Urmărește-ne și pe:

Știri

Directorul APA SERV: „rețeaua e a Romanului doar în campaniile electorale”

Adăugat

pe

În contextul restricțiilor furnizării apei potabile la utilizatorii din Roman, anunțate periodic de Compania Județeană APA SERV S.A., pe timpul nopții între orele 22:00 – 06:00 și, mai nou, și pe timpul zilei între orele 13:00 – 16:00, reacții nu au întârziat să apară din partea municipalității. Și conducerea companiei de apă a emis câteva puncte de vedere în acest caz, la solicitarea Roman TV. În privința măsurilor imediate luate de către administrația publică locală, în data de 4.10.2022, la Primăria Roman s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, trasând mai multe solicitări cuprinse într-o hotărâre care, ulterior, va ajunge pe masa Prefectului Județului Neamț, Adrian Niță. Acesta, la rândul său, trebuie să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru luarea măsurilor care se impun în acest caz. De menționat că, pentru prima dată, conducerea Municipiului Roman solicită sprijin financiar guvernamental pentru acoperirea cheltuielilor cu furnizarea apei potabile de la S.C. ApaVital Iași până la restabilirea situației. De asemenea, se solicită și alte intervenții urgente. Hotărârea CLSU  nr.6/4.10.2022 poate fi consultată mai jos.

CLSU

De cealaltă parte, întrebat despre care sunt soluțiile imediate pentru remedierea acestei situații, dar și despre ce anume și-au asumat, de o parte și de alta, municipalitatea și Apa SERV S.A. privind investițiile în rețeaua de apă de pe raza Municipiului Roman, directorul companiei Bogdan Mușat a precizat, pentru Roman TV, că cei de la Primăria Roman spun că iau rețeaua de apă și o dau în administrare altei companii o dată la patru ani, când se apropie alegerile”, dar și că dumnealui a atras atenția încă din anul 2021 că situația privind furnizarea apei la Roman se va înrăutăți, cauzele fiind „rețeaua îmbătrânită, neefectuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor la timp și seceta accentuată”. Mai jos, interviul integral cu directorul Companiei Județene APA SERV S.A., Bogdan Mușat.

R – Domnule director, de ce program de întrerupere sau cu presiune redusă la apă și pe timpul zilei, la Roman?

Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Deoarece debitul de captare este insuficient pentru acumularea apei în rezervor, iar la această situație s-a ajuns deoarece pierderile de apă au crescut de la an la an, iar avertismentele legate de necesitatea schimbării conductelor depășite ca termen de viață au fost ignorate de UAT Roman. De fiecare dată când a venit vorba de investiții în schimbarea conductelor depășite ca termen de viață, cei de la Primăria Roman au mutat subiectul în sfera politică sau electorală și au vorbit de orice altceva începând cu mutarea administrării rețelei la altă companie de apă, până la contorizarea individuală.”

R – V-ați asumat, la întâlnirea cu primarul Municipiului Roman, la începutul lunii septembrie, că restricții de genul celei descrise la prima întrebare vor fi doar pe timp de noapte? Dacă da, de ce la o lună după acest angajament apare și restricția pe timp de zi?

Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Mi-am asumat în condițiile în care nu aveam alte probleme și se pare că au apărut.”

R- Aveți soluții concrete pentru remedierea acestei situații deloc plăcute pentru consumatorii din Roman?

Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Soluțiile sunt realizarea unor investiții majore în sistemul de alimentare cu apă Roman – Săbăoani, atât în partea de distribuție (conducte de aducțiune – transport – distribuție), cât și reabilitarea puțurilor de captare pe partea de aducțiune și captare. Investițiile pentru aducțiune -reabilitare – captare – sectorizare – distribuție sunt prinse în Programul POIM. Pentru anul acesta, Compania Județeană APA SERV S.A. și-a îndeplinit obligațiile față de Municipiul Roman. Cu siguranță au fost îndeplinite și mai multe, urmând ca anul viitor în funcție de buget să continuăm pe parte de conducte învechite (pe parte de transport), conducte pe care UAT Roman le deține și care vor fi înlocuite.”

Bogdan Mușat – director ApaSERV Neamț

R  – Ce ați dori să se întâmple din partea UAT Roman, în așa fel încât să depuneți un efort comun pentru demararea promptă a unor proiecte care să rezolve problemele legate de rețeaua din Roman?

Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Alocarea a cel puțin 2 milioane de lei în fiecare an din bugetul local al Municipiului Roman în scopul utilizării acestora pentru lucrări de înlocuire și reabilitare a conductelor expirate ca și garanție de viață, atât în parte de distribuție, cât și pe partea de transport. După cum ați observat, cei de la Primăria Roman au  două discursuri care se bat cap în cap. O dată la 4 ani, când se apropie alegerile spun că iau rețeaua de apă și o dau în administrare altei companii, deci vorbesc de rețeaua  lor de apă, dar când vine vorba de schimbat conductele depășite ca termen de viață, rețeaua nu mai e a lor, ci a companiei de apă care trebuie să schimbe țevile. UAT Roman trebuie să vină alături de compania de apă și să facă echipă cu noi în interesul oamenilor din Roman. Interesul oamenilor din Roman ar trebui să primeze în fața interesului politic. Doar atunci se vor rezolva cu adevărat problemele.”

R – Estimați că situația se va îmbunătăți/înrăutăți? Daca da/nu, de ce?

Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Am atras atenția încă din anul 2021 că situația cu privire la furnizarea de apă în Municipiul Roman se va înrăutăți, cauzele fiind rețeaua îmbătrânită, neefectuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor la timp și seceta accentuată ce ne va da bătăi de cap în fiecare an. Din punct de vedere tehnic, situația ar putea să se îmbunătățească, dar în realitate administrația Romanului are din păcate un comportament mai degrabă politic decât administrativ și pare că scopul lor principal este să nu se înțeleagă cu nici o firmă ce este subordonată Consiliului Județean, ci doar să critice tot ce e legat de această instituție, chiar cu riscul de a se ajunge la punctul în care apa potabilă să fie raționalizată la Roman. Concluzia este că până nu se renunță la comportamentul politic agresiv și nu se pune pe primul plan interesul romașcanilor, nu cel al șefului de partid, situația nu are cum să meargă în spre bine, ci doar spre rău, ceea ce va alimenta din nou deja cunoscutele discursuri electorale cu prețul apei și mutarea administrării rețelei de apă din Roman la altă companie.”

De menționat faptul că Bogdan Mușat, directorul Companiei APA SERV S.A., a preferat să transmită răspunsurile adresate de reporterul Roman TV în scris și nu în cadrul unui interviu audio/video. A transmis, în schimb, că o conferință de presă va fi organizată, cel mai probabil, în  zilele următoare.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul
RECLAMĂ

Știri

Accident pe bulevardul Roman Mușat

Adăugat

pe

Roman TV

08 decembrie 2022, ora 16:30, imagini no comment

– revenim cu detalii –

Vezi articolul

Știri

Degradări vizibile în asfaltul din Boghicea-Nistria, proiect al CJ Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

Un proiect de asfaltare executat de firma Darcons, pe drumul județean 207 A, pe segmentul Boghicea-Slobozia-Nistria, până la limită cu județul Iași începe să dea semne de uzură. Oamenii din zonă au transmis redacției filmulețe și fotografii care arată că, în unele zone, lucrările efectuate au început, deja, să se degradeze. Proiectul era anunțat, în luna aprilie a acestui an de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Vezi articolul

Știri

Un romașcan spune că nu are ce mânca. Bărbatul nu are nici un venit

Adăugat

pe

Roman TV

Mihai Pralia, în vârstă de 53 de ani, din Roman s-a prezentat la redacție spunând că vrea să adreseze un mesaj comunității: omul nu are ce mânca și nu dispune de nici un venit care să-i asigure măcar o masă pe zi. Bărbatul spune că în trecut a lucrat la mai multe societăți, dar a rămas fără loc de muncă, după ce acestea și-au restrâns numărul de angajați. Soția este plecată de acasă, de 17 ani și nu ține legătura cu ea, iar de la singura fiică pe care o are nu poate cere constant ajutor, deoarece are familia ei. Disperat, omul spune că muncește cu ziua, dar că în acest moment nu găsește nimic de lucru.

Vezi articolul

Știri

Un autovehicul a agățat cablurile de telecomunicații, pe M. Viteazu

Adăugat

pe

Roman TV

Incidentul s-a petrecut miercuri seara
Cablurile ar fi fost mai jos decât prevede actul normativ
Au intervenit polițiștii și SVSU Roman

Vezi articolul

Știri

Spitalul Roman NU va trata urgențele, timp de două zile

Adăugat

pe

Roman TV

Reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență din Roman anunță că în zilele de 9 și 10 decembrie , la Spitalul Municipal de Urgență Roman vor avea loc lucrări de execuție de înlocuire post transformare în anvelopa și lucrări de racordare la rețeaua publică de distribuție. Conform unei adrese a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț și a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 5 decembrie 2022, aceștia informează publicul că Spitalul Municipal de Urgență Roman își reduce activitatea medicală în zilele de 9 și 10 decembrie, astfel încât Compartimentul de Primiri Urgențe Roman nu va prelua urgențele medicale care se vor adresa Serviciului 112 și nici prezentările directe în spital.
În acest sens, reprezentanții spitalului din Roman adresează cetățenilor rugămintea să apeleze Serviciul 112 doar în caz de URGENȚĂ MAJORĂ deoarece toate cazurile vor fi preluate de Serviciul de Ambulanță și redirecționate către Spitalul Judeţean de Urgență din Piatra Neamț. Așadar, în zilele menționate este bine ca cetățenii care nu au urgențe majore să se adreseze centrelor de permanență din oraș sau să apeleze la ambulanță, în caz de maximă urgență, pentru a fi preluați și transportați, pentru îngrijiri, la Piatra Neamț.

Vezi articolul

Știri

O școală, anunțată de furnizor că nu mai poate livra energie la una din structuri

Adăugat

pe

Roman TV

Școala Gimnazială „Gheorghe Pătrașcu” din satul Buruienești, comuna Doljești a primit o notificare conform căreia, începând cu data de 23 decembrie 2022, contractul la electricitate – care expiră la aceeași dată – nu va avea continuitate, principalele motive invocate de companie constând în fragilitatea stocurilor și contextul crizei energetice de la nivel mondial. Școala are în subordine mai multe structuri, la toate fiind încheiate contracte privind furnizarea de energie electrică de la același operator. Notificarea este valabilă pentru una dintre ele, respectiv pentru o grădiniță. Directorul unității școlare spune că se teme de prețurile practicate de alți operatori și că va încerca să încheie un contract în acest sens până la finalul vacanței de iarnă.

Vezi articolul

Știri

Doar 3 centre de permanență vor mai funcționa, în Roman, din 2023

Adăugat

pe

Roman TV

Centrele de permanență din județul Neamț se reorganizează, ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanței Guvernului României nr. 17 din 3 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în județul Neamț vor funcționa 24 de centre de permanență, respectiv 11 în mediul urban, dintre care cinci în municipiul Piatra Neamț, trei în municipiul Roman, unul în orașul Târgu Neamț, unul în orașul Bicaz și unul în orașul Roznov, iar 13 își vor desfășura activitatea în mediul rural în comunele Horia, Tămășeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari Sagna, Gădinți, Dămuc, Grințieș, Poiana Teiului, Urecheni, Alexandru cel Bun și Săbăoani. Centrul de permanență „Gară” din Roman se reorganizează și, începând cu 1 ianuarie 2023, își va desfășura activitatea în localitatea Săbăoani, comuna Săbăoani.
Reamintim faptul că centrele de permanență au rolul de a asigura accesul pacienților la servicii de asistență medicala indiferent de ora și de zona, reducerea numărului de solicitări ale serviciului de ambulanță, creșterea capacității de intervenție a acestuia prin deplasările ambulanțelor la cazurile care sunt urgențe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgențe ale spitalelor. Serviciile medicale sunt acordate tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanență, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat al acestora și de medicul de familie la care sunt înscriși și sunt gratuite. Pacienții se pot adresa centrelor de permanență pentru probleme de sănătate frecvente, care nu pun viața în pericol și nu necesită intervenția rapidă a cadrelor medicale de la unitățile de primiri urgențe din spitale.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Panifcom

Știri

Știri8 ore în urmă

Accident pe bulevardul Roman Mușat

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS08 decembrie 2022, ora 16:30, imagini no comment – revenim cu...

Știri9 ore în urmă

Degradări vizibile în asfaltul din Boghicea-Nistria, proiect al CJ Neamț

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSUn proiect de asfaltare executat de firma Darcons, pe drumul județean...

Știri9 ore în urmă

Un romașcan spune că nu are ce mânca. Bărbatul nu are nici un venit

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMihai Pralia, în vârstă de 53 de ani, din Roman s-a...

Știri9 ore în urmă

Un autovehicul a agățat cablurile de telecomunicații, pe M. Viteazu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSIncidentul s-a petrecut miercuri seara Cablurile ar fi fost mai jos...

Știri9 ore în urmă

Spitalul Roman NU va trata urgențele, timp de două zile

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSReprezentanții Spitalului Municipal de Urgență din Roman anunță că în zilele...

Știrio zi în urmă

O școală, anunțată de furnizor că nu mai poate livra energie la una din structuri

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSȘcoala Gimnazială „Gheorghe Pătrașcu” din satul Buruienești, comuna Doljești a primit...

Știrio zi în urmă

Doar 3 centre de permanență vor mai funcționa, în Roman, din 2023

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCentrele de permanență din județul Neamț se reorganizează, ca urmare a...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panorama2 zile în urmă

Panorama S06E46 – 06 decembrie 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS🆕 Astăzi, de la ora 19:00, la Roman TV, o nouă...

Radar TVo săptămână în urmă

Radar TV S06E47 – La mulți ani, România!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMS⭕ Astăzi, de la ora 19:00, o ediție specială a emisiunii...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Cazuri și necazuri – 30 noiembrie 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de miercuri, 30 noiembrie, a emisiunii Cazuri și necazuri

Panoramao săptămână în urmă

Panorama S06E45 – 29 noiembrie 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPanorama S06E45 – 29 noiembrie 2022 Astăzi, de la ora 19:00,...

Radar TV2 săptămâni în urmă

Radar TV S06E46 – O nouă bătălie pentru controlul CARP Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 24 noiembrie, a emisiunii Radar TV invitat Costică...

Panorama2 săptămâni în urmă

Panorama S06E44 – 22 noiembrie 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi, de la ora 19:00, o nouă ediție 🌐 Panorama Daniel...

Cazuri și necazuri2 săptămâni în urmă

Cazuri și necazuri – 22 noiembrie 2022

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 22 noiembrie, a emisiunii Cazuri și necazuri Realizator:...

RECLAMĂ

Populare