Urmărește-ne și pe:

Știri

Campania "Romașcanii salvează vieți", anul acesta pe parcursul a două luni

Adăugat

pe

Primăria Municipiului Roman în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț continuă și în acest sezon estival, campania „Romașcanii salvează vieți”. Prin această inițiativă, Primăria Municipiului Roman dorește să încurajeze locuitorii orașului să doneze sânge și, totodată, să-i conștientizeze cu nevoia permanentă de produse sanguine din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită doar prin efortul tuturor cetăţenilor. Dacă în edițiile anterioare s-a desfășurat doar pe parcursul lunii august anul acesta campania se va desfășura în perioada 1 iulie – 30 august 2024, la sediul Punctului fix de recoltare Roman al Centrului de Transfuzie Sanguină Neamț din cadrul Polclinicii, situată pe strada Tineretului la nr. 28, etaj 2, telefon 0333-401.152. Programul pentru donare este în timpul zilelor lucrătoare, între orele 7.30 – 11.00.
Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital. Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Primăria Municipiului Roman va oferi tuturor donatorilor, în cadrul derulării campaniei, carduri de acces valabile pentru 3 intrări la ștrandul din interiorul Complexului Sportiv și de Agrement ”Moldova”. Anul trecut, în cadrul campaniei similare din luna august s-au înregistrat 270 de donatori. Trebuie știut că donarea se realizează în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare. Donatorii primesc echipamente de protecție de unică folosință, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare.

CONDIȚII PENTRU DONARE SÂNGE:

  • vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani;
  • greutate peste 50 kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
  • să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste 6 dioptrii, cancer;

RECOMANDĂRI/ Înainte de a dona:

  • Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
  • Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc);
  • Nu fuma înainte şi după donare cu o oră.

La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente:

  • Buletin sau carte de identitate, în original;
  • Document provizoriu de identitate, în original;
  • Carnet de conducere eliberat în România, în original; • Carnet de serviciu, în cazul militarilor; • Paşaport, în original;
  • Paşaport, pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an.

 Etapele donării:

  • Informare asupra importanţei sângelui, procesul de donare, beneficiile şi riscurile donării;
  • Selectarea donatorilor – se va avea în vedere siguranţa donatorului şi a pacientului care va primi produsele sanguine;
  • Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.);
  • Examen medical (anamneză şi examen clinic);
  • Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.);
  • Recoltarea de sânge (eprubete-pilot din care se realizează analizele biologice şi alte teste şi sânge destinat obţinerii de produse sanguine pentru transfuzii);
  • Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge.

 Cât se donează? La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Siguranţa donării:

  • Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă;
  • Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri;
  • Senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar;
  • Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

După donare: Este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare.

DREPTURILE DONATORULUI: • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.  La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii;  1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat;  alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă; să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare.

 

Știri

Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Adăugat

pe

Roman TV

În penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, joi – 3 iulie 2025 – pompierii de la Detașamentul Roman au fost invitați de inițiatorul proiectului, profesor Mădălina Bozieanu, să le vorbească participanților despre această meserie, să le prezinte echipamentul din dotare și să îi învețe pe copii reguli de comportament în cazul unor situații de urgență, cât și despre acordarea primului ajutor. Încântați, copiii au ascultat sfaturile salvatorilor, au probat echipamentele, au pus întrebări și au plecat acasă acumulând noi cunoștințe.

Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și vineri, 4 iulie, fiind și ultima zi a ediției din acest an.

Vezi articolul

Știri

25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Adăugat

pe

Roman TV

Cu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova” arată că a fost vizitat de foarte multe persoane în sezonul estival 2024. Mai exact, circa 65.000 de vizitatori au intrat la bazinele ștrandului din Roman, vara trecută, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației locale. În acest context, dar și al zilelor caniculare care se anunță, la debutul acestui sezon estival, redactorul Roman TV a întrebat dacă numărul salvamarilor este unul adecvat acestui aflux de persoane sau dacă nu ar trebui suplimentat. Din păcate, în Roman nu ar fi persoane care să se îmbulzească la acest loc de muncă.

Pe 18 iunie, municipalitatea a încheiat, cu Bulai Cătălin Persoană Fizică Autorizată, un contrcat în valoare de 20.000 de lei fără TVA, pentru servicii de salvare acvatică în ștrandul municipal, iar pe 25 iunie a fost încheiat un alt contract, cu Sandu Eduard-Ștefan Persoană Fizică Autorizată, contra sumei de 5.000 de lei fără TVA, pentru aceleași servicii. Prima entitate ar urma să presteze 400 de ore, iar cea de-a doua 100 de ore de servicii în ștrand, de sumele menționate. În ștrand, în acest sezon estival sunt circa 1.000 șezlonguri. Au fost efectuate reparații curente și achiziționate produse precum clor și alte cosumabile în sumă aproximativă de 300.000 lei și au fost efectuate lucrări la corabie, în valoare de 300.000 de lei.

Vezi articolul

Știri

Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

Adăugat

pe

Roman TV

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la activitatea pastorală și misionară, printre care a aprobat caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, în prezent acesta fiind monah penitent în Penitenciarul Bacău.
Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru au fost condamnați definitiv la 8 ani închisoare cu executare, respectiv la 14 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru agresiuni sexuale și violuri în formă continuată asupra minorilor. Dosarul celor doi a fost deschis în anul 2019, după o investigație a publicației „Să fie lumină”, care posedă documentul judiciar în care sunt descrise atrocitățile care se petreceau dincolo de ușile închise. Aceeași publicație notează faptul că au fost comise peste 100 de fapte de viol asupra victimelor, fiind vorba despre elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși. La data de 30 aprilie 2025, atât Cornel Onilă, cât și Sebastian Jitaru au fost identificați de polițiștii nemțeni la Mănăstirea Văratec, respectiv la domiciliul său din Pângărați și escortați la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.
Pe lângă condamnările penale, instanța a decis ca Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” sunt părți responsabile civilmente și, prin urmare, au obligația – pe lângă cei doi condamnați – să le achite celor trei victime daune morale de 170.000 de euro.

Vezi articolul

Știri

12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Adăugat

pe

Roman TV

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00, când valul de căldură se va extinde în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În acest context, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Roman a pregătit mai multe puncte de prim ajutor și puncte de distribuție a apei potabile.
Punctele de prim ajutor sunt la Farmacia Aruncus din Pietonal Ștefan cel Mare, Bl. 1, la Drogheria Sira Plant din Str. Anton Pann, Bl. 12/3, la Farmacia Stejara situată pe Str. Smirodava, nr. 43, la Dispensarul din Str. Bogdan Dragoș, nr. 1. Puncte de distribuție a apei potabile sunt la Primăria Municipiului Roman – Piața Roman Vodă, nr. 1, la Serviciul de Evidență a Populației – Str. Ștefan cel Mare, nr. 268, la Direcția de Asistență Socială – Str. Alexandru cel Bun, nr. 3, la Biblioteca „George Radu Melidon” – Bld. Roman Mușat, nr. 19, la Casa Căsătoriilor – Str. C. Dobrogeanu Gherea, nr. 39 și la Piața Centrală – Hală.
Pe 16 iunie 2025, municipalitatea a achiziționat, de la SC. Ultra Total Invest SRL, apă plată și pahare de unică folosință în valoare de circa 12.000 de lei inclusiv TVA. Au fost achiziționate 3.000 de sticle de apă plată îmbuteliată în pet de 2 litri.

Vezi articolul

Știri

Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.

Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.

Vezi articolul

Știri

Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Folosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut unei femei în vârstă de 45 de ani din Bacău bijuteriile și telefonul mobil pe care le avea asupra sa, în zona Gării din Roman. Ulterior, acesta a agresat-o sexual pe femeie. S-a întâmplat acum două seri, în jurul orei 21. Femeia de serviciu din gară a alertat autoritățile cu privire la cele întâmplate.

Pe 2 iulie, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Vezi articolul

Știri

Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Adăugat

pe

Roman TV

Ziua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o bornă istorică. În cadrul târgului HAM RADIO 2025, în Friedrichshafen -Germania, în prezenţa oficialilor IARU şi a unui public internaţional numeros, juniorul român Ianis Scutaru, în vârstă de 13 ani din Piatra Neamţ, a stabilit un nou record mondial la proba RufZXP. La ora 10:38, Ianis s-a aşezat la tastatură. În doar 110 secunde, a parcurs auditiv 50 de indicative transmise în telegrafie, atingând urmatoarele valori: punctaj total – 395.191 puncte, viteza maximă – 1160 caractere/minut.

Dublu campion mondial, Ianis Scutaru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri15 ore în urmă

Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială...

Știri15 ore în urmă

25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSCu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement...

Știri15 ore în urmă

Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”...

Știri15 ore în urmă

12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSAdministrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de...

Știri2 zile în urmă

Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a...

Știri2 zile în urmă

Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSFolosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut...

Știri2 zile în urmă

Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSZiua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV15 ore în urmă

Radar TV / Sume exorbitante plătite pentru „excelență” în munca de Poliție / 3 iulie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 3 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: Vitalie Josanu, președintele Sindicatului...

Panorama3 zile în urmă

📺 Panorama / 1 iulie vine cu RCA și curent mai scumpe / 1 iulie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 1 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Austeritate...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / USR revine la guvernare după aproape 5 ani / 26 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 26 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Cosmin Ancuța, consilier...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Va scoate Guvernul Bolojan România din criză? / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția specială de marți, 24 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Laurențiu Leoreanu,...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Copiii cu rezultate bune la învățătură, recompensați de Asociația „Născută Înger”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Planuri mari pentru noul guvern / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 24 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea O...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Dezmățul pe bani publici continuă / 17 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 17 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Dezmățul...

RECLAMĂ

Populare