Știri
2025: plata drepturilor bănești prevăzute de legile cu caracter special
Pentru persoanele persecutate din motive politice sau etnice, pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor, pentru revoluționari și pentru soții supraviețuitori, drepturile prevăzute de legile cu caracter special se mențin în plată în anul 2025, la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024.
Drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuții din motive etnice, fiind refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate ori evacuate din locuința pe care o deținea, precum si pentru copiii persoanelor decedate, dispărute sau exterminate în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțat se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2026. Prin urmare, atât indemnizația lunară, cât și facilitățile (asistenta medicala gratuita, transport urban) se vor acorda acestor categorii de persoane începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Știri
Fiul primarului construiește pe terenul unde a căzut foreza, concesionat de la primărie
Pe un teren situat pe strada Ștefan cel Mare din Roman se lucrează la construcția unor clădiri multifuncționale, după cum este descris proiectul pe panoul amplasat în zona de șantier. Data de începere a acestora este 9 octombrie 2024, iar cea de finalizare 8 octombrie 2027. Joi, 16 ianuarie 2025, în timp ce angajații firmei constructoare efectuau lucrări specifice, o foreză s-a scufundat într-un beci, brațul acesteia căzând peste carosabil, pe strada Sucedava (paralelă cu strada Ștefan cel Mare). Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime și nici cu pagube materiale. De pe panoul amplasat pe șantierul în lucru aflăm că beneficiară a investiției este firma Danway Consulting SRL, adică societatea administrată de fiul primarului municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu, iar firma care execută lucrările de construire a acestor clădiri multifuncționale (etapa I, corp A,) este SC. Farcaș Construct SRL, societate care colaborează periodic cu primăria. La rândul său, această societate a subcontractat lucrările altei firme.
În luna martie a anului 2023, prin HCL nr. 64 din 30.03.2023, s-a decis scoaterea la licitație a mai multor terenuri, proprietate privată a municipiului Roman. În data de 29 mai 2023 a fost emis raportul procedurii de atribuire a contractelor de concesiune, având ca obiect terenurile din anexa 1 a HCL nr. 64 din martie 2023, inclusiv a terenului din strada Ștefan cel Mare, în suprafață de 1.197 mp. Pentru acesta au fost depuse două oferte: una a firmei Danway Consulting SRL și o alta a Societății Sempre Dritto Tour SRL. Procedura de atribuire a contractelor a fost prin licitație publică, cu plic închis. Câștigătoare a fost desemnată firma Danway Consulting, pentru terenul concesionat stabilindu-se o redevență de 30 de lei/mp/an, deci de 35.910 lei pe an, contravaloarea a peste 7.000 de euro anual. Pe acest teren se construiesc aceste clădiri multifuncționale în prezent, conform autorizației de construire nr. 130, emisă de Primăria Municipiului Roman.
Contactat telefonic, în calitate de edil al municipiului Roman, primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că înaintea demarării acestor lucrări au fost efectuate studii geotehnice, topografice și descărcare de sarcină arheologică și, potrivit intenției investitorului privat, pe terenul în cauză se dorește construirea unor corpuri de clădire care să contureze un loc unde copiii, inclusiv cei de grădiniță, să beneficieze de activități extra școlare, de formare educațională complementar sistemului de învățământ de stat. Un fel de afterschool, însă mult mai avansat.
Privind autorizația de construire nr. 130, aceasta nu figurează pe listele autorizațiilor de construire emise în lunile august și septembrie 2024, după autorizația de construire nr. 129 din 27 august 2024 urmând autorizația de construire nr. 131 din 6 septembrie 2024. Proiectul este unul ambițios, conform edilului municipiului Roman. Pe lângă acest aspect, darea în concesiune a terenului aduce anual peste 35.000 de lei bugetului local.
Știri
Program de guvernare: startup-uri pentru județele care au rată crescută a șomajului
Rata crescută a șomajului ar putea fi combătută cu programe de startup prin care se oferă granturi de până la 100.000 de euro, reprezentând o oportunitate de dezvoltare a unor noi afaceri, spun specialiștii din domeniu. Această propunere face parte din programul de guvernare.
În plus, pentru perioada 2021-2027, instituțiile Uniunii Europene au integrat Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor în Fondul social european Plus, continuând să pună accent pe ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Toate statele membre vor trebui să investească o sumă adecvată din resursele lor provenind din FSE+ în acțiuni specifice și în reforme structurale menite să sprijine ocuparea forței de muncă, educația și formarea în rândul tinerilor.
Știri
Foreză căzută pe carosabil, în timpul unor lucrări, în Roman
La data de 16 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la faptul că un utilaj ar fi căzut pe partea carosabilă de pe strada Sucedava, din municipiul Roman.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că, în timp ce se efectuau lucrări de construcție, pe un șantier din municipiul Roman, un utilaj ar fi căzut într-un beci, brațul acestuia răsturnându-se pe partea carosabilă a străzii Sucedava.
În urma evenimentului nu au rezultat victime omenești sau pagube materiale.
IPJ Neamț
Știri
Controale în trafic, fiind vizați transportatorii de persoane
Pe 13 ianuarie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Neamț împreună cu formațiunile rutiere și polițiști de ordine publică, au desfășurat, pe raza întregului județ, o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație, în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane.
Reprezentanții Poliției Neamț au precizat că acțiunea face parte din o serie de controale similare efectuate în toată țara. Reamintim, totuși, faptul că recent, pe 8 ianuarie 2025, un autovehicul care transporta persoane a luat foc în mers, pe raza comunei Gherăești. Șoferul și 63 de pasageri s-au autoevacuat, nefiind victime. Autobuzul a ars în totalitate.
Știri
Pensiile de serviciu nu se actualizează, în 2025, cu rata inflației
Vești proaste pentru beneficiarii de pensii de serviciu. Anul acesta, pentru mai multe categorii de pensionari care primesc aceste drepturi, pensia de serviciu nu se actualizează cu rata inflației. Aceste măsuri fac parte din planul fiscal-bugetar prevăzut în ordonanța trenuleț.
În contextul acestor măsuri de austeritate, întrebat despre cum se poate acoperi gaura de la buget, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a spus că Guvernul „va reduce cheltuielile de funcționare a ministerelor cu 5% în medie”, subliniind că vor fi câteva excepții – la Educație și Interne, notează digi24.ro. Totodată, acesta a afirmat că ANAF trebuie să coleteze mai mulți bani.
Știri
Contingent de 100.000 de angajați din străinătate, în 2025, în România
Pentru anul acesta, Guvernul aprobă un contingent de 100.000 de noi lucrători străini în România, conform anunțului premierului Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, Guvernul răspunde unei solicitări venite din partea mediului de afaceri, pe fondul deficitului accentuat al resursei umane. Și anul trecut, contingentul a fost tot de 100.000 de lucrători. Asta se întâmplă în timp ce angajații români se plâng de faptul că nu își găsesc un loc de muncă bine plătit în țară, așa că mulți dintre ei preferă să își caute serviciu în străinătate. Forța de lucru ieftină venită din spațiul extra comunitar în România împiedică piața să se regleze, respectiv ca salariile să crească, iar tinerii români să nu mai fie nevoiți să plece peste hotare pentru venituri decente.
Știri
Coșmarul unei familii: vecina, suspectă de probleme psihice. În final a fost emis ordin de protecție
Membrii unei familii din Roman spun că, de ani de zile, traiul cu vecina a devenit un coșmar. La început, femeia lovea pereții comuni cu apartamentul familiei în cauză ori dădea muzica tare. Ulterior, aceasta a început să recurgă la gesturi agresive. Oamenii au fost nevoiți să monteze deasupra ușii lor o cameră de supraveghere. În imaginile transmise redacției noastre se observă cum vecina lor lovește cu o toporișcă panoul de electricitate, îl udă, lovește un pachet depozitat la ușa vecinilor, scuipă, adresează cuvinte jignitoare și apelative de nedifuzat la televizor. Situația a culminat când, în una din zile, intersectându-se cu vecinii pe scară, femeia a scuipat-o pe soția reclamantului, uterior lovindu-i pe amândoi. În cele din urmă, temându-se pentru integritatea lor, oamenii au solicitat poliției un ordin de protecție.
Afectată de agresiunile vecinei și de pagubele produse de aceasta, în ultimii ani, familia a depus mai multe plângeri la Parchet și a sunat la 112 pentru a reclama atitudinea femeii, care induce frică. Dovadă stau toate dosarele și plângerile depuse de reclamanți la autoritățile competente. Oamenii au solicitat ajutorul inclusiv pentru vecina lor, pe care o suspectează și este scris acest aspect și în dreptul uneia dintre sesizările la 112, de probleme de natură psihică.
În final, în acest caz a fost emis un ordin de protecție. Oamenii spun că o hârtie nu le garantează nimic, însă se simt puțin mai în siguranță acum. Totodată, aceștia spun că și vecina lor este o victimă în acest caz, dacă aceasta chiar necesită ajutor de specialitate, iar autoritățile în măsură să o ajute nu dau semne că ar putea iniția un astfel de demers.
Ordinul de protecție a fost emis de instanța de judecată pe o durată de patru luni. În 2023, bărbatul a înaintat adresă chiar și DAS din cadrul Primăriei Municipiului Roman, solicitând ca vecinei sale să i se acorde sprijin și asistență, însă răspunsul a fost negativ, pe motiv că rezolvarea acestor cereri nu intră în sfera de competență a instituției.
Vecina invocată în material este suspectă de a avea probleme medicale de natură psihică, deci de a face parte din categorie vulnerabilă. Prin urmare, reporterul Roman TV nu a putut solicita și acesteia emiterea unui punct de vedere în acest caz, cu respectarea anonimizării identității acesteia. Scopul materialului este acela de a atrage atenția asupra necesității ca aceste persoane să fie ajutate, nu de a le blama ori vulnerabiliza. Pe de altă parte, demersul jurnalistic se îndreaptă și către persoane care se pot confrunta cu o problemă similară și care nu știu cum să gestioneze o astfel de situație. Cert este că persoanele fragile emoțional sunt din ce în ce mai des întâlnite, iar pentru acestea nu există, din păcate, programe solide de sprijin care realmente să le faciliteze traiul atât lor, cât și persoanelor din jur, respectiv familie, prieteni sau vecini.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția