Urmărește-ne și pe:

Știri

Dacă lucrezi, unde duci copiii sub 3 ani, în Roman?

Adăugat

pe

Singura creșă din Roman, denumită Centru de zi pentru copii anteprescolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” își va deschide porțile de pe 11 octombrie, inițial pentru doar 20 de copii, urmând ca alți 34 să fie primiți în unitate începând cu data de 1 decembrie 2021. Înscrierile se fac în baza unui dosar stufos ce trebuie să conțină documente pe care, de la caz la caz, specialiștii primăriei le punctează în funcție de anumite criterii bine definite. De reținut este faptul că beneficiarii acestui centru de zi ar trebui să fie doar copii aflați în situații de risc. În acest context, familiile fără probleme de natură socială, dar care trebuie să muncească, nu pot spera la accesul copiilor lor într-o cresă de stat, în Roman.

Pentru ca un dosar să fie considerat eligibil, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: copii de vârsta antepreșcolară între 1 și 3 ani care au domiciliul în Municipiul Roman și sunt apți din punct de vedere medical pentru a frecventa colectivitatea; ambii părinți să aibă domiciliul stabil comun în Municipiul Roman; veniturile familiei să nu depășească 1800 lei/ membru de familie; părinții/reprezentanții legali ai copiilor, care nu au loc de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă și în maximum 4 luni de la admiterea copilului în centrul de zi, face dovada încadrării pe piața muncii sau se află în concediu de creștere copil și în maximum 4 luni urmează să se reîntoarcă la locul de muncă și face dovada reăncadrării; copiii vor fi admiși pentru a frecventa centrul de zi în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în funcție de locurile disponibile în centru de zi, pentru anul antepreșcolar următor. Data depunerii cererii de înscriere în centru este criteriu de departajare după parcurgerea grilei de evaluare; declarația privind informarea părintelui / reprezentantului legal privind data începerii anului antepreșcolar 2021-2022. Dosarele se depun în perioada 06.09.2021 – 17.09.2021. Începând cu data de 11.10.2021, 20 de beneficiari vor frecventa centrul de zi. Ulterior, în jurul datei de 01.12.2021, următorii 34 de beneficiari vor fi contactați pentru începerea frecventării centrului, se arată în anunțul privind înscrierile la cresă, publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Roman. Așadar, chiar și pentru puținii beneficiari ai centrului, debutul anului școlar se decalează cu o lună pentru unii și cu două luni și jumătate pentru alții, timp în care părinții care lucrează trebuie să se descurce așa cum pot.

Grupe „baby” la creșe private, pe bani „grei”

De la nașterea copilului și până când o mamă reintră pe piața muncii trec cel puțin un an și zece luni, după care, în funcție de alegerile personale ale fiecăruia, părintele este nevoit să se întoarcă la serviciu. În grădinițele de stat, la program normal sau prelungit, copiii intră de la vârsta de trei ani împliniți, conform legilor în vigoare. De la vârsta de un an și zece luni (sau doi, la alegere) și până când un copil împlinește cei trei ani impuși de lege, integrarea lor într-o formă de școlarizare cade în sarcina creșelor. Ele pot fi de stat – care se dovedesc a fi insuficiente – sau private, care presupun costuri lunare enorme raportate la veniturile salariale din Roman. Singurele două-trei grădinițe private cu grupe „baby” din Roman incasează, în medie, și câte 1100 de lei lunar/copil. Asta, în condițiile în care în Roman sunt părinți care au salarii de 1500-1600 de lei/lunar/fiecare și mai mulți copii de întreținut.

Ce spun „oficialii” despre situația prezentată

Pentru întârzierea generată există și un motiv: vechea problemă a unor proiecte de modernizare care nu își încheie, aproape niciodată în istoria proiectelor derulate de administrațiile publice locale, lucrările la termenul oficial de finalizare. Ba lipsesc circuite, ba hote, ba recipiente pentru săpun, ba personal ș.a.m.d. Ce nu lipsește din curtea creșei de pe Smirodava este o rampă destinată persoanelor cu dizabilități, deși intrarea în clădire este una plană, persoanele cu handicap putând-o accesa cu sau fără ajutorul acelei rampe.

De la Spitalul Municipal de Urgență din Roman aflăm că, în anul 2019 au venit pe lume 319 copii care au domiciliu în Roman, iar în anul 2020, 300 astfel de copii s-au născut la unitatea sanitară romașcană. La creșa administrației locale pentru copii aflați în situații de risc, în anul școlar 2021-2022 doar 20 de copii vor frecventa, în primă fază, unitatea, după care alți 34 de beneficiari vor intra de la 1 decembrie 2021.

Într-o discuție oficială, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja a precizat, pentru Roman TV, că este la curent cu situația creșelor din județ, dar și cu situația celei de la Roman. Prea multe, din perspectiva domniei sale, nu ar fi de făcut, având în vedere că administrațiile publice locale se ocupă de crearea locurilor în creșe, de finanțarea sau de întreținerea lor. Ceea ce ne-a transmis, însă, este că Ministerul Educației are în vedere preluarea în subordine a unităților antepreșcolare din țară: „Cel mai probabil, ele (nr. creșele) vor fi preluate de Ministerul Educației. Deja s-au făcut analize de cost, dacă am înșeles eu bine costul pentru un copil în creșă va fi undeva la 17 000 de lei pe an (…) Urmează acum rectificarea de buget, iar în această rectificare vor fi cuprinse aceste sume în ideea ca, ulterior, printr-un act normativ să fie preluate creșele de către Ministerul Educației. Abia apoi, dacă ele vor fi preluate, vom vedea ce putem face în privința spațiilor. Ni s-a cerut o situație, am comunicat la Minister. Se dorește ca aceste creșe să funcțineze pe lângă unităție de învățământ preșcolar (…) Din păcate, grădinițele acestea nu prea au spații (…)O astfel de problemă mă interesează și pe mine și o să discut pentru zona Roman cu domnul primar să vedem ce soluții se găsesc până apare actul normativ de preluare.

Mihai Obreja - inspector școlar general ISJ Neamț

Mihai Obreja – inspector școlar general ISJ Neamț

Întrebat despre timpii de preluare estimați, inspectorul școlar general Mihai Obreja a precizat că procedurile nu sunt atât de simple pe cât pot părea, parte din creșele din România fiind create cu bani europeni, iar personalul necesar îngrijirii unor copii atât de mici făcând parte dintr-o categorie diferită față de cel care este angajat, momentan, în sistemul de învățământ preșcolar: „Nu cred că se vor prelua chiar imediat pentru că multe dintre creșe sunt cuprinse în proiecte europene, ele se subordonează serviciilor de Asistență Socială din primării, care au autonomie și buget propriu. Trecerea aceasta nu se va face cu o bătaie din palme, vor fi niște probleme. Mi-e greu să estimez, întâi să vedem actul normativ și apoi vom vedea exact. Vor fi niște pași de urmat, o perioadă de tranzițiede la autorități locale către Ministerul Educației. „, a precizat inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Până la această oră, primarul Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei nu a transmis un punct de vedere în privința nerespectării programului de deschidere a creșei de pe Smirodava și nici ce soluții are administrația locală pentru părinții care lucrează în septembrie și octombrie, dar nu au unde lăsa copiii mai mici de trei ani. A precizat, însă, la ultima conferință de presă, că o nouă creșă ar putea fi construită în carterul Favorit, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, având condiția de a depune în următoarele 60 de zile, documentațiile necesare finanțării. „În condițiile unei astfel de finanțări și de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare, atunci devine interesantă și pentru administrația publică o astfel de investiție. Pentru că, dacă toate aceste cheltuieli de funcționare ar reveni doar pe bugetul local, asta înseamnă angajați, cheltuieli suplimentare pentru bugetul local și trebuie să ai și resurse pentru a susține o astfel de instituție”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, în conferința de săptămâna trecută.

Nici preșcolarii nu stau mai bine la capitolul „locuri în grădinițe”

Zilele acestea, mai multe mămici s-au lamentat, în mediul online, în privința faptului că în grădinițele din oraș, fie la cele cu program normal, fie la cele cu program prelungit, în general locurile sunt ocupate integral, ce-i drept sesiunile de înscriere fiind, deja, încheiate. Chiar și așa, unele calcule și estimări nu s-au potrivit cu cererile din piață, având în vedere că mai sunt, încă, micuți care nu au prins un loc la grădiniță. Pentru ei, în cel mai fericit caz, există posibilitatea trecerii pe o listă de așteptare, în cazul în care alți copii sunt retrași după începerea anului șoclar. „Știm lucrul acesta, trebuie să construim mai mult. Pe de altă parte, există spații care pot fi adaptate pentru că la învățământul preșcolar și la creșe, construcțiile au un specific aparte. Deci, e mai greu să adaptezi o construcție pe care o ai pentru această formă de educație. Este destul de greu. Și uneori costurile sunt mai mari pentru a adapta decât dacă ai face o construcție nouă.„, a conchis inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul

Știri

Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

Adăugat

pe

Roman TV

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.

Vezi articolul

Știri

Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Adăugat

pe

Roman TV

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.

Vezi articolul

Știri

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Adăugat

pe

Roman TV

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.

George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.

Vezi articolul

Știri

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie este ziua glumelor, unii profită de această ocazie pentru a înșela. Pentru a evita situațiile care pot deveni periculoase, trebuie să țineți cont de mai multe recomandări.

Fiți precauți și aveți grijă la „păcălelile” care nu sunt deloc amuzante.

Vezi articolul

Știri

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Adăugat

pe

Roman TV

Clădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția ani părăsite și fără o nouă destinație, se vor a fi transformate într-o școală de meserii, la nivelul municipiului Roman și nu numai fiind necesară această forță de muncă. Puțini sunt cei care mai învață meserii, mai ales după desființarea multora dintre școlile profesionale. Alții, care sunt formați și excelează la acest capitol, sunt plecați peste hotare, unde salariile sunt mult mai mari decât la noi. Sunt și dintre cei care ar vrea să învețe o meserie, dar nu au unde. Potrivit monumenteneamt.ro, aici au fost pregătiți muncitori calificaţi precum turnători, frezori-rabotori-mortezori, strungari, lăcătuşi mecanici, electricieni, sudori pentru I.M.R., Uzina de Ţevi Roman, Uzina Metalurgică Bacău, Fabrica de Şuruburi Bacău, U.R.A. Bacău, Combinatul Siderurgic de la Galaţi sau Fabrica de autoturisme de la Piteşti.

În prezent, în una dintre clădirile situate în curtea fostului liceu sunt găzduiți bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae”, până când lucrările la clădirea spitalului vor fi finalizate.

Prin Ordinul nr. 4156/15 iunie 2010 al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Sportului, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini a fost desfiinţat, dreptul de administrare asupra construcţiilor şi terenului situate în str. Ştefan cel Mare, nr. 247 în care îşi desfăşura activitatea această unitate de învăţământ încetând iar în prezent imobilul fiind neocupat. În 2016 au fost înscrise în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al statului, respectiv Ministerul Educației și Cercetării. Prin HCL nr. 28 din februarie 2020, a fost aprobată trecerea imobilelor din domeniul public al statului și administarea Ministerul Educației și Cercetării în domeniul public al municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman. Întreg terenul are o suprafață de 44.716 mp – măsurată, respectiv 45.717 mp în acte și 11 corpuri de clădire. Imobilul în suprafaţă de 2436,95 mp (C1), deci clădirea în care a funcționat școala, este monument istoric.

Vezi articolul

Știri

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Adăugat

pe

Roman TV

Începând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă se va desfășura exclusiv electronic, anunță conducerea Primăriei Municipiului Roman. În acest context, oficierea cununiilor civile se va desfășura doar la Starea Civilă și nu în alte locații, precum parcuri, grădini, curți de restaurante și alte asemenea locații. Totodată, pentru că sistemul poate funcționa greoi în unele zile, li se recomandă viitoarelor perechi să nu fixeze cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, cea de-a doua fiind posibilă doar în cazul înfăptuirii primei menționate.

Certificatele de naștere, cele de deces sau de căsătorie vor fi completate electronic și apoi tipărite. Pentru ridicarea acestor acte rămâne, însă, necesară deplasarea la Starea Civilă. Anul trecut au fost oficiate 29 de cununii în afara cladirii Stării Civile din Roman.

Vezi articolul

Știri

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Adăugat

pe

Roman TV

Zici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului zace de atâta amar de vreme ca o ruină, deteriorată, aproape de colaps, încât rămâne totuși, din toată această poveste, o admirație față de lucrările care se efectuau odinioară: trainice și cu cu simț de răspundere. Despre istoricul acestei clădiri, Roman TV a scris nu doar o dată. Despre cum a ajuns să fie reabilitată și, mai apoi, oprite lucrările există, de asemenea, materiale care explică ceea ce s-a întâmplat. Aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, imobilul – care nu este unul ușor de gestionat – este predat acum Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind demarate de firma constructoare care a câștigat proiectul, Robu Construct, iar mai apoi puse pe pauză pentru efectuarea unei noi expertize solicitate în 2023 de ISC, motivat de faptul că au fost descoperite fisuri în zidăria existentă. Document care, o dată finalizat, a determinat și noua valoare a investiției, crescând cu 60%, până la suma de circa 12 milioane de lei. Pentru suplimentarea cu până la 15% a proiectelor de acest gen nu este necesară o nouă procedură de atribuire, deci firma deja contractată va lucra, în continuare, în baza unui act adițional. Pentru restul sumei, de 45 % din valoarea inițială a investiției, va fi necesară o nouă licitație. Vineri 28 martie a avut loc, la Ministerul Dezvoltării, ședința pre-Comisiei Tehnico-Economice pentru acest obiectiv.

Conform Consiliului Județean Neamț – entitatea care administrează monumentul – ședința de la Ministerul Dezvoltării avut drept scop identificarea eventualelor probleme care pot influența avizarea ulterioară în Consiliul Tehnico Economic al ministerului. Au fost solicitate două clarificări, una privind valabilitatea avizului de securitate la incendiu și o alta privind valabilitatea autorizației de construcție. Lucrările sunt stabilite a demara în data de 7 aprilie, cu o durată de 12 luni, conform aceleași surse. Casa „Celibidache” nu este prețioasă doar prin prisma faptului că a aparținut unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, ci și prin faptul că la interior clădirea a fost înzestrată cu elemente artistice deosebite, unele care necesită o atentă și fidelă restaurare.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum

Știri

Știri4 ore în urmă

Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSO anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din...

Știri4 ore în urmă

Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSCu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie...

Știrio zi în urmă

George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDe mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în...

Știrio zi în urmă

Unii speculează Ziua Păcălelilor pentru a comite fapte de înșelăciune

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț vă avertizează că, deși 1 aprilie...

Știrio zi în urmă

Odinioară Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini, în viitor ce?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSClădirile de la fostul liceu numărul 1 din Roman, de atâția...

Știri2 zile în urmă

Se digitalizează cununiile civile, deci adio oficieri în alte locații decât la Starea Civilă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSÎncepând cu data de 31 martie 2025, activitatea de Stare Civilă...

Știri2 zile în urmă

Proiectul Casei „Celibidache” va fi licitat din nou, după reluarea lucrărilor deja începute

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSZici Casa „Celibidache” și realizezi că bijuteria arhitectonică din buricul târgului...

RECLAMĂ

Emisiuni

Panoramao zi în urmă

📺 Panorama / Tinerii romașcani, din nou nemulțumiți / 1 aprilie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV7 zile în urmă

📺 Radar TV / Prețurile produselor alimentare au luat-o razna / 27 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 27 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Sorin...

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Doi directori de școli, care au luat șpagă, refuză să demisioneze / 25 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 25 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV2 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Șansele candidatului USR la alegerile prezidențiale / 20 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 20 martie, a emisiunii Radar TV invitat: Alin...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Cersanit si-a închis porțile. Care sunt cauzele / 18 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 18 martie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Sindicalistul Cănărău, exclus din Poliție / 13 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de joi, 13 martie, a emisiunii Radar TV invitat Ioan...

Radar TV3 săptămâni în urmă

📺 Radar TV / Romașcanii, invitați la discuții pe tema bugetului / 12 martie 2025

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția specială de miercuri, 12 martie, a emisiunii 📺 Radar TV...

RECLAMĂ

Populare