Știri
Anul acesta, CJ a contractat consultanță, studii și documentații în valoare de 1,2 milioane lei

Contractele pentru servicii de consultanță pe care instituțiile publice le semnează cu diferite societăți de profil reprezintă, anual, o sursă consistentă de venit pentru acestea. Mai ales dacă aceleași firme prind două sau mai multe contracte cu una sau mai multe entăți cu caracter public. Vorbim, în cazul acestor contracte, și despre obținerea finanțărilor pentru care aceste firme prestează serviciile de consultanță, valoarea integrală a sumelor solicitate fiind decontată, în cele mai multe cazuri, doar atunci când își duc la îndeplinire menirea. Adică, atunci când, pentru instituția contractantă, obțin finanțările dorite. Mulți bani se duc și pe întocmirea studiilor de prefezabilitate, de fezabilitate sau a documentațiilor tehnice.
În cazul Consiliului Județean Neamț, în acest an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice apar încheiate zece astfel de contracte cu diferite firme, după cum urmează:
- În data de 3 februarie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Qualex un contract în valoare de 23.700 de lei fără TVA, pentru servicii de consultanță pentru pregătirea și implementarea sistemului de management anti-mită în cadrul instituțiilor publice.
- În data de 15 februarie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Hospital Consulting SRL un contract în valoare de 120.300 de lei fără TVA, pentru servicii de consultanță în managementul sanitar, servicii de realizare studii și proiect tehnic pentru obiectivul de investiții „Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Neamț”.
- În data de 28 martie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu ASF Asociația Alianța pentru Natură un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA pentru prestarea unor servicii de consultanță privind implementarea măsurilor prioritare din Planul de Management al Parcului Național Ceahlău.
- În data de 5 aprilie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Urban Scope SRL un contract în valoare de 67.226,89 lei fără TVA pentru întocmirea documentației tehhnice privind obiectivul „Achiziție autobuze ecologice”, consultanță de specialitate pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.
- În data de 8 aprilie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Sistematic Proiect SRL un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA pentru servicii de elaborare documentație tehnico-economică pentru obiectivul „Reabilitare termică a clădirii Consiliului Județean Neamț”, în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
- În data de 12 aprilie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu PFA Fulop Adrian un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA privind întocmirea documentației tehnico-economice pentru proiectul „Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Neamț”.
- În data de 27 iunie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Aplix Technologies SRL un contract în valoare de 119.000 de lei fără TVA pentru analiza instituțională a proceselor și fluxurilor informaționale, servicii de analiză și consultanță tehnică.
- În data de 27 iulie 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Next Bike SRL un contract în valoare de 84.033,61 de lei fără TVA pentru documentație tehnico- economică, realizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Achiziție autobuze ecologice”.
- În data de 5 august 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Enso Artificial Intelligence SRL un contract în valoare de 128.180 de lei fără TVA pentru elaborarea strategiei de transformare digitală a județului Neamț, serivicii de consultanță privind sistemele informatice și servicii de consultanță tehnică.
- În data de 9 august 2022, Consiliul Județean Neamț a încheiat cu SC Popaescu & Co SRL un contract în valoare de 130.000 de lei pentru servicii de elaborare documentație tehnico-economică pentru obiectivul „Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Neamț”.
Toate aceste contracte însumează 1.062.440,5 lei fără TVA, adică circa 1.264.304 lei cu TVA inclus, contravaloarea a circa 260.000 de euro. De menționat că la majoritatea acestor contracte încheiate în dreptul secțiunii „Condiții de plată” apare „conform contractului”. Prin urmare, nu este prevăzut cât la sută din aceste sume au încasat, deja, aceste firme, dacă vor încasa integral, în funcție de reușita serviciilor prestate sau dacă au încasat parțial, iar Consiliul Județean Neamț a contractat, ulterior, o altă firmă care să presteze același tip de servicii. De remarcat faptul că în Consiliul Județean Neamț există angajați de specialitate care ar putea întocmi unele dintre aceste cereri și documentații, însă instituția publică preferă să externalizeze, pe bani deloc puțini, prestarea acestui tip de servicii.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.
George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.
Știri
Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie este ziua glumelor, unii profită de această ocazie pentru a înșela. Pentru a evita situațiile care pot deveni periculoase, trebuie să țineți cont de mai multe recomandări.
Fiți precauți și aveți grijă la „păcălelile” care nu sunt deloc amuzante.
Știri
Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Clădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția ani părăsite și fără o nouă destinație, se vor a fi transformate într-o școală de meserii, la nivelul municipiului Roman și nu numai fiind necesară această forță de muncă. Puțini sunt cei care mai învață meserii, mai ales după desființarea multora dintre școlile profesionale. Alții, care sunt formați și excelează la acest capitol, sunt plecați peste hotare, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi. Sunt și dintre cei care ar vrea să învețe o meserie, dar nu au unde. Potrivit monumenteneamt.ro, aici au fost pregătiți muncitori calificaţi precum turnători, frezori-rabotori-mortezori, strungari, lăcătuşi mecanici, electricieni, sudori pentru I.M.R., Uzina de Ţevi Roman, Uzina Metalurgică Bacău, Fabrica de Şuruburi Bacău, U.R.A. Bacău, Combinatul Siderurgic de la Galaţi sau Fabrica de autoturisme de la Piteşti.
În prezent, în una dintre clădirile situate în curtea fostului liceu sunt găzduiți bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”, până când lucrările la clădirea spitalului vor fi finalizate.
Prin Ordinul nr. 4156/15 iunie 2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ încetând iar în prezent imobilul fiind neocupat. În 2016 au fost înscrise în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al statului, respectiv Ministerul Educației și Cercetării. Prin HCL nr. 28 din februarie 2020, a fost aprobată trecerea imobilelor din domeniul public al statului și administarea Ministerul Educației și Cercetării în domeniul public al municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman. Întreg terenul are o suprafață de 44.716 mp – măsurată, respectiv 45.717 mp în acte și 11 corpuri de clădire. Imobilul în suprafaţă de 2436,95 mp (C1), deci clădirea în care a funcționat școala, este monument istoric.
Știri
Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Începând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă se va desfășura exclusiv electronic, anunță conducerea Primăriei Municipiului Roman. În acest context, oficierea cununiilor civile se va desfășura doar la Starea Civilă și nu în alte locații, precum parcuri, grădini, curți de restaurante și alte asemenea locații. Totodată, pentru că sistemul poate funcționa greoi în unele zile, li se recomandă viitoarelor perechi să nu fixeze cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, cea de-a doua fiind posibilă doar în cazul înfăptuirii primei menționate.
Certificatele de naștere, cele de deces sau de căsătorie vor fi completate electronic și apoi tipărite. Pentru ridicarea acestor acte rămâne, însă, necesară deplasarea la Starea Civilă. Anul trecut au fost oficiate 29 de cununii în afara cladirii Stării Civile din Roman.
Știri
Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Zici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului zace de atâta amar de vreme ca o ruină, deteriorată, aproape de colaps, încât rămâne totuși, din toată această poveste, o admirație față de lucrările care se efectuau odinioară: trainice și cu cu simț de răspundere. Despre istoricul acestei clădiri, Roman TV a scris nu doar o dată. Despre cum a ajuns să fie reabilitată și, mai apoi, oprite lucrările există, de asemenea, materiale care explică ceea ce s-a întâmplat. Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, imobilul – care nu este unul ușor de gestionat – este predat acum Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind demarate de firma constructoare care a câștigat proiectul, Robu Construct, iar mai apoi puse pe pauză pentru efectuarea unei noi expertize solicitate în 2023 de ISC, motivat de faptul că au fost descoperite fisuri în zidăria existentă. Document care, o dată finalizat, a determinat și noua valoare a investiției, crescând cu 60%, până la suma de circa 12 milioane de lei. Pentru suplimentarea cu până la 15% a proiectelor de acest gen nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra, în continuare, în baza unui act adițional. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Vineri 28 martie a avut loc, la Ministerul Dezvoltării, ședința pre-Comisiei Tehnico-Economice pentru acest obiectiv.
Conform Consiliului Județean Neamț – entitatea care administrează monumentul – ședința de la Ministerul Dezvoltării avut drept scop identificarea eventualelor probleme care pot influența avizarea ulterioară în Consiliul Tehnico Economic al ministerului. Au fost solicitate două clarificări, una privind valabilitatea avizului de securitate la incendiu și o alta privind valabilitatea autorizației de construcție. Lucrările sunt stabilite a demara în data de 7 aprilie, cu o durată de 12 luni, conform aceleași surse. Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea a fost înzestrată cu elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare.
Știri
De pe Chimiei, cei care fac drifturi și gălăgie s-au mutat în parcarea unui supermarket

Odinioară pe strada Chimiei, drifturile s-au mutat acum în parcarea unui supermarket situat pe strada Mihai Viteazul, mai exact în cartierul muncitoresc. Oamenii care locuiesc în acea zonă spun că este obositor să asculte o noapte întreagă cum tinerii turează motoarele autovehiculelor din dotare, fac gălăgie sau pun muzică. Disperați, oamenii au sunat la Poliția Națională, cât și la Poliția Locală. Prea multe nu sunt de făcut, deoarece parcarea este a supermarketului, spune edilul orașului. Totodată, se apelează la bunul simț al tinerilor față de persoanele care a doua zi trebuie să se prezinte odihnite la locul de muncă. O altă variantă ar fi ca reprezentanții magazinului să interzică accesul în curtea supermarketului, după terminarea programului de funcționare.
Ulterior conferinței de presă, consilierul primarului municipiului Roman, Dragoș Panait, a transmis că parcările cu pricina sunt proprietăți private deschise circulației publice și că primarul nu a informat cetățenii despre faptul că acele parcări vor fi libere pentru public, odată cu terminarea programului supermarketurilor. Totodată, se menține recomandarea ca în cazul organizării unor drifturi, să fie anunțată Poliția Rutieră.
Știri
Alte piste pentru biciclete, iar proiectul cu valoare crescută de la 11, la 14 milioane de lei

În afară de cele deja începute, Primăria Roman plănuiește să amenajeze și alte piste pentru biciclete, pe alte trasee, în acest sens în luna mai a anului 2024 fiind aprobat proiectul intitulat „Amenajarea de coridoare cicliste și dezvoltarea infrastructurii velo în municipiul Roman”, finanțat prin ADR Nord-Est 2021-2027, cu o valoare din 11.8 milioane de lei, cu o parte de contribuție de circa 2 milioane de lei din bugetul local, sumă asigurată din împrumutul contractat anul trecut de municipalitate, în valoare de 75 de milioane de lei. În ședința din 27 martie 2025, proiectul a fost modificat, valoarea acestuia crescând la 14 milioane de lei.
Proiectul este diferit de cel început, deja, respectiv pe traseul str. Mihai Viteazu, b-dul. Roman Mușat, str. Aviatorilor, b-dul. Republicii, str. Primăverii și care este intitulat „Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete în Municipiul Roman”, fiind finanțat ințial prin PNRR/Componenta C10 – Fondul Local. La scurt timp după demararea lucrărilor de amenajare a pistelor au survenit schimbări privind sursa de finanțare a proiectului, fiind tăiate fondurile alocate prin PNRR, entitatea finanțatoare în cazul acestui proiect fiind, acum, Ministerul Dezvoltării. Termenul de finalizare de la data începerii lucrărilor este de 12 luni, deci ar trebui să expire în luna mai 2025 (pag 10). Cel mai probabil, acest termen va fi prelungit, conform declarațiilor emise în cadrul ședinței.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția