Reportaje
„MĂRĂȘEȘTI 100 – ALTAR DE JERTFĂ ȘI RECUNOȘTINȚĂ”
Centenarul punerii pietrei de temelie a Mausoleului de la Mărășești (6/19 august 1923)
DREPTUL LA NEUITARE (Pr. Florin Tuscanu – Roman)
MAUSOLEUL DE LA MĂRĂȘEȘTI la 100 de ani de la așezarea pietrei de temelie a Bisericii Neamului. Povestea celui mai mare mausoleu din țara noastră a început în luna iunie 1919. După încheierea războiului și înfăptuirea Marii Uniri, pe 8-9 iunie 1919 a avut loc Adunarea generală şi Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române la Bucureşti, la care au participat înalți demnitari ai statului între care și Mitropolitul Pimen al Moldovei, care a propus atunci SONFR implicarea în construirea unui mausoleu la Mărăşeşti, „întru cinstea eroilor neamului”, o „Biserică a Neamului românesc”, zidită pe relicvele ostașilor căzuți la datorie.
Luând act de această initiativă, episcopul Romanului Teodosie Atanasiu, eparhie pe teritoriul căreea se afla Mărășeștiul (județul Putna pe atunci) a adresat tuturor preoților din Episcopia Romanului o scrisoare de îndemn la solodaritate creștină, pentru ca toate parohiile din satele și orașele Eparhiei să contribuie la colecta pentru ridicarea acestui altar al neamului. Iată un pasaj sugestiv: „Biserica Neamului ce se va ridica la Mărășești va întrupa în sine bravura și eroismul ostașului român, care punând stavilă puhoiului năvalnic al dușmanilor noștri, le-a strigat cu mândrie: Pe aici nu se trece! Și nu s-a trecut…Acest altar să vorbească generațiilor viitoare că înaintașii lor, care au făcut România Mare au fost la înălțimea chemării lor”.
Când a fost ales locul pentru Biserica de la Mărășești, mitropolitul Moldovei Pimen Georgescu, present pe câmpul din zona Gării de la Mărășești a spus: „Dacă Jerusalimul, cu biserica Sfântului Mormânt și Golgota este locul de adorație și închinare al creștinilor, tot așa pe Valea Siretului, la Mărășești, acest altar, ridicat pe Golgota ostașilor noștri va fi locul de mântuire a Neamului Românesc”
La 6/19 august 1923 a avut loc punerea pietrei de temelie la Biserica Neamului de la Mărăşeşti. Ceremonia religioasă a început printr-un mare parastas pentru odihna vitejilor morţi pentru patrie, oficiat de către Mitropolit Pimen, înconjurat de episcopii: Lucian Triteanu al Romanului, Nectarie Cotlarciuc al Cetăţii Albe, Ghenadie Niculescu al Buzăului, Justinian Teculescu episcopul Armatei venit de la Alba Iulia, de către numeroși preoți: reprezentanţii clerului Capitalei şi protoierii judeţelor din Moldova. Lucrările vor întârzia din lipsa fondurilor, iar Mausoleul va fi finalizat și sfințit de către episcopul Romanului Lucian Triteanu după 15 ani, abia în septembrie 1938.
Veșnică să fie pomenirea eroilor neamului, precum și a ctitorilor acestui altar al Neamului!
Reportaje
Zilele Ștefaniene, a patra ediție, cu debut la sediul Protopopiatului Roman

În sala de conferințe a sediului Protopopiatului Roman au debutat marți, 1 iulie 2025 „Zilele Ștefaniene”, un eveniment ajuns la a IV-a ediție. La ora 10 a început simpozionul intitulat „Ștefan cel Mare și Târgul Romanului”, cuvântul de deschidere fiind adresat de protoiereu Dan Alexandru Antoce, urmat de salutul organizatorului pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, cu binecuvântarea Î.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. A urmat, apoi, sesiunea de comunicări științifice. Miercuri, 2 iulie 2025 va fi oficiată Slujba Uteniei – Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, la biserica cu același hram din Roman. Joi, 3 iulie 2025, Zilele Ștefaniene vor continua la Vaslui.
Reportaje
„Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”, la Muzeul de Istorie Roman

Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie din Roman a găzduit vineri, 27 iunie 2025, la ora 13, vernisajul expoziției temporare intitulate „Şarm şi eleganţă masculină în fotografii de epocă”. Expoziţia valorifică fotografii de la sfârşitul sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman, din colecţiile de istorie modernă şi contemporană şi de iatroistorie romaşcană, la care s-au adăugat fotografii de epocă din colecţia particulară Reţeanu Toma Tudor.
Reportaje
Vernisajul expoziției „Cromoplastie estivală”, la Galeriile Roman ART

Joi, 26 iunie 2025 la Galeriile Roman Art a fost vernisată expoziția intitulată „Cromoplastie estivală” . Pe simezele galeriei expun zece cunoscuți și apreciați artiști plastici: Cătălin Băluț, Monica Carp, Ovidiu Cărpușor, Ofelia Huțul, Ovidiu Kloșcă, Dumitru Macovei, Cornel Paiu, Cristinel Ionel Prisacaru, Dorina Statopol, Mădălin Țibichi. Expoziția va fi deschisă în perioada 20-30 iunie 2025, sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Reportaje
Conferință de presă – Primăria Roman – 25 iunie 2025

Laurențiu Leoreanu – primarul Municipiului Roman
Reportaje
Întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale U.Z.P.R: noutăți, deziderate și provocări

În cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute, timp de trei zile, într-o locație încărcată de istorie din județul Neamț, lângă municipiul Roman, s-a desfășurat întâlnirea zonală a coordonatorilor de filiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În cadrul întâlnirii din a doua zi – vineri, 20 iunie 2025 – coordonatorii filialelor au luat cuvântul, au expus realizările bifate, dar și schimbările care se doresc a fi implementate în rândul breslei jurnalistice: de la lipsuri, la provocările din mediul online și până la legislație care să protejeze profesioniștii care practică această meserie. Activitatea a fost coordonată de președintele U.Z.P.R. – filiala „Filip Brunea-Fox” din Roman, părintele Cornel Paiu. Discuțiile au fost moderate de președintele U.Z.P.R., Sorin Stanciu. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai filialelor U.Z.P.R. precum Grigore Radoslavescu – președintele filialei Iași, Ioan Damaschin – președintele filialei Dobrogea, Cornel Cepariu – președintele filialei Bacău, Ioan Pamparău – președintele filialei Brașov-Covasna, Geanina Buftea – președintele filialei Neamț, Maria Stanciu – președintele filialei Galați, Florian Egner – președintele filialei Botoșani, Stan Brebenel – președintele filialei Buzău, Mihai Chira – președintele filialei Suceava, Petru Butuc – președintele filialei Focșani, Emanoil Dobrescu – președintele filialei Brăila și Victoria Funari – președinte al filialei Chișinău.
În aceeași zi, după-amiază a avut loc o sesiune de reflecție spirituală dedicată Anului Centenar al Patriarhiei Române. Au prezentat prof. dr. Lucian Strochi lucrarea intitulată „Patrie, Patriarhie, Patriotism”; pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu lucrările intitulate „Episcopul Melchisedec Ștefănescu – teolog, diplomat, „Părintele” Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și „Un secol de presă bisericească la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: 1924 – 2024”. În cadrul întâlnirilor, în prima parte a zilei, din zona noastră a fost premiată jurnalista Flora Ordean, iar în cea de-a doua parte pr. lector univ. dr. Florin Țuscanu, ambilor fiindu-le conferit premiul „Jurnalistul anului 2024”. Tot în prima parte a sesiunii, cu același premiu a fost distins și comandor profesor doctor, jurnalist și istoric militar, Ioan Damaschin, președinte al UZPR, filiala „Vasile Canarache” Dobrogea.
Reportaje
Partea a doua a hramului Bisericii din Gherăești, cu muzică și voie bună

Joi, 19 iunie 2025, curtea Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești a fost plină de enoriași care au participat, alături de primarul comunei – Ermina Dănculesei, de preoți și de oficialități locale și naționale, la Sfânta Liturghie și la procesiunea preasfântului sacrament. După acest eveniment solemn, hramul Bisericii a fost cinstit prin dans, muzică și voie bună, alături de preparate gustoase și de băuturi răcoritoare. Oamenii comunității, dar și oaspeți veniți din alte zone, au dansat hora satului și s-au bucurat împreună de o seară plină de veselie.
Reportaje
Hramul Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești, moment de comuniune între semeni

Joi, 19 iunie 2025, a fost marcat hramul Bisericii „Trupul și Sângele Domnului” din Gherăești, în curtea acesteia adunându-se enoriași, preoți, oficialități, fiind organizată o slujbă deosebită, cât și o procesiune cu preasfântul sacrament, pe străzile satului. A fost un moment de comuniune între semeni, o sărbătoare care unește și care inspiră generațiile viitoare la a păstra vie credința și tradițiile. Primarul comunei Gherăești, Ermina Dănculesei, a fost o gazdă primitoare, participând alături de întreaga comunitate la Sfânta Liturghie.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția