Urmărește-ne și pe:

Știri

Noutăți privind servicii medicale decontate de CAS Neamț

Adăugat

pe

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

Elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistență medicală:

  • în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea servicilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, splatura gastrică etc.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea directă la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze, indiferent de etiologie.

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:

  • descarcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție; tomografia în coerența optică – specialitatea oftalmologie;
  • extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică-ginecologie;
  • tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații some, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
  • uroflowmetria – specialitatea urologie;
  • imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie și imunologie clinică;
  • puncție biopsie mamar ghidat ecografic, efectuat de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista servicillor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară și pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.

În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigatilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugã si tomografile dentare CBCT. Totodată, valoarea orientativă lunar de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:

  • transferina serică; alfa amilaza;
  • lipază;
  • lactatohidrogenaza (LDH);
  • rezerva alcalină ( determinarea bicarbonatului seric); vitamina B 12; acid folic;
  • raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontanã

Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.

Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:

  • mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
  • mamografie digitală 2D;
  • tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală;
  • ecografie cutanată;

Alte noutăți care vor fi puse în practică la 1 iulie 2023, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

  • ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
  • ecocardiografie de efort;
  • RMN sold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
  • RMN whole-body;
  • limfoscintigrafie planară.

Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:

  • logopedie individuală; masajul limfedemului:
  • evaluarea manuală a fecaloamelor;
  • recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).

Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:

  • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe, pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
  • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe, pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
  • transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.

La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.

Sursa – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ ROMAN

Vezi articolul

Știri

Ansamblul "Lunca Moldovei" a reprezentat România la Festivalul Internațional de Folclor din Spania

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 16-20 iulie 2024, în Burgos/Spania s-a desfășurat Festivalul Internațional de Folclor care reunește, de la an la an, participanți veniți din toată lumea. Anul acesta, la prestigiosul eveniment, România dar și satul Pildești din comuna Cordun, au fost reprezentate de Ansamblul „Lunca Moldovei”, coordonat de coregraf Cristi Pleșca, acompaniat de Record Band din Pildești, căruia i s-au alăturat solistele Andreea și Andra Farcaș. Paricipanții s-au bucurat atât de aprecierea publicului, cât și de prestațiile unor participanți veniți din Kenya, Brazilia, Corea de Sud, Kazahstan sau din țara gazdă, Spania. Dansatorii Ansamblului „Lunca Moldovei” au prezentat zilnic, între 10 și 20 de minute, dansuri specifice zonei Moldovei, dar și din zona Oașului. Separat, orchestra Record Band a acompaniat solistele Andreea și Andra Farcaș, la Teatrul Principal din Burgos.

Vezi articolul

Știri

Incendiu la o spălătorie auto din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Vineri, 26 iulie 2024, în jurul orei 7.40, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o spălătorie auto din Roman.

Vezi articolul

Știri

Sistem de ghidaj audio Step-Hear, pentru persoane cu deficiențe, la Spitalul Roman

Adăugat

pe

Roman TV

La Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a lansat programului STEP HEAR – Ghidaj Audio de Orientare – destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Acest program inovator este conceput pentru a îmbunătăți experiența pacienților și aparținătorilor care se confruntă cu dificultăți de vedere, oferindu-le o modalitate mai ușoară și sigură de a se orienta în incinta spitalului.Tehnologia are un rol foarte important in cadrul spitalului, ajutând la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, ghidând audio pacienții și aparținătorii care se adresează tuturor serviciilor medicale. La intrarea în spital, pacienții și aparținătorii vor putea descărca o aplicație mobilă dedicată. După descărcarea programului, acesta rămâne valabil și detectează automat locația oferind informații detaliate despre traseu. În cazul în care aceste persoane nu se descurcă, sunt și alte modalități prin care pot primi ajutor. Totodată, spitalul oferă suport și persoanelor cu deficiențe de auz sau celor care folosesc limbaj mimico-gestual.

Programul este disponibil și poate fi accesat la toate intrările principale ale spitalului din Roman. Personalul este pregătit să ofere asistență și informații suplimentare despre utilizarea dispozitivelor audio, potrivit managementului unității sanitare cu paturi.

Vezi articolul

Știri

Accident rutier, cu cinci autovehicule implicate, pe B-dul Republicii din Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Un accident de circulație s-a produs vineri, 26 iulie, pe fondul nepăstrării distanței regulamentare în trafic. În evenimentul rutier au fost implicate cinci autovehicule, soldându-se doar cu pagube materiale, deci fără să fie aplicate sancțiuni. Conductorii auto au fost testați alcoolscopic, rezultatele fiind negative.

Vezi articolul

Știri

Ziua Mondială a Bunicilor: statistici îngrijorătoare privind singurătatea în rândul seniorilor

Adăugat

pe

A patra Zi Mondială a bunicilor și vârstnicilor va fi sărbătorită duminică, 28 iulie, în biserică, având ca temă: „Nu mă lepăda în timpul bătrâneții mele”. Tema Zile Mondiale a bunicilor și vârstnicilor din 2024 reprezintă rugăciunea dureroasă a unui bătrân care ne amintește că singurătatea este o realitate larg răspândită, din păcate, care afectează multe persoane în vârstă, victime ale culturii rebutului, considerându-se ele însele o povară pentru societate. Din păcate, și la noi în județ statisticile arată îngrijorător: din ce în ce mai mulți bătrâni rămân singuri, neajutorați, de cele mai multe ori ajungând să fie deblocați din locuințe de către pompieri. La nivelulul județului Neamț, cadrele au participat la 114 astfel de misiuni anul trecut și la 65 în primul semestru al anului 2024.

Sărbătorită în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana din calendarul latin, Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor a fost înființată de Papa Francisc în 2021, aceasta reprezentând, de asemenea, o ocazie a  tinerelor generații de a arăta dragostea și prețuirea față de bunici și față de vârstnici, precum și a unui dialog intergenerațional mai eficient. Recomandările pompierilor privind siguranța vârstnicilor sunt următoarele: verificați-i în mod constant sau identificați o persoană care poate să-l verifice constant și să-l sprijine în situaţii critice; dacă nu puteți fi alături de ei, mai ales dacă locuiți în altă țară, ar trebui să găsiți alte modalități pentru a-i putea verifica des;  îi puteți suna o dată pe zi pentru a vă asigura că totul este în regulă; dacă ai posibilitatea, vizitează-i cât de des poți; asigurați-vă că persoana are alimente și medicamente necesare pentru o perioadă de timp; asigurați-vă că instalația electrică și de cea de gaze să fie verificate periodic, conform reglementărilor legale.

Vezi articolul

Știri

Centrul din Războieni, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor

Adăugat

pe

Roman TV

Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Colibri” din cadrul Complexului Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni a fost vizitat inopinat de reprezentanți ai Consiliului de Monitorizare, găsind beneficiarii acestuia în condiții mizere, unii dintre ei murdari, dormind în saltele pătate de urină și fecale, înghesuiți în camerele centrului, având în vedere că are o capacitate de 32 de persoane, dar au fost găsite 50. În urma imaginilor apărute în spațiul public, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț a efectuat vizite în teren, fiind vizate atât spațiile de cazare destinate beneficiarilor, cât și blocul alimentar care deservește complexul rezidențial. Aceștia au constatat folosirea unor saltele subdimensionate față de dimensiunile paturilor, uzate, murdare, perne depreciate fizic, pătate; calorifere cu zone de rugină, neigienizate. În băi s-a constatat existența unui paviment deteriorat, a unei căzi pentru duș cu pete de rugină. La blocul alimentar, comisarii au găsit produse alimentare cu data limită de consum depașită. Pentru abaterile constatate au fost aplicate două amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei, oprirea definitivă de la utilizare a produselor cu data limită de consum depașită și s-a dispus remedierea imediată a deficiențelor privind dotarea spațiilor de cazare precum și a celor din blocul alimentar. Până la finalizarea controlului, s-a procedat la înlocuirea saltelelor, pernelor, fețelor de perna, huselorpentru saltea, a seturilor de lenjerie neconforme
Complexul Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni deține patru servicii sociale, respectiv Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Colibri”, Centrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Teodora”, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane adulte cu dizabilități „Maria” și Locuință Maxim Protejată „Ștefan”. În afară de „Colibri” și la „Ștefan” s-a constatat depășirea numărului maxim de beneficiari, de la patru la opt, cât au găsit comisarii CJPC în teren.
Pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Neamț se precizează că până la identificarea problemelor de la Războieni de către Consiliul de Monitorizare, instituția în subordinea căreia se află complexul nu a primit nicio informare privind eventuale deficiențe în acordarea serviciilor sociale, instituțiile cu atribuții de control (AJPIS, DSP, OPC și altele nesemnalând astfel de aspecte. Totodată, într-un mesaj semnat de vicepreședintele CJ Neamț, Adrian Păduraru, se arată toleranță zero față de cele semnalate, acesta precizând că „responsabilitatea evaluării situației beneficiarilor și identificarea nevoilor reale ale acestora, precum și asigurarea unor standarde minime de calitate privind serviciile acordate, aparțin celor care administrează Complexul Războieni.”

Vezi articolul

Știri

Județul Neamț, evaluat de specialiști NATO

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 24 iulie 2024, la Târgu Mureș, a avut loc semnarea Scrisorii de Intenție între Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Centrul de Excelență în Medicina Militară al NATO – NATO MILMED COE. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că România este prima ţară care invită echipele de evaluare să evalueze partea civilă a sistemului de urgenţă, respectiv UPU, SMURD, Serviciile de Ambulanță ș.a.m.d, menționând că județul Neamț este al doilea – după Mureș – care va fi evaluat din acest punct de vedere. Joi, 25 iulie, o astfel de evaluare se desfășura, deja, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, dar și la SAJ Neamț.

Mai sunt încă două locații de vizitat și evaluat, conform doctorului Raed Arafat, una dintre acestea fiind București. Din declarațiile emise în cadrul conferinței de presă rezultă faptul că se evaluează posibilitățile de interoperabilitate pentru colaborarea civil-militară, în mod uzual, nu doar pentru pregătire în caz de conflict.

Documentul semnat prevede cooperarea în vederea realizării de:
– formare și exerciții (acreditarea NATO a unor cursuri coordonate de către DSU, organizarea unor cursuri ale NATO MILMED COE de către DSU, continuarea formării în domeniul managerilor de caz (case manager), facilitarea participării structurilor din coordonarea DSU la exerciții militare medicale, în special din seria Vigorous Warrior);
– cooperarea în domeniul realității virtuale (VR), simulare și utilizarea VR în educația și formarea medicală;
– cooperarea în cadrul procesului de evaluare a Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor Calificat după standarde NATO (NATO MEDEVAL).

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri12 ore în urmă

Ansamblul "Lunca Moldovei" a reprezentat România la Festivalul Internațional de Folclor din Spania

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 16-20 iulie 2024, în Burgos/Spania s-a desfășurat Festivalul Internațional...

Știri12 ore în urmă

Incendiu la o spălătorie auto din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSVineri, 26 iulie 2024, în jurul orei 7.40, pompierii romașcani au...

Știri12 ore în urmă

Sistem de ghidaj audio Step-Hear, pentru persoane cu deficiențe, la Spitalul Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSLa Spitalul Municipal de Urgență Roman s-a lansat programului STEP HEAR...

Știri12 ore în urmă

Accident rutier, cu cinci autovehicule implicate, pe B-dul Republicii din Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn accident de circulație s-a produs vineri, 26 iulie, pe fondul...

Știri12 ore în urmă

Ziua Mondială a Bunicilor: statistici îngrijorătoare privind singurătatea în rândul seniorilor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSA patra Zi Mondială a bunicilor și vârstnicilor va fi sărbătorită...

Știri2 zile în urmă

Centrul din Războieni, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCentrul de abilitare si reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Colibri”...

Știri2 zile în urmă

Județul Neamț, evaluat de specialiști NATO

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 24 iulie 2024, la Târgu Mureș, a avut loc semnarea...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV2 zile în urmă

📺 Radar TV / Județul Neamț, încotro? / 25 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 25 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: Daniel...

Panorama4 zile în urmă

📺 Panorama / Propunerea Apavital care a încins spiritele în Roman / 23 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 23 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Lucian Micu: "Echipa condusă de mine a câștigat la Roman!" / 18 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 18 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: Lucian...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Apă, avarii și patimi politice / 16 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 16 iulie, a emisiunii 🌐 Panorama Daniel Muraru...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Alegerile au trecut, problemele județului au rămas / 11 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 11 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: George...

Panorama3 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Statul eșuat. Studiu de caz / 9 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 9 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Planul pentru Roman 2024-2028 / 4 iulie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă ediție...

RECLAMĂ

Populare