Urmărește-ne și pe:
Alegeri 2024 - PNL Alegeri 2024 - PSD

Știri

Apa noastră cea de toate zilele, rară sau „otrăvită” (și) în comunități de lângă Roman

Adăugat

pe

În perioada iunie-iulie 2024, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat, în cadrul unei acțiuni tematice de control dispusă de Ministerul Sănătății – Inspecția Sanitară de Stat, 20 de controale privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale și 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă astfel: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care 4 probe cu rezultate conforme și 9 probe cu rezultate neconforme (Hangu, Rediu, Farcașa, Borlești, Ion Creangă și Poiana Teiului);  5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme (Farcașa, Piatra Șoimului, Rediu). Față de neconformitățile constatate au fost aplicate 11 sancțiuni, astfel: 5 amenzi în valoare de 185.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 Primăriilor Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Borlești și Stănița; 3 avertismente, conform OG nr. 2/2001 Primăriilor Pâncești și Poienari și SC APAVITAL SA Iași;  2 suspendări de activitate și sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu.

În fața acestor decizii, în cazul celor patru unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona Roman Metropolitan (Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița) edilii ridică din umeri. Nu este pentru prima dată când problema apei neconforme din sistemul public de alimentare implementat la nivelul comunei Stănița, de exemplu, ajunge în atenția redactorilor Roman TV, un subiect similar fiind tratat în noiembrie 2023, după ce în vara anului trecut Primăria Comunei Stănița fusese sancționată cu amendă de 40.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru neconformitatea apei furnizate în rețeaua publică, nefiind potabilă.

Laurențiu Todireanu

Contactat pentru sancțiunea primită în acest an, primarul Laurențiu Todireanu a declarat că în comuna pe care o conduce, oamenii „se bat” pe apă, confruntându-se cu deficit major, după restricțiile impuse de inspectorii sanitari: „Noi avem și alte adăpători pentru animale, ar trebui să le dăm oamenilor pentru că nu au pentru animale (…) probleme sunt peste tot, nu este apă acuma, nu este suficientă pentru oameni iar aceștia se bat de la apă! Mă credeți să se bat de la apă? Am deja făcute toate documentele pentru a mă <<înțepa>> la conducta de la Timișești (nr. a Companiei ApaVital Iași) și aștept doar avizele să termin odată cu balamucul ăsta! Să vină avizul de la ApaVital și să trag apa, altă soluție nu mai am (…) Puteau să ma lase în pace și cum a fost de ani de zile apă putea să funcționeze în continuare apa la Stănița, să nu mai facă atâta politică din nimic!”, a precizat, pentru Roman TV, Laurențiu Todireanu – primarul comunei Stănița. Acesta a mai precizat că localnicii mai iau apă și dintr-o baltă aflată de zeci de ani pe raza comunei, pentru a-și adăpa animalele sau pentru a-și uda grădinile, chiar dacă acea apă este cel puțin insalubră.

Emil Dascălu

La Poienari, primarul Emil Dascălu spune că lucrurile ar putea intra pe un făgaș bun, fiind semnat contract de delegare a serviciului de apă și canalizare cu ApaVital Iași. Și comuna pe care o conduce se află pe lista inspectorilor sanitari, privind neconformitatea calității apei: „Apa nu este deocamdată potabilă, este doar menajeră. Când o să fie administrată de ApaVital Iași o să fie potabilă. Deocamdată, noi ce am dat la populație și pentru școală sau grădiniță este apă menajeră, care era folosită la WC, atât. A fost un control tematic, văd că s-au dus la comunele de o anumită culoare, deci nu s-au dus și la comunele de o altă culoare, interesant (…) Au fost luate probe și dintr-o fântână publică și din sistemul implementat prin PNDL 2, pe extindere (…) ApaVital deja a făcut preluarea, am avut o echipă de ingineri pentru tratare, urmează să rezolvăm problema. Am semnat preluarea, urmează să vină în teren pentru tratare, distribuție, captare s.a.m.d. Avem și stație de epurare”, a conchis primarul comunei Poienari, Emil Dascălu.

Augustin Holmanu

În cazul comunei Pâncești, primarul Augustin Holmanu a precizat că sistemul implementat cu fonduri din PNDL a fost recepționat la începutul acestui an. Nu poate fi furnizată, încă, apă cetățenilor din comună, deoarece nu este apă suficientă în sistem: „Sunt doar probe luate din fântânile publice, nu din sistem (…) N-au la ce să se racordeze cetățenii, pentru că nu avem apă pe rețea.” Întrebat dacă în proiectare a existat o expertiză privind cantitatea de apă pe care sistemul urma să o livreze populației din comună, acesta a menționat faptul că acea expertiză, veche de ani de zile, nu mai reflectă realitatea din prezent, când seceta a provocat o penurie majoră de apă în tot județul Neamț și nu numai: „Specialiștii au dat ca și soluții drenuri de suprafață. La momentul respectiv au găsit apă în acele drenuri, aveam un debit suficient pentru toată comuna, numai că între timp a apărut seceta asta pedologică și a scăzut foarte mult apa, de la 6l/secundă, acum mai avem abia 1 l/secundă. Avem un proiect comun cu Poienari, în sensul că urmează să ne folosim de stația lor de epurare, care este de capacitate mare. Suntem în tratative cu ApaVital, deja suntem în asociația lor (nr. ARSACIS). Trebuie să termine comuna Poienari predarea și apoi vor putea să ne preia și pe noi. Nu știu dacă sută la sută, ei au venit au făcut inspecție, totul este în regulă. Singura problemă ar fi acest deficit de apă. Ați văzut că la Stănița aduc acea aducțiune de la Timișești și intenționăm să <<ne înțepăm>> și noi de acolo., a precizat primarul Comunei Pâncești, Augustin Holmanu. Cât despre probele neconforme prelevate din fântânile publice de pe raza comunei, edilul de Pâncești a menționat că le-a igienizat și că a solicitat Direcției de Sănătate Publică Neamț ca inspectorii sanitari să revină în localitate pentru a preleva, din nou, probe de apă pentru testarea calității.

Și Dorin Tabacariu, primarul comunei Ion Creangă – aflată pe lista localităților cu probe neconforme la apă –  a fost contactat de redactorul Roman TV, însă fără succes.

Printre principalele neconformități identificate de către inspectorii sanitari se numără absența autorizației sanitare de funcționare pentru obiectivele ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, supuse procedurii de autorizare sanitară; lipsa vizei anuale a autorizației sanitare de funcționare; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; neefectuarea monitorizării surselor care asigură apă potabilă în mediul rural exploatate în sistem local prin prelevare de probe de apă și analize de laborator la intervalul decis de către autoritatea de sănătate publică județeană; neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă pentru consum uman a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor, precum și a transportului și distribuirii acesteia în condiții corespunzătoare; nedeținerea evidențelor care să poată face dovada dezinfecției sistemului de aprovizionare cu apă potabilă.

Vezi articolul

Știri

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.

Vezi articolul

Știri

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Adăugat

pe

Roman TV

Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.

Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.

Vezi articolul

Știri

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.

Vezi articolul

Știri

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.

Vezi articolul

Știri

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.

Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.

Vezi articolul

Știri

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Adăugat

pe

Roman TV

După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.

Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.

Vezi articolul

Știri

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.

Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri9 ore în urmă

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de...

Știri9 ore în urmă

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între...

Știri9 ore în urmă

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic...

Știri9 ore în urmă

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu...

Știrio zi în urmă

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSComplexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Știrio zi în urmă

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDupă preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza...

Știrio zi în urmă

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAvând în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri...

RECLAMĂ

Emisiuni

🗳️ Alegeri parlamentare 20249 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț (PSD) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20249 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Laurențiu Leoreanu (PNL) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Teodora Baciu (USR) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Albert Lungu (PNL) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț, Florin Vîrgă (PSD) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Adrian Virgil Ciobanu (PNL) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Se lucrează la noul pod de la Luțca / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 19 noiembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare