Urmărește-ne și pe:

Știri

720 de prezentări la CPU, în o săptămână. La Pediatrie, patru minori cu tuse convulsivă

Adăugat

pe

În intervalul 14-20 octombrie 2024, la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență din Roman au fost înregistrate 720 de prezentări. 234 de pacienți au rămas internați în diferite secții ale spitalului, iar 32 au ajuns în ATI. Patru pacienți au ajuns la Urgențe în urma unor accidente rutiere, cinci în urma unor agresiuni fizice, 70 cu afecțiuni neurologice, cinci pacienți cu AVC. 59 de pacienți au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, 105 cu afecțiuni toraco-abdominale-pelvine chirurgicale, 50 cu diferite plăgi, 115 cu traumatisme. Nouă persoane au ajuns la spital pentru recoltarea alcoolemiei.
În intervalul menționat, la Secția Pediatrie s-au prezentat 355 de minori. 36 au rămas internați, iar alți opt au fost timiși către alte secții. 25 de copii au fost diagnosticați cu pneumonie, 46 cu infecții respiratorii, 67 cu faringo-amigdalite și laringite, 20 cu dispepsie, patru cu tuse convulsivă și unul cu varicelă.
În perioada de referință, la Secția O-G au fost aduși pe lume 14 copii, dintre care nouă pe cale naturală și cinci prin cezariană.

Vezi articolul

Știri

Sezonul rece vine la pachet cu incendii, dacă nu se respectă măsuri de siguranță elementare

Adăugat

pe

Roman TV

De la începutul anului, pompierii nemțeni au intervenit la 90 de incendii provocate de instalaţii electrice defecte sau folosite necorespunzător , la 86 provocate de coşul/burlanul de fum defect sau necurăţat, la 24 în urma mijloacelor de încălzire lăsate nesupravegheate, improvizate sau defecte, la 19 incendii provocate de focul deschis în spații deschise, la 26 izbucnite de la fumat, 18 pentru jarul sau scânteile căzute din sistemele de încălzire, 25 de la focul deschis în spaţii închise, 28 prin acțiune intenționată, la trei în urma aparatelor electrice sub tensiune nesupravegheate, șapte din cauza unor sisteme de încălzire defecte, opt în urma jocului copiilor cu focul. Pompierii atrag atenția asupra respectării măsurilor de prevenire a unor astfel de situații, în urmă cărora nu sunt puse în pericol doar bunurile, ci și viața.

Pentru asigurarea unei prime intervenţii în caz de incendiu, se recomandă amplasarea în locuinţă a unui stingător.

Vezi articolul

Știri

"Depistează.Tratează.Vindecă.Învinge cancerul de sân, pas cu pas!",un slogan care poate salva vieți

Adăugat

pe

Roman TV

Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie în fiecare an, aduce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese anual. În județul Neamț, în anul 2023 au fost înregistrate 160 de cazuri noi de cancer de sân, în ușoară creștere față de anul 2022 când s-au înregistrat 154 de cazuri noi de cancer de sân la femei, iar în primele 8 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 91 de cazuri noi de cancer de sân la femei. Foarte importantă este depistarea precoce a acestei afecțiuni, prin vizita la medic. Cu cât boala este mai devreme descoperită, cu atât cresc șansele de vindecare.

Din păcate, în anul 2023, în județul Neamț s-au înregistrat 73 de decese prin cancer de sân la femei (47 în mediul urban și 26 în mediul rural), în creștere față de anul 2022. Suportul metodologic al campaniei intitulate ”Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!” este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Neamț.

Vezi articolul

Știri

La 17 ani, Marta Ciobanu din Săbăoani a lansat cartea "Echilibrul tău interior"

Adăugat

pe

Roman TV

Elevă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Marta Ciobanu în vârstă de 17 ani a lansat, în luna august a acestui an, prima sa carte, intitulată „Echilibrul tău interior”. Totul a pornit de la pasiunea sa pentru scris, îndeosebi pentru ficțiune. Înconjurată de oamenii potriviți, Marta s-a orientat, apoi, la a scrie despre dezvoltare personală, plecând de la ideile principale alea manuscrisului său în stil SF. Cartea s-a bucurat de aprecieri din partea comunității, iar tânăra dorește să continue acest drum.

Tânăra a fost înconjurată de prieteni și de familie în ziua lansării cărții, devenind un model în comunitatea din care face parte.

În afară de scris, Marta Ciobanu este pasionată de desenul grafic, de tenis, de plimbări și de muzică. Se consideră o persoană caldă, optimistă, mereu dispusă să iasă din zona de confort, cu idei noi și activă. Tânăra își dorește să devină arhitect, însă nu va renunța la scris, pe care dorește să îl dezvolte în paralel și să publice și alte cărți în domeniul dezvoltării personale.

Vezi articolul

Știri

🚓 Accidente în lanț, la ieșire din Roman spre Iași

Adăugat

pe

Roman TV

La ora 16:21 pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în comuna Săbăoani.
În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau patru persoane. Unul dintre autoturisme a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman (o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD) și SAJ (o ambulanță).
La sosirea forțelor de intervenție toate persoanele erau evacuate.
O fată de 16 ani, o femeie de 43 de ani și un bărbat de 56 de ani după ce au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ au fost transportate la CPU Roman. Un bărbat 30 de ani a fost asistat medical la locul evenimentului de echipajul SMURD însă a refuzat transportul la spital.

La ora 17:35 pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în comuna Săbăoani.
În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme și un autotren, în care se aflau doar conducătorii auto.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman (o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD) și SAJ (o ambulanță).
La sosirea forțelor de intervenție toate persoanele erau evacuate.
Un bărbat de 39 de ani, după ce a primit îngrijiri medicale de la echipajul SAJ, a fost transportat la CPU Roman.
Pompierii au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și pentru curățarea carosabilului.

Vezi articolul

Știri

Dublu incendiu, provocat de acțiuni iresponsabile, la fosta Casă a Pionierilor

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 17 octombrie în jurul orei 19.50, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la fosta casă a pionierilor, situată pe strada Cuza Vodă din Roman. Vineri dimineață, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în aceeași clădire. Fumatul în locuri nepermise și acțiunea iresponsabilă au cauzat cele două incendii. Din păcate, clădirea părăsită, aflată în stare de degradare, reprezintă un loc propice unde oamenii străzii caută să se adăpostească.

În acest caz, polițiștii au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs cel de-al doilea incendiu. În imobil și-a desfășurat activitatea Clubul Copiilor din Roman, înfiinţat în anul 1957, sub denumirea de „Casa Pionierilor”, funcţionând la acea dată cu un număr restrâns de activităţi. În anul 2008, acesta a fost retrocedat Arhiepiscopiei Bisericii Armene, iar de atunci și până în prezent nu au fost găsite soluții de restaurare și conservare a clădirii monument istoric de clasă B, aflată în zona centrală a municipiului Roman.

Vezi articolul

Știri

Stadiu lucrări autostrada A7 – Pod peste râul Moldova, Pildești – jud. Neamț / 18 octombrie 2024

Adăugat

pe

Roman TV

Imagini din data de 18 octombrie 2024

Vezi articolul

Știri

Puțini români bagă rufele noaptea la spălat, pentru a reduce consumul de energie electrică

Adăugat

pe

Doar 5,3% dintre români obișnuiesc să pună în funcțiune, după ora 22:00, diverse aparate electrocasnice, precum mașina de spălat și uscătorul de rufe, dar aproape 59% din totalul celor chestionați ar fi dispuși să își spele mai des rufele noaptea sau să facă diverse alte activități care implică electrocasnicele, dacă ar beneficia în acel interval orar de un tarif al energiei electrice mai avantajos, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.  Sistemul tarifelor diferențiate pe paliere orare de consum înseamnă că, practic, prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile, ci diferă în funcție de intervalul orar în care este consumată. Acesta este mai mic pe zona de noapte față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi. Prin aceste tarife, clientul este stimulat să-și „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit și prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel și prețul.

 

Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare inteligente care să poată înregistra consumul de energie pe fiecare dintre zonele orare. Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia.

În prezent, conform studiului citat, 45% dintre români declară că utilizează aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, cea de vase, uscătorul de rufe) atunci când au nevoie, indiferent de oră, 43% afirmă că fac acest lucru în cursul săptămânii, în intervalul 07:00-22:00, iar alți 6,5% preferă zilele de weekend, fără a alege un interval orar anume. Într-o proporție extrem de ridicată (87%) românii sunt conștienți de faptul că aparatura electronică și cea electrocasnică consumă energie chiar și atunci când se află în stand-by, adică nu este pornită. Doar 13% au recunoscut că nu știau acest lucru. Circa 66% dintre cei chestionați și-au format un obicei din a scoate din priză electrocasnicele și electronicele atunci când pleacă de acasă o perioadă de timp mai lungă, în concediu, de exemplu. Circa 23% spun că fac acest lucru doar uneori, iar 11%, deloc.

 

Majoritatea românilor (51%) lasă telefonul mobil, peste noapte, la încărcat, alți circa 27% spun că doar uneori se întâmplă asta, în timp ce peste 21% reîncarcă bateria numai ziua. Pe de altă parte, peste 44% dintre participanții la sondaj admit că lasă mobilul în priză chiar dacă acesta s-a încărcat, lucru care se întâmplă sporadic și în cazul altor circa 30%. Interesant de reținut este că cei mai mulți dintre posesorii de telefoane mobile (peste 58%) sunt conștienți de faptul că încărcătorul lăsat în priză continuă să consume energie, chiar și după ce mobilul a fost decuplat. Nu știau acest aspect circa 20%, iar aproape 22% spun că au această informație, dar că este vorba despre un consum nesemnificativ de energie.

 

În ceea ce privește timpul petrecut în fața televizoarelor, 72% dintre români alocă acestei activități între minimum 2 ore și maximum 6 ore pe zi (45% stau în fața ecranelor între 2 și 4 ore/zi, iar circa 27%, între 4 și 6 ore/zi). Peste 6 ore zilnic obișnuiesc să stea 19% dintre cei chestionați, în vreme ce 8,8% nu au stat să calculeze timpul în care stau cu telecomanda televizorului în mână. Jumătate dintre respondenți recunosc că lasă televizorul pornit și atunci când fac diverse activități casnice, dar totuși există și o categorie numeroasă de respondenți (45,3%) care spun căau grijă să îl opreascăîn astfel de situații.

 

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

 

Comunicat E-On Delgaz Grid

 

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care Târg Expofashion Roman - 23 octombrie - 27 octombrie

Știri

Știri9 ore în urmă

Sezonul rece vine la pachet cu incendii, dacă nu se respectă măsuri de siguranță elementare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDe la începutul anului, pompierii nemțeni au intervenit la 90 de...

Știri9 ore în urmă

"Depistează.Tratează.Vindecă.Învinge cancerul de sân, pas cu pas!",un slogan care poate salva vieți

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLuna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în...

Știri9 ore în urmă

720 de prezentări la CPU, în o săptămână. La Pediatrie, patru minori cu tuse convulsivă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn intervalul 14-20 octombrie 2024, la Centrul de Primire Urgențe din...

Știri9 ore în urmă

La 17 ani, Marta Ciobanu din Săbăoani a lansat cartea "Echilibrul tău interior"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSElevă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, Marta Ciobanu în...

Știri4 zile în urmă

🚓 Accidente în lanț, la ieșire din Roman spre Iași

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa ora 16:21 pompierii au fost solicitați să intervină la un...

Știri4 zile în urmă

Dublu incendiu, provocat de acțiuni iresponsabile, la fosta Casă a Pionierilor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 17 octombrie în jurul orei 19.50, pompierii romașcani au fost...

Știri4 zile în urmă

Stadiu lucrări autostrada A7 – Pod peste râul Moldova, Pildești – jud. Neamț / 18 octombrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSImagini din data de 18 octombrie 2024

RECLAMĂ

Emisiuni

Cazuri și necazuri9 ore în urmă

Cazuri și necazuri / Apel umanitar: O familie din Săvinești și-a pierdut casa în urma unui incendiu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 22 octombrie, a emisiunii Cazuri și necazuri Cei...

Panorama9 ore în urmă

📺 Panorama / Probleme mari în cel mai mare spital din Neamț / 22 octombrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSSubiectele emisiunii: Probleme mari în cel mai mare spital din Neamț...

Radar TV5 zile în urmă

📺 Radar TV / România, înglodată în datorii / 17 octombrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Cazuri și necazuri / Apel umanitar: Elena are nevoie de un cămin

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCei care pot oferi ajutor o pot contacta pentru detalii suplimentare...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Sondaj cu rezultate surpriză la alegerile parlamentare și prezidențiale / 15 oct 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 15 octombrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Cuvioasa Parascheva – un model pentru mileniul III / 11 octombrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 11 octombrie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Comuna Cordun, magnet pentru companii de renume / 10 octombrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 10 octombrie 2024, a emisiunii Radar TV Investiții...

RECLAMĂ

Populare