Urmărește-ne și pe:

Știri

Noutăți privind servicii medicale decontate de CAS Neamț

Adăugat

pe

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

Elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistență medicală:

  • în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea servicilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, splatura gastrică etc.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea directă la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze, indiferent de etiologie.

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:

  • descarcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție; tomografia în coerența optică – specialitatea oftalmologie;
  • extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică-ginecologie;
  • tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații some, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
  • uroflowmetria – specialitatea urologie;
  • imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie și imunologie clinică;
  • puncție biopsie mamar ghidat ecografic, efectuat de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista servicillor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară și pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.

În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigatilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugã si tomografile dentare CBCT. Totodată, valoarea orientativă lunar de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:

  • transferina serică; alfa amilaza;
  • lipază;
  • lactatohidrogenaza (LDH);
  • rezerva alcalină ( determinarea bicarbonatului seric); vitamina B 12; acid folic;
  • raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontanã

Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.

Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:

  • mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
  • mamografie digitală 2D;
  • tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală;
  • ecografie cutanată;

Alte noutăți care vor fi puse în practică la 1 iulie 2023, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

  • ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
  • ecocardiografie de efort;
  • RMN sold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
  • RMN whole-body;
  • limfoscintigrafie planară.

Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:

  • logopedie individuală; masajul limfedemului:
  • evaluarea manuală a fecaloamelor;
  • recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).

Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:

  • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe, pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
  • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe, pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
  • transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.

La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.

Sursa – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ ROMAN

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Febra cumpărăturilor pentru Paște. La ce trebuie să fim atenți?

Adăugat

pe

Roman TV

Cumpărăturile pentru masa de Paște sunt în toi, așa că piețele și magazinele din Roman sunt pline de cumpărători dornici să pună pe masă ce este mai bun în cele trei zile de sărbătoare. Doar că aceștia trebuie să acorde atenție produselor alimentare pe care le achiziționează, care pot fi neconforme și le pot cauza probleme de sănătate chiar în zi de sărbătoare. Comisarii Protecției Consumatorilor transmit faptul că oamenii trebuie să fie atenți la etichetare, la starea produsului, la ambalajul în care este pus produsul și la aspectul acestuia îndeosebi dacă vorbim despree pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit micii, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale, vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice. Oamenii spun că sunt atenți atunci când își cumpără produsele alimentare care se vor afla în bucatele preparate de Paște, mai ales că acestea sunt scumpe, pentru masa specifică sărbătorilor pascale fiind alocate sute de lei, în funcție de numărul membrilor unei familii.

Vezi articolul

Știri

Candidaturi respinse pentru suspiciuni de fraudă și o contestație a candidaturilor unui alt partid. Câte semnături au fost depuse la Roman

Adăugat

pe

Actualizare/USR Neamț: „Punctul nostru de vedere oficial este: Am făcut apel la Tribunal. Nu comentăm situația, așteptăm soluția Tribunalului Neamţ.

Marți, 30 aprilie 2024 a fost data limită de depunere a candidaturilor pentru Primăria Roman și pentru Consiliul Local al Municipiului Roman. Au fost depuse și listele cu semnăturile susținătorilor candidaților fiecărui partid în parte. Data limită a fost stabilită stabilită prin Hotărâre de Guvern.

La Roman, în cursa pentru funcția de primar au depus candidaturi: Laurențiu Leoreanu din partea Partidului Național Liberal (PNL), Lucian Micu din partea Partidului Social-Democrat (PSD), Cosmin Ancuța din partea formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR), Nadia Lenuța Moldovanu din partea partidului SOS România și Gheorghe Dochița din partea partidului Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR). Pentru Consiliul Local Roman au depus candidaturi următoarele formațiuni politice: Partidului Național Liberal (PNL) cu listă de 27 de membri, Partidului Social-Democrat (PSD) cu listă de 27 de membri, Uniunea Armenilor din România cu un candidat pe listă, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu o listă de 9 candidați, Uniunea Salvați România (USR) cu o listă de 21 de candidați, SOS România cu 12 candidați pe listă, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) cu o listă de 25 de candidați, Uniunea Creștin Democrată din România (UCDR) cu o listă de doi candidați. În cazul celor două ultime partide menționate, respectiv PUSL și UCDR, candidaturile au fost respinse din cauza unor suspiciuni de fraudare la întocmirea listei de susținători, fiind vorba, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 2 Roman, despre suspiciuni privind unele semnăturil aflate pe listele celor două formațiuni politice. În cazul PUSL, există pe de-o parte suspiciune înaintată de Biroul Electoral, pe de alta de către o persoană fizică, existând și o contestație în curs în acest caz. În plus, în cursul zilei de joi, 2 mai, a apărut și o contestație depusă la Judecătoria Roman – de către o persoană fizică – împotriva candidaturilor USR, pentru funcția de primar și pentru CL Roman. Până la această oră, nu se cunoaște motivul care stă la baza acestei contestații.

Pentru ca un partid să poate candida la alegerile locale, atât pentru funcția de primar al Municipiului Roman, cât pentru lista de consilieri trebuia să strângă câte 548 de semnături de susținere a candidaturilor. Partidele înscrise în cursa de la Roman, atât pentru fotoliul de primar, cât și pentru Consiliul Local au strâns și au depus următoarele semnături:

  • PNL: 6686 pentru primar, 6440 pentru Consiliul Local;
  • PSD: 3110 pentru primar, 3120 pentru Consiliul Local;
  • AUR: 1050 pentru Consiliul Local;
  • Uniunea Armenilor din România: 834 pentru Consiliul Local;
  • PUSL: 710 + 125 suplimentare pentru Consiliul Local;
  • SOS Romania: 650 pentru primar, 650 pentru Consiliul Local;
  • USR: 699 pentru primar, 638 pentru Consiliul Local;
  • UCDR: 640 pentru primar, 640 pentru Consiliul Local.

Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 2 Roman este format din președinte Tudor-Ionuț Vieriu, locțiitor Teodor Manolache și reprezentanții partidelor politice cu grupuri  parlamentare, respectiv Ioan Stoica, Sebastian-Vasile Surei, Bogdan Sava, Mădălina Dornescu, Ștefan Vornicu, Alexandra-Teona Bostan, Cristian-Valeriu Galan. Pe 8 mai 2024 se vor definitiva candidaturile la alegerile locale din anul 2024. Pe 10 mai 2024 va începe perioada de campanie electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 07.00.

 

 

 

 

 

Vezi articolul

Știri

🚓 Accident grav pe DN2-E85, la ieșire din Roman spre Iași

Adăugat

pe

Roman TV

La data de 1 mai a.c., în jurul orei 13:20, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul Roman.
În urma cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în timp ce un bărbat, în vârstă de 65 de ani, din București, conducea un autoturism, pe sectorul de drum indicat, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa pe sens opus, ulterior ricoșând într-un alt autoturism ce se afla parcat.
În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului auto, în vârstă de 65 de ani și a altor două persoane din al doilea autoturism.
Polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămarea corporală din culpă. – IPJ NEAMȚ

La ora 13:16 pompierii au fost înștiințați despre producerea unui accident rutier în municipiul Roman, pe strada Ștefan cel Mare. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Roman (o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD TIM și EPA) și de la SAJ Roman.
În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau câte două persoane. Nicio persoană nu a rămas încarcerată.
Un bărbat de 64 de ani, conducătorul unui autoturism, a fost scos din autoturism de pompieri, care au constatat că se află în stop cardio respirator. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare. Ulterior, acesta a fost preluat și transportat (în curs de resuscitare) de echipajul SMURD TIM la CPU Roman.
O femeie de 61 de ani, pasageră în același autoturism a necesitat îngrijiri medicale, fiind preluată de echipajul SMURD (EPA) și transportată la CPU Roman.
Alte două femei de 32 și 50 de ani, din celalalt autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajele SAJ, ulterior fiind transportate la CPU Roman.
Pompierii au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și pentru curățarea carosabilului de elementele rezultate în urma evenimentului rutier. – ISU NEAMȚ

‼️ Actualizare ora 18:00
Bărbatul de 65 de ani a decedat. Din spusele soției sale, care se afla în mașină cu el la momentul producerii accidentului rutier, acestuia i s-a făcut rău pe fondul unor probleme cardiace și a leșinat. A fost resuscitat și transportat la spital, unde ulterior a decedat.

Vezi articolul

Știri

Rana copiilor cu părinți plecați în străinătate: mulți nu pot veni acasă de sărbători

Adăugat

pe

Roman TV

55% dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece sărbătorile pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paște, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. Motivele constau în lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu ori zile libere în această perioadă. Specialiștii spun că impactul psihologic asupra copiilor privind lipsa părinților în perioadele de sărbători poate fi diminuat, de către persoanele care îi au în grijă, prin desfășurarea unor activități plăcute împreună cu aceștia, îndeosebi în aer liber. Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în anul 2022, 13.8% dintre copiii din România, adică 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021-iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Vezi articolul

Știri

Alocări trei ani la rând pentru Centrul olimpic de la Roman, dar obiectivul nu e finalizat

Adăugat

pe

Roman TV

În Roman, în proximitatea clădirilor fostului liceu numărul 1 se amenajează un centru olimpic pentru aruncări, pentru această investiție fiind alocate sume de bani din bugetul local. În septembrie 2022, municipalitatea a contractat SC. LE MAN & LOG SRL pentru săpături, așternere strat de agregate naturale, montare borduri și pavaj, semănare gazon, valoarea contractului fiind în valoare de 208.000 lei fără TVA. În septembrie 2023, primăria a încheiat un nou contract, de această dată pentru lucrări de împrejmuire a centrului olimpic, cu SC. ICER CONSTRUCT SRL, valoarea acestuia fiind de 186.486,46 de lei fără TVA. În aprilie 2024, primăria a încheiat un nou contract cu SC. ICER CONSTRUCT SRL, valoarea acestuia fiind de107.562,29 de lei fără TVA, tot pentru realizare împrejmuire teren olimpic. Explicația privind achiziția acelorași servicii si anul acesta, ca și anul trecut, ar consta în faptul că în 2023 nu s-a încasat suma totală contractată, deoarece lucrările nu s-au finalizat.

Vezi articolul

Știri

Concerte de Zilele Romanului. Printre artiștii invitați: DJ Sava, Cabron, Bibi și Lupii lui Calancea

Adăugat

pe

Roman TV

In perioada 15 – 21 mai se va desfășura a XIV-a editie a Zilelor Municipiului Roman. Pe parcursul mai multor seri vor fi organizate spectacole. Astfel, în seara zilei de 17 mai vor concerta Emilian, DJ Sava și Adriana Onci. Sâmbătă, 18 mai, vor concerta artiștii Cristina Ene, Cabron și Bibi. Duminică, 19 mai, vor urca pe scenă Laura Haidău, ansamblul „Plai Bucovinean”, Ștefan Enășel Romașcanul și ansamblul Lupii lui Calancea. Luni, 20 mai, este organizată Seara „Sergiu Celibidache”. Prima secțiune va include un spectacol al elevilor de la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, iar cea de-a doua un concert al Filarmonicii din Bacău. Reamintim faptul că, pentru buna desfășurare a tuturor manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman, în Consiliul Local s-a votat alocarea sumei maxime de 417.000 lei din bugetul local.

Vezi articolul

Știri

A început "Cupa Primăverii" la minifotbal, organizată de IPJ la Roman

Adăugat

pe

Roman TV

„Cupa Primăverii la minifotbal”, dedicată juniorilor din categoriile U11, U13 și U15, eveniment organizat la Roman de Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, a debutat marți 30 aprilie, fiind prima zi competițională, urmând a se desfășura și miercuri, 1 mai, respectiv joi, 2 mai 2024. Evenimentul sportiv a fost deschis, oficial, pe terenul Liceului cu Program Sportiv, de către inițiatorul competiției, agent șef principal de poliție Ciprian Ionuț Huci, din cadrul Poliției Municipiului Roman.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri2 ore în urmă

Febra cumpărăturilor pentru Paște. La ce trebuie să fim atenți?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCumpărăturile pentru masa de Paște sunt în toi, așa că piețele...

Știri5 ore în urmă

Candidaturi respinse pentru suspiciuni de fraudă și o contestație a candidaturilor unui alt partid. Câte semnături au fost depuse la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSActualizare/USR Neamț: „Punctul nostru de vedere oficial este: Am făcut apel...

Știrio zi în urmă

🚓 Accident grav pe DN2-E85, la ieșire din Roman spre Iași

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa data de 1 mai a.c., în jurul orei 13:20, polițiștii...

Știrio zi în urmă

Rana copiilor cu părinți plecați în străinătate: mulți nu pot veni acasă de sărbători

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS55% dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece sărbătorile...

Știrio zi în urmă

Alocări trei ani la rând pentru Centrul olimpic de la Roman, dar obiectivul nu e finalizat

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn Roman, în proximitatea clădirilor fostului liceu numărul 1 se amenajează...

Știri2 zile în urmă

Concerte de Zilele Romanului. Printre artiștii invitați: DJ Sava, Cabron, Bibi și Lupii lui Calancea

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSIn perioada 15 – 21 mai se va desfășura a XIV-a...

Știri2 zile în urmă

A început "Cupa Primăverii" la minifotbal, organizată de IPJ la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS„Cupa Primăverii la minifotbal”, dedicată juniorilor din categoriile U11, U13 și...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TVo zi în urmă

📺 Radar TV / Secretul celei mai dezvoltate comune din Neamț / 1 mai 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSinvitat: Adrian Ciobanu, primarul Comunei Cordun moderator: Daniel Muraru Cordun, un...

Radar TV2 zile în urmă

Radar TV / Sorin Cazan, despre cum l-a "înlăturat" AUR din cursa pentru primar la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială a emisiunii Radar TV, de marți, 30 aprilie invitat...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Zvonuri că Guvernul nu mai are bani pentru salarii și pensii / 30 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 30 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV6 zile în urmă

Radar TV / Deputatul Leoreanu, despre Roman și romașcani / 26 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de vineri, 26 aprilie a emisiunii Radar TV invitat Laurențiu...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV / Soluția USR ROMAN pentru criza apei / 25 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 25 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Precampania se apropie de final. Candidații se pregătesc de start / 23 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 23 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV / USR Roman: "Orașul are nevoie de o schimbare în bine" / 18 aprilie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 aprilie, a emisiunii Radar TV invitati: Cosmin...

RECLAMĂ

Populare