Știri
APA SERV transmite istoricul Captării Pildești-Simionești, la solicitarea Roman TV privind situația lucrărilor efectuate (acolo) în această perioadă

În contextul lucrărilor efectuate în această perioadă de lucrătorii Companiei Apa SERV la Stația de Captare Pildești-Simionești, Roman TV a transmis entității o adresă prin care a solicitat date privind tipul de lucrări și motivul pentru care sunt executate (dacă vor îmbunătăți situația privind lipsa apei în municipiul Roman), dacă acestea vor garanta debit de apă necesar alimentării Municipiului Roman, fără întreruperi, dar și costurile acestor lucrări, executate în regie proprie, în cadrul unui parteneriat Apa SERV-SGA Neamț. Totodată, au fost solicitate informații privind intențiile viitoare privind investițiile în infrastructura de apă din zona Romanului. Mai jos este redat integral răspunsul Companiei Apa SERV Neamț, privind aceste aspecte și nu numai.
„În vederea alimentării cu apă a municipiului Roman și în urma studiilor realizate, începând cu anul 1963 au început lucrări pentru executarea unei captări în zona Pildești-Simionești.
Studiul hidrogeologic întocmit în anul 1954 a analizat soluțiile tehnice pentru alimentarea cu apă a orașului Roman. Au fost analizate atât apele de suprafață, cât și cele subterane și de mare adâncime. Forajele executate indicau un debit în captarea Pildești de 224l/sec. În cadrul acestui studiu este menționat faptul că, întrucât Romanul ar fi urmat să se extindă, această captare nu ar fi urmat să asigure debitul necesar pentru alimentarea cu apă a acestuia.
Etapele realizării captării au fost:
– în etapa I aferentă anilor 1963-1966 s-au executat 14 puțuri.
– în etapa II aferentă anilor 1967-1970 s-au executat alte 15 puțuri.
– în etapa III aferentă anilor 1970-1975 s-au executat alte 15 puțuri
– în etapa IV aferentă anilor 1978-1980 s-au executat 22 puțuri;
– în etapa V aferentă anilor 1990-1993 s-au executat 28 puțuri.
În cadrul proiectului nr. 90/1990 – „Dezvoltarea alimentării cu apă a municipiului Roman” – întocmit de Secția Proiectare Județeană Neamț care a stat la baza executării etapei a V-a, este menționat expres faptul că este nevoie de un debit suplimentar și se specifică în clar faptul că este necesară o nouă etapă ce ar trebui executată în anul 2010. În cadrul paginii 9 a acestui proiect se menționează faptul că pentru obținerea debitului necesar pentru captare se recomandă lucrări hidrologice, în albia râului Moldova, iar singura alternativă pentru alimentarea cu apă a municipiului Roman ar fi realizarea unei captări de suprafață.
Este menționată conducta de aducțiune DN 375, realizată în anul 1910 (!).
Analizând datele din fișele de foraj aferente captării, veți observa că nivelurile hidrostatice din puțuri au suferit o scădere semnificativă începând cu anul 2004, iar problemele municipiului Roman cu furnizarea apei datează din acel an.
AȘADAR, ÎN ANUL 2009, DATA PREDĂRII CĂTRE APA SERV ÎN CONCESIUNE, MUNICIPIUL ROMAN CUNOȘTEA FAPTUL CĂ:
– CONDUCTA DE ADUCȚIUNE ESTE FOARTE VECHE, ÎNCĂ DIN 1910 ȘI NU A FOST ÎNLOCUITĂ/REABILITATĂ;
– NU EXISTĂ NICIUN DEMERS PENTRU REALIZAREA CAPTĂRII AFERENTĂ ETAPEI ANULUI 2010, AȘA CUM S-A STABILIT ÎN PROIECTUL NR. 90/1990.
După predarea captării Pildești-Simionești către operator, s-au efectuat studii hidrologice (fie de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, fie de către societăți care au acest domeniu de activitate), studii care au statuat faptul că acviferul este alimentat în principal din precipitații și de afluxul de apă din râul Moldova. Mai mult, tot aceste studii au arătat faptul că, dată fiind poziționarea captării, în perioadele de secetă apa acumulată în puțuri migrează către râul Moldova.
Situația actuală a captării
Din cauza scăderii drastice a nivelului hidrostatic în puțurile captării Pildești-Simionești și din cauza deteriorării pragurilor de fund realizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor în albia râului Modova, sursa de apă este insuficientă furnizării în regim continuu și fără întreruperi ale serviciului de alimentare cu apă pentru locuitorii Municipiului Roman .
Precizăm că am informat atât SGA, cât și ABA Siret despre situația captării, solicitând executarea lucrărilor hidrologice necesare ridicării nivelului râului Moldova. Am efectuat acest demers întrucât ABA Siret este deținătorul de drept, potrivit prevederilor Legii 107/1996 a lucrărilor hidrologice și deține dreptul de a interveni în albia râului Moldova.
Precizăm totodată că în data de 14.11.2023, reprezentanții ABA Siret, SGA și Apa Serv s-au întâlnit în zona captării Pildești-Simionești, în vederea identificării unor soluții. Experții au concluzionat faptul că, din cauza secetei pedologice prelungite, afluxul de apă pe râul Moldova este foarte diminuat, aceștia recomandând identificarea unei soluții pentru realizarea captării de suprafață.
Subliniem faptul că și operatorul Apa Vital, cel care ne suplinea volumul de apă necesar alimentării municipiului Roman, se confruntă cu probleme similare nemaiputându-ne furniza debitul suplimentar în mod constant.
Am adus la cunostința proprietarului Captării Pildești-Simionești, respectiv Municipiului Roman, prin adresa nr. 21546/15.11.2023 despre problemele semnalate mai sus. Urmare a acestui demers, s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență Roman, fiind emisă hotărârea nr. 6/17.11.2023.
Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 29/17.11.2023 s-a constatat situația de urgență și s-au dispus măsuri în sarcina Companiei, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț și a Municipiului Roman.
Referitor la solicitarea dumneavoastră:
- Lucrările pentru decolmatarea râului și repararea pragurilor (deci nu pentru o captare de suprafață) au fost demarate în data de 20.11.2023. Acestea presupun decolmatarea cursului râului Moldova în dreptul malului stâng pentru a aduce apa în proximitatea Captării și lucrări provizorii de refacere a pragurilor de fund din aceeași zonă. Lucrările sunt necesare pentru creșterea nivelului apei din puțuri.
- Lucrările trebuie finalizate în a doua saptămână a lunii decembrie 2023.
- Costurile lucrărilor sunt suportate în parteneriat APA SERV SA – SISTEMUL DE GOSPODĂRIRE A APELOR și sunt reprezentate de închirierea utilajelor necesare. După finalizarea lucrărilor vom cunoaște cu exactitate costurile.
- Sunt prevăzute lucrări în cadrul Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și Apă Uzată, respectiv reabilitarea a 60 de puțuri și demararea unui studiu în zona captării Pildești-Simionești.
- Pentru a putea preîntampina și micșora efectele negative, luând în considerare faptul că proprietarul Captării Pildești-Simionești este Municipiul Roman, analizând prevederile art.34 alin.2 din Constituție coroborate cu cele din cadrul art. 9 si art.11 din Legea 241/2006, ar trebui luate în considerare implementarea următoarelor soluții:
- reforări de puțuri, având în vedere că din cauza vechimii captării și implicit a puțurilor forate, stratul filtrant este colmatat iar desnisipările efectuate periodic de Companie nu rezolvă în totalitate decolmatarea stratului filtrant și curățarea fantelor coloanei filtrante;
- execuția de noi foraje de mare adâncime în zona captării;
- execuția unui nou dren în stația de captare;
- execuția unei captări de suprafață (în zona captării sau în zona hidrocentralei).”
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.
Știri
Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.
Știri
George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.
George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.
Știri
Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie este ziua glumelor, unii profită de această ocazie pentru a înșela. Pentru a evita situațiile care pot deveni periculoase, trebuie să țineți cont de mai multe recomandări.
Fiți precauți și aveți grijă la „păcălelile” care nu sunt deloc amuzante.
Știri
Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Clădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția ani părăsite și fără o nouă destinație, se vor a fi transformate într-o școală de meserii, la nivelul municipiului Roman și nu numai fiind necesară această forță de muncă. Puțini sunt cei care mai învață meserii, mai ales după desființarea multora dintre școlile profesionale. Alții, care sunt formați și excelează la acest capitol, sunt plecați peste hotare, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi. Sunt și dintre cei care ar vrea să învețe o meserie, dar nu au unde. Potrivit monumenteneamt.ro, aici au fost pregătiți muncitori calificaţi precum turnători, frezori-rabotori-mortezori, strungari, lăcătuşi mecanici, electricieni, sudori pentru I.M.R., Uzina de Ţevi Roman, Uzina Metalurgică Bacău, Fabrica de Şuruburi Bacău, U.R.A. Bacău, Combinatul Siderurgic de la Galaţi sau Fabrica de autoturisme de la Piteşti.
În prezent, în una dintre clădirile situate în curtea fostului liceu sunt găzduiți bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”, până când lucrările la clădirea spitalului vor fi finalizate.
Prin Ordinul nr. 4156/15 iunie 2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ încetând iar în prezent imobilul fiind neocupat. În 2016 au fost înscrise în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al statului, respectiv Ministerul Educației și Cercetării. Prin HCL nr. 28 din februarie 2020, a fost aprobată trecerea imobilelor din domeniul public al statului și administarea Ministerul Educației și Cercetării în domeniul public al municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman. Întreg terenul are o suprafață de 44.716 mp – măsurată, respectiv 45.717 mp în acte și 11 corpuri de clădire. Imobilul în suprafaţă de 2436,95 mp (C1), deci clădirea în care a funcționat școala, este monument istoric.
Știri
Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Începând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă se va desfășura exclusiv electronic, anunță conducerea Primăriei Municipiului Roman. În acest context, oficierea cununiilor civile se va desfășura doar la Starea Civilă și nu în alte locații, precum parcuri, grădini, curți de restaurante și alte asemenea locații. Totodată, pentru că sistemul poate funcționa greoi în unele zile, li se recomandă viitoarelor perechi să nu fixeze cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, cea de-a doua fiind posibilă doar în cazul înfăptuirii primei menționate.
Certificatele de naștere, cele de deces sau de căsătorie vor fi completate electronic și apoi tipărite. Pentru ridicarea acestor acte rămâne, însă, necesară deplasarea la Starea Civilă. Anul trecut au fost oficiate 29 de cununii în afara cladirii Stării Civile din Roman.
Știri
Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Zici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului zace de atâta amar de vreme ca o ruină, deteriorată, aproape de colaps, încât rămâne totuși, din toată această poveste, o admirație față de lucrările care se efectuau odinioară: trainice și cu cu simț de răspundere. Despre istoricul acestei clădiri, Roman TV a scris nu doar o dată. Despre cum a ajuns să fie reabilitată și, mai apoi, oprite lucrările există, de asemenea, materiale care explică ceea ce s-a întâmplat. Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, imobilul – care nu este unul ușor de gestionat – este predat acum Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind demarate de firma constructoare care a câștigat proiectul, Robu Construct, iar mai apoi puse pe pauză pentru efectuarea unei noi expertize solicitate în 2023 de ISC, motivat de faptul că au fost descoperite fisuri în zidăria existentă. Document care, o dată finalizat, a determinat și noua valoare a investiției, crescând cu 60%, până la suma de circa 12 milioane de lei. Pentru suplimentarea cu până la 15% a proiectelor de acest gen nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra, în continuare, în baza unui act adițional. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Vineri 28 martie a avut loc, la Ministerul Dezvoltării, ședința pre-Comisiei Tehnico-Economice pentru acest obiectiv.
Conform Consiliului Județean Neamț – entitatea care administrează monumentul – ședința de la Ministerul Dezvoltării avut drept scop identificarea eventualelor probleme care pot influența avizarea ulterioară în Consiliul Tehnico Economic al ministerului. Au fost solicitate două clarificări, una privind valabilitatea avizului de securitate la incendiu și o alta privind valabilitatea autorizației de construcție. Lucrările sunt stabilite a demara în data de 7 aprilie, cu o durată de 12 luni, conform aceleași surse. Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea a fost înzestrată cu elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția