Urmărește-ne și pe:
Alegeri 2024 - PNL Alegeri 2024 - PSD

Știri

Pericolul ascuns în iarbă: căpușele, generatoare de boala Lyme

Adăugat

pe

Căpuşele se găsesc în număr mare în zonele împădurite, în iarba înaltă din spațiile verzi, pe câmpii şi în zonele umede, fiind active începând cu temperatura de 7°C. Căpuşele fac parte din clasa arahnidelor şi se întâlnesc în toate ţările lumii. Sunt cunoscute aproximativ 850 de specii. Sunt paraziţi mici care – asemenea păianjenilor – se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează cum ar fi: câini oameni, pasări, căprioare, răzătoare mici şi alte animale. Maestre ale deghizărilor, căpuşele stau ascunse în vegetaţie unde cu ajutorul senzorilor pot detecta viitoarele gazde din apropiere. Prin mușcătura de căpușă, cei parazitați pot căpăta boala LYME, care se manifestă în Stadiul I – Borrelioza incipientă, localizată sau „eritemul migrator”, Stadiul II – Borrelioza diseminată, Stadiul III – Borrelioza cronică, anunță DSP Neamț. Deseori, victime ale căpușelor sunt animalele de companie, care trebuie deparazitate și îngrijite corespunzător, pentru a evita complicațiile.

Numai o mică parte din oamenii care sunt muşcaţi de căpuşe ajung să fie infectaţi cu Borrelia şi dezvoltă boala Lyme pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale spirochetei. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele, prin muşcătură, timp de cel puţin 36-48 h. Aşadar, dacă îndepărtăm căpuşa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic. Se recomandă prezentarea la medic, în cazule unei astfel de situații.

Pentru a preveni mușcătura de căpușă se pot lua în considerare următoarele recomandări: purtarea unor haine deschise la culoare cu mânecă lungă și pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă; purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/sandalele sunt excluse, utilizarea de repelenţi asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc); tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare. Totodată, se recomandă inspectarea corpului cu atenţie, deoarece căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

Vezi articolul

Știri

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.

Vezi articolul

Știri

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.

Vezi articolul

Știri

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.

Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.

Vezi articolul

Știri

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Adăugat

pe

Roman TV

După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.

Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.

Vezi articolul

Știri

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.

Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.

Vezi articolul

Știri

Unde puteți duce uleiul alimentar uzat, în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Un litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare, poluează 1 milion litri de apă. Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor din lipsă de oxigen. De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezește. Ajunge să polueze solul și să oprească regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil.
Se recomandă strângerea uleiului alimentar uzat în recipente de plastic, de maxim doi litri. Acesta trebuie să fie filtrat printr-o strecurătoare pentru a nu fi amestecat cu resturi de mâncare. Este foarte important ca uleiul rezidual colectat să nu conțină apă. După umplerea recipientului cu ulei uzat acesta trebuie predat la un centru de de colectare, care îl va preda unei firme de reciclare. Se recomandă a se preda uleiul uzat în PET-uri de material plastic, nefiind admis uleiul colectat în recipente de sticlă sau de metal.
Nu se reciclează uleiul uzat, amestecat cu apă sau uleiuri minerale, uleiuri de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri. Nu se primesc mai multe tipuri de uleiuri amestecate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, amestecat cu cel de cocos sau palmier. În Roman, uleiul alimentar uzat se poate depune la MOL, în str. Roman Mușat nr. 21, la Carrefour Roman, în str. Mihai Viteazul, la benzinăria OMV, amplasată tot în strada Mihai Viteazul, unde la predarea fiecărui recipient, conducătorii auto primesc și 50 puncte pe aplicația OMW MyStation.

Vezi articolul

Știri

Românii au returnat 2.3 miliarde de ambalaje, în 10 luni, prin SGR

Adăugat

pe

Roman TV

Luna aceasta se împlinește un an de când Sistemul de Garanție-Returnare a fost implementat în țara noastră. Lansat pe 30 noiembrie 2023, SGR s-a dovedit un instrument important pentru un viitor mai bun și schimbarea obiceiurilor de consum, încurajând responsabilitatea față de mediu pentru fiecare dintre noi. Sistemul de Garanție-Returnare este o premieră pentru România, iar pentru provocările întâmpinate în faza inițială, inerente unui program de o asemenea complexitate și anvergură, s-au căutat permanent soluții prin colaborare între toți actorii implicați.
Pornit de la zero, în doar 10 luni de la lansare, SGR a înregistrat o performanță impresionantă – românii au returnat peste 2.3 miliarde de ambalaje, cu volume în creștere de la o lună la alta. Zilnic, zeci de milioane de ambalaje sunt recuperate prin SGR și trimise spre cele șapte centre regionale RetuRO de numărare și sortare din țară, cu scopul de a fi pregătite pentru reciclare. Astăzi, SGR este un element central al politicii de mediu din România, cu impact semnificativ în reducerea deșeurilor de ambalaje și îmbunătățirea calității mediului. În lipsa sistemului, ambalajele ar fi ajuns pe malurile apelor, în ape și în general, în natură. Mecanismul care stă la baza SGR este simplu. La cumpărarea unei băuturi care are inscripția aferentă reciclării, clientul plătește o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj achiziționat. Suma este restituită atunci când consumatorul returnează ambalajele la punctele de recoltare special amenajate.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri2 secunde în urmă

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic...

Știri5 secunde în urmă

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu...

Știrio zi în urmă

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSComplexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Știrio zi în urmă

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDupă preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza...

Știrio zi în urmă

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAvând în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri...

Știri2 zile în urmă

Unde puteți duce uleiul alimentar uzat, în Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare,...

Știri2 zile în urmă

Românii au returnat 2.3 miliarde de ambalaje, în 10 luni, prin SGR

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLuna aceasta se împlinește un an de când Sistemul de Garanție-Returnare...

RECLAMĂ

Emisiuni

🗳️ Alegeri parlamentare 202415 secunde în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț (PSD) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 202424 de secunde în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Laurențiu Leoreanu (PNL) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Teodora Baciu (USR) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Albert Lungu (PNL) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț, Florin Vîrgă (PSD) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Se lucrează la noul pod de la Luțca / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 19 noiembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

🗳️ Alegeri parlamentare 20243 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Liviu-Ionuț Ciocoiu, Lucian Micu (PSD) / 18 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

RECLAMĂ

Populare