Urmărește-ne și pe:

Știri

Puțini români bagă rufele noaptea la spălat, pentru a reduce consumul de energie electrică

Adăugat

pe

Doar 5,3% dintre români obișnuiesc să pună în funcțiune, după ora 22:00, diverse aparate electrocasnice, precum mașina de spălat și uscătorul de rufe, dar aproape 59% din totalul celor chestionați ar fi dispuși să își spele mai des rufele noaptea sau să facă diverse alte activități care implică electrocasnicele, dacă ar beneficia în acel interval orar de un tarif al energiei electrice mai avantajos, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.  Sistemul tarifelor diferențiate pe paliere orare de consum înseamnă că, practic, prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile, ci diferă în funcție de intervalul orar în care este consumată. Acesta este mai mic pe zona de noapte față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi. Prin aceste tarife, clientul este stimulat să-și „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit și prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel și prețul.

 

Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare inteligente care să poată înregistra consumul de energie pe fiecare dintre zonele orare. Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia.

În prezent, conform studiului citat, 45% dintre români declară că utilizează aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, cea de vase, uscătorul de rufe) atunci când au nevoie, indiferent de oră, 43% afirmă că fac acest lucru în cursul săptămânii, în intervalul 07:00-22:00, iar alți 6,5% preferă zilele de weekend, fără a alege un interval orar anume. Într-o proporție extrem de ridicată (87%) românii sunt conștienți de faptul că aparatura electronică și cea electrocasnică consumă energie chiar și atunci când se află în stand-by, adică nu este pornită. Doar 13% au recunoscut că nu știau acest lucru. Circa 66% dintre cei chestionați și-au format un obicei din a scoate din priză electrocasnicele și electronicele atunci când pleacă de acasă o perioadă de timp mai lungă, în concediu, de exemplu. Circa 23% spun că fac acest lucru doar uneori, iar 11%, deloc.

 

Majoritatea românilor (51%) lasă telefonul mobil, peste noapte, la încărcat, alți circa 27% spun că doar uneori se întâmplă asta, în timp ce peste 21% reîncarcă bateria numai ziua. Pe de altă parte, peste 44% dintre participanții la sondaj admit că lasă mobilul în priză chiar dacă acesta s-a încărcat, lucru care se întâmplă sporadic și în cazul altor circa 30%. Interesant de reținut este că cei mai mulți dintre posesorii de telefoane mobile (peste 58%) sunt conștienți de faptul că încărcătorul lăsat în priză continuă să consume energie, chiar și după ce mobilul a fost decuplat. Nu știau acest aspect circa 20%, iar aproape 22% spun că au această informație, dar că este vorba despre un consum nesemnificativ de energie.

 

În ceea ce privește timpul petrecut în fața televizoarelor, 72% dintre români alocă acestei activități între minimum 2 ore și maximum 6 ore pe zi (45% stau în fața ecranelor între 2 și 4 ore/zi, iar circa 27%, între 4 și 6 ore/zi). Peste 6 ore zilnic obișnuiesc să stea 19% dintre cei chestionați, în vreme ce 8,8% nu au stat să calculeze timpul în care stau cu telecomanda televizorului în mână. Jumătate dintre respondenți recunosc că lasă televizorul pornit și atunci când fac diverse activități casnice, dar totuși există și o categorie numeroasă de respondenți (45,3%) care spun căau grijă să îl opreascăîn astfel de situații.

 

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

 

Comunicat E-On Delgaz Grid

 

Știri

75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un autoturism, pe o stradă din localitatea Nistria, comuna Boghicea din județul Neamț. Băiatul, spun părinții acestuia, a ieșit cu tortineta de pe o stradă secundară în strada principală, pe un loc fără marcaj de trecere. Reușise să treacă strada când, pe contrasens, l-a lovit un autoturism condus de o femeie din aceeași comună. Oamenii susțin că băiatul, deși a trecut prin loc nepermis, ar fi fost lovit pe fondul unei viteze excesive. Viteza nu ne-a putut fi comunicată de către IPJ Neamț, aceste date fiind la dosar și nu în posesia poliției, potrivit informațiilor primite. Totuși, o expertiză care se află la dosar arată că șoferița conducea cu viteza legală în momentul impactului, potrivit apărătorului legal al acesteia. O a doua nemulțumire a familiei este legată de faptul că s-a solicitat clasarea cauzei, deoarece tânărul nu a respectat indicatorul „Oprire”. Din cauza leziunilor suferite, fiindu-i montate tije în mai multe zone din corp, băiatul a fost nevoit să înghețe anul școlar și toate cheltuielile au fost suportate de familie, inclusiv cele de transport, adolescentul fiind spitalizat la unitatea sanitară „Sfânta Maria” din Iași, unde a necesitat – conform documentelor – un număr de 75 de zile de îngrijiri medicale, dar și intervenții chirurgicale.

De cealaltă parte, avocatul șoferiței, Alexandru Iștoc spune că femeia nu se uita pe telefon în momentul impactului și că aceasta s-a trezit cu minorul în fața mașinii. Privind viteza, potrivit expertizei atașate la dosar, femeia s-ar fi încadrat în limitele legale, iar impactul a avut loc pe contrasens deoarece aceasta ar fi tras la volan pentru a-l evita pe băiat.

Poliția Neamț nu a identificat cele din urmă acuzații în evidențe, conform declarațiilor primite. Ne-au fost transmise și împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.

Familia poate formula plângere împotriva soluției de clasare a cauzei.

Vezi articolul

Știri

Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Adăugat

pe

Roman TV

Despre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul 2023, atunci când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț ne transmitea faptul că la stațiile de epurare ale Companiei Județene Apa SERV SA, respectiv la cele din Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman – cea din urmă la acea vreme gestionată tot de compania nemțeană – fuseseră realizate opt controale privind respectarea legislației de mediu, în urma unor sesizări. La Roman, acestea vizau evacuarea de ape uzate neepurate sau parțial epurate în râul Siret, direct din stația de epurare. S-a constatat atunci că obiectivul funcționa fără a deține autorizație de mediu. S-a dispus interzicerea desfășurării activității de colectare și epurare a apelor uzate, fără a deține autorizație de mediu și s-a aplicat amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Și atacul.ro, colaboratorul redacției noastre, arăta în materialele de presă că apa râului Siret părea a fi contaminată, conform unor imagini captate de pe Google Maps, în luna mai a anului 2023. (poze) Aflăm în luna aprilie 2025, din declarațiile primarului Municipiului Roman, că ceea ce scriau cele două redacții în anul 2023 se confirmă.

Privind investițiile de la stația de epurare din Roman a vorbit și inginer Mihail Doruș, directorul general al Companiei Apa Vital – noul operator de pe raza municipiului nostru – în cadrul unei ședințe a Consiliului Local desfășurate în luna martie a anului în curs.

La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Vital au tranmsi și valorile totale estimate în Programul de investitii din Bugetul APAVITAL aprobat in februarie 2025, Astfel, lucrările de pe str. Mihai Eminescu sunt estimate la o valoare de 1.790.000 lei, iar cele de pe str. Tineretului la suma de 1.900.000 lei, bani investiți din bugetul companiei. Costurile lucrărilor efectuate pe Bulevardul Republicii nu au putut fi emise, având în vedere că au fost efectuate în regie proprie, deci nu cu firme externe, prin scoatere la licitație, așa cum este cazul primelor două proiecte menționate.

Vezi articolul

Știri

Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Adăugat

pe

Roman TV

Șahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și rezultate deosebite la competiții importante. La două dintre ele, recent organizate, aceștia au participat alături de sportivi foarte bine pregatiți, unii cu notorietate, căpătând astfel experiență pentru competițiile viitoare.

Vacanța de vară reprezintă un timp pe care șahiștii îl fructifică, exersând și mai mult pentru a atinge performanța. Totul, fără presiune, doar din pasiune pentru acest sport.

Vezi articolul

Știri

Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL, un contract de achiziție în valoare de 117.639,35 lei fără TVA, privind efectuarea unor lucrări de reparații la soclul statuii lui Ștefan cel Mare, amplasat în sensul giratoriu de la Favorit.

Potrivit informațiilor furnizate, statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Constantin Crengăniș, în anul 2004. Inițial a fost amplasată la Favorit, în squar, iar din 2009 relocată în sensul giratoriu.

Vezi articolul

Știri

Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Adăugat

pe

Roman TV

Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă a decedat în piață, după ce anterior, acesta fusese la medicul de familie din Roman. Pentru că inițial medicul nu a vrut să emită certificat medico-legal de constatare a decesului, oamenii legii au întocmit dosar penal. Ulterior, cadrul medical s-ar fi răzgândit, eliberând documentul.

Vezi articolul

Știri

Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, eveniment inclus în seria manfestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Vor fi prezente trupe de teatru din Medgidia, Lugoj, Brasov si Cahul, care vor suține câte două spectacole pe seară. Intrarea este libera, deci romașcanii și nu numai sunt invitați să se bucure de specatcolele de teatru.

Vezi articolul

Știri

Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Adăugat

pe

Roman TV

Lucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea lunii noiembrie a anului 2024, iar astăzi, la șase luni de la debut, vorbim despre faptul că acest obiectiv ar putea fi finalizat în circa o săptămână, potrivit anunțului emis de către primarul comunei Sagna, Vasilică Roca. O investiție la care s-a lucrat în timp record, având în vedere complexitatea obiectivului. După finalizarea procedurii de achiziție a contractului de lucrări, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei, fără TVA. Podul este administrat de Consiliul Județean Neamț, iar proiectul a fost câștigat de asocierea având lider constructorul Danlin XXL.

Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a precizat că încă de la preluarea mandatului a militat pentru construirea acestui obiectiv, alături de consilierii județeni, dar și că facturile înaintate de către constructor au fost decontate, până în acest moment. Urmează ca obiectivulsă treacă, după finalizarea în integralitate, prin procedura de avizare, dar și de teste. Abia după ce aceste aspecte vor fi încheiate cu succes, obiectivul va putea fi dat în folosință.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a mai precizat că sunt în derulare mai multe litigii prin care se dorește recuperarea prejudiciilor privind fondurile alocate firmelor constructoare pentru reabilitarea vechiului pod. Conform acordului contractual, lucrările la noul pod au termen de două luni pentru faza de proiectare și de 11 luni pentru execuția propriu-zisă. Conform Consiliului Județean Neamț, noul pod are o lungime de 216 metri liniari, trei deschideri centrale de 40 de metri, o deschidere marginală spre Sagna de 31 de metri și o deschidere spre satul Luțca de 25 de metri.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri4 zile în urmă

75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un...

Știri4 zile în urmă

Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSDespre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul...

Știri5 zile în urmă

Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSȘahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și...

Știri5 zile în urmă

Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL,...

Știrio săptămână în urmă

Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSZilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă...

Știrio săptămână în urmă

Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea...

Știrio săptămână în urmă

Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSLucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV4 zile în urmă

📺 Radar TV / De ce apa livrată de Apavital este una dintre cele mai scumpe din țară / 15 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 15 mai, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Gheorghe Vlasie, consultant...

Panorama6 zile în urmă

📺 Panorama / Alegerile prezidențiale au împărțit țara. Români contra români / 13 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 13 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Cât de eficientă este exploatată pădurea statului român / 8 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 8 mai, a emisiunii 📺 Radar TV Invitat: 🤵 Daniel Popa,...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, est sau vest? / 6 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 6 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandru Nistor Subiectele...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / RNP-Romsilva intră în reorganizare / 1 mai 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 1 mai, a emisiunii 📺 Radar TV Invitat: 🤵 Daniel Popa,...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, raiul bugetarilor. Lefuri babane și vacanțe / 29 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 29 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea Subiectele...

Radar TV4 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / România după alegeri. Ce surprize ne așteaptă / 24 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS🆕 Ediția de joi, 24 aprilie, a emisiunii Radar TV Invitat: Cristian Ungurianu Moderator:...

RECLAMĂ

Populare