Știri
Pericolul ascuns în iarbă: căpușele, generatoare de boala Lyme
Căpuşele se găsesc în număr mare în zonele împădurite, în iarba înaltă din spațiile verzi, pe câmpii şi în zonele umede, fiind active începând cu temperatura de 7°C. Căpuşele fac parte din clasa arahnidelor şi se întâlnesc în toate ţările lumii. Sunt cunoscute aproximativ 850 de specii. Sunt paraziţi mici care – asemenea păianjenilor – se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează cum ar fi: câini oameni, pasări, căprioare, răzătoare mici şi alte animale. Maestre ale deghizărilor, căpuşele stau ascunse în vegetaţie unde cu ajutorul senzorilor pot detecta viitoarele gazde din apropiere. Prin mușcătura de căpușă, cei parazitați pot căpăta boala LYME, care se manifestă în Stadiul I – Borrelioza incipientă, localizată sau „eritemul migrator”, Stadiul II – Borrelioza diseminată, Stadiul III – Borrelioza cronică, anunță DSP Neamț. Deseori, victime ale căpușelor sunt animalele de companie, care trebuie deparazitate și îngrijite corespunzător, pentru a evita complicațiile.
Numai o mică parte din oamenii care sunt muşcaţi de căpuşe ajung să fie infectaţi cu Borrelia şi dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale spirochetei. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele, prin muşcătură, timp de cel puţin 36-48 h. Aşadar, dacă îndepărtăm căpuşa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic. Se recomandă prezentarea la medic, în cazule unei astfel de situații.
Pentru a preveni mușcătura de căpușă se pot lua în considerare următoarele recomandări: purtarea unor haine deschise la culoare cu mânecă lungă și pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă; purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/sandalele sunt excluse, utilizarea de repelenţi asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc); tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare. Totodată, se recomandă inspectarea corpului cu atenţie, deoarece căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
Știri
Amenajarea părculețului de lângă Casa de Cultură costă circa 13.000 de euro

Modernizarea părculețului situat în zona centrală a municipiului Roman, lângă Casa de Cultură, este în plină desfășurare. Lucrările au fost contractate de municipalitate pe 26 iunie 2025 și sunt executate de firma Ciocoiu Construct SRL. Valoarea contractului este de 55.042 de lei fără TVA. Conform descrierii, ar urma să fie refăcute aleile parcului, să fie montate borduri și pavele pe trotuar, cât și alte lucrări aferente modenizării obiectivului.
Știri
A doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”,cu piese etnografice de la „Lada cu zestre”

În a doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, holul corpului B al Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman s-a transformat înmuzeu.Arhidiacon la CatedralaArhiepiscopală „Sfânta CuvioasăParascheva”Iustin Lehonschi a fost invitat – cu o parte din colecția sa personală din „Lada cu zestre” de la Miron Costin, comunaTrifești – să le vorbească participanților despre piesele expuse, să le explice în ce constau valorile noastre strămoșești și să le răspundă copiilor la curiozități.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și în zilele următoare, cu și mai multe surprize frumoase pentruc ei 220 de copii participanți.
Știri
Donează sânge și intri gratuit la ștrand!

În parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț, Primăria Municipiului Roman lansează campania „Romașcanii salvează vieți!”, o inițiativă care nu se află la prima ediție și care este menită să încurajeze donarea de sânge și să aducă în atenția tuturor nevoia constantă de produse sanguine în spitale. Se poate dona la Punctul fix de recoltare Roman din cadrul Policlinicii situate pe str. Tineretului, la etajul al doilea. În schimbul donării, persoanele vor primi un tichet cu trei intrări în ștrandul din Roman.
Donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare.
Știri
Profesoara din Roman care și-a tranșat soțul, acum 10 ani, vrea libertate

Condamnată la o pedeapsă de 17 ani și opt luni de închisoare cu executare în anul 2017, în prezent, Ana Zaharia din Roman, în vârstă de 74 de ani ar vrea să fie eliberată pe considerente medicale. Fosta profesoară – care în 2015 și-a tranșat soțul și i-a cărat trupul secționat în saci, în zona Târgu Frumos, acolo unde l-a aruncat la tomberon – suferă de probleme cardiace, din cauza cărora solicită eliberarea din Penitenciarul Craiova. În 2015, aceasta cutremura comunitatea din Roman, dar și o țară întreagă. Femeia a secționat trupul neînsuflețit al soțului său, capul fiind lăsat acasă, într-o găleată, iar trupul în mai mulți saci pe care i-a transportat la Târgu Frumos. Organele interne, dar și organele genitale nu au fost găsite atunci de anchetatori. În garsoniera din Roman au mai fost găsite cârpe spălate, mai multe haine de-ale victimei și 60.000 de lei. Fapta i-a îngrozit chiar și pe anchetatori, la acea vreme.
Știri
100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Primăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru combaterea insectelor generatoare de disconfort. Anul trecut, ultima rundă de pulverizare a fost anulată – cea din toamnă – din cauza unui comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică emis în august 2024, în care este stipulat clar că nici un insecticid nu este potrivit a fi dispersat dintr-o aeronavă, ci controlat, diluat, de la sol. Primarul Laurențiu Leoreanu a precizat că aceste tratamente, efectuate de la sol sunt extrem de costisitoare și multe mai greu de gestionat decât cele aruncate din avion. Prin urmare, acesta a declarat că vor fi contractate servicii de pulverizare aeriană, cu riscul ca municipalitatea să fie amendată de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Astfel de servicii au fost achiziționate de la SC. Flaicor Serv Bacău – aceeași firmă contractată și în anii trecuți – anul acesta fiind încheiate două contracte: unul în valoare de 238.000 de lei fără TVA reprezentând serviciile de pulverizare, iar un altul în valoare de 196.700 de lei fără TVA reprezentând contravaloarea insecticidului biologic care urmează să fie pulverizat. Conform descrierii, acesta este avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății.
Operațiunile de dezinsecție vor avea loc în perioada 7-11 iulie 2025, în intervalul orar 6 și 9, potrivit anunțului emis de Primăria Municipiului Roman, care mai specifică faptul că activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Apicultorii sunt rugati sa ia măsuri de protecție a familiilor de albine pe durata tratamentului, iar cetățenii să evite deplasările în zonele tratate, în timpul și imediat după intervenție, pentru confortul și siguranța lor.
Anul trecut, pulverizarea aeriană a costat jumătate din suma alocată anul acesta, în contractul încheiat cu aceeași firmă din Bacău fiind inclus și insecticidul biocid, altul decât cel achiziționat separat anul acesta. Totodată, contractul de anul trecut a prevăzut aplicarea a trei runde de aviotratamente în perioada mai-octombrie, pe o suprafață de 2.800 de hectare. Specialiștii DSP Neamț transmit că analizează situația, fiind solicitat și un punct de vedere de la INSP, urmând a formula un răspuns în această privință.
Știri
S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele acestea, la Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, inițiativă a profesorului Mădălina Bozieanu ajunsă la ediția a IV-a. 40 de cadre didactice din zece unități de învățământ s-au alăturat acestui proiect care se va desfășura în perioada 30 iunie-4 iulie 2025. Lor li s-au alăturat 70 de elevi voluntari din șapte școli, îndeosebi de la Liceu Teologic Episcop Melchisedec și de la școala gazdă. Activitatea ar fi imposibil de realizat fără sponsori generoși care se alătură demersului în fiecare vară. Pentru copii, participarea este gratuită.
Copiii participanți vor avea ateliere atractive, dar și invitați speciali, care să contureze această experiență frumoasă pentru ei. Aceștia vor dansa, vor confecționa lucruri, vor desena și vor învăța noțiuni noi.
Știri
„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Ministerul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele candidaților la prima sesiune a Examenului Național de Bacalaureat 2025, după etapa de soluționare a contestațiilor. La nivelul județului Neamț, rata cumulată de promovare (pentru toate promoțiile) după etapa de soluționare a contestațiilor este de 79,12%, înainte de contestații fiind de 77,12%. Pentru promoția curentă, rata de promovare după soluționarea contestațiilor este de 82,34 %, față de 80,54% înainte de etapa depunerii contestațiilor.
Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe, are loc în perioada 14 – 21 iulie 2025. Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va realiza în perioada 4 – 8 august 2025. Probele scrise ale examenului vor debuta pe 11 august 2025, la Limba și literatura română.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția