Știri
Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului); 5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași; 2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.
În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.
Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.
La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.
În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo.„, a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.
Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă – a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.
Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.
Știri
Alte acuze de agresiune sexuală, împotriva unui pedagog de la internatul C.T. „Petru Poni”

După știrea privind profesorul de TIC de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” cercetat pentru agresiune sexuală, apar și alte cazuri, de această dată fiind vorba de aceeași acuzație, dar împotriva unui pedagog al internatului Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman, în vârstă de 57 de ani. Patru eleve care învață la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, dar sunt cazate în căminul Colegiului Tehnic „Petru Poni” au ajuns la Poliția Municipiului Roman pentru audieri. Faptele vizează potențiale agresiuni sexuale din perioada 2023-2024.
Conducerea ISJ Neamț a precizat că pedagogul a fost înlăturat din internat până se finalizează cercetările. Mai exact, acesta a intrat în concediu. Conform ISJ, conducerea Colegiului Tehnic „Petru Poni” nu poate da declarații, deoarece organele abilitate ar fi impus acest lucru pe durata desfășurării anchetei.
Până când cercetările nu se finalizează, pedagogul beneficiază de prezumția de nevinovăție. Și conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a transmis o informare scrisă ISJ Neamț privind aspectele sesizate de elevele implicate în această situație, inițial fetele mărturisind la instituția unde învață despre comportamentul inadecvat al pedagogului din căminul unde sunt cazate.
Știri
Ionel Grecu de la Moto Mușatinii, accidentat, deși avea prioritate: „și noi existăm în trafic!”

Recent, Ionel Grecu, membru al Clubului Moto Mușatinii Roman, a suferit un accident de circulație în urma căruia a fost operat de urgență și urmează, pentru el, o recuperare destul de lungă și anevoioasă. Deși avea prioritate, acesta a fost surprins și accidentat în timp ce își conducea motocicleta pe o stradă din Roman. Acesta dorește, cu acest prilej, să tragă un semnal de alarmă în privința conduitei corecte în trafic.
Din păcate, mulți dintre participanții la trafic au încă prejudecăți în ceea ce îi privește pe motocicliști.
Totodată, membrii clubului vor să atragă atenția și asupra celor care turează motoarele noaptea, o practică deloc plăcută pentru unii cetățeni.
Membrii clubului organizează de opt ani evenimentul intitulat „Alege viața”, prin care atrag atenția asupra unor acțiuni greșite în trafic care, din păcate, pot curma vieți.
Știri
Clubul Rotary aduce la Roman filmul „Enescu, jupuit de viu”

Duminică, 27 aprilie 2025, la Casa de Cultură din Roman va rula, de la ora 19, filmul „Enescu, jupuit de viu”. Regizorul Toma Enache, cât și alți membri ai echipei, vor fi prezenți în sală.
Biletele pot fi procurate de la casieria Casei de Cultură din Roman. Durata filmului este de două ore. Romașcanii și nu numai sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de acest film distins cu numeroase premii la evenimente internaționale.
Știri
Sprint Cup 2025, un eveniment în cadrul căruia tinerii se pot bucura de drifturi

Sâmbătă, 5 aprilie și duminică, 6 aprilie 2025, pe cirtcuitul de karting Speed Park din Bacău se va desfășura Sprint Cup 2025, un eveniment de tip Time Attack. Cine dorește să participe la această activitate este așteptat să se înscrie, mai multe detalii fiind disponibile pe pagina oficială a evenimentului. Cristian Vernica din Roman sponsorizează acest eveniment încă de anul trecut, anul acesta fiind la a doua ediție. Etapa va fi împărțită în două zile, prima zi fiind cea de antrenamente+antrenamente cronometrat, iar a doua zi va fiind cea de antrenament cronometrat+concurs. Înscrierile se fac cu e-mail la adresa: EliteRacingMoldova@gmail.com.
Taxa de inscriere la evenimentul Moldova Sprint Cup este de 700 de lei. Doar pentru participarea în prima zi – Trackday – taxa este de 400 de lei. Pentru a participa doar în a doua zi, cea de concurs, taxa este de 400 de lei. Premiile oferite constau în bani, respectiv 1000 de lei pentru locul 1 general street și 1000 de lei pentru locul 1 general juniori. Oricine dorește să participe este așteptat. Orice mașină este eligibilă, atât timp cât are stopurile de frână și lumini funcționale. Piloții nu necesită licență specială. Regulamentul se va trimite integral prin e-mail dupa validarea înscrierii.
Știri
Camion răsturnat, urmat de incendiu la motor, pe E85

Joi, 3 aprilie 2025, un accident rutier s-a produs pe E85, în comuna Săbăoani. O autoutilitară în care se aflau două persoane s-a răsturnat. În urma impactului, la nivelul compartimentului motor s-a produs un început de incendiu care a fost stins de către participanții la trafic cu ajutorul unui stingător.
Conform investigațiilor medicale preliminare, șoferul prezenta un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatism la mâna stângă. Pasagera din autovehicul a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatisme la mâna stângă și la genunchiul drept.
Știri
Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.
Știri
Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția