Știri
Polițistul Vitalie Josanu, cercetat disciplinar „în secret” pentru opinarea în presă, din postura de lider sindical

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor polițiști activi ai sindicatului SPR „Diamantul”, liderul acestuia, Vitalie Josanu, anunță că este cercetat disciplinar, pe motiv că ar fi denigrat imaginea Poliției Române, în cadrul unor apariții TV și, cel mai probabil, și în presa scrisă. Mai mult decât atât, sesizarea șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Benone Matei, ar fi fost clasificată drept „secret de serviciu” și ar fi fost trimisă cu maximă discreție Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând ca liderul de sindicat să fie cercetat de către Biroul Control Intern. Modul în care s-a acționat în acest caz a inflamat opinia publică, îndeosebi în mediul online. Vitalie Josanu solicită desecretizarea actului de sesizare al IGPR, cu expunerea motivelor care au stat la baza deschiderii cercetării disciplinare împotriva sa. Mai jos, integral, scrisoarea deschisă semnată de liderul sindical.
„Având în vedere că am calitatea de președinte al sindicatului Diamantul (care este al treilea sindicat din Ministerul Afacerilor Interne ca număr de membri, după SNPPC și Europol), sunt dator să informez cei peste 3.600 de membri polițiști activi că sunt cercetat disciplinar, la sesizarea chestorului Benone Matei, șeful IGPR, și la propunerea șefului Direcției Control Intern, comisar-șef de poliție Iulian Vincențiu IONICĂ, exclusiv pentru fapte și opinii publice ale subsemnatului, în calitate de lider și reprezentant al sindicatului .
Esențial, mi se aduc trei acuzații de către șeful IGPR, domnul Benone Matei, împreună cu domnul Iulian Ionică, șeful controlului intern al IGPR: exprimarea de <<opinii politice>>, denigrarea imaginii Poliției Române (opinii critice fundamentate pe elemente factuale) și portul uniformei în afara exercitării atribuțiunilor de serviciu (la o emisiune TV respectabilă).
Este deosebit de important să aflați că sesizarea șefului IGPR a fost clasificată abuziv <<secret de serviciu>>, deși privește fapte publice ale subsemnatului, săvârșite în calitatea publică de președinte de sindicat și a fost trimisă discret la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț ca să fiu cercetat local de către doamna Oana Dăscălescu, șefa controlului intern, despre care recent s-a aflat, cu îngrijorare, cât de dedicată poate fi ordinelor primite de la șeful IGPR și cât de mult îi pasă de respectarea limitelor legale atunci când șeful Benone Matei da un ordin.
Prin mecanismul utilizat de IGPR (secretizare, urmată de pasarea cartofului fierbinte la o unitate subordonată) se urmărește ca cei care au făcut sesizarea, ascunzându-se în spatele secretului de serviciu, să devină și cei care soluționează eventuala mea contestație împotriva măsurii disciplinare.
Șeful IGPR avea deplină competență legală să dispună cercetarea mea disciplinară de către Direcția Control Intern condusă de Iulian Vincențiu IONICĂ, asigurând astfel că eventuala mea contestație va fi examinată obiectiv de organul superior, aparatul central al MAI, neimplicat în faza cercetării si sancționării disciplinare. N-au făcut-o, în scopul evident de a controla calea de atac (contestația) și soluția!
Prin secretizarea abuzivă s-a urmărit si să fiu împiedicat să informez membrii sindicatului si membrii societății civile că mă confrunt cu acțiuni represive din partea șefului IGPR pentru activitatea mea sindicală publică, având ca posibil efect destituirea mea din poliție și o nevoie a membrilor de a alege un nou președinte de sindicat, după eliminarea actualului președinte.
De asemenea, consider că prin secretizare s-a urmărit să se ascundă că șeful IGPR și șeful controlului intern al IGPR încalcă prevederile art. 7 din Legea 367 din 2022 a dialogului social și pătrund pe teritoriul infracțiunii prevăzute la art. 176 (2) din Legea 367/2022.
Art 7 :
(2) Este interzisă orice intervenţie din partea autorităţilor publice, a angajatorilor şi a organizaţiilor acestora de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Este interzis orice act de ingerinţă al angajatorilor, patronilor sau al organizaţiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentanţii sau membrii lor, în constituirea organizaţiilor sindicale sau în exercitarea drepturilor lor.
Art 176: (2) Condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia infracţiunii prevăzute la alin. (1).
Sunt relevante din legea 182/2002 și următoarele prevederi:
Art. 15 lit. e) stabilește ca sunt informaţii secrete de serviciu, informaţiile a căror divulgare este de natură să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat.
Împrejurarea că seful IGPR dispune cercetarea președintelui unui sindicat important, pentru fapte și opinii publice critice exprimate în calitatea de președinte de sindicat, nu poate aduce prejudicii IGPR, ci doar victimei directe (subsemnatului) și victimei indirecte, sindicatul.
Tot legea 182/2002 arata foarte clar la art. 33 ca conduitele abuzive, de încălcare a legii, nu pot fi secretizate:
<<Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei.>>
Aș aminti și Principiile de la Johanesburg care nu constituie norme obligatorii, însă oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, ai Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi ai altor organisme jurisdicţionale internaţionale, se raportează tot mai frecvent la acestea, considerînd oportună transformarea lor în standarde. Principiul 13 are urmatoarea formulare : <<În toate legile şi deciziile privind dreptul de a obţine informaţii, va prima interesul public în cunoaşterea informaţiilor.>>
Prin lupa acestor texte, cum poate prevala interesul IGPR de a ascunde că președintele Sindicatului Diamantul, al treilea sindicat din MAI, este cercetat disciplinar (pentru fapte și opinii critice publice, în calitatea de presedinte de sindicat) și de a ascunde care sunt, concret, aceste acuzații disciplinare, față de interesul public de a cunoaște existența cercetării disciplinare și motivele cercetării? Cei peste 3.600 de polițiști membri ai sindicatului, cei 33.474 de urmăritori fideli ai paginii de Facebook a sindicatului, jurnaliștii de profil care urmăresc și preiau, des, opiniile sindicatului au dreptul să cunoască de ce sunt cercetat, să iși formeze propria percepție asupra <<greșelilor>> presedintelui Vitalie Josanu si poate asupra <<greșelilor>> IGPR?
Am dreptul să imi justific public faptele și opiniile publice în calitatea publică de lider sindical și să combat la fel de public acuzațiile disciplinare aduse președintelui unei organizații sindicale independente și care juridic nu se află în subordinea MAI sau IGPR? Am dreptul să protejez atât reputația mea personală, cât și reputația sindicatului? Eu nu mă tem de o examinare publică a acțiunilor mele (deja) publice în serviciul sindicatului, nu mă tem să aduc în fata colegilor și urmăritorilor sindicatului, a presei, acuzațiile <<disciplinare>> ale IGPR și nu mă tem să răspund public acestor acuzații. Nu mă simt rușinat, nu mă simt vinovat pentru modul în care mi-am îndeplinit până în prezent, mandatul sindical. Însă, IGPR are motive să se teamă și pentru acest motiv a simțit nevoia să își secretizeze acuzațiile disciplinare și care reprezentă o ingerință gravă, abuzivă, interzisă explicit de legiuitor, oricărei autorități publice, în activitatea sindicatului Diamantul.
De când până când actele unei cercetări disciplinare sunt secrete? Știți toți că nu aceasta este regula în MAI. Câți dintre polițiștii cercetați disciplinar în ultimii trei ani ați <<beneficiat>> de acest tratament special din partea IGPR? Pare rezonabil să considerăm că <<excepționalitatea>> se datorează doar împrejurării că sunt președinte de sindicat, cercetat pentru fapte săvârșite în exercițiul calității sindicale și că IGPR nu vrea să riște expunerea publică? Că nu se vrea să aflați în ce constau acuzațiile? Eu solicit public șefului IGPR, dl Benone Matei, să desecretizeze acel act de sesizare al IGPR și care conține acuzațiile care îmi sunt aduse de șeful IGPR. Daca domnia sa are o jenă, solicit domnului ministru Cătălin Predoiu să intervină domnia sa și să dispună desecretizarea! Că doar nu avem nimic de ascuns, nici eu nici șeful IGPR!
Din legea 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public este relevant articolul 22 <<Interdicţia represaliilor>>:
(1) Este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public, ameninţări cu represalii sau tentative de represalii, în special cele care privesc:
- b) concedierea sau eliberarea din funcţia publică;
- c) modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu;
- f) aplicarea oricărei alte sancţiuni disciplinare;
- g) constrângerea, intimidarea, hărţuirea;”
Cazul nu este fără precedent, în județul Neamț. Cel puțin, nu la capitolul cercetare disciplinară a unui polițist pentru aparițiile în presă din postura de lider de sindicat. Este și cazul agentului de poliție Ioan Cănărău, cercetat disciplinar pentru „fapte” similare. Excepția, în cazul de față, constă în secretizarea documentului care prevede cercetarea disciplinară față de Vitalie Josanu. Postarea privind scrisoarea deschisă adresată membrilor de sindicat a strâns multe reacții în rândul internauților, majoritatea susținând cauza liderului Sindicatului „Diamantul”, Vitalie Josanu.
Știri
Amenajarea părculețului de lângă Casa de Cultură costă circa 13.000 de euro

Modernizarea părculețului situat în zona centrală a municipiului Roman, lângă Casa de Cultură, este în plină desfășurare. Lucrările au fost contractate de municipalitate pe 26 iunie 2025 și sunt executate de firma Ciocoiu Construct SRL. Valoarea contractului este de 55.042 de lei fără TVA. Conform descrierii, ar urma să fie refăcute aleile parcului, să fie montate borduri și pavele pe trotuar, cât și alte lucrări aferente modenizării obiectivului.
Știri
A doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”,cu piese etnografice de la „Lada cu zestre”

În a doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, holul corpului B al Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman s-a transformat înmuzeu.Arhidiacon la CatedralaArhiepiscopală „Sfânta CuvioasăParascheva”Iustin Lehonschi a fost invitat – cu o parte din colecția sa personală din „Lada cu zestre” de la Miron Costin, comunaTrifești – să le vorbească participanților despre piesele expuse, să le explice în ce constau valorile noastre strămoșești și să le răspundă copiilor la curiozități.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și în zilele următoare, cu și mai multe surprize frumoase pentruc ei 220 de copii participanți.
Știri
Donează sânge și intri gratuit la ștrand!

În parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț, Primăria Municipiului Roman lansează campania „Romașcanii salvează vieți!”, o inițiativă care nu se află la prima ediție și care este menită să încurajeze donarea de sânge și să aducă în atenția tuturor nevoia constantă de produse sanguine în spitale. Se poate dona la Punctul fix de recoltare Roman din cadrul Policlinicii situate pe str. Tineretului, la etajul al doilea. În schimbul donării, persoanele vor primi un tichet cu trei intrări în ștrandul din Roman.
Donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare.
Știri
Profesoara din Roman care și-a tranșat soțul, acum 10 ani, vrea libertate

Condamnată la o pedeapsă de 17 ani și opt luni de închisoare cu executare în anul 2017, în prezent, Ana Zaharia din Roman, în vârstă de 74 de ani ar vrea să fie eliberată pe considerente medicale. Fosta profesoară – care în 2015 și-a tranșat soțul și i-a cărat trupul secționat în saci, în zona Târgu Frumos, acolo unde l-a aruncat la tomberon – suferă de probleme cardiace, din cauza cărora solicită eliberarea din Penitenciarul Craiova. În 2015, aceasta cutremura comunitatea din Roman, dar și o țară întreagă. Femeia a secționat trupul neînsuflețit al soțului său, capul fiind lăsat acasă, într-o găleată, iar trupul în mai mulți saci pe care i-a transportat la Târgu Frumos. Organele interne, dar și organele genitale nu au fost găsite atunci de anchetatori. În garsoniera din Roman au mai fost găsite cârpe spălate, mai multe haine de-ale victimei și 60.000 de lei. Fapta i-a îngrozit chiar și pe anchetatori, la acea vreme.
Știri
100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Primăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru combaterea insectelor generatoare de disconfort. Anul trecut, ultima rundă de pulverizare a fost anulată – cea din toamnă – din cauza unui comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică emis în august 2024, în care este stipulat clar că nici un insecticid nu este potrivit a fi dispersat dintr-o aeronavă, ci controlat, diluat, de la sol. Primarul Laurențiu Leoreanu a precizat că aceste tratamente, efectuate de la sol sunt extrem de costisitoare și multe mai greu de gestionat decât cele aruncate din avion. Prin urmare, acesta a declarat că vor fi contractate servicii de pulverizare aeriană, cu riscul ca municipalitatea să fie amendată de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Astfel de servicii au fost achiziționate de la SC. Flaicor Serv Bacău – aceeași firmă contractată și în anii trecuți – anul acesta fiind încheiate două contracte: unul în valoare de 238.000 de lei fără TVA reprezentând serviciile de pulverizare, iar un altul în valoare de 196.700 de lei fără TVA reprezentând contravaloarea insecticidului biologic care urmează să fie pulverizat. Conform descrierii, acesta este avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății.
Operațiunile de dezinsecție vor avea loc în perioada 7-11 iulie 2025, în intervalul orar 6 și 9, potrivit anunțului emis de Primăria Municipiului Roman, care mai specifică faptul că activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Apicultorii sunt rugati sa ia măsuri de protecție a familiilor de albine pe durata tratamentului, iar cetățenii să evite deplasările în zonele tratate, în timpul și imediat după intervenție, pentru confortul și siguranța lor.
Anul trecut, pulverizarea aeriană a costat jumătate din suma alocată anul acesta, în contractul încheiat cu aceeași firmă din Bacău fiind inclus și insecticidul biocid, altul decât cel achiziționat separat anul acesta. Totodată, contractul de anul trecut a prevăzut aplicarea a trei runde de aviotratamente în perioada mai-octombrie, pe o suprafață de 2.800 de hectare. Specialiștii DSP Neamț transmit că analizează situația, fiind solicitat și un punct de vedere de la INSP, urmând a formula un răspuns în această privință.
Știri
S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele acestea, la Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, inițiativă a profesorului Mădălina Bozieanu ajunsă la ediția a IV-a. 40 de cadre didactice din zece unități de învățământ s-au alăturat acestui proiect care se va desfășura în perioada 30 iunie-4 iulie 2025. Lor li s-au alăturat 70 de elevi voluntari din șapte școli, îndeosebi de la Liceu Teologic Episcop Melchisedec și de la școala gazdă. Activitatea ar fi imposibil de realizat fără sponsori generoși care se alătură demersului în fiecare vară. Pentru copii, participarea este gratuită.
Copiii participanți vor avea ateliere atractive, dar și invitați speciali, care să contureze această experiență frumoasă pentru ei. Aceștia vor dansa, vor confecționa lucruri, vor desena și vor învăța noțiuni noi.
Știri
„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Ministerul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele candidaților la prima sesiune a Examenului Național de Bacalaureat 2025, după etapa de soluționare a contestațiilor. La nivelul județului Neamț, rata cumulată de promovare (pentru toate promoțiile) după etapa de soluționare a contestațiilor este de 79,12%, înainte de contestații fiind de 77,12%. Pentru promoția curentă, rata de promovare după soluționarea contestațiilor este de 82,34 %, față de 80,54% înainte de etapa depunerii contestațiilor.
Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe, are loc în perioada 14 – 21 iulie 2025. Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va realiza în perioada 4 – 8 august 2025. Probele scrise ale examenului vor debuta pe 11 august 2025, la Limba și literatura română.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția