Știri
Directorul APA SERV: „rețeaua e a Romanului doar în campaniile electorale”
În contextul restricțiilor furnizării apei potabile la utilizatorii din Roman, anunțate periodic de Compania Județeană APA SERV S.A., pe timpul nopții între orele 22:00 – 06:00 și, mai nou, și pe timpul zilei între orele 13:00 – 16:00, reacții nu au întârziat să apară din partea municipalității. Și conducerea companiei de apă a emis câteva puncte de vedere în acest caz, la solicitarea Roman TV. În privința măsurilor imediate luate de către administrația publică locală, în data de 4.10.2022, la Primăria Roman s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, trasând mai multe solicitări cuprinse într-o hotărâre care, ulterior, va ajunge pe masa Prefectului Județului Neamț, Adrian Niță. Acesta, la rândul său, trebuie să convoace Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru luarea măsurilor care se impun în acest caz. De menționat că, pentru prima dată, conducerea Municipiului Roman solicită sprijin financiar guvernamental pentru acoperirea cheltuielilor cu furnizarea apei potabile de la S.C. ApaVital Iași până la restabilirea situației. De asemenea, se solicită și alte intervenții urgente. Hotărârea CLSU nr.6/4.10.2022 poate fi consultată mai jos.
CLSUDe cealaltă parte, întrebat despre care sunt soluțiile imediate pentru remedierea acestei situații, dar și despre ce anume și-au asumat, de o parte și de alta, municipalitatea și Apa SERV S.A. privind investițiile în rețeaua de apă de pe raza Municipiului Roman, directorul companiei Bogdan Mușat a precizat, pentru Roman TV, că „cei de la Primăria Roman spun că iau rețeaua de apă și o dau în administrare altei companii o dată la patru ani, când se apropie alegerile”, dar și că dumnealui a atras atenția încă din anul 2021 că situația privind furnizarea apei la Roman se va înrăutăți, cauzele fiind „rețeaua îmbătrânită, neefectuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor la timp și seceta accentuată”. Mai jos, interviul integral cu directorul Companiei Județene APA SERV S.A., Bogdan Mușat.
R – Domnule director, de ce program de întrerupere sau cu presiune redusă la apă și pe timpul zilei, la Roman?
Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Deoarece debitul de captare este insuficient pentru acumularea apei în rezervor, iar la această situație s-a ajuns deoarece pierderile de apă au crescut de la an la an, iar avertismentele legate de necesitatea schimbării conductelor depășite ca termen de viață au fost ignorate de UAT Roman. De fiecare dată când a venit vorba de investiții în schimbarea conductelor depășite ca termen de viață, cei de la Primăria Roman au mutat subiectul în sfera politică sau electorală și au vorbit de orice altceva începând cu mutarea administrării rețelei la altă companie de apă, până la contorizarea individuală.”
R – V-ați asumat, la întâlnirea cu primarul Municipiului Roman, la începutul lunii septembrie, că restricții de genul celei descrise la prima întrebare vor fi doar pe timp de noapte? Dacă da, de ce la o lună după acest angajament apare și restricția pe timp de zi?
Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Mi-am asumat în condițiile în care nu aveam alte probleme și se pare că au apărut.”
R- Aveți soluții concrete pentru remedierea acestei situații deloc plăcute pentru consumatorii din Roman?
Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Soluțiile sunt realizarea unor investiții majore în sistemul de alimentare cu apă Roman – Săbăoani, atât în partea de distribuție (conducte de aducțiune – transport – distribuție), cât și reabilitarea puțurilor de captare pe partea de aducțiune și captare. Investițiile pentru aducțiune -reabilitare – captare – sectorizare – distribuție sunt prinse în Programul POIM. Pentru anul acesta, Compania Județeană APA SERV S.A. și-a îndeplinit obligațiile față de Municipiul Roman. Cu siguranță au fost îndeplinite și mai multe, urmând ca anul viitor în funcție de buget să continuăm pe parte de conducte învechite (pe parte de transport), conducte pe care UAT Roman le deține și care vor fi înlocuite.”
R – Ce ați dori să se întâmple din partea UAT Roman, în așa fel încât să depuneți un efort comun pentru demararea promptă a unor proiecte care să rezolve problemele legate de rețeaua din Roman?
Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Alocarea a cel puțin 2 milioane de lei în fiecare an din bugetul local al Municipiului Roman în scopul utilizării acestora pentru lucrări de înlocuire și reabilitare a conductelor expirate ca și garanție de viață, atât în parte de distribuție, cât și pe partea de transport. După cum ați observat, cei de la Primăria Roman au două discursuri care se bat cap în cap. O dată la 4 ani, când se apropie alegerile spun că iau rețeaua de apă și o dau în administrare altei companii, deci vorbesc de rețeaua lor de apă, dar când vine vorba de schimbat conductele depășite ca termen de viață, rețeaua nu mai e a lor, ci a companiei de apă care trebuie să schimbe țevile. UAT Roman trebuie să vină alături de compania de apă și să facă echipă cu noi în interesul oamenilor din Roman. Interesul oamenilor din Roman ar trebui să primeze în fața interesului politic. Doar atunci se vor rezolva cu adevărat problemele.”
R – Estimați că situația se va îmbunătăți/înrăutăți? Daca da/nu, de ce?
Bogdan Mușat, directorul APA SERV: „Am atras atenția încă din anul 2021 că situația cu privire la furnizarea de apă în Municipiul Roman se va înrăutăți, cauzele fiind rețeaua îmbătrânită, neefectuarea lucrărilor de înlocuire a conductelor la timp și seceta accentuată ce ne va da bătăi de cap în fiecare an. Din punct de vedere tehnic, situația ar putea să se îmbunătățească, dar în realitate administrația Romanului are din păcate un comportament mai degrabă politic decât administrativ și pare că scopul lor principal este să nu se înțeleagă cu nici o firmă ce este subordonată Consiliului Județean, ci doar să critice tot ce e legat de această instituție, chiar cu riscul de a se ajunge la punctul în care apa potabilă să fie raționalizată la Roman. Concluzia este că până nu se renunță la comportamentul politic agresiv și nu se pune pe primul plan interesul romașcanilor, nu cel al șefului de partid, situația nu are cum să meargă în spre bine, ci doar spre rău, ceea ce va alimenta din nou deja cunoscutele discursuri electorale cu prețul apei și mutarea administrării rețelei de apă din Roman la altă companie.”
De menționat faptul că Bogdan Mușat, directorul Companiei APA SERV S.A., a preferat să transmită răspunsurile adresate de reporterul Roman TV în scris și nu în cadrul unui interviu audio/video. A transmis, în schimb, că o conferință de presă va fi organizată, cel mai probabil, în zilele următoare.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția