Știri
Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului); 5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași; 2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.
În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.
Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.
La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.
În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo.„, a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.
Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă – a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.
Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.
Știri
A cumpărat teren, prin licitație, de la Primăria Botești și nu este pus în posesia lui: „nu a câștigat cine trebuia!”

O poveste complicată arată – pe scurt – că un bărbat în vârstă de 36 de ani a rămas și fără banii dați – peste 1 milion de lei – și fără teren. Detaliată, povestea sună așa: în luna mai a anului 2025, Primăria Comunei Botești a organizat o licitație pentru scoaterea la vânzare a unui teren proprietate privată a unității administrativ-teritoriale menționate, procedură la care s-au înscris trei participanți. Emanuel Andrei a fost unul dintre cei trei doritori să cumpere terenul, lucru care s-a și întâmplat. Doar că bărbatul nu este pus în posesia terenului, deși a virat primăriei banii pe teren, în sumă de 1.001.325 de lei. O a doua persoană care a licitat pentru a cumpăra terenul este Petru Ilieș, care și-a desfășurat afacerea acolo mulți ani, prin contract de concesiune, document care a fost reziliat în data de 19 martie 2025, prin HCL Botești, cu unanimitate de voturi. Bărbatul a depus o contestație la primărie, conform unei adrese pe care Emanuel Andrei a primit-o de la primărie, în data de 18 iunie 2025. Doar că această contestație ar fi fost depusă în afara termenului legal. Mai mult decât atât, adversarul său, Petru Ilieș, a dat Primăria Botești în judecată, pe contencios-administrativ și fiscal, pentru anularea actului administrativ. Pierzătorul invocă faptul că terenul în cauză s-ar suprapune cu un teren și construcții pe care dânsul le deține. Cu alte cuvinte, în mod absurd Petru Ilieș ar fi fost de acord – participând la licitație – să cumpere o parte dintre terenurile pe care deja le deține.
Din cauza acestor hățișuri, Emanuel nu a fost pus în posesia terenului în suprafață de 22.696 mp situat în intravilanul și extravilanul satului Botești, deși a licitat suma cea mai mare, de peste 1 milion de lei, în timp ce ceilalți doi participanți au oferit 280.100, respectiv 180.100 de lei pentru teren, conform procesului verbal încheiat la data de 29 mai 2025. Problema cetățeanului a fost dezbătută în ședința CL Botești desfășurată în data de 25 iunie 2025. Primarul Georgeta Blaj, cât și consilierii locali ridică din umeri și spun că trenuie ca bărbatul care a câștigat legal licitația și a livrat primăriei milionul de lei să aștepte să se finalizeze litigiul Primăriei Botești cu Petru Ilieș. Cum aceste procese pot dura ani, Emanuel Andrei se simte nedreptățit și solicită să fie pus în posesia bunului cumpărat.
Cei doi bărbați, Emanuel Andrei și Petru Ilieș, conduc afaceri cu balastiere. Contactat, Petru Ilieș susține că dreptatea este de partea lui, deoarece persoana care a întocmit cadastrul nu l-ar fi făcut corect. Mai mult decât atât, acuzele nu au întârziat să apară.
Emanuel Andrei se apără și spune că vrea doar terenul pe care l-a cumpărat, pentru care a virat deja banii în contul primăriei.
Primarul Comunei Botești, Georgeta Blaj, se apără spunând că trebuie să dea socoteală cel care a întocmit cadastrul. Tot el ar trebui, în viziunea doamnei primar, să-i plătească penalități lui Emanuel Andrei, pentru imposibilitatea de a-l pune în posesia terenului cumpărat de la primărie și achitat.
Deși complicată, povestea arată un lucru cert: greșeli au fost făcute și nimeni nu pare să și le asume. Fiecare arată cu degetul către alți factori implicați în această poveste. În timpul documentării materialului, într-un birou al primăriei Botești întâmplător l-am întâlnit și pe domnul care a întocmit cadastrul și care are contracte de prestări servicii cu primăria menționată. Deși nu ne-am adresat dumnealui, recalcitrant, acesta ne-a solicitat să ieșim din birou, deoarece timpul costă bani, iar dumnealui lucrează pe banii lui. De menționat este că la Primăria Botești, domnul în cauză lucrează pe bani publici. Mai exact, conform declarațiilor primarului Georgeta Blaj, acesta încasează de la Primăria Botești 1.500 de lei plus TVA lunar, pentru a presta servicii de cadastrare. Cu aceeași administrație locală, domnul care întocmește cadastre are încheiat – în februarie 2025 – un contract în valoare de 156.197 de lei, fără TVA.
Știri
Șezătoare la tabăra de vară intergenerațională „Vacanța împreună”, la Fundația „Melchisedec”

A doua ediție a taberei intergeneraționale intitulate „Vacanța împreună” – în cadrul căreia participă copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, adolescenți cu vârste între 14-18 ani și seniori cu vârste de peste 65 de ani – se desfășoară între 7 și 25 iulie 2025, la Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman. Luni, 21 iulie, participanții au organizat o șezătoare.
Știri
DGASPC Neamț se alătură campaniei „Nu esti singură!”, pentru victimele violenței domestice

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț se alătură campaniei naționale intitulate „Nu ești singură!”, inițiată de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, reafirmând angajamentul de a sprijini victimele violenței domestice. Este bine de știut că în anul 2020 a fost înființată locuința protejată Venus din cadrul DGASPC Neamț, care oferă sprijin specializat femeilor victime ale violenței domestice, prin: cazare temporară în regim de siguranță; consiliere psihologică, socială, medicală și juridică; sprijin în continuarea studiilor sau reintegrarea în sistemul educațional; măsuri de ocupare și formare profesională; consiliere pentru reinserția socială și profesională.
De la înființarea locuinței protejate Venus, au fost înregistrate aproximativ 270 de victime ale violenței domestice. 35 de femei au fost găzduite în adăpost, cu șederi între 3 zile și 1 an. Cea mai tânără victimă avea 17 ani, iar cea mai vârstnică 60 de ani. 32 de femei au fost însoțite de copii, una dintre acestea venind cu 9 copii. Multe femei au solicitat sprijin, dar au ales să rămână la domiciliu, beneficiind totodată de consiliere psihologică, consiliere juridică și orientare profesională.
Știri
Provine din sistem instituționalizat, are 38 de ani și urmează să fie evacuat în stradă

Un bărbat în vârstă de 38 de ani va fi evacuat din locuința ANL în care locuiește, în municipiul Piatra Neamț, din cauză că acesta nu și-a plătit datoriile și trebuie să elibereze apartamentul silit, prin hotărâre judecătorească. Are în jur de 4.900 de lei de plătit restanțe la chirie, plata executării silite în sumă de 2.600 de lei plus alți 700 de lei reprezentând plata la întreținere. Cum nu are acești bani și cum o hotărâre judecătorească nu poate fi încălcată, Florin Adumitroaei urmează să plece din locuință în următoarele două zile. Din păcate, la vârsta pe care o are, fără loc de muncă deoarece a fost recent operat și a rămas fără serviciu, bărbatul va ajunge în stradă. Admite că a greșit neplătindu-și datoriile, însă afirmă că alți locatari au debite și mai mari, însă aceștia locuiesc în continuare în bloc. Acesta ar fi încercat să le explice angajaților primăriei Piatra Neamț că vrea să își ia un angajament de plată a datoriilor acumulate, iar în schimb să primească o locuință socială în altă locație, pentru care să plătească o chirie, însă propunerea sa nu ar fi fost luată în considerare. Din cauza datoriilor acumulate la blocul ANL, acesta este considerat rău-platnic. În plus, nu are familie sau copii, deci nu are prioritate la acordarea unei locuințe sociale.
Contactat, primarul municipiului Piatra Neamț, Adrian Niță, nu a răspuns la telefon. A răspuns, în schimb, purtătorul de cuvânt al primăriei care a preluat datele furnizate și a revenit cu un punct de vedere în privința situației în care se află bărbatul, dar și dacă se poate face ceva pentru ca acesta să nu ajungă pe drumuri. Din păcate, pentru el nu sunt soluții imediate, așa că cel mai probabil acesta va ajunge în stradă.
Florin Adumitroaei nu dorește să locuiască în adăpostul temporar, deoarece spune că nu s-ar adapta printre oamenii străzii. Bărbatul își caută urgent un loc de muncă și un acoperiș deasupra capului.
Știri
Un pompier din Neamț, decorat cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne

Sergent major Denis Constantin Habic, subofițer operativ al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, s-a remarcat prin curaj, prezență de spirit și profesionalism în situații critice. Pe 13 aprilie 2025, aflat în timpul liber, a intervenit prompt la un incendiu izbucnit într-o locuință, evacuând o victimă aflată în stare gravă. A aplicat manevre de resuscitare până la sosirea echipajelor. De asemenea, în luna martie, a acordat primul ajutor calificat victimelor unui accident rutier, demonstrând din nou devotament și competență. Intervențiile sale au evidențiat dedicarea totală față de misiunea de salvator, transmite ISU Neamț, pe pagina oficială a instituției. Denis Constantin Habic a fost decorat cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul „Galei Aniversare – 163 de ani de la înființarea MAI”, desfășurată pe 16 iulie la Muzeul Național de Artă din București.
Sergent major Denis Constantin Habic activează ca subofițer operativ principal în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț. Are 26 de ani și este căsătorit din luna iulie a anului 2024. Este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești, promoția februarie 2022. Alături de sergent major Habic, Emblema de Onoare a fost acordată și altor doi pompieri: plutonierului adjutant șef Ghioca Sebastian Laurențiu de la ISU Călărași și plutonierui Leonte Constantin Cătălin de la ISU Iași, pentru acțiuni de salvare și implicare civică.
Știri
„Blonda de la Cotroceni”, ex-deputată de Roman și Ion Creangă, eliberată din penitenciar

Tribunalul Prahova a decis joi, 17 iulie 2025, eliberarea condiționată a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă. Supranumită și „Blonda de la Cotroceni”, Elena Udrea – în vârstă de 51 de ani – a executat trei ani și zece luni din pedeapsă în Penitenciarul de femei Târgșor. Instanța a respins ca nefondată contestația formulată de DNA Ploiești față de decizia Judecătoriei Ploiești privind eliberarea condiționată a Elenei Udrea. Judecătoria amotivat decizia de eliberare condiționată prin conduita exemplară a Elenei Udrea în detenție și prin participarea sa la activități.
Instanța a notat și faptul că Elena Udrea a dat „dovezi temeinice de îndreptare” și a participat activ la programele educaționale și psihosociale din penitenciar, reflectând „un interes real pentru reabilitare și asumarea consecințelor faptelor comise.” Elena Udrea a acuzat condițiile grele de detenție, menționând că în penitenciar „90 de persoane împart trei toalete și patru dușuri.” Ea a adăugat că nu mai dorește să ocupe funcții publice și că riscul de a recidiva este „minim”. Prejudiciul imputat fostei deputate de Roman este de 3 milioane de euro.
După condamnarea definitivă în 2018 la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani, aceasta a fugit și a fost găsită și arestată în Costa Rica, unde a stat în detenție între octombrie și decembrie 2018. Ulterior, în urma unei decizii a Curții Constituționale, condamnarea la 6 ani închisoare a fost anulată provizoriu și Elena Udrea a fost eliberată din Costa Rica și s-a întors în România. În 2022, după o altă decizie definitivă care a confirmat condamnarea, Elena Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, de unde a fost extrădată și încarcerată în România în iunie 2022.
Știri
Străzi recent asfaltate, sparte de firma de gaz

În zona străzii Dumbrava Roșie, recent asfaltată, lucrătorii firmei de gaze au început să spargă pentru implementarea unui proiect de execuție, conform reprezentanților Primăriei municipiului Roman acum fiindu-le alocată finanțarea aferentă acestuia. Și cum banii trebuie neapărat cheltuiți atunci când vin, se sapă chiar și după modernizarea unor străzi. Pentru a implementa proiectul, firma de gaze a primit aviz de la primărie pe 12 februarie 2024, potrivit consilierului primarului municipiului Roman, Dragoș Panait. Strada Dumbrava Roșie a primit covor asfaltic nou în toamna anului 2023.
Nu este pentru prima dată când are loc o astfel de operațiune, la Roman. Strada Bogdan Dragoș a fost dată în administrare Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași în luna noiembrie a anului 2020, pentru lucrări de asfaltare, iar la șase luni de când a primit covor asfaltic nou, lucrătorii companiei de gaz au început să spargă strada cu scopul de a înlocui conducte si branșamente, proiect desfășurat pe mai multe străzi, pentru care firma ceruse autorizație de la Primăria Roman încă din luna mai a anului 2019. Strada nu a putut fi adusă, nici după finalizarea lucrărilor, la forma sa inițială.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția