Urmărește-ne și pe:

Știri

Amenzi între 7.500-15.000 lei și între 50.000-100.000 lei pentru arderea miriștilor

Adăugat

pe

Un anunț publicat pe site-ul primăriei municipiului Roman arată că nu mai este permisă sub nici o formă arderea miriștilor, de către proprietarii sau deținătorii de terenuri agricole, prevederea anterioară care permitea acest lucru cu acordul serviciilor pentru situații de urgență de pe raza localității fiind abrogată. Există, totuși, o situație în care aceste acțiuni pot avea loc, doar cu acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul și numai în cazuri în care constituie măsură de carantină fitosanitară. În scopul prevenirii incendierii vegetației, proprietarii și deținătorii de terenuri trebuie să știe că arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă, conform O.U.G. nr.195/ 2005 privind protecția mediului completată și modificată. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancționează: cu amendă contravențională între 7.500 – 15.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 – 100.000 lei, pentru persoanele juridice. Conform Art. 98 Alin. (1), lit. a „arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an, dacă este de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală”.

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Sfaturile Protecției Consumatorilor la achiziționarea legumelor și fructelor

Adăugat

pe

În contextul rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează astfel de produse. Prin urmare, ANPC emite următoarele recomandări:

 

achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;

 

solicitați și păstrați bonul de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceștia doresc să reclame calitatea produsului;

 

verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezența mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenței sau integrității suprafeței (prezența loviturilor) etc;

 

ATENȚIE și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

 

citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produselecomercializate în vrac, precum și la cele ambalate. Eticheta trebuie să conțină următoarele elemente:

  • Denumirea produsului
  • Țara de provenieță a acestuia
  • Avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest caz, coaja NU este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate)

 

– produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;

 

– acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;

 

verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat. În cazul unor discrepanțe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care v-a furnizat produsul, iar dacă nu reușiți o soluționare amiabilă cu operatorul economic, puteți formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamație;

 

verificați dacă este respectat regimul promoțiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca prețul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidențieze un avantaj financiar al achiziționării pachetului, pentru consumator;

 

verificați, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;

 

verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate;

 

– verificați gradul de prospețime al produsului; se recomandă achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate.

 

ANPC recomandă ca înaintea consumării să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

 

Comunicat ANPC

 

 

Vezi articolul

Știri

166 de permise, reținute de polițiștii nemțeni în minivacanță

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 1-6 mai, polițiștii nemțeni au organizat acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii publice. În această perioadă polițiștii au intervenit la 280 de apeluri semnalate prin serviciul de urgență 112. Totodată, au fost constatate peste 100 de infracțiuni, iar pentru neregulile constatate în trafic, polițiștii au reținut 166 de permise de conducere.În această perioadă, pe raza județului Neamț a fost înregistrat un eveniment rutier grav, soldat cu decesul unei persoane. Activităţile au fost desfăşurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Vezi articolul

Știri

Doi pompieri la Detașamentul Roman, eroi în timpul liber, în ziua de Paște

Adăugat

pe

Roman TV

In prima zi de Paști, sg.maj. Andrei Cornilă și sg.maj. Lucian Micu, ambii pompieri la Detașamentul din Roman, în timp ce se deplasau către casă după terminarea turei de serviciu, au oprit în comuna Cristești, în zona intersecției care face legătura între județele Neamț și Iași deoarece traficul rutier era oprit, din cauza unui accident rutier. Șoferii ieșiseră din autoturisme, însă o femeie, pasageră într-una dintre masini, acuza dureri și nu se putea mișca. Participanții la trafic încercau să o extragă pe victimă în mod inadecvat, asa ca cei doi salvatori au intervenit imediat. Sg.maj. Andrei Cornilă și sg.maj. Lucian Micu sunt sunt doi tineri absolvenți ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești promoția noiembrie 2023. Aflați la începutul carierei, aceștia au dat dovadă de responsabilitate în societate, demonstrând că meseria este brățară de aur. Cine dorește să devină pompier se poate înscrie până pe 14 mai la concursul pentru ocuparea unui loc din cele 300 scoase la concurs la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești.

Vezi articolul

Știri

Minivacanță cu mii de apeluri la 112, preluate de operatorii STS ai Serviciului de urgență

Adăugat

pe

În perioada 1 – 6 mai a.c., la nivel național, operatorii STS au preluat și procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Din totalul acestora, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agențiile specializate de intervenție: Ambulanță, ISU-SMURD, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

În noaptea de Înviere, în intervalul orar 22:00 – 06:00, la 112 s-au primit 4.083 de apeluri care au semnalat urgențe ale cetățenilor. Cele mai multe au fost cazuri medicale (1.390 apeluri, dintre care 246 au reprezentat situații de persoane inconștiente) și incidente de ordine publică (236 apeluri). Operatorii STS au preluat de la apelanți datele necesare identificării urgenței, au realizat localizarea evenimentelor și au alertat cu rapiditate agențiile ce au competență în soluționarea acestor tipuri de urgențe.

În minivacanța de 1 Mai și Paște, cea mai încărcată zi la 112 a fost ziua de luni, 06 mai 2024, când operatorii STS au preluat 27.983 de apeluri.

Statistica tipurilor de urgențe preluate la 112, în perioada 1-6 mai 2024:

 

Tipul urgenței

Statistică
Numărul de apeluri Procentul raportat la totalul apelurilor
Urgențe medicale 38.760 41,07%
Violență 6.520 6,91%
Deranjarea ordinii și liniștii publice 1.940 2,06%
Evenimente rutiere 1.930 2,04%
Intoxicații 1.144 1,12%
Incendii 1.009 1,07%
Incidente montane 54 0,06%

 

Totodată, în perioada de referință, la 112 au fost 21 de apeluri de tip eCall efectuate automat de la bordul unor mașini implicate în evenimente rutiere. Reamintim că, în cazul producerii unui accident rutier, sistemele de comunicații eCall instalate pe autoturismele de generație nouă sună automat la 112 și transmit informațiile utile pentru intervenția echipajelor de salvare.

***

În această perioadă, la nivelul Serviciului de Telecomunicații Speciale au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție și s-a asigurat suplimentarea, după caz, a numărului de operatori, în intervalele orare cu aflux de apeluri.

Informații utile privind apelarea numărului unic pot fi consultate accesând pagina: https://www.sts.ro/ro/intrebari-frecvente-112.

Vezi articolul

Știri

💥🚑 Accident rutier pe E85, în afara localității Traian

Adăugat

pe

Roman TV

La ora 09:50 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui accident rutier în afara localității Traian. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman (o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD) și SAJ Roman.
În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau doar conducătorii auto. Până la sosirea forțelor de intervenție cele două persoane s-au autoevacuat.
Cei doi bărbați, în vârstă de 52 de ani, au necesitat îngrijiri medicale, fiind preluați de echipajele SMURD și SAJ și transportați la CPU Roman.
Pompierii au acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.”
ISU Neamț

Vezi articolul

Știri

Febra cumpărăturilor pentru Paște. La ce trebuie să fim atenți?

Adăugat

pe

Roman TV

Cumpărăturile pentru masa de Paște sunt în toi, așa că piețele și magazinele din Roman sunt pline de cumpărători dornici să pună pe masă ce este mai bun în cele trei zile de sărbătoare. Doar că aceștia trebuie să acorde atenție produselor alimentare pe care le achiziționează, care pot fi neconforme și le pot cauza probleme de sănătate chiar în zi de sărbătoare. Comisarii Protecției Consumatorilor transmit faptul că oamenii trebuie să fie atenți la etichetare, la starea produsului, la ambalajul în care este pus produsul și la aspectul acestuia îndeosebi dacă vorbim despree pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit micii, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale, vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice. Oamenii spun că sunt atenți atunci când își cumpără produsele alimentare care se vor afla în bucatele preparate de Paște, mai ales că acestea sunt scumpe, pentru masa specifică sărbătorilor pascale fiind alocate sute de lei, în funcție de numărul membrilor unei familii.

Vezi articolul

Știri

Candidaturi respinse pentru suspiciuni de fraudă și o contestație a candidaturilor unui alt partid. Câte semnături au fost depuse la Roman

Adăugat

pe

Actualizare/USR Neamț: „Punctul nostru de vedere oficial este: Am făcut apel la Tribunal. Nu comentăm situația, așteptăm soluția Tribunalului Neamţ.

Marți, 30 aprilie 2024 a fost data limită de depunere a candidaturilor pentru Primăria Roman și pentru Consiliul Local al Municipiului Roman. Au fost depuse și listele cu semnăturile susținătorilor candidaților fiecărui partid în parte. Data limită a fost stabilită stabilită prin Hotărâre de Guvern.

La Roman, în cursa pentru funcția de primar au depus candidaturi: Laurențiu Leoreanu din partea Partidului Național Liberal (PNL), Lucian Micu din partea Partidului Social-Democrat (PSD), Cosmin Ancuța din partea formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR), Nadia Lenuța Moldovanu din partea partidului SOS România și Gheorghe Dochița din partea partidului Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR). Pentru Consiliul Local Roman au depus candidaturi următoarele formațiuni politice: Partidului Național Liberal (PNL) cu listă de 27 de membri, Partidului Social-Democrat (PSD) cu listă de 27 de membri, Uniunea Armenilor din România cu un candidat pe listă, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu o listă de 9 candidați, Uniunea Salvați România (USR) cu o listă de 21 de candidați, SOS România cu 12 candidați pe listă, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) cu o listă de 25 de candidați, Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR) cu o listă de doi candidați. În cazul celor două ultime partide menționate, respectiv PUSL și UCDR, candidaturile au fost respinse din cauza unor suspiciuni de fraudare la întocmirea listei de susținători, fiind vorba, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 2 Roman, despre suspiciuni privind unele semnăturil aflate pe listele celor două formațiuni politice. În cazul PUSL, există pe de-o parte suspiciune înaintată de Biroul Electoral, pe de alta de către o persoană fizică, existând și o contestație în curs în acest caz. În plus, în cursul zilei de joi, 2 mai, a apărut și o contestație depusă la Judecătoria Roman – de către o persoană fizică – împotriva candidaturilor USR, pentru funcția de primar și pentru CL Roman. Până la această oră, nu se cunoaște motivul care stă la baza acestei contestații.

Pentru ca un partid să poate candida la alegerile locale, atât pentru funcția de primar al Municipiului Roman, cât pentru lista de consilieri trebuia să strângă câte 548 de semnături de susținere a candidaturilor. Partidele înscrise în cursa de la Roman, atât pentru fotoliul de primar, cât și pentru Consiliul Local au strâns și au depus următoarele semnături:

  • PNL: 6686 pentru primar, 6440 pentru Consiliul Local;
  • PSD: 3110 pentru primar, 3120 pentru Consiliul Local;
  • AUR: 1050 pentru Consiliul Local;
  • Uniunea Armenilor din România: 834 pentru Consiliul Local;
  • PUSL: 710 + 125 suplimentare pentru Consiliul Local;
  • SOS Romania: 650 pentru primar, 650 pentru Consiliul Local;
  • USR: 699 pentru primar, 638 pentru Consiliul Local;
  • UCDR: 640 pentru primar, 640 pentru Consiliul Local.

Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 2 Roman este format din președinte Tudor-Ionuț Vieriu, locțiitor Teodor Manolache și reprezentanții partidelor politice cu grupuri  parlamentare, respectiv Ioan Stoica, Sebastian-Vasile Surei, Bogdan Sava, Mădălina Dornescu, Ștefan Vornicu, Alexandra-Teona Bostan, Cristian-Valeriu Galan. Pe 8 mai 2024 se vor definitiva candidaturile la alegerile locale din anul 2024. Pe 10 mai 2024 va începe perioada de campanie electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 07.00.

 

 

 

 

 

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri59 de minute în urmă

Sfaturile Protecției Consumatorilor la achiziționarea legumelor și fructelor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn contextul rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională...

Știri18 ore în urmă

166 de permise, reținute de polițiștii nemțeni în minivacanță

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 1-6 mai, polițiștii nemțeni au organizat acțiuni pentru prevenirea...

Știri18 ore în urmă

Doi pompieri la Detașamentul Roman, eroi în timpul liber, în ziua de Paște

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSIn prima zi de Paști, sg.maj. Andrei Cornilă și sg.maj. Lucian...

Știri2 zile în urmă

Minivacanță cu mii de apeluri la 112, preluate de operatorii STS ai Serviciului de urgență

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 1 – 6 mai a.c., la nivel național, operatorii...

Știri6 zile în urmă

💥🚑 Accident rutier pe E85, în afara localității Traian

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa ora 09:50 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui accident...

Știri7 zile în urmă

Febra cumpărăturilor pentru Paște. La ce trebuie să fim atenți?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCumpărăturile pentru masa de Paște sunt în toi, așa că piețele...

Știri7 zile în urmă

Candidaturi respinse pentru suspiciuni de fraudă și o contestație a candidaturilor unui alt partid. Câte semnături au fost depuse la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSActualizare/USR Neamț: „Punctul nostru de vedere oficial este: Am făcut apel...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV18 ore în urmă

Radar TV / Lucian Micu – Proiect pentru Roman 2024 – 2032 / 8 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de miercuri, 8 mai, a emisiunii Radar TV invitat Lucian...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / 3 zile până la debutul campaniei electorale / 7 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 7 mai, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 zile în urmă

Radar TV / USR Roman, la un pas de a fi exclusă din cursa electorală / 7 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 7 mai, a emisiunii Radar TV invitat: Cosmin...

Secrete de familie6 zile în urmă

Secrete de familie / Lumina lui Hristos luminează tuturor / 3 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 3 mai, a emisiunii Secrete de familie invitat:...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Secretul celei mai dezvoltate comune din Neamț / 1 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSinvitat: Adrian Ciobanu, primarul Comunei Cordun moderator: Daniel Muraru Cordun, un...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Sorin Cazan, despre cum l-a "înlăturat" AUR din cursa pentru primar la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de marți, 30 aprilie invitat...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Zvonuri că Guvernul nu mai are bani pentru salarii și pensii / 30 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 30 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare