Știri
Deși voluntarii Covid și-au încheiat programul la spital, restaurantul gazdă încă încasează de la primărie

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 197/18.11.2020 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost reglementate condițiile în care urma să se desfășoare „voluntariatul în sprijinul unităţilor sanitare şi al serviciilor de urgenţă prespitalicească, denumite în continuare unităţi beneficiare, de către studenţii facultăţilor de medicină generală din anii 4, 5 şi 6, precum şi de către studenţii din anii 3 şi 4 ai facultăţilor de asistenţi medicali, denumiţi în continuare studenţi voluntari, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii şi pentru o perioadă de 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, potrivit OUG menționate. În acest sens, în luna noiembrie a anului trecut, 28 de studenți voluntari s-au înscris în program pentru a fi repartizați la unități spitalicești din județul Neamț, cu scopul de a sprijini cadrele medicale în gestionarea cazurilor Covid-19. Dintre aceștia, șapte și-au desfășurat activitatea la Spitalul Municipal de Urgență din Roman, unul dintre ei încheindu-și activitatea la începutul lunii martie 2021.
HCL privind alocarea unei sume pentru cazarea și masa voluntarilor, la Roman
Prin HCL nr. 237 din 04.12.2020 privind alocarea unei sume din bugetul local in vederea asigurării cazării și mesei voluntarilor repartizați la Spitalul Municipal de Urgență Roman în domeniul asistenței medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a supus la vot aprobarea, din bugetul local pe anul 2020, suma maximă de 34 500 lei reprezentând asigurarea mesei și a cazării intr-o locație autorizată a unui numar de 5 studenți voluntari, respectiv de maxim 230 Ron /persoană/zi pe toate durata stării de alertă, pe perioada desfășurării voluntariatului la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Prin HCL nr.7 din 28.01.2021 s-a supus la vot același tip de alocare bugetară, din bugetul local pe anul 2021, tot pentru un număr de cinci studenți voluntari.
30 000 de euro cazarea+masa voluntarelor, de la Primărie pentru Casa Romașcană
La Roman, studentele voluntare au fost cazate la Casa Romașcană, de la aprobarea Hotărârii de Consiliu Local privind alocarea sumei necesare cazării și meselor voluntarilor, între Primăria Roman și Vilass Company SRL (Casa Romașcană) fiind încheiate, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) mai multe contracte, în valoare totală de 134.277,65 lei fără TVA, adică contravaloarea a circa 30 000 de euro fără TVA. Această sumă a fost alocată pentru un total de 613 zile de cazare și masă, înregistrate de la începutul acestui an, pentru șapte studente voluntare cel puțin până la data de 01.03.2021, ulterior ele alternându-și șederile sau plecările, potrivit unor declarații mai vechi venite din partea reprezentanților primăriei. Șase au mai rămas până la finalul programului.
Ultimul contract, atribuit după finalizarea programului de voluntariat
Pe 8 iulie 2021, Spitalul Municipal de Urgență a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț încetarea activității studentelor voluntare repartizate la unitatea sanitară romașcană, iar în privința aceasta ISU Neamț a înștiințat voluntarii pe 14 iulie 2021. Primăria Roman ar fi fost informată despre încetarea derulării programului pe 27 iulie 2021.
În acest context, dintre toate contractele, de departe cel mai puțin justificat ar fi ultimul, atribuit pe 6 august 2021, în valoare de 16.428,75 lei fără TVA, contra unor „Servicii de cazare și masă studenți medicină voluntari stare de urgență Covid 19, pe o durată de 75 de zile”, deși studentele și-au încheiat programul de voluntariat la Roman, la sfârșitul lunii iulie 2021, adică luna trecută. În acest sens, administrația locală a transmis că ultimul contract a fost atribuit retroactiv, adică pentru servicii prestate anterior datei de 6 august. În plus, spun reprezentanții primăriei, Casa Romașcană ar fi oferit chiar câteva zile gratuite de cazare și masă studentelor voluntare, cu scopul de a sprijini programul. Pentru fiecare studentă voluntară cazată, primăria ar fi plătit 219,05 lei pe zi, pentru un total de 613 zile conform contractelor încheiate, în această sumă fiindu-le asigurată și masa (mic dejun și cină), potrivit descrierii afișate la detaliile achiziției.
În plus, în OUG, la articolul 9 este prevăzut faptul că studenţii voluntari care respectă programul prevăzut la art. 8 alin. (2) primesc un premiu lunar de 2.500 lei, respectiv cei care au desfășurat program în ture de 8 ore sau de 12 ore, cu un total de minimum 120 de ore pe lună. Voluntarele de la Spitalul Municipal de Urgență din Roman s-au încadrat în aceste condiții, deci au primit aceste premii lunare, fiecare dintre ele cumulând numărul de ore/lună stabilit în OUG. Tot în OUG sunt prevăzute și alte beneficii pentru studenții voluntari, respectiv „un premiu lunar suplimentar în cuantum de 20 de lei pe zi, de către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean/Bucureşti-Ilfov care a încheiat contractul de voluntariat cu studentul voluntar; transport, la începutul şi la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurilor subordonate acestuia.”
În final, de remarcat este și faptul că cel mai mult programul a ținut la Roman, respectiv până la finele lunii trecute, deși unitatea sanitară romașcană este non-Covid, dar și că programul s-a oprit subit, spre nemulțumirea studenților voluntari, deși pe teritoriul României este instituită, încă, stare de alertă.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Ionel Grecu de la Moto Mușatinii, accidentat, deși avea prioritate: „și noi existăm în trafic!”

Recent, Ionel Grecu, membru al Clubului Moto Mușatinii Roman, a suferit un accident de circulație în urma căruia a fost operat de urgență și urmează, pentru el, o recuperare destul de lungă și anevoioasă. Deși avea prioritate, acesta a fost surprins și accidentat în timp ce își conducea motocicleta pe o stradă din Roman. Acesta dorește, cu acest prilej, să tragă un semnal de alarmă în privința conduitei corecte în trafic.
Din păcate, mulți dintre participanții la trafic au încă prejudecăți în ceea ce îi privește pe motocicliști.
Totodată, membrii clubului vor să atragă atenția și asupra celor care turează motoarele noaptea, o practică deloc plăcută pentru unii cetățeni.
Membrii clubului organizează de opt ani evenimentul intitulat „Alege viața”, prin care atrag atenția asupra unor acțiuni greșite în trafic care, din păcate, pot curma vieți.
Știri
Clubul Rotary aduce la Roman filmul „Enescu, jupuit de viu”

Duminică, 27 aprilie 2025, la Casa de Cultură din Roman va rula, de la ora 19, filmul „Enescu, jupuit de viu”. Regizorul Toma Enache, cât și alți membri ai echipei, vor fi prezenți în sală.
Biletele pot fi procurate de la casieria Casei de Cultură din Roman. Durata filmului este de două ore. Romașcanii și nu numai sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de acest film distins cu numeroase premii la evenimente internaționale.
Știri
Sprint Cup 2025, un eveniment în cadrul căruia tinerii se pot bucura de drifturi

Sâmbătă, 5 aprilie și duminică, 6 aprilie 2025, pe cirtcuitul de karting Speed Park din Bacău se va desfășura Sprint Cup 2025, un eveniment de tip Time Attack. Cine dorește să participe la această activitate este așteptat să se înscrie, mai multe detalii fiind disponibile pe pagina oficială a evenimentului. Cristian Vernica din Roman sponsorizează acest eveniment încă de anul trecut, anul acesta fiind la a doua ediție. Etapa va fi împărțită în două zile, prima zi fiind cea de antrenamente+antrenamente cronometrat, iar a doua zi va fiind cea de antrenament cronometrat+concurs. Înscrierile se fac cu e-mail la adresa: [email protected].
Taxa de inscriere la evenimentul Moldova Sprint Cup este de 700 de lei. Doar pentru participarea în prima zi – Trackday – taxa este de 400 de lei. Pentru a participa doar în a doua zi, cea de concurs, taxa este de 400 de lei. Premiile oferite constau în bani, respectiv 1000 de lei pentru locul 1 general street și 1000 de lei pentru locul 1 general juniori. Oricine dorește să participe este așteptat. Orice mașină este eligibilă, atât timp cât are stopurile de frână și lumini funcționale. Piloții nu necesită licență specială. Regulamentul se va trimite integral prin e-mail dupa validarea înscrierii.
Știri
Camion răsturnat, urmat de incendiu la motor, pe E85

Joi, 3 aprilie 2025, un accident rutier s-a produs pe E85, în comuna Săbăoani. O autoutilitară în care se aflau două persoane s-a răsturnat. În urma impactului, la nivelul compartimentului motor s-a produs un început de incendiu care a fost stins de către participanții la trafic cu ajutorul unui stingător.
Conform investigațiilor medicale preliminare, șoferul prezenta un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatism la mâna stângă. Pasagera din autovehicul a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatisme la mâna stângă și la genunchiul drept.
Știri
Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.
Știri
Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.
Știri
George Biciușcă apelează la implicarea romașcanilor într-o acțiune caritabilă de Paște

De mai mulți ani, George Biciușcă, om de afaceri și în prezent consilier local în CL Roman, desfășoară o campanie caritabilă în preajma sărbătorilor. Cum Paștele bate la ușă, acesta a dorit să anunțe public faptul că se strâng fonduri pentru achiziționarea unor pachete destinate persoanelor din cartiere defavorizate, din municipiul Roman. Tânărul consilier speră să poată cumpăra cel puțin 100 de pachete din donațiile pe care le va strânge și, în acest scop, lansează un apel către comunitate să îl sprijine în acest demers.
George Biciușcă poate fi contactat pe messenger, pentru detalii privind campania sau de catre cei care doresc să ia parte la acest proiect.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția