Urmărește-ne și pe:
Alegeri 2024 - PNL Alegeri 2024 - PSD

Știri

Dacă lucrezi, unde duci copiii sub 3 ani, în Roman?

Adăugat

pe

Singura creșă din Roman, denumită Centru de zi pentru copii anteprescolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” își va deschide porțile de pe 11 octombrie, inițial pentru doar 20 de copii, urmând ca alți 34 să fie primiți în unitate începând cu data de 1 decembrie 2021. Înscrierile se fac în baza unui dosar stufos ce trebuie să conțină documente pe care, de la caz la caz, specialiștii primăriei le punctează în funcție de anumite criterii bine definite. De reținut este faptul că beneficiarii acestui centru de zi ar trebui să fie doar copii aflați în situații de risc. În acest context, familiile fără probleme de natură socială, dar care trebuie să muncească, nu pot spera la accesul copiilor lor într-o cresă de stat, în Roman.

Pentru ca un dosar să fie considerat eligibil, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: copii de vârsta antepreșcolară între 1 și 3 ani care au domiciliul în Municipiul Roman și sunt apți din punct de vedere medical pentru a frecventa colectivitatea; ambii părinți să aibă domiciliul stabil comun în Municipiul Roman; veniturile familiei să nu depășească 1800 lei/ membru de familie; părinții/reprezentanții legali ai copiilor, care nu au loc de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă și în maximum 4 luni de la admiterea copilului în centrul de zi, face dovada încadrării pe piața muncii sau se află în concediu de creștere copil și în maximum 4 luni urmează să se reîntoarcă la locul de muncă și face dovada reăncadrării; copiii vor fi admiși pentru a frecventa centrul de zi în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în funcție de locurile disponibile în centru de zi, pentru anul antepreșcolar următor. Data depunerii cererii de înscriere în centru este criteriu de departajare după parcurgerea grilei de evaluare; declarația privind informarea părintelui / reprezentantului legal privind data începerii anului antepreșcolar 2021-2022. Dosarele se depun în perioada 06.09.2021 – 17.09.2021. Începând cu data de 11.10.2021, 20 de beneficiari vor frecventa centrul de zi. Ulterior, în jurul datei de 01.12.2021, următorii 34 de beneficiari vor fi contactați pentru începerea frecventării centrului, se arată în anunțul privind înscrierile la cresă, publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Roman. Așadar, chiar și pentru puținii beneficiari ai centrului, debutul anului școlar se decalează cu o lună pentru unii și cu două luni și jumătate pentru alții, timp în care părinții care lucrează trebuie să se descurce așa cum pot.

Grupe „baby” la creșe private, pe bani „grei”

De la nașterea copilului și până când o mamă reintră pe piața muncii trec cel puțin un an și zece luni, după care, în funcție de alegerile personale ale fiecăruia, părintele este nevoit să se întoarcă la serviciu. În grădinițele de stat, la program normal sau prelungit, copiii intră de la vârsta de trei ani împliniți, conform legilor în vigoare. De la vârsta de un an și zece luni (sau doi, la alegere) și până când un copil împlinește cei trei ani impuși de lege, integrarea lor într-o formă de școlarizare cade în sarcina creșelor. Ele pot fi de stat – care se dovedesc a fi insuficiente – sau private, care presupun costuri lunare enorme raportate la veniturile salariale din Roman. Singurele două-trei grădinițe private cu grupe „baby” din Roman incasează, în medie, și câte 1100 de lei lunar/copil. Asta, în condițiile în care în Roman sunt părinți care au salarii de 1500-1600 de lei/lunar/fiecare și mai mulți copii de întreținut.

Ce spun „oficialii” despre situația prezentată

Pentru întârzierea generată există și un motiv: vechea problemă a unor proiecte de modernizare care nu își încheie, aproape niciodată în istoria proiectelor derulate de administrațiile publice locale, lucrările la termenul oficial de finalizare. Ba lipsesc circuite, ba hote, ba recipiente pentru săpun, ba personal ș.a.m.d. Ce nu lipsește din curtea creșei de pe Smirodava este o rampă destinată persoanelor cu dizabilități, deși intrarea în clădire este una plană, persoanele cu handicap putând-o accesa cu sau fără ajutorul acelei rampe.

De la Spitalul Municipal de Urgență din Roman aflăm că, în anul 2019 au venit pe lume 319 copii care au domiciliu în Roman, iar în anul 2020, 300 astfel de copii s-au născut la unitatea sanitară romașcană. La creșa administrației locale pentru copii aflați în situații de risc, în anul școlar 2021-2022 doar 20 de copii vor frecventa, în primă fază, unitatea, după care alți 34 de beneficiari vor intra de la 1 decembrie 2021.

Într-o discuție oficială, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja a precizat, pentru Roman TV, că este la curent cu situația creșelor din județ, dar și cu situația celei de la Roman. Prea multe, din perspectiva domniei sale, nu ar fi de făcut, având în vedere că administrațiile publice locale se ocupă de crearea locurilor în creșe, de finanțarea sau de întreținerea lor. Ceea ce ne-a transmis, însă, este că Ministerul Educației are în vedere preluarea în subordine a unităților antepreșcolare din țară: „Cel mai probabil, ele (nr. creșele) vor fi preluate de Ministerul Educației. Deja s-au făcut analize de cost, dacă am înșeles eu bine costul pentru un copil în creșă va fi undeva la 17 000 de lei pe an (…) Urmează acum rectificarea de buget, iar în această rectificare vor fi cuprinse aceste sume în ideea ca, ulterior, printr-un act normativ să fie preluate creșele de către Ministerul Educației. Abia apoi, dacă ele vor fi preluate, vom vedea ce putem face în privința spațiilor. Ni s-a cerut o situație, am comunicat la Minister. Se dorește ca aceste creșe să funcțineze pe lângă unităție de învățământ preșcolar (…) Din păcate, grădinițele acestea nu prea au spații (…)O astfel de problemă mă interesează și pe mine și o să discut pentru zona Roman cu domnul primar să vedem ce soluții se găsesc până apare actul normativ de preluare.

Mihai Obreja - inspector școlar general ISJ Neamț

Mihai Obreja – inspector școlar general ISJ Neamț

Întrebat despre timpii de preluare estimați, inspectorul școlar general Mihai Obreja a precizat că procedurile nu sunt atât de simple pe cât pot părea, parte din creșele din România fiind create cu bani europeni, iar personalul necesar îngrijirii unor copii atât de mici făcând parte dintr-o categorie diferită față de cel care este angajat, momentan, în sistemul de învățământ preșcolar: „Nu cred că se vor prelua chiar imediat pentru că multe dintre creșe sunt cuprinse în proiecte europene, ele se subordonează serviciilor de Asistență Socială din primării, care au autonomie și buget propriu. Trecerea aceasta nu se va face cu o bătaie din palme, vor fi niște probleme. Mi-e greu să estimez, întâi să vedem actul normativ și apoi vom vedea exact. Vor fi niște pași de urmat, o perioadă de tranzițiede la autorități locale către Ministerul Educației. „, a precizat inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Până la această oră, primarul Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei nu a transmis un punct de vedere în privința nerespectării programului de deschidere a creșei de pe Smirodava și nici ce soluții are administrația locală pentru părinții care lucrează în septembrie și octombrie, dar nu au unde lăsa copiii mai mici de trei ani. A precizat, însă, la ultima conferință de presă, că o nouă creșă ar putea fi construită în carterul Favorit, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, având condiția de a depune în următoarele 60 de zile, documentațiile necesare finanțării. „În condițiile unei astfel de finanțări și de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare, atunci devine interesantă și pentru administrația publică o astfel de investiție. Pentru că, dacă toate aceste cheltuieli de funcționare ar reveni doar pe bugetul local, asta înseamnă angajați, cheltuieli suplimentare pentru bugetul local și trebuie să ai și resurse pentru a susține o astfel de instituție”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, în conferința de săptămâna trecută.

Nici preșcolarii nu stau mai bine la capitolul „locuri în grădinițe”

Zilele acestea, mai multe mămici s-au lamentat, în mediul online, în privința faptului că în grădinițele din oraș, fie la cele cu program normal, fie la cele cu program prelungit, în general locurile sunt ocupate integral, ce-i drept sesiunile de înscriere fiind, deja, încheiate. Chiar și așa, unele calcule și estimări nu s-au potrivit cu cererile din piață, având în vedere că mai sunt, încă, micuți care nu au prins un loc la grădiniță. Pentru ei, în cel mai fericit caz, există posibilitatea trecerii pe o listă de așteptare, în cazul în care alți copii sunt retrași după începerea anului șoclar. „Știm lucrul acesta, trebuie să construim mai mult. Pe de altă parte, există spații care pot fi adaptate pentru că la învățământul preșcolar și la creșe, construcțiile au un specific aparte. Deci, e mai greu să adaptezi o construcție pe care o ai pentru această formă de educație. Este destul de greu. Și uneori costurile sunt mai mari pentru a adapta decât dacă ai face o construcție nouă.„, a conchis inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Redactor: Alexandra Manea

Vezi articolul

Știri

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Adăugat

pe

Roman TV

Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.

Vezi articolul

Știri

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Adăugat

pe

Roman TV

Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.

Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.

Vezi articolul

Știri

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.

Vezi articolul

Știri

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Adăugat

pe

Roman TV

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.

Vezi articolul

Știri

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.

Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.

Vezi articolul

Știri

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Adăugat

pe

Roman TV

După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.

Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.

Vezi articolul

Știri

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.

Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Auto Group Roman - AUTOMEISTER VetVision Animal Care

Știri

Știri9 ore în urmă

Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSJoi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de...

Știri9 ore în urmă

Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSPrima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între...

Știri9 ore în urmă

Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSMiercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic...

Știri9 ore în urmă

Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSInspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu...

Știrio zi în urmă

Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSComplexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Știrio zi în urmă

Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSDupă preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza...

Știrio zi în urmă

S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAvând în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri...

RECLAMĂ

Emisiuni

🗳️ Alegeri parlamentare 20249 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț (PSD) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20249 ore în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Laurențiu Leoreanu (PNL) / 21 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Teodora Baciu (USR) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 2024o zi în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Leonard Achiriloaei, Albert Lungu (PNL) / 20 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Paul Claudiu Cotîrleț, Florin Vîrgă (PSD) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 19:00 la Roman TV, o nouă ediție...

🗳️ Alegeri parlamentare 20242 zile în urmă

🗳️ Gândește, decide, votează / Adrian Virgil Ciobanu (PNL) / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSAstăzi de la ora 18:30 la Roman TV, o nouă ediție...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / Se lucrează la noul pod de la Luțca / 19 noiembrie 2024

Distribuie pe Facebook Distribuie pe WhatsApp Trimite articolul via SMSEdiția de marți, 19 noiembrie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru &...

RECLAMĂ

Populare