Știri
Cameră de audiere a minorilor, la standarde europene, la Judecătoria Roman
Fosta Asociație a Tinerilor Avocați, în prezent denumită Excelsior, și-a propus să realizeze, în colaborare cu Tribunalul Neamț și cu judecătoriile din județ, amenajarea în incinta tuturor instanțelor, a unor camere de audiere a minorilor. Spațiile amenajate sunt adecvate unor astfel de demersuri, având în vedere că până acum, minorii implicați în cauze civile erau audiați în sălile de judecată. De multe ori timorați, retrași, copiii nu reușeau să le împărtășească magistraților din experiențele lor, astfel încât să faciliteze etapele procesuale. O a patra sală pentru audierea minorilor, amenajată la standarde europene, a fost inaugurată vineri, 23 aprilie, la ora 10:00, în cadrul Judecătoriei Roman.
Știri
Bărbat mort în spatele pieței, după ce ieșise de la medicul de familie

Zilele trecute, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Ion Creangă a decedat în piață, după ce anterior, acesta fusese la medicul de familie din Roman. Pentru că inițial medicul nu a vrut să emită certificat medico-legal de constatare a decesului, oamenii legii au întocmit dosar penal. Ulterior, cadrul medical s-ar fi răzgândit, eliberând documentul.
Știri
Urmează a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, cu intrare liberă

Pe 23 și 24 mai 2025, Casa de Cultură din Roman va găzdui cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Teatru „Dan Alecsandrescu”, eveniment inclus în seria manfestărilor dedicate Zilelor Municipiului Roman. Vor fi prezente trupe de teatru din Medgidia, Lugoj, Brasov si Cahul, care vor suține câte două spectacole pe seară. Intrarea este libera, deci romașcanii și nu numai sunt invitați să se bucure de specatcolele de teatru.
Știri
Construit în timp record, podul de la Luțca ar putea fi finalizat în o săptămână. Recepția, după avizare și testare

Lucrările la noul pod de la Luțca au început, conform anunțurilor publice, la jumătatea lunii noiembrie a anului 2024, iar astăzi, la șase luni de la debut, vorbim despre faptul că acest obiectiv ar putea fi finalizat în circa o săptămână, potrivit anunțului emis de către primarul comunei Sagna, Vasilică Roca. O investiție la care s-a lucrat în timp record, având în vedere complexitatea obiectivului. După finalizarea procedurii de achiziție a contractului de lucrări, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei, fără TVA. Podul este administrat de Consiliul Județean Neamț, iar proiectul a fost câștigat de asocierea având lider constructorul Danlin XXL.
Contactat telefonic, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a precizat că încă de la preluarea mandatului a militat pentru construirea acestui obiectiv, alături de consilierii județeni, dar și că facturile înaintate de către constructor au fost decontate, până în acest moment. Urmează ca obiectivulsă treacă, după finalizarea în integralitate, prin procedura de avizare, dar și de teste. Abia după ce aceste aspecte vor fi încheiate cu succes, obiectivul va putea fi dat în folosință.
Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a mai precizat că sunt în derulare mai multe litigii prin care se dorește recuperarea prejudiciilor privind fondurile alocate firmelor constructoare pentru reabilitarea vechiului pod. Conform acordului contractual, lucrările la noul pod au termen de două luni pentru faza de proiectare și de 11 luni pentru execuția propriu-zisă. Conform Consiliului Județean Neamț, noul pod are o lungime de 216 metri liniari, trei deschideri centrale de 40 de metri, o deschidere marginală spre Sagna de 31 de metri și o deschidere spre satul Luțca de 25 de metri.
Știri
Proiectul „Caravana reciclării creative”, la CSEI Roman, a ajuns la final

Aflat la ediția a III-a, proiectul Caravana Reciclării Creative se desfăşoară în județele Neamț, Hunedoara, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea și Bacău, oferind resurse esențiale pentru Săptămâna Verde şi activități interactive de reciclare. Începând cu data de 17 februarie 2025, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, echipele au pus în practică propriile activități prin care au informat comunitatea privind importanța colectării selective și a reciclării creative. Deși proiectul se află la a III-a ediție, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Roman este la prima participare în cadrul acestuia. Proiectul a ajuns la final, urmând să fie încheiat oficial la data de 11 mai 2025.
Copiii au fost încântați de activitățile desfășurate, iar îndumătorii lor au muncit foarte mult cu ei, pentru a ajunge la rezultatele prezentate. Concluziile acestui proiect subliniază importanța unei colaborări între școală, familii și comunitate pentru a se crea o generație conștientă și responsabilă din punct de vedere ecologic. Proiectul a oferit un cadru teoretic și practic pentru integrarea educației ecologice în școli, evidențiind contribuția acesteia la dezvoltarea unei societăți durabile.
Știri
Deși interzisă, ar putea reveni pulverizarea insecticidelor din avion?

Într-un comunicat emis pe 1 august 2024, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că legislaţia din România şi din Uniunea Europeană interzice pulverizarea aeriană a pesticidelor. Ȋn urma evaluării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică a riscurilor toxicologice pentru om şi a eficacităţii biocide, în România nu există insecticide din categoria produselor biocide TP18 – insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode – avizate sau autorizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide în vederea efectuării tratamentelor prin pulverizare aeriană dintr-o aeronavă – elicopter sau avion. În urma mediatizării, la Roman TV, a acestei informări, operațiunea de pulverizare aeriană programată în septembrie 2024 a fost anulată. Până în 2024, când contractul pentru aceste servicii cu operatorul SC Flaicor Serv Bacău a avut o valoare de 238.000 de lei, contracte au fost încheiate anual, între firma menționată și municipalitate. În 2023, contractul a avut o valoare de 218.400 de lei, în 2021 a fost încheiat contract în valoare de 126.000 de lei, iar în 2020 serviciile de pulverizare aeriană au costat 126.000 de lei. Toate prețurile sunt fără TVA. Chiar dacă aceste operațiuni au fost interzise, actualul primar al Municipiului Roman a precizat că se ia în calcul aviotratament în viitor, având în vedere că operațiunile de dezinsecție efectuate la sol pot genera costuri mult prea mari.
Ȋn România şi în Uniunea Europeană sunt avizate/autorizate insecticide din categoria produselor biocide aplicate prin nebulizare/fumigare ULV pe cale terestră, conform instrucţiunilor de utilizare, a indicaţiilor şi înscrisurilor din actul administrativ al fiecӑrui produs. Drept urmare, indicaţia de utilizare ULV din aviz/autorizație se referă la echipamentul portabil care transformă produsul lichid în picături dispersate în atmosferă cu dimensiuni optimizate potrivit organismului asupra căruia acţionează, fără a avea o legătură cu pulverizarea dintr-o aeronavă.
Știri
O familie defavorizată își caută locuință cu 10.000 de euro

În luna septembrie a anului trecut, în redacția Roman TV a pășit Ciprian Bursuc, un bărbat în vârstă de 43 de ani care locuiește în chirie, în Cotu Vameș, împreună cu soția și cu cei patru copii. În luna martie 2023, bărbatul a suferit un accident rutier, în urma căruia a rămas fără un organ. A stat în comă și și-a revenit cu greu din acea traumă. Pentru tragedia prin care a trecut, bărbatul a primit despăgubire o sumă în lei, contravaloarea a 10.000 de euro, bani din care dorește să își cumpere propria casă, o locuință în zona rurală din județul Neamț, deoarece a fost anunțat de proprietar că trebuie să părăsească locuința în care stă în chirie.
Persoanele serioase care doresc să îl ajute pe Ciprian Bursuc să își găsească o casă la un preț rezonabil sunt rugate să îl apeleze numărul de telefon 0759.151.666.
Știri
Se dorește reîmprospătarea adăposturilor antiaeriene

Adăposturile antiaeriene din Roman, denumite și adăposturi de protecție civilă, se vor a fi reîmprospătate. Declarația vine de la primarul Laurențiu Leoreanu care a precizat că ar vrea ca aceste spații să fie prevăzute și cu alte dotări decât cele existente deja. În municipiul nostru sunt prea puține astfel de adăposturi în raport cu populația orașului, însă nici o unitate administrativ-teritorială nu dispune de tot atâtea adăposturi cât numărul de locuitori.
În anul 2022 a fost renovat adăpostul de protecție civilă situat pe str. Ștefan cel Mare, nr. 15, costurile acestei lucrări executate de firma Ciocoiu Construct fiind de 20.000 de lei, fară TVA.
-
Știriacum 7 ani
1 Decembrie la Roman
-
Știriacum 9 ani
Urbaniac S04E05 – Cristian Prăjescu
-
Știriacum 4 ani
Baie în pielea goală, în centrul Romanului
-
Știriacum 2 ani
Moarte învăluită în mister: "Dionisie nu s-a sinucis!"
-
Știriacum 3 ani
Eleve din Roman de 14 și 15 ani, filmate în timp ce se păruiau
-
Știriacum 4 ani
Din imagini, podul de la Luțca pare a fi… crăpat și lăsat pe mijloc
-
Știriacum 4 ani
Tânăr găsit împușcat în gât, într-o mașină, în Roman
-
Știriacum 4 ani
Crimă oribilă la Icușești: un bărbat și-a omorât soția