Știri
Schimbarea „legilor imobiliare” din oraș, pentru fratele primarului

În ședința de Consiliu Local de joi, 29 iulie, pe ordinea de zi, la punctul 10 se află un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – „în vederea ridicării restricției de construire locuințe individuale și colective mici cu regim de înălțime ≤P+2 ETAJE”. Unul din beneficiarii proiectului este Tiberiu Achiriloaei, adică fratele primarului, iar proiectantul este actualul arhitect-șef al administrației locale, Andreea Dănilă. Proiectul este înregistrat cu nr. 46/2019, deci pare să fi fost început înainte ca arhitecta să dețină funcția menționată, în cadrul administrației locale. Totuși, de la primărie ni s-a transmis că investitorul a fost condiționat de elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru autorizarea investiției. Astfel, pe 15 ianuarie 2021 a fost anunțată intenția de elaborare a PUZ-ului, deși aparent acesta ar fi fost deja întocmit în urmă cu circa doi ani. Cel mai probabil, beneficiarul a solicitat, în trecut, și alte autorizații de construire de la Direcția de Urbanism. De asemenea, întocmirea unor astfel de documente (PUZ) pot fi de durată. Chiar și așa, unele date nu coincid.
Primarul nu putea iniția un proiect cu rude beneficiare, așa că a facut-o vicele
Inițiatorul proiectului HCL, în acest caz, nu ar fi putut fi edilul Leonard Achiriloaei, beneficiar fiindu-i fratele. De aceea, cel care l-a inițiat este viceprimarul Radu Samson. Acesta are și o explicație. Ridicarea restricției ar urma să se facă legal, fără urmă de „favoritisme”, având în vedere că beneficiarul și-a plătit PUZ-ului. Mai mult decât atât, spune viceprimarul Samson, și alți beneficiari care vor să ridice construcții similare ar fi solicitat, de-a lungul timpului, modificarea Planului Urbanistic Zonal aprobat în 2008, în vederea ridicării unor restricții care nu se mai pliază pe nevoile actuale de extindere imobiliară. Ulterior, Radu Samson nu a mai transmis nici un punct de vedere oficial redacției Roman TV, deși promisese că revine cu și mai multe explicații despre oportunitatea inițierii/votării unui astfel proiect de hotărâre.
Locuințele vor fi construite în scop imobiliar
Din obiectul Planului Urbanistic Zonal reiese faptul că beneficiarii, respectiv Tiberiu Achiriloaei, Ioan Buză și Gheroghe Bârsan doresc demararea lucrărilor de construcții pentru o serie de locuințe unifamiliale cu regim maxim de înălțime P+2, împrejmuire și racorduri la utilități. Tot în Obiectul PUZ-ului este menționat faptul că beneficiarii totalizează o suprafață de 4839 de mp, care funcționează după Planul Urbanistic General al Municipiului Roman, cu interdicție temporară de construire până la aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, adică a celui care face subiectul proiectului de hotărâre inițiat de viceprimarul Radu Samson, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, 29 iulie. Din documentația de aprobare a Planului Urbanistic Zonal reiese faptul că, în prezent, terenul situat pe strada Cărămidăriei din Cartierul Nicolae Bălcescu este arabil, încadrat în zona de impozitare D.
Pe terenul studiat nu există rețea electrică, iar alimentarea cu apă se va realiza, potrivit documentației, prin racord la rețeaua existentă în zonă, cel mai probabil de pe străzile îndepărtate zonei studiate, având în vedere că terenul este unul arabil. De asemenea, evacuarea apelor uzate menajere se va face prin cămine executate pe rețeaua de canalizare din jurul clădirii, iar rețeaua de gaze va fi implementată subteran. În cazul drumurilor și căilor de acces „se interzice autorizarea executării construcțiilor și amenajărilor de orice fel, dacă acestea nu asigură accesele pietonale, potrivit importanței și destinației construcției”. Cu toate acestea, la capitolul Studiul Actual al Dezvoltării din PUZ-ul întocmit de arhitectul Andreea Dănilă, în cazul circulației se menționează că „în situația existentă, terenurile sunt accesibile prin strada Cărămidăriei, starea precară a drumurilor permițând doar circulația auto în zonă, nefiind prezente circulații pietonale în zona de analiză.”
Aviz favorabil de la arhitectul-șef pentru… propriul său PUZ
Din referatul de aprobare emis de viceprimarul Radu Samson reiese că „din punct de vedere urbanistic s-a urmărit folosirea eficientă și echilibrată a terenului, valorificarea potențialului existent în directă corelare cu cadrul natural și construit și asigurarea premiselor unei dezvoltări armonioase pe termen mediu și lung a acestei zone cu vecinătățile.” Iar în referatul de specialitate semnat de arhitectul-șef al primăriei, Andreea Dănilă, se menționează că „în ședința Comisiei tehnice de urbanism din 02.07.2021, s-a analizat acest proiect, concluziile fiind înscrise în avizul emis de arhitectul- șef. În urma şedinţei Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism din data de 02.07.2021, aceasta (nr. arh. Andreea Dănilă) a avizat favorabil Planul Urbanistic Zonal şi Regulamentul local de urbanism aferent acestuia.” Cu alte cuvinte, tânăra care ocupă postul de arhitect-șef în cadrul Primăriei Municipiului Roman a dat aviz favorabil unui Plan Urbanistic Zonal întocmit de ea insăși, în 2019, la solicitarea lui Tiberiu Achiriloaei, în vederea construirii unor imobile pe strada Cărămidăriei, acolo unde fratele edilului Leonard Achiriloaei intenționează să ridice locuințe unifamiliale pe care, cel mai probabil, le va valorifica ulterior pe piața imobiliară.
Redactor: Alexandra Manea
Știri
Alte acuze de agresiune sexuală, împotriva unui pedagog de la internatul C.T. „Petru Poni”

După știrea privind profesorul de TIC de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” cercetat pentru agresiune sexuală, apar și alte cazuri, de această dată fiind vorba de aceeași acuzație, dar împotriva unui pedagog al internatului Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman, în vârstă de 57 de ani. Patru eleve care învață la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, dar sunt cazate în căminul Colegiului Tehnic „Petru Poni” au ajuns la Poliția Municipiului Roman pentru audieri. Faptele vizează potențiale agresiuni sexuale din perioada 2023-2024.
Conducerea ISJ Neamț a precizat că pedagogul a fost înlăturat din internat până se finalizează cercetările. Mai exact, acesta a intrat în concediu. Conform ISJ, conducerea Colegiului Tehnic „Petru Poni” nu poate da declarații, deoarece organele abilitate ar fi impus acest lucru pe durata desfășurării anchetei.
Până când cercetările nu se finalizează, pedagogul beneficiază de prezumția de nevinovăție. Și conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a transmis o informare scrisă ISJ Neamț privind aspectele sesizate de elevele implicate în această situație, inițial fetele mărturisind la instituția unde învață despre comportamentul inadecvat al pedagogului din căminul unde sunt cazate.
Știri
Ionel Grecu de la Moto Mușatinii, accidentat, deși avea prioritate: „și noi existăm în trafic!”

Recent, Ionel Grecu, membru al Clubului Moto Mușatinii Roman, a suferit un accident de circulație în urma căruia a fost operat de urgență și urmează, pentru el, o recuperare destul de lungă și anevoioasă. Deși avea prioritate, acesta a fost surprins și accidentat în timp ce își conducea motocicleta pe o stradă din Roman. Acesta dorește, cu acest prilej, să tragă un semnal de alarmă în privința conduitei corecte în trafic.
Din păcate, mulți dintre participanții la trafic au încă prejudecăți în ceea ce îi privește pe motocicliști.
Totodată, membrii clubului vor să atragă atenția și asupra celor care turează motoarele noaptea, o practică deloc plăcută pentru unii cetățeni.
Membrii clubului organizează de opt ani evenimentul intitulat „Alege viața”, prin care atrag atenția asupra unor acțiuni greșite în trafic care, din păcate, pot curma vieți.
Știri
Clubul Rotary aduce la Roman filmul „Enescu, jupuit de viu”

Duminică, 27 aprilie 2025, la Casa de Cultură din Roman va rula, de la ora 19, filmul „Enescu, jupuit de viu”. Regizorul Toma Enache, cât și alți membri ai echipei, vor fi prezenți în sală.
Biletele pot fi procurate de la casieria Casei de Cultură din Roman. Durata filmului este de două ore. Romașcanii și nu numai sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de acest film distins cu numeroase premii la evenimente internaționale.
Știri
Sprint Cup 2025, un eveniment în cadrul căruia tinerii se pot bucura de drifturi

Sâmbătă, 5 aprilie și duminică, 6 aprilie 2025, pe cirtcuitul de karting Speed Park din Bacău se va desfășura Sprint Cup 2025, un eveniment de tip Time Attack. Cine dorește să participe la această activitate este așteptat să se înscrie, mai multe detalii fiind disponibile pe pagina oficială a evenimentului. Cristian Vernica din Roman sponsorizează acest eveniment încă de anul trecut, anul acesta fiind la a doua ediție. Etapa va fi împărțită în două zile, prima zi fiind cea de antrenamente+antrenamente cronometrat, iar a doua zi va fiind cea de antrenament cronometrat+concurs. Înscrierile se fac cu e-mail la adresa: EliteRacingMoldova@gmail.com.
Taxa de inscriere la evenimentul Moldova Sprint Cup este de 700 de lei. Doar pentru participarea în prima zi – Trackday – taxa este de 400 de lei. Pentru a participa doar în a doua zi, cea de concurs, taxa este de 400 de lei. Premiile oferite constau în bani, respectiv 1000 de lei pentru locul 1 general street și 1000 de lei pentru locul 1 general juniori. Oricine dorește să participe este așteptat. Orice mașină este eligibilă, atât timp cât are stopurile de frână și lumini funcționale. Piloții nu necesită licență specială. Regulamentul se va trimite integral prin e-mail dupa validarea înscrierii.
Știri
Camion răsturnat, urmat de incendiu la motor, pe E85

Joi, 3 aprilie 2025, un accident rutier s-a produs pe E85, în comuna Săbăoani. O autoutilitară în care se aflau două persoane s-a răsturnat. În urma impactului, la nivelul compartimentului motor s-a produs un început de incendiu care a fost stins de către participanții la trafic cu ajutorul unui stingător.
Conform investigațiilor medicale preliminare, șoferul prezenta un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatism la mâna stângă. Pasagera din autovehicul a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conștiență, traumatisme la mâna stângă și la genunchiul drept.
Știri
Profesor care predă la un liceu din Roman, cercetat pentru agresiune sexuală

O anchetă care este în desfășurare sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman vizează un cadru didactic în vârstă de 57 de ani care preda Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Preda, pentru că este suspendat de la orele de curs, fiind cercetat în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală. Chiar și așa, profesorul merge în continuare în unitatea școlară, prestând alte activități. Nu intră în contact cu elevii, însă legislația prevede ca în astfel de cazuri cadrul didactic să se prezinte la locul de muncă, primind salariu, până la finalizarea cercetărilor și luarea unor decizii care se impun. Dacă se impun, căci până la finalizarea anchetei, persoana vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Unitatea școlară, deci conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin” a sesizat organele abilitate în acest caz, după ce a primit astfel de reclamații din partea elevilor, la adresa profesorului. Conducerea unității de învățământ a transmis că nu poate comenta această situație, deoarece așteaptă ca în acest caz anchetatorii să își facă treaba, în interesul superior al copiilor, dar și al cadrului didactic, în funcție de finalitatea anchetei. Cadrul didactic s-a îndreptat în instanță împotriva unității de învățământ și a conducerii acesteia, contestând decizia sa de sancționare în cadrul unor dosare vizând litigii de muncă.
Știri
Flashmob la CSEI Roman, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, miercuri, 2 aprilie 2025, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Roman a fost organizat un flashmob la care au participat copiii și îndrumătorii acestora. Într-un cadru vesel, cu muzică și cu baloane, copiii s-au bucurat de activitatea desfășurată în curtea centrului.
În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 2 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția