Știri
Deși voluntarii Covid și-au încheiat programul la spital, restaurantul gazdă încă încasează de la primărie
Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 197/18.11.2020 privind unele măsuri în domeniul asistenţei medicale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost reglementate condițiile în care urma să se desfășoare „voluntariatul în sprijinul unităţilor sanitare şi al serviciilor de urgenţă prespitalicească, denumite în continuare unităţi beneficiare, de către studenţii facultăţilor de medicină generală din anii 4, 5 şi 6, precum şi de către studenţii din anii 3 şi 4 ai facultăţilor de asistenţi medicali, denumiţi în continuare studenţi voluntari, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii şi pentru o perioadă de 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, potrivit OUG menționate. În acest sens, în luna noiembrie a anului trecut, 28 de studenți voluntari s-au înscris în program pentru a fi repartizați la unități spitalicești din județul Neamț, cu scopul de a sprijini cadrele medicale în gestionarea cazurilor Covid-19. Dintre aceștia, șapte și-au desfășurat activitatea la Spitalul Municipal de Urgență din Roman, unul dintre ei încheindu-și activitatea la începutul lunii martie 2021.
HCL privind alocarea unei sume pentru cazarea și masa voluntarilor, la Roman
Prin HCL nr. 237 din 04.12.2020 privind alocarea unei sume din bugetul local in vederea asigurării cazării și mesei voluntarilor repartizați la Spitalul Municipal de Urgență Roman în domeniul asistenței medicale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, s-a supus la vot aprobarea, din bugetul local pe anul 2020, suma maximă de 34 500 lei reprezentând asigurarea mesei și a cazării intr-o locație autorizată a unui numar de 5 studenți voluntari, respectiv de maxim 230 Ron /persoană/zi pe toate durata stării de alertă, pe perioada desfășurării voluntariatului la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Prin HCL nr.7 din 28.01.2021 s-a supus la vot același tip de alocare bugetară, din bugetul local pe anul 2021, tot pentru un număr de cinci studenți voluntari.
30 000 de euro cazarea+masa voluntarelor, de la Primărie pentru Casa Romașcană
La Roman, studentele voluntare au fost cazate la Casa Romașcană, de la aprobarea Hotărârii de Consiliu Local privind alocarea sumei necesare cazării și meselor voluntarilor, între Primăria Roman și Vilass Company SRL (Casa Romașcană) fiind încheiate, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) mai multe contracte, în valoare totală de 134.277,65 lei fără TVA, adică contravaloarea a circa 30 000 de euro fără TVA. Această sumă a fost alocată pentru un total de 613 zile de cazare și masă, înregistrate de la începutul acestui an, pentru șapte studente voluntare cel puțin până la data de 01.03.2021, ulterior ele alternându-și șederile sau plecările, potrivit unor declarații mai vechi venite din partea reprezentanților primăriei. Șase au mai rămas până la finalul programului.
Ultimul contract, atribuit după finalizarea programului de voluntariat
Pe 8 iulie 2021, Spitalul Municipal de Urgență a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț încetarea activității studentelor voluntare repartizate la unitatea sanitară romașcană, iar în privința aceasta ISU Neamț a înștiințat voluntarii pe 14 iulie 2021. Primăria Roman ar fi fost informată despre încetarea derulării programului pe 27 iulie 2021.
În acest context, dintre toate contractele, de departe cel mai puțin justificat ar fi ultimul, atribuit pe 6 august 2021, în valoare de 16.428,75 lei fără TVA, contra unor „Servicii de cazare și masă studenți medicină voluntari stare de urgență Covid 19, pe o durată de 75 de zile”, deși studentele și-au încheiat programul de voluntariat la Roman, la sfârșitul lunii iulie 2021, adică luna trecută. În acest sens, administrația locală a transmis că ultimul contract a fost atribuit retroactiv, adică pentru servicii prestate anterior datei de 6 august. În plus, spun reprezentanții primăriei, Casa Romașcană ar fi oferit chiar câteva zile gratuite de cazare și masă studentelor voluntare, cu scopul de a sprijini programul. Pentru fiecare studentă voluntară cazată, primăria ar fi plătit 219,05 lei pe zi, pentru un total de 613 zile conform contractelor încheiate, în această sumă fiindu-le asigurată și masa (mic dejun și cină), potrivit descrierii afișate la detaliile achiziției.
În plus, în OUG, la articolul 9 este prevăzut faptul că studenţii voluntari care respectă programul prevăzut la art. 8 alin. (2) primesc un premiu lunar de 2.500 lei, respectiv cei care au desfășurat program în ture de 8 ore sau de 12 ore, cu un total de minimum 120 de ore pe lună. Voluntarele de la Spitalul Municipal de Urgență din Roman s-au încadrat în aceste condiții, deci au primit aceste premii lunare, fiecare dintre ele cumulând numărul de ore/lună stabilit în OUG. Tot în OUG sunt prevăzute și alte beneficii pentru studenții voluntari, respectiv „un premiu lunar suplimentar în cuantum de 20 de lei pe zi, de către inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean/Bucureşti-Ilfov care a încheiat contractul de voluntariat cu studentul voluntar; transport, la începutul şi la terminarea perioadei de voluntariat, cu mijloacele specifice din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurilor subordonate acestuia.”
În final, de remarcat este și faptul că cel mai mult programul a ținut la Roman, respectiv până la finele lunii trecute, deși unitatea sanitară romașcană este non-Covid, dar și că programul s-a oprit subit, spre nemulțumirea studenților voluntari, deși pe teritoriul României este instituită, încă, stare de alertă.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Din seria „ce se mai aruncă la gunoi”: încărcător de armă, descoperit la ghenă
Joi, 21 noiembrie 2024, redacția Roman TV a fost contactată de o persoană care a povestit că la o rampă de gunoi de pe raza municipiului Roman a găsit ceea ce pare a fi încărcătorul unei arme. Ulterior, la fața locului a ajuns și oamenii legii.
Știri
Prima ninsoare, primele intervenții de deszăpezire din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon a scos în stradă azi-dimineață, între orele 4 și 6, echipele de deszăpezire, conform informațiilor transmise de reprezentanții Primăriei Municipiului Roman. Potrivit acestora, s-a acționat atât pe arterele principale, cât și pe alei, însă cantitatea de zăpadă nu impune, deocamdată, intervenții majore. Se monitorizează, în continuare, vremea și pentru alte intervenții, dacă vor fi necesare.
Societatea Rossal are încheiat contract cu municipalitatea din anul 2009, care include și operațiunile de deszăpezire. Tarifele au fost ajustate, ultima dată, în ședința Consiliului Local din data de 30 septembrie 2024. Societatea a solicitat, atunci, majorarea acestora cu 15.5 %, însă în urma unui amendament depus, tarifele s-au mărit cu 11 procente, votând pentru majorare 14 consilieri din 15 prezenți la ședință și unul împotrivă. Cât despre materiale antiderapante, în luna februarie a anului trecut, Primăria Roman a achiziționat de la SC. Johnny Trans SRL, 200 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, în valoare de 110.000 lei, fără TVA. Cel mai probabil, stocul va fi refăcut, dacă iarna aceasta va fi cu ninsori abundente.
Știri
Slujbă oficiată de IPS Ioachim, pentru pacienți și cadrele sanitare, la SMU Roman
Miercuri, 20 noiembrie 2024 în ziua pomenirii Sfântului Grigorie Decapolitul, „grabnic ajutător al celor aflați în suferință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat – la Spitalul Municipal de Urgență din Roman – o slujbă de rugăciune pentru sănătatea bolnavilor, binecuvântând medicii, asistentele și întreg personalul unității sanitare. Alături i-a fost Părintele Inspector Ilarion Mâță, dar și un sobor de preoți slujitori ai spitalelor din județele Bacău și Neamț, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Acțiunea a fost organizată în contextul proclamării anului 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
La sfârșitul slujbei, IPS Părinte Ioachim a împărțit bolnavilor de la Secția Medicină Internă cărți de rugăciune și icoane.
Știri
Amenzi usturătoare pentru neechiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț reamintește conducătorilor auto că, odată cu instalarea condițiilor meteo specifice sezonului rece, utilizarea anvelopelor de iarnă devine obligatorie pentru a asigura siguranța în trafic și pentru a evita sancțiunile legale. Conform legislației în vigoare, respectiv articolul 102, alineatul 1, punctul 28 din Codul Rutier, conducătorii auto au obligația de a echipa vehiculele cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru a asigura o aderență optimă și pentru a reduce riscul de accidente în condiții de drum alunecos. Polițiștii recomandă tuturor conducătorilor auto să verifice periodic starea anvelopelor și să se asigure că acestea sunt marcate corespunzător cu simbolurile conforme normelor tehnice.
Știri
Expoziția de fotografie „Animale din grădina cu legume”, la Muzeul de Științe Naturale Roman
Complexul Muzeal Național Neamț, în colaborare cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Bacău, organizează, la sediul Muzeului de Științe ale Naturii din Roman, expoziția de fotografie intitulată „Animale din grădina cu legume”, realizată de dr. biolog Gabriel-Alin Iosob ( https://www.youtube.com/@GabrielLycosa ). Vernisajul a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2024, la ora 10.
Expoziția își propune să atragă atenția asupra bogăției ecosistemului pe care îl regăsim adesea în grădinile de legume din spatele casei și, în același timp, să evidențieze rolul esențial al insectelor în menținerea echilibrului natural. Elevii clasei a X-a de la Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au fost invitați la vernisajul expoziției, aceștia studiind profilul Protecția Mediului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie 2025, oferind o incursiune fascinantă în lumea animalelor din grădina de legume.
Știri
Romașcanii se plâng de facturi mari la apă. Explicațiile noului operator, ApaVital
După preluarea gestiunii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Roman, noul operator -ApaVital Iași – s-a confruntat cu un val de nemulțumiri venite din partea romașcanilor, cele mai multe expuse în mediul online, privind valorile mari ale facturilor emise de noua companie. Unele persoane spun că au primit facturi de mii de lei, cauzându-le indignare și stări de rău. Cele mai multe dintre comentarii nu au rămas fără feedback, consultantul companiei, Gheorghe Vlasie răspunzându-le cetățenilor în privința posibilelor cauze care ar fi condus la aspectele sesizate. Chiar și așa, astfel de reclamații apar în continuare, în mediul online. În acest context, Roman TV a solicitat reprezentanților companiei un punct de vedere oficial care să explice motivele care pot sta în spatele acestor facturi „de infarct”.
Reprezentanții companiei mai transmit că solicitările romașcanilor nemulțumiți pot fi transmise direct la Centrul de Relații cu Clienții din Roman, ori prin e-mail, la adresa [email protected] sau prin intermediul formularului online de sesizări și reclamații de pe site- ul apavital.ro.
Știri
S-a reluat activitatea unor cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Roman
Având în vedere avizarea de către Ministerul Sănătății a noii structuri a Spitalului Municipal de Urgență Roman și obținerea avizului de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, unitatea sanitară a început activitatea în regim de ambulatoriu pentru specialitățile Reumatologie, Chirurgie toracică și Genetică medicală.
Programările pot fi efectuate și online pe platforma disponibilă pe site-ul oficial al spitalului ori telefonic sau personal, la triajul central.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 8 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 3 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 3 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 3 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția