Știri
Noutăți în domeniul serviciilor medicale. Beneficiare și persoanele neasigurate
Principala noutate a modificărilor și completărilor Contractului-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care au intrat în vigoare de la 1 iulie 2024, constau în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, pe principalele paliere de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, cum sunt cancerele, hepatitele cronice B și C, iar în cazul gravidelor și HIV/SIDA.
În asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică. Tot medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS. Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice.
Urmare a consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigații paraclinice. Și în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, respectiv consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea de asemenea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice.
Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. La fel se va finanța și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă.
Știri
Festivalul de minihandbal „Dan Moisii”, ediția a treia
Vineri, 24 ianuarie 2025, Sala Sporturilor din Roman va găzdui cea de-a treia ediție a Festivalul de minihandbal „Dan Moisii”, eveniment devenit tradiție. Partidele se vor desfășura între orele 12 și 18.
Profesorul Dan Moisii a fost unul din oamenii care au pus umărul la înființarea echipei de senioare din Roman, la dezvoltarea clubului romașcan și, mai apoi, la promovarea în primul eșalon handbalistic al țării. Dan Moisii s-a născut la data de 27 septembrie 1950 și a decedat la data de 27 octombrie 2013.
Știri
Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale. Cum o gestionăm?
Sub sloganul „Mai multă viață, mai puține ecrane!”, în perioada lunilor ianuarie și februarie 2025, INSP își îndreaptă atenția spre promovarea sănătății mintale, organizând la nivel național campania cu tema „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”.
Specialiștii spun că este bine ca micuții cu vârsta de sub 1 an și jumătate să nu aibă acces deloc la ecrane, între 2 și 6 ani – maxim o oră pe zi, programe de calitate, potrivite vârstei, iar peste 6 ani, timpul alocat ecranelor și digital media trebuie să fie limitat de către părinți și conținutul materialelor cunoscut.
Știri
Pompierii, solicitați să deblocheze mâna unei tinere din compartimentul motor al mașinii
Miercuri, 22 ianuarie 2025, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pe strada Bogdan Dragoș din Roman. O tănără a rămas cu mâna blocată în radiatorul mașinii, fapt pentru care a solicitat ajutorul prin apel la 112. Pompierii au reușit să deblocheze mâna acesteia din zona compartimentului motor al autovehiculului.
Dintre cele mai neobișnuite misiuni ale pompierilor nemțeni, desfășurate pe parcursul anului trecut putem aminti următoarele: un papagal a rămas cu piciorul prins de un cablu, la o înălțime considerabil, în Piatra Neamț; misiunie în Roman pentru salvarea unor căprioare care se aflau în bazinele dezafectate ale unei societăți; o vulpe salvată dintr-un bazin dezafectat de pe platforma Săvinești; copil cu piciorul blocat în spițele unei biciclete, în Piatra Neamț, persoană cu mâna blocată în gard. În plus, pe perioada sezonului rece, se primesc dese apeluri privind lebede blocate în gheață, pe lacul Bâtca Doamnei.
Știri
Mame minore care au născut, în ultimele luni, la Spitalul din Roman
Unsprezece minore au adus pe lume copii la Spitalul Municipal de Urgență din Roman în ultimele trei luni ale anului 2024. Tinerele mămici au primit susținerea familiei și a taților copiilor născuți, nefiind vorba în nici unul dintre cazuri despre nerecunoașterea copilului de către tată.
Fenomenul mamelor minore este unul care plasează țara noastră pe loc fruntaș în UE. Educația pentru sănătate, inlcusiv educația privind regulile de igienă și educația sexuală predată de către specialiști ar putea schimba această situație. Subiectul educației sexuale este, însă, unul extrem de sensibil în țara noastră. Trebuie menționat faptul că nașterile la vârste foarte fragede pot afecta atât sănătatea mamelor, cât și a copiilor aduși pe lume.
Știri
Un bărbat a ajuns la spital, după ce a vrut să își pună capăt zilelor
Un bărbat în vârstă de 50 de ani din satul Chilii, comuna Valea Ursului a ajuns la spitalul din Roman, după ce acesta ar fi încercat să își pună capăt zilelor. Medicii romașcani i-au acordat asistență medicală de specialitate.
Vulnerabile sunt îndeosebi persoanele singure sau cele care suferă de depresie.
Știri
Coliziune între două autovehicule, la Gherăești
Pe 22 ianuarie, în jurul orei 11:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la faptul că, pe sectorul de drum DN2-E85, în localitatea Gherăiești, s-a produs un eveniment rutier.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Știri
Sediu nou, în Roman: Osteokinet – Mișcare cu sens, sănătate cu suflet!
La etajul al doilea al Centrului Medical MedLife-Micromedica din Roman, situat pe strada Dobrogeanu Gherea, la nr. 31, și-a deschis porțile cabinetul Osteokinet. O echipă de profesioniști vă așteaptă cu aparatură performantă și cu pregătire profesională de înaltă calitate, fiind kinetoterapeuți licențiați și colegiați la Colegiul Fizioterapeuților din România, la zi cu educație medicală continuă. Vorbim despre Marius Iordache – osteopat, kinetoterapeut, terapeut Proprioceptive Deep Tendon Reflex (P-DTR); Iordache Monica – kinetoterapeut, specialist in tehnici osteopate, terapeut Schroth; Matei Iordache – kinetoterapeut specializat in traumatologie sportiva; Andreea Ciubotaru – kinetoterapeut; Sergiu Giosanu – kinetoterapeut.
Cabinetul este spațios, dotat cu aparatură modernă, utilat corespunzător.
Osteokinet este situat la etajul al doilea al Centrului Medical MedLife-Micromedica, de pe pe strada Dobrogeanu Gherea, la nr. 31. Pentru informații privind serviciile oferite în cadrul cabinetului, se poate apela la numerele de telefon 0788.252.679 sau 0760.560.361. Osteokinet – Mișcare cu sens, sănătate cu suflet!
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția