Știri
„Puțină” segregare a elevilor pe considerente etnice, la o școală din Roman
Segregarea a fost legală și privită în mod firesc în multe țări, de-a lungul vremii. Este o realitate și o pată rușinoasă pentru umanitate. Chiar dacă astăzi, în an de grație 2023, se încearcă menținerea în frâu a fenomenului amintit, „scăpări” declarate adesea inofensive sunt frecvente, ascunse de ochii lumii, făcute fără intenție și… nu prea. În cazul elevilor, practica (aplicată sau nu cu intenție) este cu atât mai periculoasă cu cât copiii sunt adulți în formare și riscă să nutrească porniri discriminatorii față de aproapele lor.
În urmă cu o lună și jumătate, la redacția Roman TV a ajuns o informație conform căreia la o instituție de învățământ din oraș, în o singură clasă pregătitoare învață mai mulți elevi de etnie rromă decât ar permite în primul rând un bun management, iar în al doilea rând, legislația în vigoare. Conform prevederilor Ordinului Ministerului Educației nr. 6134 din 21 decembrie 2016, segregarea școlară pe orice criteriu discriminatoriu, printre care și cel legat de etnie, este interzisă. Prin asta se înțelege, de exemplu, că dacă o școală are cinci clase pregătitoare cu un număr total de 100 de elevi dintre care zece sunt declarați a fi de etnie rromă, aceștia ar trebui repartizați în mod egal, deci câte doi în fiecare clasă. Această regulă a fost scăpată din vedere la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman, unde își desfășoară cursurile trei clase pregătitoare, respectiv clasa A cu un număr total de 26 de elevi, dintre care 0 elevi sunt declarați de etnie rromă; clasa B cu un număr total de 20 de elevi, dintre care 0 elevi sunt declarați ca fiind de etnie rromă și clasa C, cu un număr total de 22 de elevi, din care 4 sunt declarați ca fiind de etnie rromă.
Problema – evident – este la clasa C, una pe care directorul unității, profesorul Ana-Maria Ciuștea, nu a considerat-o atât de gravă la întâlnirea cu redactorul Roman TV, menționând că „toate străzile de rromi au fost arondate școlii sale” și „copiii români n-au vrut să mai stea, au cerut să se mute” din clasa unde învață cei rromi. Întrebată dacă nu s-ar putea găsi soluții privind repartizarea, în mod egal, a elevilor de etnie rromă în clasele pregătitoare, aceasta a precizat că ultima clasă, adică C, s-a constituit după cea de-a doua rundă de înscrieri la clasa pregătitoare. De aici deducem că, așa cum s-au format clasele, au și rămas până în prezent. La discuție a participat și mediatorul școlar (care de regulă este angajat la solicitarea şcolii sau a comunităţii, la propunerea inspectoratelor şcolare judeţene, la cererea autorităţilor publice locale, a organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale). Acesta are, printre alte atribuții, rolul de a sprijini elaborarea planului de desegregare şcolară şi implementarea acestuia, prin colaborare cu managementul şcolii şi cu reprezentanţii comunităţii. La discuția cu reporterul Roman TV, mediatorul școlar a precizat că „pe lângă faptul că mulți părinți au venit târziu la înscriere, survin pe parcurs și transferurile”, dând de înțeles că elevi de etnie rromă ajung să învețe în număr mare la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” urmare a transferurilor de la alte școli din oraș, pe parcurs fiind „îndepărtați și trimiși” la ei, de la alte unități de învățământ din Roman. Concluzia acestuia a fost că „învățătoarele de la catedră (nr. de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”) își fac datoria cu fiecare elev în parte”.
Cadrul didactic de la clasa pregătitoare C a demisionat după vizita Roman TV
Aflăm dintr-o adresă transmisă, la solicitarea redacției, de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Neamț că profesorul de învățământ primar care preda la clasa pregătitoare C a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” și-a prezentat demisia pe 16 octombrie 2023, deci după vizita televiziunii Roman TV la unitatea de învățământ privind subiectul de față. Timp de o săptămână, cursurile au fost susținute de un cadru didactic pensionar, pentru ca mai apoi funcția să fie preluată, cu drepturi depline, de altul. Profesorul care a demisionat ar fi ales asta din motive „personale, legate de sănătate”.
Copii de etnie rromă declarați sunt în toată școala, indiferent de clasă
Totodată, din răspunsul primit de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Neamț, care la rându-i îl primise de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, se constată că și clasele mai mari au elevi de etnie rromă. Nu știm, însă, cum sunt repartizați aceștia pe fiecare clasă în parte, tabelul arătând doar numărul de elevi de etnie rromă din totalul celor de clasa I, a II-a, a III-a ș.a.m.d. De exemplu, din totalul de 71 de elevi de clasa a IV-a, 21 sunt de etnie rromă. Nu se înțelege, clar, câte clase sunt de a IV-a și cum sunt repartizați elevii de etnie rromă în acele clase.
Directorul unității de învățământ a ținut să sublinieze în adresa care a ajuns la redacția noastră că elevii de etnie rromă, alături de ceilalți elevi din clasă, participă și se implică în multe activități și proiecte derulate în școală, cum ar fi „Programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați în străinătate”, „Capcanele adolescenței”, „Antidot pentru violență”, dar și că sunt propuși pentru bursele de merit sau participă la olimpiade și concurcuri cu caracter sportiv, arătând astfel că nu este loc de discriminare la nivelul școlii.
IȘJ a solicitat aplicarea, cu celeritate, a Ordinului ME privind interzicerea segregării școlare
Unul dintre articolele Ordinului Ministerului Educației nr. 6134 din 21 decembrie 2016, privind interzicerea segregării școlare arată, printre altele, că „nu constituie segregare școlară pe criteriul etnic situația în care se constituie grupe/clase/unități de învățământ preuniversitar formate preponderent sau doar cu antepreșcolari, preșcolari sau elevi aparținând unui grup etnic, în scopul predării în limba maternă a acelui grup etnic sau în sistem bilingv.” Cum acest lucru nu se întâmpă cel puțin în școala cu pricina, unde nu se predă Limba rromani, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a solicitat aplicarea, cu celeritate, a prevederilor acestui ordin. Nu știm cum s-a rezolvat această solicitare venită de la nivel județean și nici dacă este acum ușor să muți niște elevi care au vârsta de 6 ani și sunt la început de parcurs școlar, dintr-o clasă în alta, lucru care trebuia făcut de la bun început, conform legislației în vigoare.
Până una-alta, unde e lege, nu-i tocmeală. O spune art. 1 alin. 2 al Ordinului nr. 6134 din 21 decembrie 2016, care prevede faptul că „Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ preuniversitar din România vor promova cu prioritate principiile școlii incluzive. Școala incluzivă este o școală prietenoasă și democratică, care valorifică diversitatea socio-etno-culturală, o școală în care toți copiii sunt respectați și integrați fără discriminare și fără excludere generate de originea etnică sau de limba maternă, dizabilitate și/sau cerințe educaționale speciale, statutul socioeconomic al familiilor, mediul de rezidență sau performanțele școlare ale beneficiarilor primari ai educației.” Cazul de față pare să ne arate că solicitările de aplicare a prevederilor legii survin după ce astfel de situații sunt aflate de presă.
Cum rămâne cu monitorizarea OBLIGATORIE a fenomenului?
Același ordin, la articolul 11, arată că inspectoratele școlare județene (deci și Inspectoratul Școlar Județean Neamț) au în sarcină exercitarea unor atribuții privind prevenirea, eliminarea sau sancționarea oricărei forme de segregare școlară. Articolul din lege este prevăzut cu 17 litere care denotă, clar, că aceste instituții trebuie să monitorizeze și să verifice temeinic tendințele de dezvoltare a acestui fenomen în școlile din subordine sau chiar să sprijine acțiunile care pot ajuta domeniul desegregării școlare. La Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman, una cu prestigiu de altfel, nu știm în ce măsură au fost întreprinse activități clare de desegregare, având în vedere că instituția are un număr ridicat de elevi de etnie rromă, număr de care se plâng atât conducerea școlii, cât și unele cadre didactice pe la colțuri că nu este împărțit în mod egal, în toate unitățile de învățământ din oraș. Subiectul nu pare să fi fost niciodată tratat cu seriozitate și cu asumare, încât să fie găsite soluții, așa cum cere o societate sănătoasă, una care se află într-o continuă comparație cu cea europeană.
Pe de altă parte, adesea subiectele de acest gen ajung la urechile presei doar dacă gâdilă mai degrabă orgoliile și interesele personale, profesionale sau chiar politice ale unora, în detrimentul interesului public. Eventualele „lupte” interne/externe nu diminuează importanța subiectului de față, care există și necesită urgentă implicare și rezolvare din partea celor care sunt în măsură să ia decizii prin care să arate că respectă legea, dar mai presus, pe beneficiarii acesteia: copiii.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția