Urmărește-ne și pe:

Știri

Noutăți privind servicii medicale decontate de CAS Neamț

Adăugat

pe

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

Elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistență medicală:

 • în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea servicilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, splatura gastrică etc.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea directă la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze, indiferent de etiologie.

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:

 • descarcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție; tomografia în coerența optică – specialitatea oftalmologie;
 • extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică-ginecologie;
 • tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații some, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
 • uroflowmetria – specialitatea urologie;
 • imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie și imunologie clinică;
 • puncție biopsie mamar ghidat ecografic, efectuat de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista servicillor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară și pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.

În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigatilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugã si tomografile dentare CBCT. Totodată, valoarea orientativă lunar de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:

 • transferina serică; alfa amilaza;
 • lipază;
 • lactatohidrogenaza (LDH);
 • rezerva alcalină ( determinarea bicarbonatului seric); vitamina B 12; acid folic;
 • raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontanã

Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.

Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:

 • mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
 • mamografie digitală 2D;
 • tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală;
 • ecografie cutanată;

Alte noutăți care vor fi puse în practică la 1 iulie 2023, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

 • ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
 • ecocardiografie de efort;
 • RMN sold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
 • RMN whole-body;
 • limfoscintigrafie planară.

Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:

 • logopedie individuală; masajul limfedemului:
 • evaluarea manuală a fecaloamelor;
 • recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).

Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:

 • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe, pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
 • transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe, pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
 • transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.

La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.

Sursa – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ ROMAN

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Originar din Bălușești, un tânăr adoptat în străinătate a ales să își caute familia biologică

Adăugat

pe

Roman TV

Pe pagina de Facebook „The never forgotten Romanian Children – Copiii niciodată uitaţi ai României” apare, printre sutele de postări de acest gen, una care arată intenția unui tânăr de a-și găsi și cunoaște familia biologică, din Bălușești, comuna Icușești. Tânărul, care la naștere a avut numele Ionel Octavian Stanciu a fost lăsat de mamă într-un centru de plasament din Piatra Neamț, de acolo fiind adoptat de o familie din străinătate. În urma apelului făcut pe pagina menționată, acesta a primit imediat un feedback pozitiv: unele rude au lăsat comentarii spunând că îl cunosc. Sora băiatului, stabilită în alt județ din țară, spune că acesta a fost adoptat în SUA sau în Canada. Mama lui a precizat că nu a avut niciodată o situație materială bună și că a fost nevoită să îl lase în centru, la vârsta de un an. Urmează ca băiatul, în prezent în vârstă de 25 de ani, să își cunoască familia din România prin videoconferință.

Bălușești este o localitate cu multe familii care au o situație materială precară. Pe pagina de Facebook „The never forgotten Romanian Children – Copiii niciodată uitaţi ai României”, sute de copii deveniți adulți își caută membrii familiei biologice, deși au fost crescuți în familii adoptive iubitoare și au deja o carieră sau, la rândul lor, familii. Mulți dintre ei au reușit să își găsească rudele cu ajutorul adminilor acestei pagini, însă alții încă așteaptă să li se întâmple o minune.

Vezi articolul

Știri

Șahiștii de la CSM Roman s-au întors cu rezultate remarcabile de la CN Școlare de Șah

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 21 – 24 februarie, au avut loc la Căciulata Campionatele Naționale Școlare de Șah „Elisabeta Polihroniade”, omologate de federațiile de specialitate. C.S.M. Roman a participat cu șase jucători, însoțiți de instructorul clubului, Mihai-Ionuț Gânju. Ayline-Sofia Țugui a câștigat medalia de aur la șah blitz, cu șapte victorii din șapte, categoria fete U9. De asemenea, Ayline a câștigat două medalii de argint la șah rapid și dezlegări probleme de șah. Dante-Alexandru Stan a câștigat medalia de bronz la dezlegări probleme de șah și a fost la un pas de medalii la șah rapid și șah blitz, băieți U9. Maria-Smaranda Burlacu și Yasmine Țugui au fost aproape de podiumul național la proba de dezlegări probleme de șah, fete U9, terminând cu același punctaj cu sportiva de pe locul 3, dar departajate de timpul de gândire înregistrat. Mezinul secției de șah, Ianis-Andrei Vieriu, în vârstă de 8 ani, a obținut locul 7 la șah blitz, băieți U9, iar Luca Gabriel Ciobanu, locul 8, la aceeași categorie. Astăzi, copiii însoțiți de antrenorul lor, au fost prezenți în studio-ul Roman TV.

Vezi articolul

Știri

Carmen Suciu, cele mai multe voturi pentru Asistentul Social al anului 2023, în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială

Adăugat

pe

Roman TV

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Colegiul Național al Asistenților Sociali premiază excelența pusă în slujba comunităților, familiilor, grupurilor vulnerabile, sprijinului uman și societății în ansamblul ei la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială. Evenimentul va avea loc în data de 19 martie, la ora 18, la Ateneul Român și va fi prezentat de Andreea Marin – Ambasadorul Excelenței în Asistență Socială. Irina Baianț, una dintre cele mai populare soprane ale României, va oferi momentul artistic al serii. La categoria Asistentul Social al anului 2023, cele mai multe voturi au fost obținute de Carmen Suciu, care este și membru co-fondator al Asociației Umanitare „Născută înger” din Piatra Neamț.
Organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială este evenimentul care celebrează realizările profesiei de asistent social și transmite un mesaj cu privire la conștientizarea contribuțiilor din domeniul social și nevoia acțiunilor ulterioare.

Vezi articolul

Știri

ANL construiește un bloc pentru tineri, la Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Un teren din Roman va fi predat Agenției Națională pentru Locuințe pe durata execuției investiției, pentru construirea de locuințe pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, destinate închirierii, cu asigurarea din bugetul propriu al Primă riri Roman a costului realizării utilităților aferente construcțiilor și a sistematizării amplasamentului. Terenul cu suprafața de 4269 de metri pătrați este situat pe strada Moldovei.

Locuinţele pentru tineri sunt construite prin ANL, iar după finalizarea lucrărilor sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces la astfel de locuințe. Aceștia nu vor mai fi condiționați să fie angajați în sănătate sau în învățământ, ci vor avea acces toți tinerii care vor întruni condițiile generale.

Vezi articolul

Știri

Prezență bună la Simularea Evaluării Naționale, note… mici

Adăugat

pe

Roman TV

Au fost publicate rezultatele la simularea Examenului de Evaluare Națională, susținută de elevii clasei a VIII-a în perioada 5-6 februarie 2024. În județul Neamț, la prima probă din cadrul simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, cea de limba și literatura română, dintre cei 4167 elevi, au fost prezenți 4063 elevi, 104 elevi fiind absenți, rata de prezență fiind de 97,50%. Dintre elevii care au susținut proba de limba și literatura română, 3011 de candidați au încheiat examenul de simulare cu note mai mari sau egale cu 5, un candidat a obținut nota 10. La a doua probă, cea de matematică, dintre cei 4167 elevi, au fost prezenți 4054 elevi, 113 elevi fiind absenți, rata de prezență fiind de 97,28%. Dintre elevii care au susținut proba de matematică, 1551 de candidați au primit note mai mari sau egale cu 5, un candidat a obținut nota 10. 1.766 de candidați au luat note între 1 și 4,99, 737 au obținut note între 5 și 5,99, 632 de candidați au luat note între 6 și 6,99. Numărul notelor între 7 și 7,99 a fost de 484, 355 candidați au luat note între 8 și 8,99, iar numărul notelor între 9 și 9,99 a fost de 72. Nota maximă a fost luată de un singur elev.
În județul Neamț, s-au înscris 4167 elevi ai claselor a VIII-a, din 115 unități de învățământ cu personalitate juridică. Au fost organizate 112 centre de examen, în vederea desfășurării simulării evaluării naționale. Rata de prezență pentru ambele probe din cadrul simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024, a fost de 97,39%. Niciun elev nu a fost eliminat din sala de examen.

Vezi articolul

Știri

Circa 16.000 de lei costă renovarea centrului de permanență de pe Anton Pann

Adăugat

pe

Roman TV

În această perioadă, centrul de permanență situat pe strada Anton Pann din Roman trece printr-un proces de renovare, lucrările fiind executate de lucrătorii Direcției de Servicii Edilitare din cadrul primăriei. Conform datelor transmise de reprezentanții administrației locale, până la această dată au fost executate lucrări în valoare de circa 13.000 de lei, urmând ca până la finalizarea acestora, fondurile alocate din bugetul local să ajungă până la circa 16.000 de lei.

Vezi articolul

Știri

Detașamentul de pompieri Roman va primi o nouă față, cu fonduri din PNRR

Adăugat

pe

Roman TV

Pe 22 februarie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare Termică, Energetică și Modernizare Pavilion Administrativ Detașament de Pompieri Roman”, cu S.C. PRO INSTAL S.R.L., care a fost declarată câștigătoare în urma derulării procedurii de achiziţie publică. În această cursă s-au înscris zece ofertanți, șapte dintre ei fiind eliminați pentru documentație incompletă. Doar unul dintre cei trei rămași a câștigat licitația, cu cea mai bună ofertă.
Contractul de finanțare a fost semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Afacerilor Interne în data de 14.02.2023, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de Granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice. Obiectivul general al proiectului este aducerea clădirii la parametrii de siguranță și stabilitate proiectați, reducerea cheltuielilor cu utilitățile, precum și reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Totodată se va crea cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.
Valoarea totală a proiectului este de 3.954.681,88 lei fără TVA, la care se va adăuga taxa pe valoare adăugată în valoare de 751.389,56 lei. Conform prevederilor contractului semnat, termenul de finalizare al lucrărilor de proiectare și execuție este de 10 luni de la începerea lucrărilor, dar nu mai târziu de 12.12.2024.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Panifcom

Știri

Știri16 ore în urmă

Originar din Bălușești, un tânăr adoptat în străinătate a ales să își caute familia biologică

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe pagina de Facebook „The never forgotten Romanian Children – Copiii...

Știri16 ore în urmă

Șahiștii de la CSM Roman s-au întors cu rezultate remarcabile de la CN Școlare de Șah

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn perioada 21 – 24 februarie, au avut loc la Căciulata...

Știri3 zile în urmă

Carmen Suciu, cele mai multe voturi pentru Asistentul Social al anului 2023, în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAnul acesta se împlinesc 10 ani de când Colegiul Național al...

Știri3 zile în urmă

ANL construiește un bloc pentru tineri, la Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn teren din Roman va fi predat Agenției Națională pentru Locuințe...

Știri3 zile în urmă

Prezență bună la Simularea Evaluării Naționale, note… mici

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAu fost publicate rezultatele la simularea Examenului de Evaluare Națională, susținută...

Știri6 zile în urmă

Circa 16.000 de lei costă renovarea centrului de permanență de pe Anton Pann

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn această perioadă, centrul de permanență situat pe strada Anton Pann...

Știri6 zile în urmă

Detașamentul de pompieri Roman va primi o nouă față, cu fonduri din PNRR

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPe 22 februarie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț...

RECLAMĂ

Emisiuni

Cazuri și necazuri2 zile în urmă

Cazuri și necazuri / 27 februarie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 27 februarie, a emisiunii Cazuri și necazuri „Prețuiește-te”,...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / A început nebunia alegerilor / 27 februarie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 27 februarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV7 zile în urmă

📺 Radar TV / Strategii pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea Romanului / 22 februarie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 22 februarie, a emisiunii Radar TV invitat Lucian...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Cazuri și necazuri / 20 februarie 2024 / invitat Eugen Simion

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 20 februarie, a emisiunii Cazuri și necazuri invitat:...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / În ce hal a ajuns casa boierească din centrul Romanului / 20 februarie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 20 februarie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Secrete de familie2 săptămâni în urmă

Secrete de familie / Fapte și oameni – Arc peste timp

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 20:00, o nouă ediție a emisiunii Secrete...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Cât de anevoios este "drumul" către Apavital / 15 februarie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, o nouă ediție a emisiunii Radar...

RECLAMĂ

Populare