Știri
„Robotul PETrică”, propus în campania de bugetare participativă

Cinci proiecte au fost depuse în cadrul campaniei de bugetare participativă „Pentru Roman!”, al cărei buget disponibil este, anul acesta, de 250.000 de lei, bani care vor ajunge la proiectul câștigător.
Așadar, se propune realizarea unui parc educațional rutier, în zona ștrandului municipal, destinat copiilor prin amenajarea unor trasee pentru biciclete care să redea condițiile de drum într-un mod cât mai realist și să respecte aceleași marcaje și semnalizări ca cele din trafic, astfel încât copiii să învețe să circule corect pe o bandă de circulație respectând regulile rutiere și să meargă cu bicicleta în condiții de siguranță. Bugetul estimat pentru realizarea investiției este de 100.000 de lei. Domeniul în care se înscrie proiectul: infrastructură socială, culturală, educațională, de sănătate.
Al doilea proiect depus constă în reamenajrea locului de joacă în zona Ion Creangă/Tudor Vladimirescu, constând în amplasare de pavele bituminoase (covor de protecție), înlocuire mobilier și instalații părculeț, împrejumuire cu gard de protecție pe toate laturile parcului, amplasare cameră de supraveghere pentru prevenirea faptelor antisociale. Prin reamenajarea locului de joacă se va contribui la o sănătate mai bună a generațiilor actuale. Bugetul estimat pentru realizarea investiției este de 210.000 lei. Domeniul în care se înscrie proiectul: Amenajare de spații verzi și locuri de joacă.
Al treilea proiect depus prevede coșuri de gunoi stradale inteligente. Acest tip de pubele stradale se numără printre cele mai moderne din lume, fiind dotate cu GPS și capacitate de recunoaștere a vandalilor. Pubelele stradale sunt alimentate cu energie solară, deţin un sistem inteligent care detectează nivelul de umplere şi compactează deşeurile. Compactoarele au o capacitate de opt ori mai mare decât coşurile stradale obişnuite şi determină o scădere a colectării săptămânale cu 75%. Coşurile de gunoi „le mulţumesc” pentru gest celor care aruncă deșeurile în ele şi anunţă atunci când sunt pline. Bugetul estimat pentru realizarea investiției este de 250.000 de lei. Domeniul în care se înscrie proiectul este Smart City.
Cel de-al patrulea proiect depus se numește „Robotul Petrică te ajută să reciclezi ușor„, adică un Roboțel care să colecteze ambalajele din băuturi – plastic, aluminiu, sticlă – și care poate fi util pentru educarea și responsabilizarea cetățenilor, atât a adulților, cât și a copiilor. PETRICĂ poate fi amplasat în diferite cartiere din oraș sau chiar și în școli. Ca și propunere, pentru ambalajele predate, PETRICĂ ar putea să recompenseze prin acordarea de bilete gratuite la ștrand sau la trasportul în comun. Bugetul estimat pentru realizarea investiției este de 250.000 de lei. Domeniul în care se înscrie proiectul este Smart City.
Al cincilea proiect depus este PUMP TRACK. Prin acest proiect se propune instalarea unui pump track într-unul din parcurile centrale ale Romanului. Un pump track este o pistă prevăzută cu rollere și curbe, contrapante pe care se avansează cu bicicleta, trotineta, skateboardul, rolele și chiar cu fotoliul rulant, prin mișcarea întregului corp, generând presiune care te propulsează și nu prin pedalare sau împingere. Este un mod de antrenament pentru a putea controla mișcarea în zone cu denivelări sau viraje, dar și un exercițiu fizic de intensitate ridicată. Pentru cei tineri este și o zonă de distracție și socializare, dar se pot organiza și concursuri sportive. Locul propus pentru realizarea investiției este parcul de lângă Biserica Armenească. Bugetul estimat este de 250.000 de lei, iar domeniul în care se înscrie proiectul este Amenajare de spații verzi și locuri de joacă.
Proiectele pot fi votate începând cu data de 10 mai, ora 12 până la data de 25 mai, ora 12. Pentru a limita votul multiplu, accesul cetățenilor la platforma de vot se va realiza prin autentificare în cadrul secțiunii bugetare participativă de pe site-ul Primăriei Municipiului Roman. Proiectul câștigător va fi anunțat pe 30 mai 2023.
Știri
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” – festivitatea de premiere

Vineri, 4 iulie, a fost ultima zi a ediției din acest an a Școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri din Roman”, în săptămâna 30 iunie-4 iulie 2025. Cei 220 de copii participanți au fost premiați în sălile de clasă, în curtea școlii urmând – apoi – festivitatea de premiere a tinerilor voluntari, a cadrelor didactice, a sponsorilor și partenerilor care au sprijinit această inițiativă, ajunsă la a IV-a ediție.
Știri
S-a ciocnit cu trenul, după ce a depășit coloana de mașini care aștepta la trecere

Trenul care se deplasa pe ruta Suceava-Mangalia s-a ciocnit cu un autoturism marca BMW, al cărui proprietar nu a avut răbdare să aștepte la trecerea la nivel cu calea ferată situată între localitățile Horia și Trifești. Conducătorul auto, în vârstă de 23 de ani, a depășit coloana de mașini care aștepta să treacă trenul, moment în care s-a produs impactul. Bărbatul s-a ales cu fractură de claviculă, urmând să fie băgat astăzi în operație.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Știri
Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

În penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, joi – 3 iulie 2025 – pompierii de la Detașamentul Roman au fost invitați de inițiatorul proiectului, profesor Mădălina Bozieanu, să le vorbească participanților despre această meserie, să le prezinte echipamentul din dotare și să îi învețe pe copii reguli de comportament în cazul unor situații de urgență, cât și despre acordarea primului ajutor. Încântați, copiii au ascultat sfaturile salvatorilor, au probat echipamentele, au pus întrebări și au plecat acasă acumulând noi cunoștințe.
Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și vineri, 4 iulie, fiind și ultima zi a ediției din acest an.
Știri
25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Cu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova” arată că a fost vizitat de foarte multe persoane în sezonul estival 2024. Mai exact, circa 65.000 de vizitatori au intrat la bazinele ștrandului din Roman, vara trecută, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației locale. În acest context, dar și al zilelor caniculare care se anunță, la debutul acestui sezon estival, redactorul Roman TV a întrebat dacă numărul salvamarilor este unul adecvat acestui aflux de persoane sau dacă nu ar trebui suplimentat. Din păcate, în Roman nu ar fi persoane care să se îmbulzească la acest loc de muncă.
Pe 18 iunie, municipalitatea a încheiat, cu Bulai Cătălin Persoană Fizică Autorizată, un contrcat în valoare de 20.000 de lei fără TVA, pentru servicii de salvare acvatică în ștrandul municipal, iar pe 25 iunie a fost încheiat un alt contract, cu Sandu Eduard-Ștefan Persoană Fizică Autorizată, contra sumei de 5.000 de lei fără TVA, pentru aceleași servicii. Prima entitate ar urma să presteze 400 de ore, iar cea de-a doua 100 de ore de servicii în ștrand, de sumele menționate. În ștrand, în acest sezon estival sunt circa 1.000 șezlonguri. Au fost efectuate reparații curente și achiziționate produse precum clor și alte cosumabile în sumă aproximativă de 300.000 lei și au fost efectuate lucrări la corabie, în valoare de 300.000 de lei.
Știri
Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la activitatea pastorală și misionară, printre care a aprobat caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, în prezent acesta fiind monah penitent în Penitenciarul Bacău.
Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru au fost condamnați definitiv la 8 ani închisoare cu executare, respectiv la 14 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru agresiuni sexuale și violuri în formă continuată asupra minorilor. Dosarul celor doi a fost deschis în anul 2019, după o investigație a publicației „Să fie lumină”, care posedă documentul judiciar în care sunt descrise atrocitățile care se petreceau dincolo de ușile închise. Aceeași publicație notează faptul că au fost comise peste 100 de fapte de viol asupra victimelor, fiind vorba despre elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși. La data de 30 aprilie 2025, atât Cornel Onilă, cât și Sebastian Jitaru au fost identificați de polițiștii nemțeni la Mănăstirea Văratec, respectiv la domiciliul său din Pângărați și escortați la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.
Pe lângă condamnările penale, instanța a decis ca Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” sunt părți responsabile civilmente și, prin urmare, au obligația – pe lângă cei doi condamnați – să le achite celor trei victime daune morale de 170.000 de euro.
Știri
12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00, când valul de căldură se va extinde în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În acest context, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Roman a pregătit mai multe puncte de prim ajutor și puncte de distribuție a apei potabile.
Punctele de prim ajutor sunt la Farmacia Aruncus din Pietonal Ștefan cel Mare, Bl. 1, la Drogheria Sira Plant din Str. Anton Pann, Bl. 12/3, la Farmacia Stejara situată pe Str. Smirodava, nr. 43, la Dispensarul din Str. Bogdan Dragoș, nr. 1. Puncte de distribuție a apei potabile sunt la Primăria Municipiului Roman – Piața Roman Vodă, nr. 1, la Serviciul de Evidență a Populației – Str. Ștefan cel Mare, nr. 268, la Direcția de Asistență Socială – Str. Alexandru cel Bun, nr. 3, la Biblioteca „George Radu Melidon” – Bld. Roman Mușat, nr. 19, la Casa Căsătoriilor – Str. C. Dobrogeanu Gherea, nr. 39 și la Piața Centrală – Hală.
Pe 16 iunie 2025, municipalitatea a achiziționat, de la SC. Ultra Total Invest SRL, apă plată și pahare de unică folosință în valoare de circa 12.000 de lei inclusiv TVA. Au fost achiziționate 3.000 de sticle de apă plată îmbuteliată în pet de 2 litri.
Știri
Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.
Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția