Urmărește-ne și pe:

Știri

Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

Adăugat

pe

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului);  5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași;  2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.

În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.

Laurențiu Todireanu

Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.

Emil Dascălu

La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.

Augustin Holmanu

În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo., a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.

Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă –  a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.

Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.

Vezi articolul

Știri

Podul de la Girov va fi reconstruit, urmând ca din vechiul obiectiv să mai rămână doar pilonii

Adăugat

pe

Roman TV

Podul de la Girov va intra în reparații capitale, imediat după ce varianta provizorie va fi dată în circulație, obiectiv la care lucrările sunt în desfășurare. Podul existent a fost construit în anul 1968 și nu a trecut niciodată, până acum, prin reparații capitale, ci doar prin unele de întreținere. Lucrările vor fi executate de asocierea Stef Edil CDP SRL, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua Parc SRL), Rutier Conex XXI SRL și Drum Construct SRL. Oferta câștigătoare a fost de 13.881.686 lei, fără TVA, deci de circa 3.3 milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 15 luni.

Varianta provizorie la care se lucrează în prezent va fi închisă după ce noul pod va fi redat circulației. Conform proiectului, în urma lucrărilor, noul gabarit transversal al podului va fi de 11,50 m, compus din: 2 benzi de 3,00 m – parte carosabilă; 2 benzi de 0,50 m – lățime suplimentară datorată benzii de încadrare; 2 benzi de 0,40 m – lățime suplimentară datorată efectului de îngustare optică; 2 benzi de 0,60 m – lățime necesară pentru amplasarea parapetului; 2 trotuare a câte 1.00 m; 2 grinzi de 0,25 m pentru amplasarea parapetului pietonal.

Vezi articolul

Știri

Țuica făcută în casă a adus o femeie la spital

Adăugat

pe

Roman TV

Zilele trecute, o femeie de 78 de ani din comuna Gherăești a ajuns la spital, după ce cazanul în care aceasta făcea țuică a explodat, provocându-i arsuri de gradele I și II pe aproximativ 35% din suprafața corporală. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu medic al SAJ și transportată la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Roman. Ulterior, aceasta a fost transferată la o unitate din Bacău.

Nu doar explozia este un risc al distilării artizanale, ci și un compus chimic care nu poate fi complet eliminat din țuică sau din palincă, mai ales dacă sunt făcute în casă și nu sunt corect preparate. Alcoolul metilic nu poate fi complet eliminat din aceste băuturi și nici nu poate fi detectat de către cei care le prepară în propria ogradă.

Vezi articolul

Știri

Conferință la Prefectura Neamț, având temă principală pregătirea unităților pentru noul an școlar

Adăugat

pe

Roman TV

Prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a susținut joi, 5 septembrie 2024, o conferință de presă la sediul Palatului Administrativ, sala „Mihail Sadoveanu”. Tema principală a conferinței de presă a fost pregătirea școlilor pentru începutul anului școlar 2024- 2025. La întâlnirea cu presa au fost prezenți și inspector școlar general adjunct profesor Dana Păiuș de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Elena Sterpu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, împuternicit-șef al Inspectoratului de Poliție, comisar-șef de poliție Gabriel Coman, inspectorul șef II Radu Olariu pentru I.J.J. Neamț și inspectorul șef al ISU Neamț, generalul Ciprian Mitrea.

Pentru pregătirea începutului anului școlar, DSPJ Neamț a transmis, în luna august, primăriilor din județ informări privind obligațiile ce le revin referitor la asigurarea accesului la apă potabilă , în toate unitățile de învățământ din teritoriul arondat și monitorizarea parametrilor de potabilitate a acesteia. Toate unitățile de învățământ sunt dotate cu toalete și chiuvete cu apă și săpun. 38 de școli nu sunt conectate la serviciul de canalizare, dar au fose.

Vezi articolul

Știri

Catalogul electronic, în 46 de unități școlare din Neamț, din care nouă sunt în Roman

Adăugat

pe

Roman TV

1.897 unități de învățământ din țară s-au înscris, până la 5 iulie, în programul pilot pentru catalog electronic și au primit aprobare. În anul școlar 2024-2025, în județul Neamț vor folosi catalog electronic 46 unități școlare. Nouă dintre acestea sunt în municipiul Roman. Anul trecut, doar la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” era introdus catalogul electronic.

Școlile de stat ce apar în listă trebuie să asigure din bugetul propriu sau din alte fonduri, după caz, achiziționarea programelor ori serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau părinții acestora.

Vezi articolul

Știri

Cabinete inundate, inclusiv Punctul de donare a sângelui, după decopertarea Policlinicii

Adăugat

pe

Roman TV

Personalul unor cabinete situate la etajul al doilea al Policlinicii Roman a avut o surpriză neplăcută în această dimineață, atunci când s-a prezentat la serviciu. Spațiile au fost inundate cu apă provenită de pe acoperiș, după ce constructorul a decopertat Policlinica, în cadrul proiectului de reabilitare a obiectivului. Infiltrații majore au fost inclusiv la Punctul de Recoltare a Sângelui, fapt care a sistat activitatea cabinetului și va perista până la remedierea în totalitate a problemelor semnalate. Reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul primăriei s-au deplasat la fața locului, au discutat cu reprezentanții constructorului și au primit asigurări că se vor remedia pagubele produse. După decopertare, acoperișul a fost învelit cu folie, însă aceasta s-a dovedit a fi insuficientă în fața ploii care a căzut în noaptea de joi spre vineri. De asemenea, a fost verificată instalația electrică, neconstatându-se probleme în acest sens. Lucrările la acoperiș au demarat în urmă cu circa o lună, lucrându-se treptat, mai întâi în partea din față, apoi în spatele clădirii. Se decopertează pe loturi, ceea ce poate provoca astfel de probleme unor cabinete situate la etaj superior, dacă plouă. Este obligatorie decopertarea, prima etapa de după fiind turnarea un beton de pantă, care va crea unghiul de fugă a apei către gurile de scurgere, conform explicațiilor primite de la reprezentanții administrației locale. Până se finalizează aceste lucrări, dacă va ploua, persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să se deplaseze la Piatra Neamț.
Proiectul de termoizolare a Policlinicii se implementează cu bani din bugetul local, contractul fiind încheiat pe 20 aprilie 2023, cu SC. Ciocoiu Construct SRL, având o valoare de 1,8 milioane de lei.

Vezi articolul

Știri

Copiii de pe Fabricii, încântați de activitățile pe care le au cu membrii Poliției Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Parteneriatul Inspectoratul de Poliție Județean Neamț – Poliția Municipiului Roman, cu Primăria Municipiului Roman, ISJ Neamț, DGASPC Neamț și antreprenori locali dă roade, deși este abia în a doua zi de desfășurare. Intitulat „Toți copiii sunt buni!”, proiectul se desfășoară pe strada Fabricii din Roman, reușind să capteze atenția a zeci de copii care trăiesc în acest cartier, dornici de activități frumoase, de mișcare în aer liber și de socializare. Prin intermediul acestei inițiative, se încearcă reducerea marginalizării copiilor, schimbarea mentalităților și atitudinii negative din partea comunității locale față de aceștia, integrarea lor socială. Pe lângă activitățile desfășurate voluntar alături de ei, organizatorii ar avea nevoie și de sprijin din partea unor oameni generoși, bunele intenții continuând și cu dorința de a le oferi micuților câte o gustare. Astăzi, unul dintre copii a fost sărbătorit, așa că organizatorii le-au oferit tuturor dulciuri și suc. Aceștia s-au bucurat împreună, au făcut mișcare în aer liber și, cel mai important, au primit atenție și au simțit că sunt importanți pentru societate.

Pe strada Fabricii locuiesc zeci de copii cu vârsta de până la 18 ani. Părinții lor nu au resurse financiare care să le permită accesul la activități sportive sau educative non-formale.

Vezi articolul

Știri

16 ore au luptat pompierii cu un incendiu pus intenționat la o stivă de baloți din Săbăoani

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 4 septembrie, la ora 08:50, pompierii au fost solicitați să intervină în comuna Săbăoani pentru stingerea unui incendiu produs la mai mulți baloți de plante furajere. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman și SVSU Săbăoani. La sosirea pompierilor incendiul se manifesta generalizat la mai mulți baloți de paie și lucernă, amplasați pe un teren din spatele stației CFR Săbăoani, existând posibilitatea propagării la alți baloți de lucernă și la un lan de porumb. Forțele de intervenție au acționat peste 16 ore pentru localizarea și lichidarea incendiului. Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a incendiului. În urma investigațiilor efectuate de polițiști a fost identificată persoana bănuită de producerea incendiului, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Săbăoani.

În urma incendiului au ars aproximativ 500 tone plante furajere, respectiv 400 de baloți de paie și 180 de baloți de lucernă. Bărbatul ar fi dat foc baloților din răzbunare, pe fondul unui conflict pe care îl avea cu persoana vătămată.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știrio zi în urmă

Podul de la Girov va fi reconstruit, urmând ca din vechiul obiectiv să mai rămână doar pilonii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPodul de la Girov va intra în reparații capitale, imediat după...

Știrio zi în urmă

Țuica făcută în casă a adus o femeie la spital

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSZilele trecute, o femeie de 78 de ani din comuna Gherăești...

Știrio zi în urmă

Conferință la Prefectura Neamț, având temă principală pregătirea unităților pentru noul an școlar

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, a susținut joi, 5 septembrie 2024,...

Știrio zi în urmă

Catalogul electronic, în 46 de unități școlare din Neamț, din care nouă sunt în Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS1.897 unități de învățământ din țară s-au înscris, până la 5...

Știrio zi în urmă

Cabinete inundate, inclusiv Punctul de donare a sângelui, după decopertarea Policlinicii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPersonalul unor cabinete situate la etajul al doilea al Policlinicii Roman...

Știri2 zile în urmă

Copiii de pe Fabricii, încântați de activitățile pe care le au cu membrii Poliției Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSParteneriatul Inspectoratul de Poliție Județean Neamț – Poliția Municipiului Roman, cu...

Știri2 zile în urmă

16 ore au luptat pompierii cu un incendiu pus intenționat la o stivă de baloți din Săbăoani

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 4 septembrie, la ora 08:50, pompierii au fost solicitați să...

RECLAMĂ

Emisiuni

Secrete de familieo zi în urmă

Secrete de familie / Familia în atmosfera începerii anului școlar / 6 septembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 6 septembrie, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TV2 zile în urmă

📺 Radar TV / Proiectele Primăriei Roman pentru această toamnă / 5 septembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Cazuri și necazuri3 zile în urmă

Zeci de copii au primit ghiozdane echipate de la Asociația "Născută inger"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS

Panorama4 zile în urmă

📺 Panorama / Efort financiar considerabil pentru plata pensiilor recalculate / 3 septembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 3 septembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Investițiile în Neamț bat spre zero / 29 august 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / invitat Iulian Bulai / 28 august 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de miercuri, 28 august, a emisiunii Radar TV invitat: Iulian...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Recalcularea pensiilor, isterie națională / 27 august 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 27 august, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare