Urmărește-ne și pe:

Știri

Restaurare "cu bucluc": lucrările la Casa "Sergiu Celibidache" bat pasul pe loc

Adăugat

pe

Semnalele privind stagnarea fondurilor alocate obiectivelor finanțate prin Compania Națională de Investiții par să se adeverească, mai multe proiecte fiind nevoite să bată pasul pe loc în această perioadă, din lipsă de… bani. Este și cazul Spitalului „Precista” din Roman, investiție cu o alocare de peste 36 de milioane de euro, la care pe lângă această sumă, cel mai probabil vor fi necesari și alți bani, în contextul descoperirilor arheologice din curtea imobilului. Mai nou, sunt semnale clare că lucrările au stagnat și la Casa „Sergiu Celibidache”, pe de o parte din cauza aceluiași aspect menționat anterior, pe de alta investiția confruntându-se și cu alte probleme. Unele care par a fi destul de serioase. De menționat este faptul că ambele obiective sunt monumente istorice.
În cazul casei marelui dirijor Sergiu Celibidache, anii în care a zăcut într-o stare precolaps și-au spus cuvântul. Vorbim despre ani de zile în care nu au fost găsite soluții pentru restaurarea monumentului arhitectonic de clasă B situat în centrul Romanului, fie că a fost în proprietatea familiei dirijorului, fie că a trecut de la o instituție publică la alta. În prezent, imobilul se află în administrarea Consiliului Județean Neamț. Pe 11 martie 2021, pe site-ul Consiliului Județean Neamț, președinte al instituției la acea vreme, Ionel Arsene, anunța cu mândrie că a preluat monumentul istoric de la Consiliul Local Roman, urmând să salveze obiectivul cultural emblematic. Tot la acea dată se anunța și demararea lucrărilor, contractul de „Conservare, restaurare şi protecţie a clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“ fiind câștigat de de asocierea de firme Robu Construct SRL şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti. La mai bine de doi ani și jumătate de la marele anunț, după ce firmele constructoare au lucrat la clădire, luna trecută acestea ar fi fost oprite de către Inspecția de Stat în Constucții. O spune patronul firmei Robu Construct, contactat fiind de reporterii Roman TV. Problema, se pare, ar pleca de la solicitarea întocmirii unei noi expertize privind structura de rezistență a imobilului monument istoric, însă până la această dată avem doar versiunea constructorului. Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț nu vorbește cu presa, în teritoriu, așa că răspunsuri se așteaptă de la instituția de la nivel central. Răspunsuri sunt așteptate – în acest caz – și de la Consiliul Județean Neamț, dar și de la Direcția pentru Cultură, cea din urmă entitate urmând a efectua vizite în teren, pentru a estima cauzele acestui posibil eșec privind derularea proiectului reabilitării Casei „Celibidache”. Totodată există și demersul experților de la Muzeul de Istorie din Roman care au în desfășurare, la imobil, o lucrare de descărcare arheologică. Și această intervenție stagnează, conform informațiilor primite, pe fondul sistării lucrărilor executate de constructor.
Reprezentantul firmei Robu Construct a mai precizat că aceste sistări ale lucrărilor vor întârzia considerabil finalizarea reabilitării imobilului și că suma alocată acestui proiect, inițial în valoare de circa 4.4 milioane de lei, ar putea crește simțitor. Acesta a mai spus că nici sumele alocate lucrărilor efectuate până în prezent nu au fost decontate firmei pe care o conduce, de către entitatea finanțatoare. Conform proiectului, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în toamna acestui an, dar acestea sunt departe de a fi finalizate chiar și în următorii cinci ani, potrivit previziunilor avansate de către constructor. Dacă va fi sau nu așa, râmâne de văzut. Tot de văzut râmâne și dacă în următorii ani vor mai avea ce reabilita.

Știri

100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Adăugat

pe

Roman TV

Primăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru combaterea insectelor generatoare de disconfort. Anul trecut, ultima rundă de pulverizare a fost anulată – cea din toamnă – din cauza unui comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică emis în august 2024, în care este stipulat clar că nici un insecticid nu este potrivit a fi dispersat dintr-o aeronavă, ci controlat, diluat, de la sol. Primarul Laurențiu Leoreanu a precizat că aceste tratamente, efectuate de la sol sunt extrem de costisitoare și multe mai greu de gestionat decât cele aruncate din avion. Prin urmare, acesta a declarat că vor fi contractate servicii de pulverizare aeriană, cu riscul ca municipalitatea să fie amendată de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Astfel de servicii au fost achiziționate de la SC. Flaicor Serv Bacău – aceeași firmă contractată și în anii trecuți – anul acesta fiind încheiate două contracte: unul în valoare de 238.000 de lei fără TVA reprezentând serviciile de pulverizare, iar un altul în valoare de 196.700 de lei fără TVA reprezentând contravaloarea insecticidului biologic care urmează să fie pulverizat. Conform descrierii, acesta este avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății.

Operațiunile de dezinsecție vor avea loc în perioada 7-11 iulie 2025, în intervalul orar 6 și 9, potrivit anunțului emis de Primăria Municipiului Roman, care mai specifică faptul că activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Apicultorii sunt rugati sa ia măsuri de protecție a familiilor de albine pe durata tratamentului, iar cetățenii să evite deplasările în zonele tratate, în timpul și imediat după intervenție, pentru confortul și siguranța lor.

Anul trecut, pulverizarea aeriană a costat jumătate din suma alocată anul acesta, în contractul încheiat cu aceeași firmă din Bacău fiind inclus și insecticidul biocid, altul decât cel achiziționat separat anul acesta. Totodată, contractul de anul trecut a prevăzut aplicarea a trei runde de aviotratamente în perioada mai-octombrie, pe o suprafață de 2.800 de hectare. Specialiștii DSP Neamț transmit că analizează situația, fiind solicitat și un punct de vedere de la INSP, urmând a formula un răspuns în această privință.

Vezi articolul

Știri

S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Adăugat

pe

Roman TV

220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele acestea, la Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, inițiativă a profesorului Mădălina Bozieanu ajunsă la ediția a IV-a. 40 de cadre didactice din zece unități de învățământ s-au alăturat acestui proiect care se va desfășura în perioada 30 iunie-4 iulie 2025. Lor li s-au alăturat 70 de elevi voluntari din șapte școli, îndeosebi de la Liceu Teologic Episcop Melchisedec și de la școala gazdă. Activitatea ar fi imposibil de realizat fără sponsori generoși care se alătură demersului în fiecare vară. Pentru copii, participarea este gratuită.

Copiii participanți vor avea ateliere atractive, dar și invitați speciali, care să contureze această experiență frumoasă pentru ei. Aceștia vor dansa, vor confecționa lucruri, vor desena și vor învăța noțiuni noi.

Vezi articolul

Știri

„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Ministerul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele candidaților la prima sesiune a Examenului Național de Bacalaureat 2025, după etapa de soluționare a contestațiilor. La nivelul județului Neamț, rata cumulată de promovare (pentru toate promoțiile) după etapa de soluționare a contestațiilor este de 79,12%, înainte de contestații fiind de 77,12%. Pentru promoția curentă, rata de promovare după soluționarea contestațiilor este de 82,34 %, față de 80,54% înainte de etapa depunerii contestațiilor.

Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe, are loc în perioada 14 – 21 iulie 2025. Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va realiza în perioada 4 – 8 august 2025. Probele scrise ale examenului vor debuta pe 11 august 2025, la Limba și literatura română.

Vezi articolul

Știri

Este necesară renovarea Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, la care învață sute de elevi

Adăugat

pe

Roman TV

Clădirile corpului B al Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, situat pe strada Mihai Eminescu, nu au trecut – niciodată de la înființare – prin modernizări capitale. Acestea sunt, așadar, vechi și nu se mai pliază pe nevoile actuale ale sistemului de învățământ. Sunt multe corpuri aflate în curtea unității, fiind greu de încălzit iarna, iar la capitolul energie electrică noile dotări suprasolicită instalația electrică subdimensionată. Cei peste 700 de elevi ai liceului, jumătate dintre ei învățând în corpul A situat pe strada Ștefan cel Mare, au nevoie de condiții îmbunătățite de studiu. Clasele sunt dotate și igienizate, mobilierul a fost schimbat prin proiectul PNRR al primăriei, iar unele băi au fost renovate cu bani din sponsorizări. Aspectul clădirilor, însă, este unul depășit. Trebuie înlocuite acoperișurile, cât și gardul unității și porțile, având în vedere că zona este una aproape de centrul municipiului și generează notă disconcordantă cu alte unități de învățământ din apropiere, proaspăt renovate sau aflate în renovare. În acest moment, pe raza municipiului Roman sunt mai multe corpuri școlare aflate în reabilitare, deci răbdarea este cuvântul cheie pentru Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Pentru o investiție capitală ar fi necesar un proiect cu finanțare europeană pe care administrația locală să îl acceseze.

Este perioada de admitere la liceu, iar conducerea unității îi așteaptă cu brațele deschise pe boboci, școala fiind recent dotată cu un simulator auto de ultimă generație.

Primarul municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu, se află în concediu deci nu a putut fi consultat oficial asupra acestui subiect, însă va fi solicitat pentru un punct de vedere atunci când va reveni. El însuși a fost directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, unitate pentru care informal ne-a comunicat în trecut că își dorește o modernizare capitală. Trebuie să și apară axe de finanțare substanțiale care să fie accesate în acest sens. Până atunci, însă, mici eforturi privind reabilitarea gardului sau reparații la acoperișuri ori fațadele clădirilor ar fi mai mult decât oportune pentru confortul sutelor de elevi care învață la acest liceu, dar și pentru desfășurarea în bune condiții a activitatilor didactice.

Vezi articolul

Știri

Învățământ în două schimburi, la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, o decizie luată fără a fi consultați părinții

Adăugat

pe

Roman TV

Grădinița cu program prelungit numărul 5, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu, instituție subodonată Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman va intra în reabilitare. Corpul școlar găzduia preșcolari și elevii claselor pregătitoare. Preșcolarii vor fi mutați, în toamnă, la creșa Smirodava, iar pentru patru clase pregătitoare, administrația locală, împreună cu conducerea școlii, au luat decizia de a institui învățământ în două schimburi, în anul școlar 2025-2026, în corpurile A și B ale unității. Și la Școala Gimnazială „Al. I . Cuza” se învață dimineața și dupa-amiaza, de foarte mulți ani. În acest context, redactorul Roman TV a solicitat conducerii primăriei Roman un punct de vedere asupra declarațiilor care vin de la centru. Guvernul Bolojan dorește ca printre alte reforme, în educație una să prevadă învățământul primar și gimnazial între orele 8 și 17, stimulând și punând în practică programul „Școală după școală”. Cu școli care desfășoară cursurile în două schimburi, în Roman este greu de implementat această reformă.

Rămâne de văzut cât vor dura lucrările la grădinița din zona cunoscută sub denumirea „Madame Pop”, pentru ca elevii să își poată desfășura orele ca și până acum, respectiv dimineața, iar după-amiaza să își poată desfășura activitățile extra-școlare, să poată învăța ori să facă sport și ce alte procupări au tinerii de vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Totodată, de menționat este și că părinții care lucrează – susținând economia familiei, dar și a zonei în care locuiesc – trebuie să își schimbe programul din cauza acestor schimbări anunțate în programul școlar.

Vezi articolul

Știri

Deși a solicitat, femeia care stă de 23 de ani „la grajduri” nu va fi mutată de acolo

Adăugat

pe

Roman TV

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local desfășurată pe 24 iunie 2025, printre altele s-a aflat un proiect de hotărâre privind actualizarea listei de priorităţi pentru anul 2025 în vederea repartizării locuinţelor sociale. În luna martie a acestui an, în redacția Roman TV a pășit Maria Ciubotariu, o femeie în vârstă de 66 de ani care locuiește de 23 de ani pe strada Fabricii, într-un mediu pe care nu îl mai poate tolera la vârsta pe care o are. Aceasta a solicitat atunci ajutorul pentru ca primăria să îi repartizeze o altă locuință socială, mărturisind că nu dorește să moară acolo, în fostele grajduri. Are un venit de circa 1.200 de lei pe lună și ar avea cu ce să plătească chiria la o locuință socială în o altă zonă a orașului. Iată ce spunea femeia în luna martie.

În anexa hotărârii votate în CL Roman pe 24 iunie 2025 – cea care prevede actualizarea listei de priorităţi pentru anul 2025 în vederea repartizării locuinţelor sociale – nu se regăsește și numele ei, deci nu a fost aprobată cererea sa de a fi mutată din Satul Olimpic.

Pe strada Fabricii din Roman locuiesc zeci de familii în condiții inumane de trai, fără apă caldă, unii fără electricitate, iar copiii – dintre cei care merg la școală – își fac temele ajutați de lanterna telefonului pe care îl încarcă la cunoștințe din oraș. Mormanele de gunoaie sunt la ordinea zilei, iar Maria Ciubotariu a rămas singură într-unul dintre blocurile situate acolo. Acolo va locui, cel mai probabil, până la sfârșitul vieții, având în vedere că femeia nu se încadrează pentru a primi o altă locuință în care să trăiască la bătrânețe.

Vezi articolul

Știri

Ștefania Antăluță, în pericol de a fi evacuată, caută să închirieze un imobil gol

Adăugat

pe

Roman TV

Povestea Ștefaniei Antăluță a fost relatată într-un reportaj, la Roman TV. Aceasta duce o povară grea: este nevoită să plece din apartamentul în care au locuit trei generații, inclusiv ea – care locuiește acolo de o viață – pentru că în posesia imobilului a intrat un proprietar din Piatra Neamț, în urma unei situații complicate, redate în detaliu în reportajul amplu realizat de redacția noastră. Ștefania a avut încredere, în 2007, să gireze cu apartamentul mamei sale un împrumut bancar, de suma împrumutată folosindu-se o terță persoană, ca mai apoi să nu plătească ratele, iar apartamentul să fie pierdut. Au urmat, de atunci, procese, ani de chin și de teamă că vor ajjunge în stradă. Între timp, mama femeii a decedat, iar acum aștaptă – în orice clipă – să fie evacuată de noul proprietar, deși acesta ar fi declarat lichidatoarei că nu cumpără imobilul pentru a obține profit, ci ca pe o investiție pe termen lung și că Ștefania Antăluță poate locui, în continuare, în casa mamei sale, plătind chirie. Ulterior, acesta s-a răzgândit, solicitându-i acesteia, fie personal, fie prin interpuși, să părăsească apartamentul situat pe strada Republicii din Roman. Disperată și cu gândul că va ajunge pe drumuri, Ștefania caută un apartament sau o garsonieră goală pe care să o închirieze cu suma maximă de 1.200 de lei plus plata utilităților. Ar vrea un imobil gol în care să își pună câteva lucruri de suflet, unele care să îi amintească de casa părintească.

Așadar, sunt căutate persoane care dețin un imobil gol și doresc să îl ofere Ștefaniei Antăluță spre închiriere contra sumei maxime de 1.200 de lei, plus plata utilităților, pe termen de cel puțin un an.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri12 ore în urmă

100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPrimăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru...

Știri12 ore în urmă

S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele...

Știri12 ore în urmă

„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSMinisterul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele...

Știri3 zile în urmă

Este necesară renovarea Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, la care învață sute de elevi

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSClădirile corpului B al Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, situat pe strada Mihai...

Știri5 zile în urmă

Învățământ în două schimburi, la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, o decizie luată fără a fi consultați părinții

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSGrădinița cu program prelungit numărul 5, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu, instituție subodonată Școlii...

Știri5 zile în urmă

Deși a solicitat, femeia care stă de 23 de ani „la grajduri” nu va fi mutată de acolo

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local desfășurată pe 24 iunie 2025, printre...

Știri5 zile în urmă

Ștefania Antăluță, în pericol de a fi evacuată, caută să închirieze un imobil gol

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSPovestea Ștefaniei Antăluță a fost relatată într-un reportaj, la Roman TV. Aceasta duce o...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV5 zile în urmă

📺 Radar TV / USR revine la guvernare după aproape 5 ani / 26 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 26 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Cosmin Ancuța, consilier...

Radar TV6 zile în urmă

📺 Radar TV / Va scoate Guvernul Bolojan România din criză? / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția specială de marți, 24 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Laurențiu Leoreanu,...

Cazuri și necazuri6 zile în urmă

Copiii cu rezultate bune la învățătură, recompensați de Asociația „Născută Înger”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS

Panorama7 zile în urmă

📺 Panorama / Planuri mari pentru noul guvern / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 24 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea O...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Dezmățul pe bani publici continuă / 17 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 17 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Dezmățul...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Soluțiile oamenilor de afaceri pentru ieșirea din criză a României / 12 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 12 iunie, a emisiunii Radar TV invitat: George Biciușcă, consilier local...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / România, stat capturat. Negocieri grele la Cotroceni / 10 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 10 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea România,...

RECLAMĂ

Populare