Urmărește-ne și pe:

Știri

Dacă lucrezi, unde duci copiii sub 3 ani, în Roman?

Adăugat

pe

Singura creșă din Roman, denumită Centru de zi pentru copii anteprescolari aflați în situații de risc „Casa Fluturașilor” își va deschide porțile de pe 11 octombrie, inițial pentru doar 20 de copii, urmând ca alți 34 să fie primiți în unitate începând cu data de 1 decembrie 2021. Înscrierile se fac în baza unui dosar stufos ce trebuie să conțină documente pe care, de la caz la caz, specialiștii primăriei le punctează în funcție de anumite criterii bine definite. De reținut este faptul că beneficiarii acestui centru de zi ar trebui să fie doar copii aflați în situații de risc. În acest context, familiile fără probleme de natură socială, dar care trebuie să muncească, nu pot spera la accesul copiilor lor într-o cresă de stat, în Roman.

Pentru ca un dosar să fie considerat eligibil, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: copii de vârsta antepreșcolară între 1 și 3 ani care au domiciliul în Municipiul Roman și sunt apți din punct de vedere medical pentru a frecventa colectivitatea; ambii părinți să aibă domiciliul stabil comun în Municipiul Roman; veniturile familiei să nu depășească 1800 lei/ membru de familie; părinții/reprezentanții legali ai copiilor, care nu au loc de muncă și se află în căutarea unui loc de muncă și în maximum 4 luni de la admiterea copilului în centrul de zi, face dovada încadrării pe piața muncii sau se află în concediu de creștere copil și în maximum 4 luni urmează să se reîntoarcă la locul de muncă și face dovada reăncadrării; copiii vor fi admiși pentru a frecventa centrul de zi în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în funcție de locurile disponibile în centru de zi, pentru anul antepreșcolar următor. Data depunerii cererii de înscriere în centru este criteriu de departajare după parcurgerea grilei de evaluare; declarația privind informarea părintelui / reprezentantului legal privind data începerii anului antepreșcolar 2021-2022. Dosarele se depun în perioada 06.09.2021 – 17.09.2021. Începând cu data de 11.10.2021, 20 de beneficiari vor frecventa centrul de zi. Ulterior, în jurul datei de 01.12.2021, următorii 34 de beneficiari vor fi contactați pentru începerea frecventării centrului, se arată în anunțul privind înscrierile la cresă, publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Roman. Așadar, chiar și pentru puținii beneficiari ai centrului, debutul anului școlar se decalează cu o lună pentru unii și cu două luni și jumătate pentru alții, timp în care părinții care lucrează trebuie să se descurce așa cum pot.

Grupe „baby” la creșe private, pe bani „grei”

De la nașterea copilului și până când o mamă reintră pe piața muncii trec cel puțin un an și zece luni, după care, în funcție de alegerile personale ale fiecăruia, părintele este nevoit să se întoarcă la serviciu. În grădinițele de stat, la program normal sau prelungit, copiii intră de la vârsta de trei ani împliniți, conform legilor în vigoare. De la vârsta de un an și zece luni (sau doi, la alegere) și până când un copil împlinește cei trei ani impuși de lege, integrarea lor într-o formă de școlarizare cade în sarcina creșelor. Ele pot fi de stat – care se dovedesc a fi insuficiente – sau private, care presupun costuri lunare enorme raportate la veniturile salariale din Roman. Singurele două-trei grădinițe private cu grupe „baby” din Roman incasează, în medie, și câte 1100 de lei lunar/copil. Asta, în condițiile în care în Roman sunt părinți care au salarii de 1500-1600 de lei/lunar/fiecare și mai mulți copii de întreținut.

Ce spun „oficialii” despre situația prezentată

Pentru întârzierea generată există și un motiv: vechea problemă a unor proiecte de modernizare care nu își încheie, aproape niciodată în istoria proiectelor derulate de administrațiile publice locale, lucrările la termenul oficial de finalizare. Ba lipsesc circuite, ba hote, ba recipiente pentru săpun, ba personal ș.a.m.d. Ce nu lipsește din curtea creșei de pe Smirodava este o rampă destinată persoanelor cu dizabilități, deși intrarea în clădire este una plană, persoanele cu handicap putând-o accesa cu sau fără ajutorul acelei rampe.

De la Spitalul Municipal de Urgență din Roman aflăm că, în anul 2019 au venit pe lume 319 copii care au domiciliu în Roman, iar în anul 2020, 300 astfel de copii s-au născut la unitatea sanitară romașcană. La creșa administrației locale pentru copii aflați în situații de risc, în anul școlar 2021-2022 doar 20 de copii vor frecventa, în primă fază, unitatea, după care alți 34 de beneficiari vor intra de la 1 decembrie 2021.

Într-o discuție oficială, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja a precizat, pentru Roman TV, că este la curent cu situația creșelor din județ, dar și cu situația celei de la Roman. Prea multe, din perspectiva domniei sale, nu ar fi de făcut, având în vedere că administrațiile publice locale se ocupă de crearea locurilor în creșe, de finanțarea sau de întreținerea lor. Ceea ce ne-a transmis, însă, este că Ministerul Educației are în vedere preluarea în subordine a unităților antepreșcolare din țară: „Cel mai probabil, ele (nr. creșele) vor fi preluate de Ministerul Educației. Deja s-au făcut analize de cost, dacă am înșeles eu bine costul pentru un copil în creșă va fi undeva la 17 000 de lei pe an (…) Urmează acum rectificarea de buget, iar în această rectificare vor fi cuprinse aceste sume în ideea ca, ulterior, printr-un act normativ să fie preluate creșele de către Ministerul Educației. Abia apoi, dacă ele vor fi preluate, vom vedea ce putem face în privința spațiilor. Ni s-a cerut o situație, am comunicat la Minister. Se dorește ca aceste creșe să funcțineze pe lângă unităție de învățământ preșcolar (…) Din păcate, grădinițele acestea nu prea au spații (…)O astfel de problemă mă interesează și pe mine și o să discut pentru zona Roman cu domnul primar să vedem ce soluții se găsesc până apare actul normativ de preluare.

Mihai Obreja - inspector școlar general ISJ Neamț

Mihai Obreja – inspector școlar general ISJ Neamț

Întrebat despre timpii de preluare estimați, inspectorul școlar general Mihai Obreja a precizat că procedurile nu sunt atât de simple pe cât pot părea, parte din creșele din România fiind create cu bani europeni, iar personalul necesar îngrijirii unor copii atât de mici făcând parte dintr-o categorie diferită față de cel care este angajat, momentan, în sistemul de învățământ preșcolar: „Nu cred că se vor prelua chiar imediat pentru că multe dintre creșe sunt cuprinse în proiecte europene, ele se subordonează serviciilor de Asistență Socială din primării, care au autonomie și buget propriu. Trecerea aceasta nu se va face cu o bătaie din palme, vor fi niște probleme. Mi-e greu să estimez, întâi să vedem actul normativ și apoi vom vedea exact. Vor fi niște pași de urmat, o perioadă de tranzițiede la autorități locale către Ministerul Educației. „, a precizat inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Până la această oră, primarul Municipiului Roman, Leonard Achiriloaei nu a transmis un punct de vedere în privința nerespectării programului de deschidere a creșei de pe Smirodava și nici ce soluții are administrația locală pentru părinții care lucrează în septembrie și octombrie, dar nu au unde lăsa copiii mai mici de trei ani. A precizat, însă, la ultima conferință de presă, că o nouă creșă ar putea fi construită în carterul Favorit, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, având condiția de a depune în următoarele 60 de zile, documentațiile necesare finanțării. „În condițiile unei astfel de finanțări și de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare, atunci devine interesantă și pentru administrația publică o astfel de investiție. Pentru că, dacă toate aceste cheltuieli de funcționare ar reveni doar pe bugetul local, asta înseamnă angajați, cheltuieli suplimentare pentru bugetul local și trebuie să ai și resurse pentru a susține o astfel de instituție”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, în conferința de săptămâna trecută.

Nici preșcolarii nu stau mai bine la capitolul „locuri în grădinițe”

Zilele acestea, mai multe mămici s-au lamentat, în mediul online, în privința faptului că în grădinițele din oraș, fie la cele cu program normal, fie la cele cu program prelungit, în general locurile sunt ocupate integral, ce-i drept sesiunile de înscriere fiind, deja, încheiate. Chiar și așa, unele calcule și estimări nu s-au potrivit cu cererile din piață, având în vedere că mai sunt, încă, micuți care nu au prins un loc la grădiniță. Pentru ei, în cel mai fericit caz, există posibilitatea trecerii pe o listă de așteptare, în cazul în care alți copii sunt retrași după începerea anului șoclar. „Știm lucrul acesta, trebuie să construim mai mult. Pe de altă parte, există spații care pot fi adaptate pentru că la învățământul preșcolar și la creșe, construcțiile au un specific aparte. Deci, e mai greu să adaptezi o construcție pe care o ai pentru această formă de educație. Este destul de greu. Și uneori costurile sunt mai mari pentru a adapta decât dacă ai face o construcție nouă.„, a conchis inspectorul școlar general al IȘJ Neamț, Mihai Obreja.

Redactor: Alexandra Manea

Știri

Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Adăugat

pe

Roman TV

În penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, joi – 3 iulie 2025 – pompierii de la Detașamentul Roman au fost invitați de inițiatorul proiectului, profesor Mădălina Bozieanu, să le vorbească participanților despre această meserie, să le prezinte echipamentul din dotare și să îi învețe pe copii reguli de comportament în cazul unor situații de urgență, cât și despre acordarea primului ajutor. Încântați, copiii au ascultat sfaturile salvatorilor, au probat echipamentele, au pus întrebări și au plecat acasă acumulând noi cunoștințe.

Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor” continuă și vineri, 4 iulie, fiind și ultima zi a ediției din acest an.

Vezi articolul

Știri

25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Adăugat

pe

Roman TV

Cu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement „Moldova” arată că a fost vizitat de foarte multe persoane în sezonul estival 2024. Mai exact, circa 65.000 de vizitatori au intrat la bazinele ștrandului din Roman, vara trecută, potrivit informațiilor transmise de reprezentanții administrației locale. În acest context, dar și al zilelor caniculare care se anunță, la debutul acestui sezon estival, redactorul Roman TV a întrebat dacă numărul salvamarilor este unul adecvat acestui aflux de persoane sau dacă nu ar trebui suplimentat. Din păcate, în Roman nu ar fi persoane care să se îmbulzească la acest loc de muncă.

Pe 18 iunie, municipalitatea a încheiat, cu Bulai Cătălin Persoană Fizică Autorizată, un contrcat în valoare de 20.000 de lei fără TVA, pentru servicii de salvare acvatică în ștrandul municipal, iar pe 25 iunie a fost încheiat un alt contract, cu Sandu Eduard-Ștefan Persoană Fizică Autorizată, contra sumei de 5.000 de lei fără TVA, pentru aceleași servicii. Prima entitate ar urma să presteze 400 de ore, iar cea de-a doua 100 de ore de servicii în ștrand, de sumele menționate. În ștrand, în acest sezon estival sunt circa 1.000 șezlonguri. Au fost efectuate reparații curente și achiziționate produse precum clor și alte cosumabile în sumă aproximativă de 300.000 lei și au fost efectuate lucrări la corabie, în valoare de 300.000 de lei.

Vezi articolul

Știri

Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

Adăugat

pe

Roman TV

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la activitatea pastorală și misionară, printre care a aprobat caterisirea prin readucerea la statutul de monah a fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, în prezent acesta fiind monah penitent în Penitenciarul Bacău.
Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă și fostul arhimandrit, Sebastian Jitaru au fost condamnați definitiv la 8 ani închisoare cu executare, respectiv la 14 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru agresiuni sexuale și violuri în formă continuată asupra minorilor. Dosarul celor doi a fost deschis în anul 2019, după o investigație a publicației „Să fie lumină”, care posedă documentul judiciar în care sunt descrise atrocitățile care se petreceau dincolo de ușile închise. Aceeași publicație notează faptul că au fost comise peste 100 de fapte de viol asupra victimelor, fiind vorba despre elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Huși. La data de 30 aprilie 2025, atât Cornel Onilă, cât și Sebastian Jitaru au fost identificați de polițiștii nemțeni la Mănăstirea Văratec, respectiv la domiciliul său din Pângărați și escortați la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.
Pe lângă condamnările penale, instanța a decis ca Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” sunt părți responsabile civilmente și, prin urmare, au obligația – pe lângă cei doi condamnați – să le achite celor trei victime daune morale de 170.000 de euro.

Vezi articolul

Știri

12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Adăugat

pe

Roman TV

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la ora 10:00, când valul de căldură se va extinde în toată țara. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 40 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În acest context, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Roman a pregătit mai multe puncte de prim ajutor și puncte de distribuție a apei potabile.
Punctele de prim ajutor sunt la Farmacia Aruncus din Pietonal Ștefan cel Mare, Bl. 1, la Drogheria Sira Plant din Str. Anton Pann, Bl. 12/3, la Farmacia Stejara situată pe Str. Smirodava, nr. 43, la Dispensarul din Str. Bogdan Dragoș, nr. 1. Puncte de distribuție a apei potabile sunt la Primăria Municipiului Roman – Piața Roman Vodă, nr. 1, la Serviciul de Evidență a Populației – Str. Ștefan cel Mare, nr. 268, la Direcția de Asistență Socială – Str. Alexandru cel Bun, nr. 3, la Biblioteca „George Radu Melidon” – Bld. Roman Mușat, nr. 19, la Casa Căsătoriilor – Str. C. Dobrogeanu Gherea, nr. 39 și la Piața Centrală – Hală.
Pe 16 iunie 2025, municipalitatea a achiziționat, de la SC. Ultra Total Invest SRL, apă plată și pahare de unică folosință în valoare de circa 12.000 de lei inclusiv TVA. Au fost achiziționate 3.000 de sticle de apă plată îmbuteliată în pet de 2 litri.

Vezi articolul

Știri

Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

Adăugat

pe

Roman TV

În perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, în cadrul căreia au participat șase echipe, respectiv Raisa Timișoara, Fulgerul Dioșod, Minifotbal Neamț, Minerul Lupeni, Academica Transilvania și Minifotbal Neamț Under 17. În finala competiției s-au calificat ACS Minifotbal Neamț și Academica Transilvania. Partida s-a încheiat fără goluri marcate, așa că echipa nemțeană a câștigat la loviturile de la 7 metri.

Competiția de la Târgu Jiu a fost organizată de Federația Română de Minifotbal, în parteneriat cu Asociația Județeană de Minifotbal Gorj și Consiliul Județean Gorj, printr-un proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2025.

Vezi articolul

Știri

Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Adăugat

pe

Roman TV

Folosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut unei femei în vârstă de 45 de ani din Bacău bijuteriile și telefonul mobil pe care le avea asupra sa, în zona Gării din Roman. Ulterior, acesta a agresat-o sexual pe femeie. S-a întâmplat acum două seri, în jurul orei 21. Femeia de serviciu din gară a alertat autoritățile cu privire la cele întâmplate.

Pe 2 iulie, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Vezi articolul

Știri

Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Adăugat

pe

Roman TV

Ziua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o bornă istorică. În cadrul târgului HAM RADIO 2025, în Friedrichshafen -Germania, în prezenţa oficialilor IARU şi a unui public internaţional numeros, juniorul român Ianis Scutaru, în vârstă de 13 ani din Piatra Neamţ, a stabilit un nou record mondial la proba RufZXP. La ora 10:38, Ianis s-a aşezat la tastatură. În doar 110 secunde, a parcurs auditiv 50 de indicative transmise în telegrafie, atingând urmatoarele valori: punctaj total – 395.191 puncte, viteza maximă – 1160 caractere/minut.

Dublu campion mondial, Ianis Scutaru este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Vezi articolul
ROMAN Vremea acum
Duppy Vet - Cabinet și farmacie veterinară Auto Group Roman - AUTOMEISTER

Știri

Știri5 ore în urmă

Pompierii, invitați la școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn penultima zi a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială...

Știri5 ore în urmă

25.000 de lei, serviciile prestate de salvamari în ștrand. 4 salvamari, față de 3 anul trecut

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSCu încasări de 1.4 milioane de lei anul trecut, ștrandul din Complexul de Agrement...

Știri5 ore în urmă

Fostul episcop de Huși, aflat în inchisoare pentru abuz sexual, caterisit de Sfîntul Sinod al BOR

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”...

Știri5 ore în urmă

12.000 de lei, apa plată cumpărată de primărie. Vezi de unde poți solicita apă, în zilele caniculare

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSAdministrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo, valabilă de vineri, de...

Știrio zi în urmă

Prima ediție a Campionatului Național Feminin de Minifotbal, câștigată de ACS Minifotbal Neamț

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSÎn perioada 27-29 iunie 2025, la Tîrgu Jiu a avut loc prima ediție a...

Știrio zi în urmă

Femeie din Bacău, tâlhărită și agresată sexual în zona Gării Roman

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSFolosind violența, un bărbat în vârstă de 24 de ani din Roman i-a cerut...

Știrio zi în urmă

Elevul Ianis Scutaru din Neamț, în Cartea Recordurilor, pentru performanță în radioamatorism

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSZiua de sâmbată, 28 iunie 2025, va ramâne în memoria radioamatorismului românesc ca o...

RECLAMĂ

Emisiuni

Radar TV5 ore în urmă

Radar TV / Sume exorbitante plătite pentru „excelență” în munca de Poliție / 3 iulie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 3 iulie, a emisiunii Radar TV invitat: Vitalie Josanu, președintele Sindicatului...

Panorama2 zile în urmă

📺 Panorama / 1 iulie vine cu RCA și curent mai scumpe / 1 iulie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 1 iulie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Austeritate...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / USR revine la guvernare după aproape 5 ani / 26 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de joi, 26 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Cosmin Ancuța, consilier...

Radar TVo săptămână în urmă

📺 Radar TV / Va scoate Guvernul Bolojan România din criză? / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția specială de marți, 24 iunie, a emisiunii Radar TV Invitat: 🤵 Laurențiu Leoreanu,...

Cazuri și necazurio săptămână în urmă

Copiii cu rezultate bune la învățătură, recompensați de Asociația „Născută Înger”

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMS

Panoramao săptămână în urmă

📺 Panorama / Planuri mari pentru noul guvern / 24 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 24 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alexandra Manea O...

Panorama2 săptămâni în urmă

📺 Panorama / Dezmățul pe bani publici continuă / 17 iunie 2025

Distribuie pe Facebook Trimite pe WhatsApp SMSEdiția de marți, 17 iunie, a emisiunii Panorama Daniel Muraru & Alex Nistor Dezmățul...

RECLAMĂ

Populare