Știri
Puțini români bagă rufele noaptea la spălat, pentru a reduce consumul de energie electrică

Doar 5,3% dintre români obișnuiesc să pună în funcțiune, după ora 22:00, diverse aparate electrocasnice, precum mașina de spălat și uscătorul de rufe, dar aproape 59% din totalul celor chestionați ar fi dispuși să își spele mai des rufele noaptea sau să facă diverse alte activități care implică electrocasnicele, dacă ar beneficia în acel interval orar de un tarif al energiei electrice mai avantajos, reiese dintr-o cercetare sociologică realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid. Sistemul tarifelor diferențiate pe paliere orare de consum înseamnă că, practic, prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile, ci diferă în funcție de intervalul orar în care este consumată. Acesta este mai mic pe zona de noapte față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi. Prin aceste tarife, clientul este stimulat să-și „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit și prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel și prețul.
Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare inteligente care să poată înregistra consumul de energie pe fiecare dintre zonele orare. Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia.
În prezent, conform studiului citat, 45% dintre români declară că utilizează aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, cea de vase, uscătorul de rufe) atunci când au nevoie, indiferent de oră, 43% afirmă că fac acest lucru în cursul săptămânii, în intervalul 07:00-22:00, iar alți 6,5% preferă zilele de weekend, fără a alege un interval orar anume. Într-o proporție extrem de ridicată (87%) românii sunt conștienți de faptul că aparatura electronică și cea electrocasnică consumă energie chiar și atunci când se află în stand-by, adică nu este pornită. Doar 13% au recunoscut că nu știau acest lucru. Circa 66% dintre cei chestionați și-au format un obicei din a scoate din priză electrocasnicele și electronicele atunci când pleacă de acasă o perioadă de timp mai lungă, în concediu, de exemplu. Circa 23% spun că fac acest lucru doar uneori, iar 11%, deloc.
Majoritatea românilor (51%) lasă telefonul mobil, peste noapte, la încărcat, alți circa 27% spun că doar uneori se întâmplă asta, în timp ce peste 21% reîncarcă bateria numai ziua. Pe de altă parte, peste 44% dintre participanții la sondaj admit că lasă mobilul în priză chiar dacă acesta s-a încărcat, lucru care se întâmplă sporadic și în cazul altor circa 30%. Interesant de reținut este că cei mai mulți dintre posesorii de telefoane mobile (peste 58%) sunt conștienți de faptul că încărcătorul lăsat în priză continuă să consume energie, chiar și după ce mobilul a fost decuplat. Nu știau acest aspect circa 20%, iar aproape 22% spun că au această informație, dar că este vorba despre un consum nesemnificativ de energie.
În ceea ce privește timpul petrecut în fața televizoarelor, 72% dintre români alocă acestei activități între minimum 2 ore și maximum 6 ore pe zi (45% stau în fața ecranelor între 2 și 4 ore/zi, iar circa 27%, între 4 și 6 ore/zi). Peste 6 ore zilnic obișnuiesc să stea 19% dintre cei chestionați, în vreme ce 8,8% nu au stat să calculeze timpul în care stau cu telecomanda televizorului în mână. Jumătate dintre respondenți recunosc că lasă televizorul pornit și atunci când fac diverse activități casnice, dar totuși există și o categorie numeroasă de respondenți (45,3%) care spun căau grijă să îl opreascăîn astfel de situații.
Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.
Comunicat E-On Delgaz Grid
Știri
Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

În penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, joi – 3 iulie 2025 – pompierii de la Detașamentul Roman au fost invitați de inițiatorul proiectului, profesor Mădălina Bozieanu, să le vorbească participanților despre această meserie, să le prezinte echipamentul din dotare și să îi învețe pe copii reguli de comportament în cazul unor situații de urgență, cât și despre acordarea primului ajutor. Încântați, copiii au ascultat sfaturile salvatorilor, au probat echipamentele, au pus întrebări și au plecat acasă acumulând noi cunoștințe.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și vineri, 4 iulie, fiind și ultima zi a ediției din acest an.
Știri
25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Cu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova” arată că a fost vizitat de foarte multe persoane în sezonul estival 2024. Mai exact, circa 65.000 de vizitatori au intrat la bazinele ștrandului din Roman, vara trecută, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației locale. În acest context, dar și al zilelor caniculare care se anunță, la debutul acestui sezon estival, redactorul Roman TV a întrebat dacă numărul salvamarilor este unul adecvat acestui aflux de persoane sau dacă nu ar trebui suplimentat. Din păcate, în Roman nu ar fi persoane care să se îmbulzească la acest loc de muncă.
Pe 18 iunie, municipalitatea a încheiat, cu Bulai Cătălin Persoană Fizică Autorizată, un contrcat în valoare de 20.000 de lei fără TVA, pentru servicii de salvare acvatică în ștrandul municipal, iar pe 25 iunie a fost încheiat un alt contract, cu Sandu Eduard-Ștefan Persoană Fizică Autorizată, contra sumei de 5.000 de lei fără TVA, pentru aceleași servicii. Prima entitate ar urma să presteze 400 de ore, iar cea de-a doua 100 de ore de servicii în ștrand, de sumele menționate. În ștrand, în acest sezon estival sunt circa 1.000 șezlonguri. Au fost efectuate reparații curente și achiziționate produse precum clor și alte cosumabile în sumă aproximativă de 300.000 lei și au fost efectuate lucrări la corabie, în valoare de 300.000 de lei.
Știri
Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la activitatea pastorală și misionară, printre care a aprobat caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, în prezent acesta fiind monah penitent în Penitenciarul Bacău.
Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru au fost condamnați definitiv la 8 ani închisoare cu executare, respectiv la 14 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru agresiuni sexuale și violuri în formă continuată asupra minorilor. Dosarul celor doi a fost deschis în anul 2019, după o investigație a publicației „Să fie lumină”, care posedă documentul judiciar în care sunt descrise atrocitățile care se petreceau dincolo de ușile închise. Aceeași publicație notează faptul că au fost comise peste 100 de fapte de viol asupra victimelor, fiind vorba despre elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși. La data de 30 aprilie 2025, atât Cornel Onilă, cât și Sebastian Jitaru au fost identificați de polițiștii nemțeni la Mănăstirea Văratec, respectiv la domiciliul său din Pângărați și escortați la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.
Pe lângă condamnările penale, instanța a decis ca Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” sunt părți responsabile civilmente și, prin urmare, au obligația – pe lângă cei doi condamnați – să le achite celor trei victime daune morale de 170.000 de euro.
Știri
12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00, când valul de căldură se va extinde în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În acest context, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Roman a pregătit mai multe puncte de prim ajutor și puncte de distribuție a apei potabile.
Punctele de prim ajutor sunt la Farmacia Aruncus din Pietonal Ștefan cel Mare, Bl. 1, la Drogheria Sira Plant din Str. Anton Pann, Bl. 12/3, la Farmacia Stejara situată pe Str. Smirodava, nr. 43, la Dispensarul din Str. Bogdan Dragoș, nr. 1. Puncte de distribuție a apei potabile sunt la Primăria Municipiului Roman – Piața Roman Vodă, nr. 1, la Serviciul de Evidență a Populației – Str. Ștefan cel Mare, nr. 268, la Direcția de Asistență Socială – Str. Alexandru cel Bun, nr. 3, la Biblioteca „George Radu Melidon” – Bld. Roman Mușat, nr. 19, la Casa Căsătoriilor – Str. C. Dobrogeanu Gherea, nr. 39 și la Piața Centrală – Hală.
Pe 16 iunie 2025, municipalitatea a achiziționat, de la SC. Ultra Total Invest SRL, apă plată și pahare de unică folosință în valoare de circa 12.000 de lei inclusiv TVA. Au fost achiziționate 3.000 de sticle de apă plată îmbuteliată în pet de 2 litri.
Știri
Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.
Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.
Știri
Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Folosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut unei femei în vârstă de 45 de ani din Bacău bijuteriile și telefonul mobil pe care le avea asupra sa, în zona Gării din Roman. Ulterior, acesta a agresat-o sexual pe femeie. S-a întâmplat acum două seri, în jurul orei 21. Femeia de serviciu din gară a alertat autoritățile cu privire la cele întâmplate.
Pe 2 iulie, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Știri
Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Ziua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o bornă istorică. În cadrul târgului HAM RADIO 2025, în Friedrichshafen -Germania, în prezenţa oficialilor IARU şi a unui public internaţional numeros, juniorul român Ianis Scutaru, în vârstă de 13 ani din Piatra Neamţ, a stabilit un nou record mondial la proba RufZXP. La ora 10:38, Ianis s-a aşezat la tastatură. În doar 110 secunde, a parcurs auditiv 50 de indicative transmise în telegrafie, atingând urmatoarele valori: punctaj total – 395.191 puncte, viteza maximă – 1160 caractere/minut.
Dublu campion mondial, Ianis Scutaru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția