cu multă râvnă misionară, cu multă înțelepciune pastorală, cu un ascuțit simț al dreptății, cu un patriotism împins până la a-și periclita propria viață – iată un model pentru slujitorii Biserici și pentru neamul românesc.

Așa cum aprecia P.F.Părinte Patriarh Daniel, mitropolitul Visarion Puiu a fost „admirat și controversat, prețuit și prigonit, autoexilat în 1944 și condamnat la moarte, în contumacie, în 1946, el a fost totuși prea mare ca să poată fi trecut cu vederea sau dat uitării. Personalitatea sa dinamică și complexă trebuie înțeleasă în contextul timpului și spațiului în care a trăit și activat, dar dragostea sa pentru Biserică trebuie prețuită în orice timp și spațiu ne-am afla”.

Tatăl său, Ioan Puiu – conductor de tren, era fiul preotului Ioan Puiu de la Girov-Neamț, iar mama sa Elena, fiica unor negustori din Roman, Neculai și Ecaterina Mironescu, de profesie învățătoare, au influiențat disciplina și drumul său, pentru a urma căi drepte și de a nu pierde trenurile vieții, adică acele momente care au ridicat demnitatea Bisericii și a neamului său.

Visarion Puiu iubea direcțiile clare și nu abaterile de la drumul principal; experiența copilăriei având o mare influiență asupra lui, aceea de a rămâne statornic în drumul său.

Mitropolitul Visarion Puiu a avut o formație teologică solidă, căpătată nu numai în școală, ci și în viață. A călătorit mult (spre exemplu în Europa, doar două țări nu le-a vizitat: Albania și Norvegia). A avut conștiința misionară asemeni Sf. Apostol Pavel, fiind călăuzit de gândul că timpul vieții noastre pământești trebuie înveșnicit, de aceea el trebuie irosit cu folos, aducând roade la vreme.

Zelul său misionar se vede în fiecare inițiativă a sa, în fiecare pagină scrisă din cele aproximativ 40 de lucrări ale sale păstrate în Biblioteca Academiei Române, grăitoare fiind lucrarea sa excepțională: „Glas în pustie” (vol. I – II, Chișinău, 1931 și 1933), pe care am reeditat-o recent Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamt, 2019.

Toate preocupările vieții bisericii se regăsesc constant în lucrările sale, care sunt pătrunse de sentimente patriotice; dragostea de neam și de credința străbună, de limbajul faptelor, având conștiința că Biserica trebuie să fie lucrătoare, misionară și salvatoare pentru popor.

Grija sa trece dincolo de granițele țării, în Basarabia și Bucovina, mai apoi în cei douăzeci de ani de exil (1944-1964), în lumea occidentală secularizată.

A promovat învățământul și cultura clerului, în acest sens ajutând  mai multe școli. Patriarhul Teoctist și-a amintit cândva de anii petrecuți în Seminarul Nifon din capitală, cum mitropolitul Visarion a ajutat școala cu lemne și bani, cu burse pentru tinerii studioși, în acele vremuri grele. La fel a procedat și cu Seminarul Veniamin din Iași, pe care el îl absolvise la finele secolului al XIX-lea.

A fost un luptător pentru drepturile românilor, ale creștinilor dar și a altor confesiuni.  Activitățile și atitudinea sa erau însă incomode noului regim instaurat la București. Mitropolitul Visarion a înțeles că nu poți fi doar slujitor al altarului, ci și al poporului din care îți tragi seva, în mijlocul căruia slujești și că Liturghia trebuie să se prelungească în viața cotidiană a societății.

Visarion Puiu nu a fost doar un slujitor providențial al Bisericii, a fost un vizionar, un OM cu deschidere internațională și vedem asta din lucrarea, Glas în pustie, precum și din corespondența sa.

Atunci când se afla în exil, a trimis mai multe scrisori unor înalte personalități politice și eclesiastice prin care apăra interesele românilor. Ultimii ani din viață i-a trăit în lipsuri și sărăcie, într-un sătuc din nordul Franței, unde s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. A rămas ferm, același luptător pentru demnitatea neamului său până la sfârșit, nu a făcut compromisuri.

Acum când îi facem pomenirea, la 146 de ani de la nașterea sa și 61 de la „nașterea sa în ceruri”, dorința sa de a-și găsi liniștea de veci în umbra Schitului Vovidenia nu s-a împlinit încă, deși am făcut demersurile necesare să aducem acasă rămășițele sale pământești. Așteptăm ca timpul să vindece această rană a istoriei și poate noi vom avea această șansă să împlinim dorința sa testamentară.

Evenimentele cultural-spirituale consacrate vieții și operei sale, ajunse în acest an la cea de-a XXIX-a ediție consecutivă, reprezintă un prilej de cinstire a memoriei sale, o formă de manifestare a recunoștinței posterității pentru toate neodihnele sale.

După atâția ani de la trecerea sa în veșnicie, chipul său se distinge astăzi ca o adevărată icoană într-o firidă a Bisericii lui Hristos, ca un model de slujire pentru noi, cei care trudim în „via Domnului”, pentru a înmulți talanții și a cultiva virtuțile.

Avem încredințarea că vlădica Visarion, mitropolitul de vrednică amintire, a intrat întru  bucuria Domnului Său și a primit asemeni slujitorului credincios din Evanghelie, răsplata pentru osteneala sa.

Astăzi, este de datoria noastră „să cinstim lumina credinței ortodoxe și a faptelor vrednice, pe care a lăsat-o posterității, mai presus de tumultul vremii și de umbra firii umane fragile”, Mitropolitul Visarion Puiu, păstor și luptător, creștin și român autentic – „călugărul ostaș” – cum l-a descris Iorga.

 Să învățăm de la dânsul un lucru esențial, anume că omul, chiar dacă este efemer, se poate înveșnici prin faptele sale.

 Veșnică să fie pomenirea lui și amintirea sa din veac în veac!

 

In memoriam:          
Mitropolitul Visarion Puiu (27 feb.1879 – 10 august 1964).
 Un ierarh care s-a înveșnicit prin faptele sale

 

Pr. Dr. Aurel – Florin Țuscanu,

Președinte emerit al Asociației „Visarion Puiu”

Știri

Pericolul din spatele unui sistem surmenat: cadre medicale care mor

Adăugat

pe

Roman TV

Suprasolicitarea și stresul din spitale pot conduce, așa cum vedem zilele acestea, la adevărate tragedii în rândul cadrelor medicale, menite să salveze pacienți de la moarte, nu să moară subit, lăsând un colectiv, dar mai ales familia, fără prea multe explicații. Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt. Aveau 28, respectiv 31 de ani. Medicii legiști vobesc, cel puțin în cazul unuia dintre ei, despre leziuni pulmonare. Apare, însă, și ideea suprasolicitării, a surmenajului sau burnout, termenul împrumutat de peste hotare. Oricum i-am spune, fenomenul este unul care persistă în multe domenii de activitate. În cazul medicilor, acesta poate surveni pe fondul unor gărzi efectuate haotic, pe percursul unor zeci de ore care pot afecta ireversibil angajatul. Specialiștii spun că aceste aspecte pot fi combătute prin măsuri la nivel de managament, unele care să prevină astfel de situații periculoase pentru angajați.

Și la Spitalul Municipal de Urgență din Roman poate apărea suprasolicitarea în rândul cadrelor medicale, mai ales în zilele în care prezentările la Urgențe sunt numeroase. În plus, există nevoie de angajați pe unele secții, de diferite specialități, posturile putând fi deblocate prin memorandum.

În cazul celor doi medici rezidenți care au decedat la scurt timp unul după altul, Ministerul Sănătății a solicitat o anchetă pentru a se stabili mediul de lucru din spital ar fi putut să influențeze în mod negativ starea de sănătate a celor doi tineri.

Vezi articolul

Știri

Gândaci în locuințele romașcanilor, o problemă care persistă, în ciuda operațiunilor DDD

Adăugat

pe

Roman TV

O postare de acum câteva zile, pe un grup al romașcanilor, arată că gândacii au revenit în forță – și în acest an – în locuințe. Oamenii spun că sunt plini de gândaci șși cer soluții pentru stârpirea lor. Pe de o parte, problema gândacilor trebuie să fie rezolvată în fiecare asociație în parte cu resurse proprii, pe de alta de către primărie, în căminele exterioare. Reprezentanții administrației locale transmit faptul că există în plan desfășurarea unor operațiuni de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în punctele sensibile de pe domeniul public – îndeosebi în căminele exterioare – urmând a fi pus în aplicare în perioada următoare. Unele comentarii insinuează chiar că substanțele folosite ar putea fi mult prea diluate și astfel nu reușesc să elimine dăunătorii. Totodată, aceste operațiuni trebuie efectuate în maxime condiții de siguranță pentru cetățeni și pentru animalele de companie.

Pe 2 aprilie 2025, municipalitatea a încheiat cu firma Rentokill SRL, contracte în valoare totală de 126.000 de lei, inclusiv TVA, pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție pe domeniul public.

Vezi articolul

Știri

DSP Neamț emite o serie de măsuri, în contextul sărbătorilor pascale

Adăugat

pe

Roman TV

Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță un set de măsuri esențiale care vizează asigurarea continuității asistenței medicale, desfășurarea controalelor igienico-sanitare, monitorizarea situației epidemiologice și informarea populației cu privire la reguli de igienă și siguranță alimentară. Pe durata Sărbătorilor Pascale, toate unitățile sanitare publice cu paturi din județul Neamț asigură continuitatea asistenței medicale și a asistenței de urgență, atât prin liniile de gardă, cât și prin compartimentele de primiri urgențe. Asistența medicală primară este asigurată prin centrele de permanență din județ, care funcționează în regim de gardă.

Se recomandă achiziționarea produselor alimentare exclusiv din unități autorizate, igiena mâinilor și a căilor respiratorii la întoarcerea de la adunări publice, consumul moderat de băuturi alcoolice, respectarea regulilor de circulație și prudență sporită în trafic, evitarea exceselor alimentare, pentru prevenirea problemelor digestive, evitarea deplasărilor în caz de simptome de boală.

Vezi articolul

Știri

Polițistul Cănărău a primit promisiuni în ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat

Adăugat

pe

Roman TV

Patru ore a durat ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României, la care a participat și agentul șef principal Ioan Cănărău, proaspăt destituit din poliție. Acesta susține că în cadrul acestei întruniri au fost emise și promisiuni de rezolvare a unor sesizări venite din partea polițiștilor, unele care vizează proceduri și chiar vicii ale sistemului. Din partea Poliției Române și a MAI au participat directorul Centrului de Psihosociologie, Zane Doru, secretarul de stat Nicu Silviu Macovei, directorul Direcției Control Intern Ionică Vicențiu Iulian și un psiholog de la DGPB, Horia Băjenaru.

Vezi articolul

Știri

Fum la locomotiva unui tren cu 300 de călători, în Gara Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 16 aprilie, în jurul orei 11:30, prin apel la 112 a fost anunțat faptul că iese fum de la locomotiva electrică a unui tren care se afla în Gara CFR Roman. Locomotiva era urmată de patru vagoane în care se aflau aproximativ 300 de persoane. Trenul circula pe ruta București – Suceava. Nu a fost necesară evacuarea călătorilor. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman. Ajunși la locul indicat pompierii au constatat că a fost un început de incendiu la tabloul electric al locomotivei care a fost stins cu ajutorul unui stingător de către personalul CFR. Locomotiva a fost înlocuită, trenul continuându-și deplasarea spre Suceava.

Vezi articolul

Știri

Ordin de protecție în cazul angajatului internatului C.T. „Petru Poni”. Acesta este, acum, portar

Adăugat

pe

Roman TV

Judecătoria Roman a emis un ordin de protecție pe o perioadă de trei luni în cazul supraveghetorului de noapte de la internatul Colegiului Tehnic „Petru Poni”, cel asupra căruia planează suspiciunea de hărțuire sexuală asupra unei minore, acestuia nefiindu-i permisă apropierea la o distanță mai mică de 20 de metri față de adolescenta în cauză, elevă a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, dar care este cazată în căminul primei unități menționate. Angajatul a revenit din concediu, iar acum lucrează pe post de portar la corpul B al Colegiului Tehnic „Petru Poni”, clădire amplasată la distanță de corpul A, pe poarta căruia eleva intră zilnic pentru a avea acces în cămin. Conform conducerii liceului, supraveghetorul care este acum portar nu frecventează deloc corpul A al unității școlare.

La redacție ne-a sunat, revoltată, ruda uneia dintre fetele care au reclamat la poliție potențialele abuzuri venite din partea angajatului. Potențiale, deoarece persoanele implicate în astfel de cazuri beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la finalizarea cercetărilor. Ruda fetei susține că nereguli de acest gen ar fi mai fi fost reclamate la instituția care gestionează căminul și în trecut, dar că fetele nu ar fi fost ascultate cu adevărat până acum, când au povestit la liceul unde învață despre unele situații nefirești prin care ar fi trecut, fiind și punctul de la care a fost declanșată toată această anchetă.

Până la această dată, conform datelor noastre, în acest caz sunt înregistrate două reclamații, iar alte două persoane nu au dorit să formuleze plângeri.

Vezi articolul

Știri

Familie de gospodari: Cristina și Daniel Socea din Neamț, la Chefi la cuțite

Adăugat

pe

Roman TV

În ediția de luni, 14 aprilie 2025, a show-ului culinar Chefi la cuțite, difuzat de Antena 1, printre concurenți s-a aflat cuplul format din soții Cristina și Daniel Socea din Piatra Neamț. Aceștia au pregătit mâncare tradițională, o ciorbă de fasole montată într-un bol făcut din pâine.

Cristina si Daniel Socea au primit, simbolic, cuțite de argint pentru participarea lor la emisiune, dar și pentru preparatul gustos cu care s-au prezentat în fața celor patru chefi.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri3 zile în urmă

Pericolul din spatele unui sistem surmenat: cadre medicale care mor

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSSuprasolicitarea și stresul din spitale pot conduce, așa cum vedem zilele acestea, la adevărate...

Știri3 zile în urmă

Gândaci în locuințele romașcanilor, o problemă care persistă, în ciuda operațiunilor DDD

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSO postare de acum câteva zile, pe un grup al romașcanilor, arată că gândacii...

Știri4 zile în urmă

DSP Neamț emite o serie de măsuri, în contextul sărbătorilor pascale

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSDirecția de Sănătate Publică Neamț anunță un set de măsuri esențiale care vizează asigurarea...

Știri4 zile în urmă

Polițistul Cănărău a primit promisiuni în ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPatru ore a durat ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a...

Știri4 zile în urmă

Fum la locomotiva unui tren cu 300 de călători, în Gara Roman

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSMiercuri, 16 aprilie, în jurul orei 11:30, prin apel la 112 a fost anunțat...

Știri5 zile în urmă

Ordin de protecție în cazul angajatului internatului C.T. „Petru Poni”. Acesta este, acum, portar

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSJudecătoria Roman a emis un ordin de protecție pe o perioadă de trei luni...

Știri5 zile în urmă

Familie de gospodari: Cristina și Daniel Socea din Neamț, la Chefi la cuțite

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn ediția de luni, 14 aprilie 2025, a show-ului culinar Chefi la cuțite, difuzat...

RECLAMĂ

Emisiuni

Secrete de familie2 zile în urmă

Secrete de familie – Lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale – Învierea lui Hristos -18 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de vineri, 18 aprilie a emisiunii Secrete de familie invitat: pr. arhimandrit Andrei...

Radar TV3 zile în urmă

📺 Radar TV / Săptămâna Patimilor – despre iertare, credință și rugăciune / 17 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 17 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat pr. Francisc Fărcășel –...

Panorama5 zile în urmă

📺 Panorama / Ce surprize pregătește Guvernul după alegeri / 15 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 15 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Anchete și procese pierdute în timp / 8 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 8 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Începe campania electorală. 11 candidați în cursa pentru Cotroceni / 3 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 3 aprilie, a emisiunii Radar TV invitat Radu Samson, jurist moderator...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Tinerii romașcani, din nou nemulțumiți / 1 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Prețurile produselor alimentare au luat-o razna / 27 martie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 27 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Sorin Cazan moderator: Daniel...

RECLAMĂ

Populare