Știri
Europol Neamț: șef prins beat la volan, „sărit” de la cercetarea disciplinară

În anul 2020, comisarul-șef Ionică Iulian, la acea vreme împuternicit la conducerea Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a fost depistat conducând pe drumurile publice, având o îmbibație de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Sindicatul Europol Neamț atrage atenția asupra faptului că Inspectorul General al Poliției Române, de la acea vreme, „și-a încălcat atribuțiile de serviciu, nedispunând declanșarea cercetării disciplinare împotriva ofițerului de poliție (… ) În opinia noastră, se impune suspendarea din funcție a Directorului Direcției Control Intern, cercetarea lui prealabilă și sancționarea disciplinară, inclusiv a șefului Poliției Române, cât și a purtătorului de cuvânt, care l-au protejat.”, transmite Ioan Cănărău, președintele Europol Neamț.
Demersuri pentru ca șeful Direcției Control Intern din IGPR să fie cercetat disciplinar
Președintele Europol Neamț, Ioan Cănărău, a transmis mai multe sesizări către Inspectoratul General al Poliției Române, în care a cerut vehement ca Ionică Iulian, comisar-șef și, între timp, devenit director al Direcției Control Intern din IGPR să fie cercetat disciplinar, așa cum alți ofițeri de poliție din țară au primit acest „tratament” în cazul unor abateri/infracțiuni săvârșite în timpul liber. El însuși a fost cercetat disciplinar pentru organizarea unor proteste din poziția de lider de sindicat, deși se afla în afara programului de lucru. De asemenea, Europol Neamț consideră că oportun ar fi ca domnul comisar-șef să fie demis din funcția pe care o deține în cadrul Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
„Noi am transmis o scrisoare către IGPR să declanșeze, până la urmă, cercetarea disciplinară (…) încă poate să fie cercetat disciplinar domnul comisar-șef Ionică Iulian. N-am primit nici un răspuns. Eu, ca lider de sindicat am o nemulțumire pentru că am făcut multe sesizări și am reclamat multe nereguli și domnul comisar-șef Ionică Iulian le-a tratat la diverse. Știți cum se întâmplă? Când e vorba de un amărât, șefii dispun ca cei de la Biroul Control Intern sau de la Direcția Control Intern să facă verificări și, instant, se declanșează și o cercetare disciplinară. Când e vorba de alți șefi, face doar Biroul Control Intern verificări și stabilesc ei o vinovăție fără să se facă o cercetare în acest sens. Noi am zis că pentru buna imagine a Poliției Române ar trebui ca domnul comisar-șef Ionică Iulian să fie demis din funcția de director al Direcției Control Intern (…) după ce a fost prins băut la volan.”, a precizat Ioan Cănărău, președintele Europol Neamț.
Sesizările legate de comisarul-șef al Direcției Control Intern ajung la el însuși
Mai mult decât atât, spune Ioan Cănărău, sesizările sale legate de solicitarea ca directorul Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) să fie cercetat disciplinar și chiar demis din funcția pe care o deține, ajung să fie citite și analizate de însuși comisarul-șef Iulian Ionică. Așa că tot domnia sa semnează răspunsurile la sesizările primite în privința sa. Ioan Cănărău spune că ofițerii de poliție ar trebui să manifeste un comportament exemplar chiar și în afara programului de lucru și că cercetările disciplinare s-ar putea aplica și superiorilor, la fel ca în cazul altor colegi de breaslă din țară, care au comis anumite abateri/infracțiuni în timpul liber.
„Noi am făcut mai multe sesizări și la Inspectorat la Neamț și la IGPR. În continuare, domnul Ionică Iulian gestionează aceste sesizări și trimite răspunsuri neconforme. Ba mai mult, trebuie să știți că Direcția Control Intern a elaborat o procedură privind cercetarea disciplinară a polițiștior (…) și domnul Ionică Iulian a avizat această procedură. Păi când domnia sa a greșit – din punctul nostru de vedere – și trebuia sancționat chiar și disciplinar, mai și emite proceduri în acest sens? (…) Nu cred că se schimbă nimic, în continuare eu port corespondență cu Inspectoratul General al Poliției Române și îmi răspunde tot domnul comisar-șef, în calitate de director al Direcției Control Intern.„, spune Ioan Cănărău.
Președintele Europol Neamț, Ioan Cănărău, a mai precizat că în privința cazului comisarului-șef Iulian Ionică a transmis scrisoare și Ministerului Afacerilor Interne care, la rândul său, a declinat-o Inspectoratului General al Poliției Române, de unde mai departe ajunge să fie citită și analizată tot de Direcția Control Intern, deci de însăși persoana „reclamată” în scrisoare.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
100.000 de euro ne costă dezinsecția din avion, anul acesta

Primăria Municipiului Roman a contractat servicii de pulverizare aeriană constând în tratamente avio pentru combaterea insectelor generatoare de disconfort. Anul trecut, ultima rundă de pulverizare a fost anulată – cea din toamnă – din cauza unui comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică emis în august 2024, în care este stipulat clar că nici un insecticid nu este potrivit a fi dispersat dintr-o aeronavă, ci controlat, diluat, de la sol. Primarul Laurențiu Leoreanu a precizat că aceste tratamente, efectuate de la sol sunt extrem de costisitoare și multe mai greu de gestionat decât cele aruncate din avion. Prin urmare, acesta a declarat că vor fi contractate servicii de pulverizare aeriană, cu riscul ca municipalitatea să fie amendată de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Astfel de servicii au fost achiziționate de la SC. Flaicor Serv Bacău – aceeași firmă contractată și în anii trecuți – anul acesta fiind încheiate două contracte: unul în valoare de 238.000 de lei fără TVA reprezentând serviciile de pulverizare, iar un altul în valoare de 196.700 de lei fără TVA reprezentând contravaloarea insecticidului biologic care urmează să fie pulverizat. Conform descrierii, acesta este avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății.
Operațiunile de dezinsecție vor avea loc în perioada 7-11 iulie 2025, în intervalul orar 6 și 9, potrivit anunțului emis de Primăria Municipiului Roman, care mai specifică faptul că activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Apicultorii sunt rugati sa ia măsuri de protecție a familiilor de albine pe durata tratamentului, iar cetățenii să evite deplasările în zonele tratate, în timpul și imediat după intervenție, pentru confortul și siguranța lor.
Anul trecut, pulverizarea aeriană a costat jumătate din suma alocată anul acesta, în contractul încheiat cu aceeași firmă din Bacău fiind inclus și insecticidul biocid, altul decât cel achiziționat separat anul acesta. Totodată, contractul de anul trecut a prevăzut aplicarea a trei runde de aviotratamente în perioada mai-octombrie, pe o suprafață de 2.800 de hectare. Specialiștii DSP Neamț transmit că analizează situația, fiind solicitat și un punct de vedere de la INSP, urmând a formula un răspuns în această privință.
Știri
S-a dat startul celei de-a IV-a ediții a școlii de vară „Sfinții, prietenii copiilor”

220 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani se distrează, zilele acestea, la Școala de vară „Sfinții, prietenii copiilor”, găzduită de Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, inițiativă a profesorului Mădălina Bozieanu ajunsă la ediția a IV-a. 40 de cadre didactice din zece unități de învățământ s-au alăturat acestui proiect care se va desfășura în perioada 30 iunie-4 iulie 2025. Lor li s-au alăturat 70 de elevi voluntari din șapte școli, îndeosebi de la Liceu Teologic Episcop Melchisedec și de la școala gazdă. Activitatea ar fi imposibil de realizat fără sponsori generoși care se alătură demersului în fiecare vară. Pentru copii, participarea este gratuită.
Copiii participanți vor avea ateliere atractive, dar și invitați speciali, care să contureze această experiență frumoasă pentru ei. Aceștia vor dansa, vor confecționa lucruri, vor desena și vor învăța noțiuni noi.
Știri
„Radiografia” rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2025, în Neamț

Ministerul Educației și Cercetării a publicat luni, 30 iunie 2025, pe site-ul dedicat, rezultatele candidaților la prima sesiune a Examenului Național de Bacalaureat 2025, după etapa de soluționare a contestațiilor. La nivelul județului Neamț, rata cumulată de promovare (pentru toate promoțiile) după etapa de soluționare a contestațiilor este de 79,12%, înainte de contestații fiind de 77,12%. Pentru promoția curentă, rata de promovare după soluționarea contestațiilor este de 82,34 %, față de 80,54% înainte de etapa depunerii contestațiilor.
Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe, are loc în perioada 14 – 21 iulie 2025. Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va realiza în perioada 4 – 8 august 2025. Probele scrise ale examenului vor debuta pe 11 august 2025, la Limba și literatura română.
Știri
Este necesară renovarea Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, la care învață sute de elevi

Clădirile corpului B al Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, situat pe strada Mihai Eminescu, nu au trecut – niciodată de la înființare – prin modernizări capitale. Acestea sunt, așadar, vechi și nu se mai pliază pe nevoile actuale ale sistemului de învățământ. Sunt multe corpuri aflate în curtea unității, fiind greu de încălzit iarna, iar la capitolul energie electrică noile dotări suprasolicită instalația electrică subdimensionată. Cei peste 700 de elevi ai liceului, jumătate dintre ei învățând în corpul A situat pe strada Ștefan cel Mare, au nevoie de condiții îmbunătățite de studiu. Clasele sunt dotate și igienizate, mobilierul a fost schimbat prin proiectul PNRR al primăriei, iar unele băi au fost renovate cu bani din sponsorizări. Aspectul clădirilor, însă, este unul depășit. Trebuie înlocuite acoperișurile, cât și gardul unității și porțile, având în vedere că zona este una aproape de centrul municipiului și generează notă disconcordantă cu alte unități de învățământ din apropiere, proaspăt renovate sau aflate în renovare. În acest moment, pe raza municipiului Roman sunt mai multe corpuri școlare aflate în reabilitare, deci răbdarea este cuvântul cheie pentru Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Pentru o investiție capitală ar fi necesar un proiect cu finanțare europeană pe care administrația locală să îl acceseze.
Este perioada de admitere la liceu, iar conducerea unității îi așteaptă cu brațele deschise pe boboci, școala fiind recent dotată cu un simulator auto de ultimă generație.
Primarul municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu, se află în concediu deci nu a putut fi consultat oficial asupra acestui subiect, însă va fi solicitat pentru un punct de vedere atunci când va reveni. El însuși a fost directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman, unitate pentru care informal ne-a comunicat în trecut că își dorește o modernizare capitală. Trebuie să și apară axe de finanțare substanțiale care să fie accesate în acest sens. Până atunci, însă, mici eforturi privind reabilitarea gardului sau reparații la acoperișuri ori fațadele clădirilor ar fi mai mult decât oportune pentru confortul sutelor de elevi care învață la acest liceu, dar și pentru desfășurarea în bune condiții a activitatilor didactice.
Știri
Învățământ în două schimburi, la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, o decizie luată fără a fi consultați părinții

Grădinița cu program prelungit numărul 5, situată pe strada Ecaterina Teodoroiu, instituție subodonată Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Roman va intra în reabilitare. Corpul școlar găzduia preșcolari și elevii claselor pregătitoare. Preșcolarii vor fi mutați, în toamnă, la creșa Smirodava, iar pentru patru clase pregătitoare, administrația locală, împreună cu conducerea școlii, au luat decizia de a institui învățământ în două schimburi, în anul școlar 2025-2026, în corpurile A și B ale unității. Și la Școala Gimnazială „Al. I . Cuza” se învață dimineața și dupa-amiaza, de foarte mulți ani. În acest context, redactorul Roman TV a solicitat conducerii primăriei Roman un punct de vedere asupra declarațiilor care vin de la centru. Guvernul Bolojan dorește ca printre alte reforme, în educație una să prevadă învățământul primar și gimnazial între orele 8 și 17, stimulând și punând în practică programul „Școală după școală”. Cu școli care desfășoară cursurile în două schimburi, în Roman este greu de implementat această reformă.
Rămâne de văzut cât vor dura lucrările la grădinița din zona cunoscută sub denumirea „Madame Pop”, pentru ca elevii să își poată desfășura orele ca și până acum, respectiv dimineața, iar după-amiaza să își poată desfășura activitățile extra-școlare, să poată învăța ori să facă sport și ce alte procupări au tinerii de vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Totodată, de menționat este și că părinții care lucrează – susținând economia familiei, dar și a zonei în care locuiesc – trebuie să își schimbe programul din cauza acestor schimbări anunțate în programul școlar.
Știri
Deși a solicitat, femeia care stă de 23 de ani „la grajduri” nu va fi mutată de acolo

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local desfășurată pe 24 iunie 2025, printre altele s-a aflat un proiect de hotărâre privind actualizarea listei de priorităţi pentru anul 2025 în vederea repartizării locuinţelor sociale. În luna martie a acestui an, în redacția Roman TV a pășit Maria Ciubotariu, o femeie în vârstă de 66 de ani care locuiește de 23 de ani pe strada Fabricii, într-un mediu pe care nu îl mai poate tolera la vârsta pe care o are. Aceasta a solicitat atunci ajutorul pentru ca primăria să îi repartizeze o altă locuință socială, mărturisind că nu dorește să moară acolo, în fostele grajduri. Are un venit de circa 1.200 de lei pe lună și ar avea cu ce să plătească chiria la o locuință socială în o altă zonă a orașului. Iată ce spunea femeia în luna martie.
În anexa hotărârii votate în CL Roman pe 24 iunie 2025 – cea care prevede actualizarea listei de priorităţi pentru anul 2025 în vederea repartizării locuinţelor sociale – nu se regăsește și numele ei, deci nu a fost aprobată cererea sa de a fi mutată din Satul Olimpic.
Pe strada Fabricii din Roman locuiesc zeci de familii în condiții inumane de trai, fără apă caldă, unii fără electricitate, iar copiii – dintre cei care merg la școală – își fac temele ajutați de lanterna telefonului pe care îl încarcă la cunoștințe din oraș. Mormanele de gunoaie sunt la ordinea zilei, iar Maria Ciubotariu a rămas singură într-unul dintre blocurile situate acolo. Acolo va locui, cel mai probabil, până la sfârșitul vieții, având în vedere că femeia nu se încadrează pentru a primi o altă locuință în care să trăiască la bătrânețe.
Știri
Ștefania Antăluță, în pericol de a fi evacuată, caută să închirieze un imobil gol

Povestea Ștefaniei Antăluță a fost relatată într-un reportaj, la Roman TV. Aceasta duce o povară grea: este nevoită să plece din apartamentul în care au locuit trei generații, inclusiv ea – care locuiește acolo de o viață – pentru că în posesia imobilului a intrat un proprietar din Piatra Neamț, în urma unei situații complicate, redate în detaliu în reportajul amplu realizat de redacția noastră. Ștefania a avut încredere, în 2007, să gireze cu apartamentul mamei sale un împrumut bancar, de suma împrumutată folosindu-se o terță persoană, ca mai apoi să nu plătească ratele, iar apartamentul să fie pierdut. Au urmat, de atunci, procese, ani de chin și de teamă că vor ajjunge în stradă. Între timp, mama femeii a decedat, iar acum aștaptă – în orice clipă – să fie evacuată de noul proprietar, deși acesta ar fi declarat lichidatoarei că nu cumpără imobilul pentru a obține profit, ci ca pe o investiție pe termen lung și că Ștefania Antăluță poate locui, în continuare, în casa mamei sale, plătind chirie. Ulterior, acesta s-a răzgândit, solicitându-i acesteia, fie personal, fie prin interpuși, să părăsească apartamentul situat pe strada Republicii din Roman. Disperată și cu gândul că va ajunge pe drumuri, Ștefania caută un apartament sau o garsonieră goală pe care să o închirieze cu suma maximă de 1.200 de lei plus plata utilităților. Ar vrea un imobil gol în care să își pună câteva lucruri de suflet, unele care să îi amintească de casa părintească.
Așadar, sunt căutate persoane care dețin un imobil gol și doresc să îl ofere Ștefaniei Antăluță spre închiriere contra sumei maxime de 1.200 de lei, plus plata utilităților, pe termen de cel puțin un an.
-
Știriacum 8 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția