Știri
APA SERV transmite istoricul Captării Pildești-Simionești, la solicitarea Roman TV privind situația lucrărilor efectuate (acolo) în această perioadă

În contextul lucrărilor efectuate în această perioadă de lucrătorii Companiei Apa SERV la Stația de Captare Pildești-Simionești, Roman TV a transmis entității o adresă prin care a solicitat date privind tipul de lucrări și motivul pentru care sunt executate (dacă vor îmbunătăți situația privind lipsa apei în municipiul Roman), dacă acestea vor garanta debit de apă necesar alimentării Municipiului Roman, fără întreruperi, dar și costurile acestor lucrări, executate în regie proprie, în cadrul unui parteneriat Apa SERV-SGA Neamț. Totodată, au fost solicitate informații privind intențiile viitoare privind investițiile în infrastructura de apă din zona Romanului. Mai jos este redat integral răspunsul Companiei Apa SERV Neamț, privind aceste aspecte și nu numai.
„În vederea alimentării cu apă a municipiului Roman și în urma studiilor realizate, începând cu anul 1963 au început lucrări pentru executarea unei captări în zona Pildești-Simionești.
Studiul hidrogeologic întocmit în anul 1954 a analizat soluțiile tehnice pentru alimentarea cu apă a orașului Roman. Au fost analizate atât apele de suprafață, cât și cele subterane și de mare adâncime. Forajele executate indicau un debit în captarea Pildești de 224l/sec. În cadrul acestui studiu este menționat faptul că, întrucât Romanul ar fi urmat să se extindă, această captare nu ar fi urmat să asigure debitul necesar pentru alimentarea cu apă a acestuia.
Etapele realizării captării au fost:
– în etapa I aferentă anilor 1963-1966 s-au executat 14 puțuri.
– în etapa II aferentă anilor 1967-1970 s-au executat alte 15 puțuri.
– în etapa III aferentă anilor 1970-1975 s-au executat alte 15 puțuri
– în etapa IV aferentă anilor 1978-1980 s-au executat 22 puțuri;
– în etapa V aferentă anilor 1990-1993 s-au executat 28 puțuri.
În cadrul proiectului nr. 90/1990 – „Dezvoltarea alimentării cu apă a municipiului Roman” – întocmit de Secția Proiectare Județeană Neamț care a stat la baza executării etapei a V-a, este menționat expres faptul că este nevoie de un debit suplimentar și se specifică în clar faptul că este necesară o nouă etapă ce ar trebui executată în anul 2010. În cadrul paginii 9 a acestui proiect se menționează faptul că pentru obținerea debitului necesar pentru captare se recomandă lucrări hidrologice, în albia râului Moldova, iar singura alternativă pentru alimentarea cu apă a municipiului Roman ar fi realizarea unei captări de suprafață.
Este menționată conducta de aducțiune DN 375, realizată în anul 1910 (!).
Analizând datele din fișele de foraj aferente captării, veți observa că nivelurile hidrostatice din puțuri au suferit o scădere semnificativă începând cu anul 2004, iar problemele municipiului Roman cu furnizarea apei datează din acel an.
AȘADAR, ÎN ANUL 2009, DATA PREDĂRII CĂTRE APA SERV ÎN CONCESIUNE, MUNICIPIUL ROMAN CUNOȘTEA FAPTUL CĂ:
– CONDUCTA DE ADUCȚIUNE ESTE FOARTE VECHE, ÎNCĂ DIN 1910 ȘI NU A FOST ÎNLOCUITĂ/REABILITATĂ;
– NU EXISTĂ NICIUN DEMERS PENTRU REALIZAREA CAPTĂRII AFERENTĂ ETAPEI ANULUI 2010, AȘA CUM S-A STABILIT ÎN PROIECTUL NR. 90/1990.
După predarea captării Pildești-Simionești către operator, s-au efectuat studii hidrologice (fie de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, fie de către societăți care au acest domeniu de activitate), studii care au statuat faptul că acviferul este alimentat în principal din precipitații și de afluxul de apă din râul Moldova. Mai mult, tot aceste studii au arătat faptul că, dată fiind poziționarea captării, în perioadele de secetă apa acumulată în puțuri migrează către râul Moldova.
Situația actuală a captării
Din cauza scăderii drastice a nivelului hidrostatic în puțurile captării Pildești-Simionești și din cauza deteriorării pragurilor de fund realizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor în albia râului Modova, sursa de apă este insuficientă furnizării în regim continuu și fără întreruperi ale serviciului de alimentare cu apă pentru locuitorii Municipiului Roman .
Precizăm că am informat atât SGA, cât și ABA Siret despre situația captării, solicitând executarea lucrărilor hidrologice necesare ridicării nivelului râului Moldova. Am efectuat acest demers întrucât ABA Siret este deținătorul de drept, potrivit prevederilor Legii 107/1996 a lucrărilor hidrologice și deține dreptul de a interveni în albia râului Moldova.
Precizăm totodată că în data de 14.11.2023, reprezentanții ABA Siret, SGA și Apa Serv s-au întâlnit în zona captării Pildești-Simionești, în vederea identificării unor soluții. Experții au concluzionat faptul că, din cauza secetei pedologice prelungite, afluxul de apă pe râul Moldova este foarte diminuat, aceștia recomandând identificarea unei soluții pentru realizarea captării de suprafață.
Subliniem faptul că și operatorul Apa Vital, cel care ne suplinea volumul de apă necesar alimentării municipiului Roman, se confruntă cu probleme similare nemaiputându-ne furniza debitul suplimentar în mod constant.
Am adus la cunostința proprietarului Captării Pildești-Simionești, respectiv Municipiului Roman, prin adresa nr. 21546/15.11.2023 despre problemele semnalate mai sus. Urmare a acestui demers, s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență Roman, fiind emisă hotărârea nr. 6/17.11.2023.
Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 29/17.11.2023 s-a constatat situația de urgență și s-au dispus măsuri în sarcina Companiei, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț și a Municipiului Roman.
Referitor la solicitarea dumneavoastră:
- Lucrările pentru decolmatarea râului și repararea pragurilor (deci nu pentru o captare de suprafață) au fost demarate în data de 20.11.2023. Acestea presupun decolmatarea cursului râului Moldova în dreptul malului stâng pentru a aduce apa în proximitatea Captării și lucrări provizorii de refacere a pragurilor de fund din aceeași zonă. Lucrările sunt necesare pentru creșterea nivelului apei din puțuri.
- Lucrările trebuie finalizate în a doua saptămână a lunii decembrie 2023.
- Costurile lucrărilor sunt suportate în parteneriat APA SERV SA – SISTEMUL DE GOSPODĂRIRE A APELOR și sunt reprezentate de închirierea utilajelor necesare. După finalizarea lucrărilor vom cunoaște cu exactitate costurile.
- Sunt prevăzute lucrări în cadrul Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și Apă Uzată, respectiv reabilitarea a 60 de puțuri și demararea unui studiu în zona captării Pildești-Simionești.
- Pentru a putea preîntampina și micșora efectele negative, luând în considerare faptul că proprietarul Captării Pildești-Simionești este Municipiul Roman, analizând prevederile art.34 alin.2 din Constituție coroborate cu cele din cadrul art. 9 si art.11 din Legea 241/2006, ar trebui luate în considerare implementarea următoarelor soluții:
- reforări de puțuri, având în vedere că din cauza vechimii captării și implicit a puțurilor forate, stratul filtrant este colmatat iar desnisipările efectuate periodic de Companie nu rezolvă în totalitate decolmatarea stratului filtrant și curățarea fantelor coloanei filtrante;
- execuția de noi foraje de mare adâncime în zona captării;
- execuția unui nou dren în stația de captare;
- execuția unei captări de suprafață (în zona captării sau în zona hidrocentralei).”
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.
Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.
Știri
Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Folosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut unei femei în vârstă de 45 de ani din Bacău bijuteriile și telefonul mobil pe care le avea asupra sa, în zona Gării din Roman. Ulterior, acesta a agresat-o sexual pe femeie. S-a întâmplat acum două seri, în jurul orei 21. Femeia de serviciu din gară a alertat autoritățile cu privire la cele întâmplate.
Pe 2 iulie, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Știri
Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Ziua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o bornă istorică. În cadrul târgului HAM RADIO 2025, în Friedrichshafen -Germania, în prezenţa oficialilor IARU şi a unui public internaţional numeros, juniorul român Ianis Scutaru, în vârstă de 13 ani din Piatra Neamţ, a stabilit un nou record mondial la proba RufZXP. La ora 10:38, Ianis s-a aşezat la tastatură. În doar 110 secunde, a parcurs auditiv 50 de indicative transmise în telegrafie, atingând urmatoarele valori: punctaj total – 395.191 puncte, viteza maximă – 1160 caractere/minut.
Dublu campion mondial, Ianis Scutaru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.
Știri
935 de prezentări la Urgențe, în o săptămână. 13 nașteri, dintre care trei la mame minore

În intervalul 23-29 iunie 2025, la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență din Roman au fost înregistrate 935 de prezentări. 255 de pacienți au rămas internați în diferite secții ale spitalului, iar 31 au ajuns în ATI. 13 pacienți au ajuns la Urgențe în urma unor accidente rutiere, doi în urma unor agresiuni fizice, 103 cu afecțiuni neurologice, opt pacienți cu AVC. Doi pacienți au suferit infarct miocardic acut, iar alți 62 au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, 139 cu afecțiuni toraco-abdominale-pelvine chirurgicale, 106 cu diferite plăgi, 134 cu traumatisme, 125 cu sindrom dureros abdominal. 17 persoane au ajuns la spital pentru recoltarea alcoolemiei.
În intervalul menționat, la Secția Pediatrie s-au prezentat 280 de minori. 29 au rămas internați, iar alți 13 au fost trimiși către alte secții. S-au înregistrat șapte adenopatii, 18 de micuți au fost diagnosticați cu faringo-amigdalite și laringite, patru cu rinofaringite, unul cu viroză respiratorie, 14 cu boală diareică acută, 21 cu dispepsie, 9 cu pneumonie, 16 cu infecții ale căilor respiratorii superioare, 13 cu sindrom dureros abdominal.
În perioada de referință, la Secția O-G au fost aduși pe lume 13 copii, dintre care șapte pe cale naturală și șase prin cezariană. Trei dintre mamele care au născut în această perioadă sunt minore.
Știri
Amenajarea părculețului de lângă Casa de Cultură costă circa 13.000 de euro

Modernizarea părculețului situat în zona centrală a municipiului Roman, lângă Casa de Cultură, este în plină desfășurare. Lucrările au fost contractate de municipalitate pe 26 iunie 2025 și sunt executate de firma Ciocoiu Construct SRL. Valoarea contractului este de 55.042 de lei fără TVA. Conform descrierii, ar urma să fie refăcute aleile parcului, să fie montate borduri și pavele pe trotuar, cât și alte lucrări aferente modenizării obiectivului.
Știri
A doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”,cu piese etnografice de la „Lada cu zestre”

În a doua zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, holul corpului B al Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman s-a transformat înmuzeu.Arhidiacon la CatedralaArhiepiscopală „Sfânta CuvioasăParascheva”Iustin Lehonschi a fost invitat – cu o parte din colecția sa personală din „Lada cu zestre” de la Miron Costin, comunaTrifești – să le vorbească participanților despre piesele expuse, să le explice în ce constau valorile noastre strămoșești și să le răspundă copiilor la curiozități.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și în zilele următoare, cu și mai multe surprize frumoase pentruc ei 220 de copii participanți.
Știri
Donează sânge și intri gratuit la ștrand!

În parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Neamț, Primăria Municipiului Roman lansează campania „Romașcanii salvează vieți!”, o inițiativă care nu se află la prima ediție și care este menită să încurajeze donarea de sânge și să aducă în atenția tuturor nevoia constantă de produse sanguine în spitale. Se poate dona la Punctul fix de recoltare Roman din cadrul Policlinicii situate pe str. Tineretului, la etajul al doilea. În schimbul donării, persoanele vor primi un tichet cu trei intrări în ștrandul din Roman.
Donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția