Știri
Noutăți privind servicii medicale decontate de CAS Neamț

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.
Elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistență medicală:
- în asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea servicilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, splatura gastrică etc.
În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea directă la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze, indiferent de etiologie.
În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:
- descarcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție; tomografia în coerența optică – specialitatea oftalmologie;
- extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică-ginecologie;
- tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații some, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
- uroflowmetria – specialitatea urologie;
- imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie și imunologie clinică;
- puncție biopsie mamar ghidat ecografic, efectuat de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.
Totodată, se extinde lista servicillor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară și pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.
În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigatilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugã si tomografile dentare CBCT. Totodată, valoarea orientativă lunar de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).
În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:
- transferina serică; alfa amilaza;
- lipază;
- lactatohidrogenaza (LDH);
- rezerva alcalină ( determinarea bicarbonatului seric); vitamina B 12; acid folic;
- raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontanã
Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.
Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:
- mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
- mamografie digitală 2D;
- tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală;
- ecografie cutanată;
Alte noutăți care vor fi puse în practică la 1 iulie 2023, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
- ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
- ecocardiografie de efort;
- RMN sold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
- RMN whole-body;
- limfoscintigrafie planară.
Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:
- logopedie individuală; masajul limfedemului:
- evaluarea manuală a fecaloamelor;
- recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).
Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:
- transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe, pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
- transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe, pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
- transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.
La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.
Sursa – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ ROMAN
Știri
Alte acuze de agresiune sexuală, împotriva unui pedagog de la internatul C.T. „Petru Poni”

După știrea privind profesorul de TIC de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” cercetat pentru agresiune sexuală, apar și alte cazuri, de această dată fiind vorba de aceeași acuzație, dar împotriva unui pedagog al internatului Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman, în vârstă de 57 de ani. Patru eleve care învață la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, dar sunt cazate în căminul Colegiului Tehnic „Petru Poni” au ajuns la Poliția Municipiului Roman pentru audieri. Faptele vizează potențiale agresiuni sexuale din perioada 2023-2024.
Conducerea ISJ Neamț a precizat că pedagogul a fost înlăturat din internat până se finalizează cercetările. Mai exact, acesta a intrat în concediu. Conform ISJ, conducerea Colegiului Tehnic „Petru Poni” nu poate da declarații, deoarece organele abilitate ar fi impus acest lucru pe durata desfășurării anchetei.
Până când cercetările nu se finalizează, pedagogul beneficiază de prezumția de nevinovăție. Și conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a transmis o informare scrisă ISJ Neamț privind aspectele sesizate de elevele implicate în această situație, inițial fetele mărturisind la instituția unde învață despre comportamentul inadecvat al pedagogului din căminul unde sunt cazate.
Știri
Ionel Grecu de la Moto Mușatinii, accidentat, deși avea prioritate: „și noi existăm în trafic!”

Recent, Ionel Grecu, membru al Clubului Moto Mușatinii Roman, a suferit un accident de circulație în urma căruia a fost operat de urgență și urmează, pentru el, o recuperare destul de lungă și anevoioasă. Deși avea prioritate, acesta a fost surprins și accidentat în timp ce își conducea motocicleta pe o stradă din Roman. Acesta dorește, cu acest prilej, să tragă un semnal de alarmă în privința conduitei corecte în trafic.
Din păcate, mulți dintre participanții la trafic au încă prejudecăți în ceea ce îi privește pe motocicliști.
Totodată, membrii clubului vor să atragă atenția și asupra celor care turează motoarele noaptea, o practică deloc plăcută pentru unii cetățeni.
Membrii clubului organizează de opt ani evenimentul intitulat „Alege viața”, prin care atrag atenția asupra unor acțiuni greșite în trafic care, din păcate, pot curma vieți.
Știri
Clubul Rotary aduce la Roman filmul „Enescu, jupuit de viu”

Duminică, 27 aprilie 2025, la Casa de Cultură din Roman va rula, de la ora 19, filmul „Enescu, jupuit de viu”. Regizorul Toma Enache, cât și alți membri ai echipei, vor fi prezenți în sală.
Biletele pot fi procurate de la casieria Casei de Cultură din Roman. Durata filmului este de două ore. Romașcanii și nu numai sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de acest film distins cu numeroase premii la evenimente internaționale.
Știri
Sprint Cup 2025, un eveniment în cadrul căruia tinerii se pot bucura de drifturi

Sâmbătă, 5 aprilie și duminică, 6 aprilie 2025, pe cirtcuitul de karting Speed Park din Bacău se va desfășura Sprint Cup 2025, un eveniment de tip Time Attack. Cine dorește să participe la această activitate este așteptat să se înscrie, mai multe detalii fiind disponibile pe pagina oficială a evenimentului. Cristian Vernica din Roman sponsorizează acest eveniment încă de anul trecut, anul acesta fiind la a doua ediție. Etapa va fi împărțită în două zile, prima zi fiind cea de antrenamente+antrenamente cronometrat, iar a doua zi va fiind cea de antrenament cronometrat+concurs. Înscrierile se fac cu e-mail la adresa: EliteRacingMoldova@gmail.com.
Taxa de inscriere la evenimentul Moldova Sprint Cup este de 700 de lei. Doar pentru participarea în prima zi – Trackday – taxa este de 400 de lei. Pentru a participa doar în a doua zi, cea de concurs, taxa este de 400 de lei. Premiile oferite constau în bani, respectiv 1000 de lei pentru locul 1 general street și 1000 de lei pentru locul 1 general juniori. Oricine dorește să participe este așteptat. Orice mașină este eligibilă, atât timp cât are stopurile de frână și lumini funcționale. Piloții nu necesită licență specială. Regulamentul se va trimite integral prin e-mail dupa validarea înscrierii.
Știri
Camion răsturnat, urmat de incendiu la motor, pe E85

Joi, 3 aprilie 2025, un accident rutier s-a produs pe E85, în comuna Săbăoani. O autoutilitară în care se aflau două persoane s-a răsturnat. În urma impactului, la nivelul compartimentului motor s-a produs un început de incendiu care a fost stins de către participanții la trafic cu ajutorul unui stingător.
Conform investigațiilor medicale preliminare, șoferul prezenta un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatism la mâna stângă. Pasagera din autovehicul a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatisme la mâna stângă și la genunchiul drept.
Știri
Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.
Știri
Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția