Știri
Polițistul Vitalie Josanu, cercetat disciplinar „în secret” pentru opinarea în presă, din postura de lider sindical

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor polițiști activi ai sindicatului SPR „Diamantul”, liderul acestuia, Vitalie Josanu, anunță că este cercetat disciplinar, pe motiv că ar fi denigrat imaginea Poliției Române, în cadrul unor apariții TV și, cel mai probabil, și în presa scrisă. Mai mult decât atât, sesizarea șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Benone Matei, ar fi fost clasificată drept „secret de serviciu” și ar fi fost trimisă cu maximă discreție Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând ca liderul de sindicat să fie cercetat de către Biroul Control Intern. Modul în care s-a acționat în acest caz a inflamat opinia publică, îndeosebi în mediul online. Vitalie Josanu solicită desecretizarea actului de sesizare al IGPR, cu expunerea motivelor care au stat la baza deschiderii cercetării disciplinare împotriva sa. Mai jos, integral, scrisoarea deschisă semnată de liderul sindical.
„Având în vedere că am calitatea de președinte al sindicatului Diamantul (care este al treilea sindicat din Ministerul Afacerilor Interne ca număr de membri, după SNPPC și Europol), sunt dator să informez cei peste 3.600 de membri polițiști activi că sunt cercetat disciplinar, la sesizarea chestorului Benone Matei, șeful IGPR, și la propunerea șefului Direcției Control Intern, comisar-șef de poliție Iulian Vincențiu IONICĂ, exclusiv pentru fapte și opinii publice ale subsemnatului, în calitate de lider și reprezentant al sindicatului .
Esențial, mi se aduc trei acuzații de către șeful IGPR, domnul Benone Matei, împreună cu domnul Iulian Ionică, șeful controlului intern al IGPR: exprimarea de <<opinii politice>>, denigrarea imaginii Poliției Române (opinii critice fundamentate pe elemente factuale) și portul uniformei în afara exercitării atribuțiunilor de serviciu (la o emisiune TV respectabilă).
Este deosebit de important să aflați că sesizarea șefului IGPR a fost clasificată abuziv <<secret de serviciu>>, deși privește fapte publice ale subsemnatului, săvârșite în calitatea publică de președinte de sindicat și a fost trimisă discret la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț ca să fiu cercetat local de către doamna Oana Dăscălescu, șefa controlului intern, despre care recent s-a aflat, cu îngrijorare, cât de dedicată poate fi ordinelor primite de la șeful IGPR și cât de mult îi pasă de respectarea limitelor legale atunci când șeful Benone Matei da un ordin.
Prin mecanismul utilizat de IGPR (secretizare, urmată de pasarea cartofului fierbinte la o unitate subordonată) se urmărește ca cei care au făcut sesizarea, ascunzându-se în spatele secretului de serviciu, să devină și cei care soluționează eventuala mea contestație împotriva măsurii disciplinare.
Șeful IGPR avea deplină competență legală să dispună cercetarea mea disciplinară de către Direcția Control Intern condusă de Iulian Vincențiu IONICĂ, asigurând astfel că eventuala mea contestație va fi examinată obiectiv de organul superior, aparatul central al MAI, neimplicat în faza cercetării si sancționării disciplinare. N-au făcut-o, în scopul evident de a controla calea de atac (contestația) și soluția!
Prin secretizarea abuzivă s-a urmărit si să fiu împiedicat să informez membrii sindicatului si membrii societății civile că mă confrunt cu acțiuni represive din partea șefului IGPR pentru activitatea mea sindicală publică, având ca posibil efect destituirea mea din poliție și o nevoie a membrilor de a alege un nou președinte de sindicat, după eliminarea actualului președinte.
De asemenea, consider că prin secretizare s-a urmărit să se ascundă că șeful IGPR și șeful controlului intern al IGPR încalcă prevederile art. 7 din Legea 367 din 2022 a dialogului social și pătrund pe teritoriul infracțiunii prevăzute la art. 176 (2) din Legea 367/2022.
Art 7 :
(2) Este interzisă orice intervenţie din partea autorităţilor publice, a angajatorilor şi a organizaţiilor acestora de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Este interzis orice act de ingerinţă al angajatorilor, patronilor sau al organizaţiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentanţii sau membrii lor, în constituirea organizaţiilor sindicale sau în exercitarea drepturilor lor.
Art 176: (2) Condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia infracţiunii prevăzute la alin. (1).
Sunt relevante din legea 182/2002 și următoarele prevederi:
Art. 15 lit. e) stabilește ca sunt informaţii secrete de serviciu, informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat.
Împrejurarea că seful IGPR dispune cercetarea președintelui unui sindicat important, pentru fapte și opinii publice critice exprimate în calitatea de președinte de sindicat, nu poate aduce prejudicii IGPR, ci doar victimei directe (subsemnatului) și victimei indirecte, sindicatul.
Tot legea 182/2002 arata foarte clar la art. 33 ca conduitele abuzive, de încălcare a legii, nu pot fi secretizate:
<<Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei.>>
Aș aminti și Principiile de la Johanesburg care nu constituie norme obligatorii, însă oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, ai Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi ai altor organisme jurisdicţionale internaţionale, se raportează tot mai frecvent la acestea, considerînd oportună transformarea lor în standarde. Principiul 13 are urmatoarea formulare : <<În toate legile şi deciziile privind dreptul de a obţine informaţii, va prima interesul public în cunoaşterea informaţiilor.>>
Prin lupa acestor texte, cum poate prevala interesul IGPR de a ascunde că președintele Sindicatului Diamantul, al treilea sindicat din MAI, este cercetat disciplinar (pentru fapte și opinii critice publice, în calitatea de presedinte de sindicat) și de a ascunde care sunt, concret, aceste acuzații disciplinare, față de interesul public de a cunoaște existența cercetării disciplinare și motivele cercetării? Cei peste 3.600 de polițiști membri ai sindicatului, cei 33.474 de urmăritori fideli ai paginii de Facebook a sindicatului, jurnaliștii de profil care urmăresc și preiau, des, opiniile sindicatului au dreptul să cunoască de ce sunt cercetat, să iși formeze propria percepție asupra <<greșelilor>> presedintelui Vitalie Josanu si poate asupra <<greșelilor>> IGPR?
Am dreptul să imi justific public faptele și opiniile publice în calitatea publică de lider sindical și să combat la fel de public acuzațiile disciplinare aduse președintelui unei organizații sindicale independente și care juridic nu se află în subordinea MAI sau IGPR? Am dreptul să protejez atât reputația mea personală, cât și reputația sindicatului? Eu nu mă tem de o examinare publică a acțiunilor mele (deja) publice în serviciul sindicatului, nu mă tem să aduc în fata colegilor și urmăritorilor sindicatului, a presei, acuzațiile <<disciplinare>> ale IGPR și nu mă tem să răspund public acestor acuzații. Nu mă simt rușinat, nu mă simt vinovat pentru modul în care mi-am îndeplinit până în prezent, mandatul sindical. Însă, IGPR are motive să se teamă și pentru acest motiv a simțit nevoia să își secretizeze acuzațiile disciplinare și care reprezentă o ingerință gravă, abuzivă, interzisă explicit de legiuitor, oricărei autorități publice, în activitatea sindicatului Diamantul.
De când până când actele unei cercetări disciplinare sunt secrete? Știți toți că nu aceasta este regula în MAI. Câți dintre polițiștii cercetați disciplinar în ultimii trei ani ați <<beneficiat>> de acest tratament special din partea IGPR? Pare rezonabil să considerăm că <<excepționalitatea>> se datorează doar împrejurării că sunt președinte de sindicat, cercetat pentru fapte săvârșite în exercițiul calității sindicale și că IGPR nu vrea să riște expunerea publică? Că nu se vrea să aflați în ce constau acuzațiile? Eu solicit public șefului IGPR, dl Benone Matei, să desecretizeze acel act de sesizare al IGPR și care conține acuzațiile care îmi sunt aduse de șeful IGPR. Daca domnia sa are o jenă, solicit domnului ministru Cătălin Predoiu să intervină domnia sa și să dispună desecretizarea! Că doar nu avem nimic de ascuns, nici eu nici șeful IGPR!
Din legea 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public este relevant articolul 22 <<Interdicţia represaliilor>>:
(1) Este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public, ameninţări cu represalii sau tentative de represalii, în special cele care privesc:
- b) concedierea sau eliberarea din funcţia publică;
- c) modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu;
- f) aplicarea oricărei alte sancţiuni disciplinare;
- g) constrângerea, intimidarea, hărţuirea;”
Cazul nu este fără precedent, în județul Neamț. Cel puțin, nu la capitolul cercetare disciplinară a unui polițist pentru aparițiile în presă din postura de lider de sindicat. Este și cazul agentului de poliție Ioan Cănărău, cercetat disciplinar pentru „fapte” similare. Excepția, în cazul de față, constă în secretizarea documentului care prevede cercetarea disciplinară față de Vitalie Josanu. Postarea privind scrisoarea deschisă adresată membrilor de sindicat a strâns multe reacții în rândul internauților, majoritatea susținând cauza liderului Sindicatului „Diamantul”, Vitalie Josanu.
Știri
75 de zile de spitalizare, după un accident. Se propune clasarea: minorul nu a respectat indicatorul „Oprire”

Pe 12 iulie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit de un autoturism, pe o stradă din localitatea Nistria, comuna Boghicea din județul Neamț. Băiatul, spun părinții acestuia, a ieșit cu tortineta de pe o stradă secundară în strada principală, pe un loc fără marcaj de trecere. Reușise să treacă strada când, pe contrasens, l-a lovit un autoturism condus de o femeie din aceeași comună. Oamenii susțin că băiatul, deși a trecut prin loc nepermis, ar fi fost lovit pe fondul unei viteze excesive. Viteza nu ne-a putut fi comunicată de către IPJ Neamț, aceste date fiind la dosar și nu în posesia poliției, potrivit informațiilor primite. Totuși, o expertiză care se află la dosar arată că șoferița conducea cu viteza legală în momentul impactului, potrivit apărătorului legal al acesteia. O a doua nemulțumire a familiei este legată de faptul că s-a solicitat clasarea cauzei, deoarece tânărul nu a respectat indicatorul „Oprire”. Din cauza leziunilor suferite, fiindu-i montate tije în mai multe zone din corp, băiatul a fost nevoit să înghețe anul școlar și toate cheltuielile au fost suportate de familie, inclusiv cele de transport, adolescentul fiind spitalizat la unitatea sanitară „Sfânta Maria” din Iași, unde a necesitat – conform documentelor – un număr de 75 de zile de îngrijiri medicale, dar și intervenții chirurgicale.
De cealaltă parte, avocatul șoferiței, Alexandru Iștoc spune că femeia nu se uita pe telefon în momentul impactului și că aceasta s-a trezit cu minorul în fața mașinii. Privind viteza, potrivit expertizei atașate la dosar, femeia s-ar fi încadrat în limitele legale, iar impactul a avut loc pe contrasens deoarece aceasta ar fi tras la volan pentru a-l evita pe băiat.
Poliția Neamț nu a identificat cele din urmă acuzații în evidențe, conform declarațiilor primite. Ne-au fost transmise și împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.
Familia poate formula plângere împotriva soluției de clasare a cauzei.
Știri
Stația de epurare de la Roman deversa în râu mizerie neepurată pe vremea Apa SERV, spune edilul Romanului

Despre stația de epurare din municipiul Roman, redacția noastră a scris încă din anul 2023, atunci când Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Neamț ne transmitea faptul că la stațiile de epurare ale Companiei Județene Apa SERV SA, respectiv la cele din Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman – cea din urmă la acea vreme gestionată tot de compania nemțeană – fuseseră realizate opt controale privind respectarea legislației de mediu, în urma unor sesizări. La Roman, acestea vizau evacuarea de ape uzate neepurate sau parțial epurate în râul Siret, direct din stația de epurare. S-a constatat atunci că obiectivul funcționa fără a deține autorizație de mediu. S-a dispus interzicerea desfășurării activității de colectare și epurare a apelor uzate, fără a deține autorizație de mediu și s-a aplicat amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei, conform prevederilor legale în vigoare. Și atacul.ro, colaboratorul redacției noastre, arăta în materialele de presă că apa râului Siret părea a fi contaminată, conform unor imagini captate de pe Google Maps, în luna mai a anului 2023. (poze) Aflăm în luna aprilie 2025, din declarațiile primarului Municipiului Roman, că ceea ce scriau cele două redacții în anul 2023 se confirmă.
Privind investițiile de la stația de epurare din Roman a vorbit și inginer Mihail Doruș, directorul general al Companiei Apa Vital – noul operator de pe raza municipiului nostru – în cadrul unei ședințe a Consiliului Local desfășurate în luna martie a anului în curs.
La solicitarea Roman TV, reprezentanții Apa Vital au tranmsi și valorile totale estimate în Programul de investitii din Bugetul APAVITAL aprobat in februarie 2025, Astfel, lucrările de pe str. Mihai Eminescu sunt estimate la o valoare de 1.790.000 lei, iar cele de pe str. Tineretului la suma de 1.900.000 lei, bani investiți din bugetul companiei. Costurile lucrărilor efectuate pe Bulevardul Republicii nu au putut fi emise, având în vedere că au fost efectuate în regie proprie, deci nu cu firme externe, prin scoatere la licitație, așa cum este cazul primelor două proiecte menționate.
Știri
Șahiștii CSM Roman bifează participări și rezultate importante, la competiții de anvergură

Șahiștii Clubului Sportiv Municipal Roman, pregătiți de instructorul Mihai Ionuț Gânju, bifează participări și rezultate deosebite la competiții importante. La două dintre ele, recent organizate, aceștia au participat alături de sportivi foarte bine pregatiți, unii cu notorietate, căpătând astfel experiență pentru competițiile viitoare.
Vacanța de vară reprezintă un timp pe care șahiștii îl fructifică, exersând și mai mult pentru a atinge performanța. Totul, fără presiune, doar din pasiune pentru acest sport.
Știri
Se repară soclul statuii lui Ștefan cel Mare. Lucrările, 28.000 de euro

Pe 12 mai 2025, Primăria Municipiului Roman a încheiat, cu SC. Farcaș Construct SRL, un contract de achiziție în valoare de 117.639,35 lei fără TVA, privind efectuarea unor lucrări de reparații la soclul statuii lui Ștefan cel Mare, amplasat în sensul giratoriu de la Favorit.
Potrivit informațiilor furnizate, statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Constantin Crengăniș, în anul 2004. Inițial a fost amplasată la Favorit, în squar, iar din 2009 relocată în sensul giratoriu.
Știri
Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă a decedat în piață, după ce anterior, acesta fusese la medicul de familie din Roman. Pentru că inițial medicul nu a vrut să emită certificat medico-legal de constatare a decesului, oamenii legii au întocmit dosar penal. Ulterior, cadrul medical s-ar fi răzgândit, eliberând documentul.
Știri
Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Pe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, eveniment inclus în seria manfestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Vor fi prezente trupe de teatru din Medgidia, Lugoj, Brasov si Cahul, care vor suține câte două spectacole pe seară. Intrarea este libera, deci romașcanii și nu numai sunt invitați să se bucure de specatcolele de teatru.
Știri
Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Lucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea lunii noiembrie a anului 2024, iar astăzi, la șase luni de la debut, vorbim despre faptul că acest obiectiv ar putea fi finalizat în circa o săptămână, potrivit anunțului emis de către primarul comunei Sagna, Vasilică Roca. O investiție la care s-a lucrat în timp record, având în vedere complexitatea obiectivului. După finalizarea procedurii de achiziție a contractului de lucrări, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei, fără TVA. Podul este administrat de Consiliul Județean Neamț, iar proiectul a fost câștigat de asocierea având lider constructorul Danlin XXL.
Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a precizat că încă de la preluarea mandatului a militat pentru construirea acestui obiectiv, alături de consilierii județeni, dar și că facturile înaintate de către constructor au fost decontate, până în acest moment. Urmează ca obiectivulsă treacă, după finalizarea în integralitate, prin procedura de avizare, dar și de teste. Abia după ce aceste aspecte vor fi încheiate cu succes, obiectivul va putea fi dat în folosință.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a mai precizat că sunt în derulare mai multe litigii prin care se dorește recuperarea prejudiciilor privind fondurile alocate firmelor constructoare pentru reabilitarea vechiului pod. Conform acordului contractual, lucrările la noul pod au termen de două luni pentru faza de proiectare și de 11 luni pentru execuția propriu-zisă. Conform Consiliului Județean Neamț, noul pod are o lungime de 216 metri liniari, trei deschideri centrale de 40 de metri, o deschidere marginală spre Sagna de 31 de metri și o deschidere spre satul Luțca de 25 de metri.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția