Urmărește-ne și pe:

Știri

Regulile de utilizare a trotinetelor electrice pe drumurile publice

Adăugat

pe

Polițiștii nemțeni aduc în atenția utilizatorilor cele mai importante reguli referitoare la folosirea responsabilă şi în siguranţă a trotinetelor electrice, pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii acestora. Polițiștii rutieri reamintesc utilizatorilor obligativitatea celor mai importante reguli de folosire în siguranţă a trotinetelor electrice.

Pentru a putea folosi o trotinetă electrică e necesar să aveți împliniți 14 ani. De asemenea, conducătorii de trotinete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate. Trotinetele se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, pe un singur rând. Dacă ieșiți cu prietenii la plimbare nu aveți voie să stați unul lângă altul, ci unul în spatele celuilalt.  Conducătorii de trotinete electrice trebuie să mențină mereu contactul cu solul și trebuie să respecte condițiile tehnice minime. Acestea se referă la un sistem adecvat și funcțional de direcție, un dispozitiv de frânare, precum și la un sistem de avertizare sonoră. Trotinetele trebuie să fie echipate cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent – reflectorizant atunci când se circulă pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă. Dispozitivele fluorescente se amplasează pe roți astfel încât, în mișcare, acestea formează un cerc continuu.

Schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorului pe lângă aceasta, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii bicicletelor/trotinetelor/trotinetelor electrice sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii a trotinetelor electrice. Se interzice conducătorului de trotinetă electrică să circule fără a ţine ambele mâini pe ghidon.

Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de trotinetă electrică este obligat să aibă asupra sa actul de identitate. Parcarea trotinetelor este un subiect la fel de important, de aceea se recomandă mereu utilizarea unei zone desemnate, nu puneți în pericol pietonii şi nu blocați căile de acces esenţiale. Obligativitatea acordării priorității de trecere, atunci când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii cu vârsta sub 16 ani, însă polițiștii încurajează purtarea ei de către toţi utilizatorii de trotinete. De asemenea, înainte de utilizare, aceştia sunt sfătuiţi să verifice dacă trotineta este în perfectă stare de funcţionare – roţile sunt umflate corespunzător, frâna nu este slăbită, bateria este suficient încărcată, iar acceleraţia răspunde bine la apăsare. Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență, pentru a evita producerea de evenimente rutiere nedorite.

Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roţi, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.

Vârsta minimă necesară pentru închirierea unei trotinete este de 16 ani. Nu uitați că părinții poartă responsabilitatea respectării acestei reguli. Totodată, recomandăm părinților să manifeste vigilență în folosirea instrumentelor electronice, pentru plata serviciului de închiriere a trotinetelor electrice. Atunci când foloesc o trotinetă electrică pentru prima dată, se recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător” și solicită parcurgerea cu atenție a setului de instrucțiuni și măsuri de siguranță afișat în aplicație.

Acestea sunt extrem de simple și practice, printre altele, utilizatorii fiind rugați:

  • să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise;
  • să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h);
  • să aibă asupra lor un act de identitate atunci când folosesc trotinetele.

De asemenea,  NU folosiți trotinetele:

  • pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață
  • dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice;
  • pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este sancționată cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, iar conducerea trotinetelor electrice pe porțiunile de drum interzise este sancționată cu amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei.

Comunicat IPJ Neamț

Vezi articolul

Știri

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Adăugat

pe

Roman TV

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.

George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.

Vezi articolul

Știri

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie este ziua glumelor, unii profită de această ocazie pentru a înșela. Pentru a evita situațiile care pot deveni periculoase, trebuie să țineți cont de mai multe recomandări.

Fiți precauți și aveți grijă la „păcălelile” care nu sunt deloc amuzante.

Vezi articolul

Știri

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Adăugat

pe

Roman TV

Clădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția ani părăsite și fără o nouă destinație, se vor a fi transformate într-o școală de meserii, la nivelul municipiului Roman și nu numai fiind necesară această forță de muncă. Puțini sunt cei care mai învață meserii, mai ales după desființarea multora dintre școlile profesionale. Alții, care sunt formați și excelează la acest capitol, sunt plecați peste hotare, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi. Sunt și dintre cei care ar vrea să învețe o meserie, dar nu au unde. Potrivit monumenteneamt.ro, aici au fost pregătiți muncitori calificaţi precum turnători, frezori-rabotori-mortezori, strungari, lăcătuşi mecanici, electricieni, sudori pentru I.M.R., Uzina de Ţevi Roman, Uzina Metalurgică Bacău, Fabrica de Şuruburi Bacău, U.R.A. Bacău, Combinatul Siderurgic de la Galaţi sau Fabrica de autoturisme de la Piteşti.

În prezent, în una dintre clădirile situate în curtea fostului liceu sunt găzduiți bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”, până când lucrările la clădirea spitalului vor fi finalizate.

Prin Ordinul nr. 4156/15 iunie 2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ încetând iar în prezent imobilul fiind neocupat. În 2016 au fost înscrise în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al statului, respectiv Ministerul Educației și Cercetării. Prin HCL nr. 28 din februarie 2020, a fost aprobată trecerea imobilelor din domeniul public al statului și administarea Ministerul Educației și Cercetării în domeniul public al municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman. Întreg terenul are o suprafață de 44.716 mp – măsurată, respectiv 45.717 mp în acte și 11 corpuri de clădire. Imobilul în suprafaţă de 2436,95 mp (C1), deci clădirea în care a funcționat școala, este monument istoric.

Vezi articolul

Știri

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Adăugat

pe

Roman TV

Începând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă se va desfășura exclusiv electronic, anunță conducerea Primăriei Municipiului Roman. În acest context, oficierea cununiilor civile se va desfășura doar la Starea Civilă și nu în alte locații, precum parcuri, grădini, curți de restaurante și alte asemenea locații. Totodată, pentru că sistemul poate funcționa greoi în unele zile, li se recomandă viitoarelor perechi să nu fixeze cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, cea de-a doua fiind posibilă doar în cazul înfăptuirii primei menționate.

Certificatele de naștere, cele de deces sau de căsătorie vor fi completate electronic și apoi tipărite. Pentru ridicarea acestor acte rămâne, însă, necesară deplasarea la Starea Civilă. Anul trecut au fost oficiate 29 de cununii în afara cladirii Stării Civile din Roman.

Vezi articolul

Știri

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Adăugat

pe

Roman TV

Zici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului zace de atâta amar de vreme ca o ruină, deteriorată, aproape de colaps, încât rămâne totuși, din toată această poveste, o admirație față de lucrările care se efectuau odinioară: trainice și cu cu simț de răspundere. Despre istoricul acestei clădiri, Roman TV a scris nu doar o dată. Despre cum a ajuns să fie reabilitată și, mai apoi, oprite lucrările există, de asemenea, materiale care explică ceea ce s-a întâmplat. Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, imobilul – care nu este unul ușor de gestionat – este predat acum Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind demarate de firma constructoare care a câștigat proiectul, Robu Construct, iar mai apoi puse pe pauză pentru efectuarea unei noi expertize solicitate în 2023 de ISC, motivat de faptul că au fost descoperite fisuri în zidăria existentă. Document care, o dată finalizat, a determinat și noua valoare a investiției, crescând cu 60%, până la suma de circa 12 milioane de lei. Pentru suplimentarea cu până la 15% a proiectelor de acest gen nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra, în continuare, în baza unui act adițional. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Vineri 28 martie a avut loc, la Ministerul Dezvoltării, ședința pre-Comisiei Tehnico-Economice pentru acest obiectiv.

Conform Consiliului Județean Neamț – entitatea care administrează monumentul – ședința de la Ministerul Dezvoltării avut drept scop identificarea eventualelor probleme care pot influența avizarea ulterioară în Consiliul Tehnico Economic al ministerului. Au fost solicitate două clarificări, una privind valabilitatea avizului de securitate la incendiu și o alta privind valabilitatea autorizației de construcție. Lucrările sunt stabilite a demara în data de 7 aprilie, cu o durată de 12 luni, conform aceleași surse. Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea a fost înzestrată cu elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare.

Vezi articolul

Știri

De pe Chimiei, cei care fac drifturi și gălăgie s-au mutat în parcarea unui supermarket

Adăugat

pe

Roman TV

Odinioară pe strada Chimiei, drifturile s-au mutat acum în parcarea unui supermarket situat pe strada Mihai Viteazul, mai exact în cartierul muncitoresc. Oamenii care locuiesc în acea zonă spun că este obositor să asculte o noapte întreagă cum tinerii turează motoarele autovehiculelor din dotare, fac gălăgie sau pun muzică. Disperați, oamenii au sunat la Poliția Națională, cât și la Poliția Locală. Prea multe nu sunt de făcut, deoarece parcarea este a supermarketului, spune edilul orașului. Totodată, se apelează la bunul simț al tinerilor față de persoanele care a doua zi trebuie să se prezinte odihnite la locul de muncă. O altă variantă ar fi ca reprezentanții magazinului să interzică accesul în curtea supermarketului, după terminarea programului de funcționare.

Ulterior conferinței de presă, consilierul primarului municipiului Roman, Dragoș Panait, a transmis că parcările cu pricina sunt proprietăți private deschise circulației publice și că primarul nu a informat cetățenii despre faptul că acele parcări vor fi libere pentru public, odată cu terminarea programului supermarketurilor. Totodată, se menține recomandarea ca în cazul organizării unor drifturi, să fie anunțată Poliția Rutieră.

Vezi articolul

Știri

Alte piste pentru biciclete, iar proiectul cu valoare crescută de la 11, la 14 milioane de lei

Adăugat

pe

Roman TV

În afară de cele deja începute, Primăria Roman plănuiește să amenajeze și alte piste pentru biciclete, pe alte trasee, în acest sens în luna mai a anului 2024 fiind aprobat proiectul intitulat „Amenajarea de coridoare cicliste și dezvoltarea infrastructurii velo în municipiul Roman”, finanțat prin ADR Nord-Est 2021-2027, cu o valoare din 11.8 milioane de lei, cu o parte de contribuție de circa 2 milioane de lei din bugetul local, sumă asigurată din împrumutul contractat anul trecut de municipalitate, în valoare de 75 de milioane de lei. În ședința din 27 martie 2025, proiectul a fost modificat, valoarea acestuia crescând la 14 milioane de lei.

Proiectul este diferit de cel început, deja, respectiv pe traseul str. Mihai Viteazu, b-dul. Roman Mușat, str. Aviatorilor, b-dul. Republicii, str. Primăverii și care este intitulat „Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete în Municipiul Roman”, fiind finanțat ințial prin PNRR/Componenta C10 – Fondul Local. La scurt timp după demararea lucrărilor de amenajare a pistelor au survenit schimbări privind sursa de finanțare a proiectului, fiind tăiate fondurile alocate prin PNRR, entitatea finanțatoare în cazul acestui proiect fiind, acum, Ministerul Dezvoltării. Termenul de finalizare de la data începerii lucrărilor este de 12 luni, deci ar trebui să expire în luna mai 2025 (pag 10). Cel mai probabil, acest termen va fi prelungit, conform declarațiilor emise în cadrul ședinței.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri6 ore în urmă

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDe mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în...

Știri6 ore în urmă

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie...

Știri6 ore în urmă

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSClădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția...

Știrio zi în urmă

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎncepând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă...

Știrio zi în urmă

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSZici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului...

Știrio zi în urmă

De pe Chimiei, cei care fac drifturi și gălăgie s-au mutat în parcarea unui supermarket

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSOdinioară pe strada Chimiei, drifturile s-au mutat acum în parcarea unui...

Știri4 zile în urmă

Alte piste pentru biciclete, iar proiectul cu valoare crescută de la 11, la 14 milioane de lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎn afară de cele deja începute, Primăria Roman plănuiește să amenajeze...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panorama6 ore în urmă

📺 Panorama / Tinerii romașcani, din nou nemulțumiți / 1 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV6 zile în urmă

📺 Radar TV / Prețurile produselor alimentare au luat-o razna / 27 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 27 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Sorin...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Doi directori de școli, care au luat șpagă, refuză să demisioneze / 25 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Șansele candidatului USR la alegerile prezidențiale / 20 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Alin...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cersanit si-a închis porțile. Care sunt cauzele / 18 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Sindicalistul Cănărău, exclus din Poliție / 13 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 13 martie, a emisiunii Radar TV invitat Ioan...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Romașcanii, invitați la discuții pe tema bugetului / 12 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de miercuri, 12 martie, a emisiunii 📺 Radar TV...

RECLAMĂ

Populare